Teme koje nemaju veze sa sportom
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
-
numanumaye22
-
Kontakt:
Postao/la numanumaye22 » 01 nov 2024, 16:41
Centre forward je napisao/la: ↑01 nov 2024, 14:17
Rijetko koji se tako postavljaju. Većina privatnika su ratni profiteri, šaneri, neandertalci, skorojevići i co. Napravi privatni biznis sa 5 zaposlenih i poslije 3 mjeseca novi aVdi KU 8 u avliji. To što (skoro) svaki prima stranu valutu, ne izdaje fiskalni i milion prekršaja. Znam, jer sam i sam dugo kuburio sa tom nesortom zvani "privatnik". Ono što je najjadnije, da su stasala djeca tih ratnih profitera. Eh, to je posebna sorta hajvana.
Hvalite neki sistem u kojoj se djeca liječe SMS porukama i što nečija nafaka zavisi da li sam danas dobre volje da pozovem humanitarni broj.
Baj de vej
“Atak” na bh. tržište: Čak 56 slovenačkih firmi dolazi po radnike
Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije u saradnji sa slovenačkom ambasadom u Sarajevu, organizuje informativne događaje, “Život i rad u Sloveniji”, u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Banjoj Luci.
Na ovim događajima, tražitelji posla iz Bosne i Hercegovine imat će priliku povezati se sa 56 poslodavaca iz Slovenije koji zapošljavaju skoro 19.000 radnika, a najviše ih dolazi iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, transporta i skladištenja te građevinarstva.
Događaji će se održavati od 4. do 7. novembra između 10 i 17 sati.
U promotivnim materijalima za ovag događaj navodi se da je prosječna bruto plata u Sloveniji 2.366,79 eura, a neto 1.501,97 eura. Minimalna plata iznosi 1.253,90 eura bruto, odnosno 902 eura neto.
Iz Zavoda su naglasili da je njihova uloga jačanje informisanosti radnika, što podrazumijeva poboljšanje njihovog pristupa informacijama o pravima, postupcima zapošljavanja, zakonodavstvu i slično na razumljiv način.
Na taj način, radnicima migrantima mogu pružiti ista prava i tretman kao domaćim radnicima, omogućiti im uspješniju integraciju u društvo te smanjiti mogućnost njihovog iskorištavanja i eventualnih zloupotreba na radnom mjestu.
– Nudimo aktivnu podršku radnicima migrantima prije, tokom i nakon migracija u Sloveniju sa svim ključnim informacijama o uslovima života i rada u našoj zemlji, dok poslodavcima pružamo pomoć i podršku u svim koracima zapošljavanja stranaca – rekli su u Zavodu.
Kažu da su svjesni neophodnosti obezbjeđivanja odgovarajuće zaštite radnika u radnim migracijama.
– Upravo zato poseban naglasak će biti stavljen na prezentaciju zakonodavnih novina i ostalih informacija iz oblasti zapošljavanja i rada stranaca, kao i na uslove rada i života u Sloveniji. Naš Zavod za zapošljavanje pruža pomoć s ciljem obezbjeđivanja sveobuhvatnih i vjerodostojnih informacija u pogledu zapošljavanja i života kod nas, te o uslovima i postupcima zapošljavanja stranaca – rekli su u Zavodu i najavili da će grupne prezentacije biti održane na svim lokacijama dva puta dnevno, u 12 časova i u 15 časova.
Skuplja li Batko jos ljudima za lijecenje il su ga ono prokontali?

