Evo da izanaliziram stanje po grupama do kraja, a i onda eventualni baraž po meni
A: Iako Kosovo odlično stoji, sumnjam da im neiskustvo neće doći glave. Kosovu slijede utakmice s Engleskom, i teško je očekivati da pred zadnju tekmu u Češkoj budu na više od 3 boda od Češke. Štaviše, vjerovatno će Česi u Podgorici i Sofiji čopnuti nešto. Prilično sigurno mi ovdje i dalje djeluju Engleska i Češka.
B: Ukrajini treba da dobije Litvaniju kući i da je na Euru

Portugal će da šamara Litvaniju i Luksemburg i da ostvari isto. Srbiji ni sve pobjede ne igraju više ulogu. Dakle, Portugal i Ukrajina.
C: Jako zanimljivo stanje gdje je pobjeda Holandije neki dan gurnula Sjevernoirce u ambis. Sada će morati u međusobnom duelu biti bolji od Njemačke ili Holandije, što je jako teško. Dakle, Holandija i Njemačka ipak.
D: Irska, Danska i Švicarska s jednakim šansama, bez kikseva do sada. Prosto, nemoguće bilo kome dati prednost.
E: Pored Hrvata koji su se izdvojili pobjedom u Trnavi, sada Vels i Mađarska djeluju izjednačeno. Međutim, Mađari su dobili Hrvate kući i to može biti plus. Jednostavno, Vels i Slovačka moraju pobjeđivati i u gostima, a i nadati se da će Mađari kiksati. Po tome, Hrvatska i Mađarska djeluju blizu.
F: Španija i Švedska ne bi trebali imati problema. Norveška ima dva remija kući sa direktnim konkurentima, a Šveđani rezultate koje su i željeli. Prije da Rumuni mogu zakuhati ovo. No, recimo Španija i Švedska.
G: Komplikovana grupa gdje se očito svašta može desiti, osim da Latvija otkine nekome nešto

Ne mislim da Slovenija i Izrael mogu rutinirati ovo što moraju dobiti do kraja, plus gostuju u Skopju gdje će se bar jedni okliznuti. Austrija ima idealan raspored: Izrael i Makedonija kući, Latvija na strani. Ovo bi trebale biti lagane pobjede. Gostovanja Sloveniji i Poljskoj će poslužiti za ovjeru plasmana. Dakle, Poljska i Austrija.
H: Island mora u Tiranu, a i u Tursku, te čekaju Francuze. Turcima je plus pobjeda nad Francuzima, a Islandu još jedan minus loš međusobni s ovima. Dakle, Turcima je večeras došla dobra opomena i neće valjda napraviti sranje. Francuska i Turska.
I: Belgija i Rusija. Ovdje uopšte ne treba analizirati. Kapacitet ostalih reprezentacija je ograničen. Ovdje bi Kazahstan čak mogao završiti treći
J: Svi znamo sve. Ja ću pretpostaviti da će Italija i Finska dalje, radi baraža.
Dakle, sve je prilično jasno. Najveća dilema je u grupi D između Irske, Danske i Švedske. Za potrebe analize, a ću pretpostaviti. Ja ću pretpostaviti da ovdje otpada Irska.
Dakle, baraž bi onda izgledao ovako:
Gruzija-Bjelorusija
Makedonija-Kosovo
----
Škotska-Bugarska
Norveška-Srbija
----
BiH-Irska
Vels-Slovačka
----
Island-Rumunija
Sjeverna Irska-Izrael
Realno, ovdje bi najveći dobitnik bile ove ekipe u 4. baražu. Recimo, Sjeverna Irska očajno završila Ligu nacija, ali će je potrefiti da upadne u baraž lige A gdje je Island protivnik. Onda ovi Izrael, Rumuni, dospjeti će u borbu, isto preko Islanda. Nama je situacija najjebenija. Čak i da nam Bog usliši dove da recimo Irska ode na EP umjesto Švicarske, kao najbolja opcija, onda će nam Sjeverna Irska biti protivnik, pa onda na boljeg iz para Vels-Slovačka. Čak