-
admin
- Site Admin
-
Kontakt:
Ne skuplja, otišao je i on u Njemačku i sad tamo ljudima skuplja da imaju šta da jedu. Valjda nemaju da jedu, grohnula ekonomija, pa moraju preko SMS da skupljaju. Evo doniraj:
https://www.globalgiving.org/projects/f ... ay%20apply.
Mislim da je umanjivanje vrijednosti humanitarnog rada općenito krajnje smiješna. Socijalna zdravstvena zaštita sigurno je bolja u BiH nego u Americi ako nemaš para. Tamo možeš umrijeti komotno, ne da nećeš dobiti SMS, već će te još pogurati nogama prema kanalizaciji da im ne smrdiš. To opet ne govori ništa o standardu života i snazi ekonomije, isto kao što ni skupljanje donacija za liječenje nekom u BiH ne govori mnogo.
Ništa ne dokazuješ, samo bezveze ismijavaš bolesne ljude u nevolji, a to ti nije fino.
-
Finn
-
Kontakt:
Pa ne umanjuje vrijednost humanitarnog rada koliko ja vidim, već ismijava lopova batka koji je pokrao stotine hiljada na donacijama.
-
admin
- Site Admin
-
Kontakt:
Finn je napisao/la: ↑01 nov 2024, 17:03
Pa ne umanjuje vrijednost humanitarnog rada koliko ja vidim, već ismijava lopova batka koji je pokrao stotine hiljada na donacijama.
Ismijava sistem u kojem se djeca liječe SMS porukama. Što bi bilo otprilike isto kao da ja krenem sa onim linkom iznad ismijavati sistem u kojem se jede ako neko pošalje SMS, a ako nema nafake pa ne pošalje, onda se taj dan ne jede. Niđe veze.
Ima puno boljih načina da se opišu sve rupe našeg sistema, ovaj je baš zlonamjeran, netačan i besmislen.
-
Tekashi
-
Kontakt:
Nije Paulaner, ali moze proci.
-
alemsa
-
Kontakt:
admin je napisao/la: ↑01 nov 2024, 17:01
Ne skuplja, otišao je i on u Njemačku i sad tamo ljudima skuplja da imaju šta da jedu. Valjda nemaju da jedu, grohnula ekonomija, pa moraju preko SMS da skupljaju. Evo doniraj:
https://www.globalgiving.org/projects/f ... ay%20apply.
Mislim da je umanjivanje vrijednosti humanitarnog rada općenito krajnje smiješna. Socijalna zdravstvena zaštita sigurno je bolja u BiH nego u Americi ako nemaš para. Tamo možeš umrijeti komotno, ne da nećeš dobiti SMS, već će te još pogurati nogama prema kanalizaciji da im ne smrdiš. To opet ne govori ništa o standardu života i snazi ekonomije, isto kao što ni skupljanje donacija za liječenje nekom u BiH ne govori mnogo.
Ništa ne dokazuješ, samo bezveze ismijavaš bolesne ljude u nevolji, a to ti nije fino.
Laz, mora te primiti, tipa sad slomis nogu moras u hitnu, primit ce te. Ako ne zaradjujes dovoljno postoji Medicare/medicade gdje drzava pokriva sve tvoje zdrastvene troskove. Ako zaradjujes malo vise od tog (da nisi kvalifikovan za to), postoji healthcare marketplace, gdje ako je osiguranje premium recimo $600 mjesecno, ti ces placati $40-50. Tako da, imate totalnu pogresnu zdrastva u Usa.
Zadnja izmjena:
alemsa, dana/u 01 nov 2024, 17:18, ukupno mijenjano 3 puta.
-
Tekashi
-
Kontakt:
11 mrtvih u Novom Sadu jbt.

-
L-Train
-
Kontakt:
Tuga.Kad prodje neko vrijeme vjerovatno ni kod njih niko nece odgovarati za ovu tragediju.
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
-
Marsal
-
Kontakt:
MElloo je napisao/la: ↑01 nov 2024, 14:20
Marsal je napisao/la: ↑01 nov 2024, 14:12
Ne znam kakvo je stanje u Sarajevu i ostalim gradovima ali u Zenici je i dalje 90% ljudi zaposlenih u privatnim firmama na minimalcu, a ostatak u koverti. Maksimalno se izbjegava ugovor o radu i često se mjesecima pa i godinama radi na ugovor o djelu, a o bolovanju da ne pričam. Evo firma sa kojom sam ja radio, tj radio neke usluge za njih uopšte ne plaća radnike kad su na bolovanju, ljudi dolaze sa temperaturom 40 da ne izgube dnevnicu.
Mi smo sa posla zvali Inspekciju našoj firmi zbog određenih neregularnosti i iz Inspekcije su nazvali našu firmu i ošmekali nas

i onda nas direktori yebavali jedno pola godine za to iako smo 100% upravu.
Al' dobro, Njemačka je šajze, ljudi se vraćaju u kolonama, BiH je oaza poštenja i tako.
Bukvlano nista gore u drzavi nema nego radit za privatnika u nekom manjem mjestu.Plata minimalac, ostalo mozda u koverti mozda ne, bolovanja nema,samo nedjelja neradna etc etc.
Ma ljudi ne znaju šta pričaju jer su zatvoreni u svojim mikro svijetovima gdje sve bajno i odlično pa lupaju gluposti.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
-
Tekashi
-
Kontakt:
Marsal je zeljeznicar. Stvarno da krov na zeljeznickoj stanici ubije 11 ljudi... nezapamceno.
-
Tekashi
-
Kontakt:
Nov krov. Kako ih poklopi...

-
JayCatwright
-
Kontakt:
Postao/la JayCatwright » 01 nov 2024, 17:43
Ali kako taj neki lik ode par sekundi prije

-
Tekashi
-
Kontakt:
Ovaj desno sto sjedi na klupi

. Uzas jbt.
-
TefalTava
-
Kontakt:
Marsal je napisao/la: ↑01 nov 2024, 17:29
Marsal je napisao/la: ↑01 nov 2024, 14:12
Ne znam kakvo je stanje u Sarajevu i ostalim gradovima ali u Zenici je i dalje 90% ljudi zaposlenih u privatnim firmama na minimalcu, a ostatak u koverti. Maksimalno se izbjegava ugovor o radu i često se mjesecima pa i godinama radi na ugovor o djelu, a o bolovanju da ne pričam. Evo firma sa kojom sam ja radio, tj radio neke usluge za njih uopšte ne plaća radnike kad su na bolovanju, ljudi dolaze sa temperaturom 40 da ne izgube dnevnicu.
Mi smo sa posla zvali Inspekciju našoj firmi zbog određenih neregularnosti i iz Inspekcije su nazvali našu firmu i ošmekali nas

i onda nas direktori yebavali jedno pola godine za to iako smo 100% upravu.
Al' dobro, Njemačka je šajze, ljudi se vraćaju u kolonama, BiH je oaza poštenja i tako.
Bukvlano nista gore u drzavi nema nego radit za privatnika u nekom manjem mjestu.Plata minimalac, ostalo mozda u koverti mozda ne, bolovanja nema,samo nedjelja neradna etc etc.
Ma ljudi ne znaju šta pričaju jer su zatvoreni u svojim mikro svijetovima gdje sve bajno i odlično pa lupaju gluposti.
U Sarajevu je gora stvar veci im je strah od inspekcije jer jedino ovdje i radi svoj posao u čitavoj državi, i mozda jos u Tuzli tu mislim na grad a ne kanton, jer ovdje je npr. zatvorio mm na stupu koji je godisnje imao milionski obrt u prodaji pite ljudi su tepsije pite imali unaprijed prodane po nekoliko sati tolika je bila navala, i radnice dale kolektivni otkaz krajem aprila i dosao na los glas i morao zatvoriti radnju, u Sarajevu je gore otici na los glas onda od tebe bjeze svi i propadas kao sa pjesmom
sto se tice bolovanja sa doznakama ti ne smije niko odbiti platu znam sve slučajeve od call centara do ostalih privatnih firmi gdje su ljudi normala koristili sve svoje benefite, zadnje tri cetori godine su ljudi postali haos kurceviti u svojim pravima i neka su zato se konzum i ostale prodavnice raspadaju jer nemaju radnika niti ih zele da plate
-
Jabroni
-
Kontakt:
Znam ali ja sve i jednu osobu što znam da je radila za takvog privatnika više ne radi, jer su svi samo čekali prvu priliku ili da pređu negdje bolje ili vani. I većinom su to bili studenti poslije završenog faksa, koji su morali prihvatiti bilo šta radi iskustva.
(mladi) ljudi koji ostaju u takvom poslovnom odnosu ne bi pretjerano bolje prošli u Njemačkoj. Zaglavili bi na prvom poslu koji dobiju i gledali kako im inflacija s godinama jede platu.
Kako god, za većinu nije više svakodnevnica da plata kasni par mjeseci i da ljudi šute jer se boje izgubit posao.
-
sljivo
-
Kontakt:
Osobi koja nosi najveći teret na finansiranju porodice nije baš lahko reći da će napustiti i u tom slučaju najmanje mjesec dana prekinuti finansiranje. Nekad je mjesec dana puno. Ne krivim one koji iz tih razloga trpe a ima ih dosta, pogotovo onih koji su u nekim kreditima iz egzistencijlanih razloga. Nema svak mogućnost niti šansu da radi u Njemačkoj. Država bi trebala da stane iza takvih ali znamo svi šta je i kakva država. To sve je začarani krug za one koji su u takvoj situaciji. Teško je to kad su ti ko mladiću obećavali i ohrabljivali te u sve i svakakve prilike, i sam si se nadao, da bi odrastao i u tom se uporodičio i skonto da to nije baš tako. Mi svi gledamo iz svog ugla za druge, to ne može bit isto niti će ikad. Šta je rješenje. Ne znam. Motiva kod tih ljudi nikad ne nestaje jer smisao nađu u tome da svoju djecu nauče svojim greškama.
-
VivaLaStella
-
Kontakt:
Postao/la VivaLaStella » 01 nov 2024, 19:38
sljivo je napisao/la: ↑01 nov 2024, 19:19
Osobi koja nosi najveći teret na finansiranju porodice nije baš lahko reći da će napustiti i u tom slučaju najmanje mjesec dana prekinuti finansiranje. Nekad je mjesec dana puno. Ne krivim one koji iz tih razloga trpe a ima ih dosta, pogotovo onih koji su u nekim kreditima iz egzistencijlanih razloga. Nema svak mogućnost niti šansu da radi u Njemačkoj. Država bi trebala da stane iza takvih ali znamo svi šta je i kakva država. To sve je začarani krug za one koji su u takvoj situaciji. Teško je to kad su ti ko mladiću obećavali i ohrabljivali te u sve i svakakve prilike, i sam si se nadao, da bi odrastao i u tom se uporodičio i skonto da to nije baš tako. Mi svi gledamo iz svog ugla za druge, to ne može bit isto niti će ikad. Šta je rješenje. Ne znam. Motiva kod tih ljudi nikad ne nestaje jer smisao nađu u tome da svoju djecu nauče svojim greškama.
Pa nisi ni lud da daš otkaz, a nemaš rezervnu opciju. Ja sam radio za tipa 1.5 godinu, zadnjih pola godine dok sam radio za njega, slao upite na razne firme, prijavljivao se na javne konkurse.. Kada sam riješio sebi rezervu - otkaz, otkazni rok malo odradio, ostalo pokrio godišnjim i doviđentos.
Ljudi budu ogorčeni kada ne uspiju naći posao u istom mjestu gdje su rođeni/žive, a ne pada im na pamet da se oprobaju u drugom gradu gdje je potražnja za njihovim zanimanjem veća. To nikako ne mogu da razumijem.
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege
L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17
-
numanumaye22
-
Kontakt:
Postao/la numanumaye22 » 01 nov 2024, 20:03
admin je napisao/la: ↑01 nov 2024, 17:07
Finn je napisao/la: ↑01 nov 2024, 17:03
Ismijava sistem u kojem se djeca liječe SMS porukama. Što bi bilo otprilike isto kao da ja krenem sa onim linkom iznad ismijavati sistem u kojem se jede ako neko pošalje SMS, a ako nema nafake pa ne pošalje, onda se taj dan ne jede. Niđe veze.
Ima puno boljih načina da se opišu sve rupe našeg sistema, ovaj je baš zlonamjeran, netačan i besmislen.
Admin je uvijek bio sampion u spinovanju, cuj ismijavam bolesne ljude
Admine moj, da ima normalan sistem, ne bi se lijecilo sms porukama vec bi imao placene operacije od zdravstvenog osiguranja kojeg oboljeli uplacuje. Tako je u Njemackoj, Sloveniji pa i ostaloj Zapadnoj Europi.
-
Sheyi
-
Kontakt:
Njemacka je odlicna kad tek dođes sam iz bosanskog sistema i sirotinje, ali kako prolazi vrijeme i kad steknes porodicu, dobijes djecu, tek tad pomalo uviđaš da ipak nije sve tako bajno kakvim se predstavlja, naravno jos uvijek je dobro, ali ne ide tako glatko. Hoces vrtic? Na guranje. Hoces termin kod doktora? Na guranje. Sve vise privatnih praksi, nece te primiti. Hoces pedijatra? Nema termina, uzmi sta ti se u tom momentu nudi, pa moli Boga da naletis na jednu dobru doktoricu u ordinaciji. Hoces svoju kucu/stan? Kurcina bez zestokog kredita ili vecih primanja. Placaj kiriju i suti. Hoces dobro voce i povrce? Kurcina, kupi plastiku iz lidla ili aldija. Laganih 700 eura za za hranu iz lidla, aldija, kauflanda i edeke u oktobru.

-
Centre forward
-
Kontakt:
Postao/la Centre forward » 01 nov 2024, 20:38
Bolje i to neg' da, štajaznam, odeš u hitnu il' na predavanje a tamo te dočeka Sultanija.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss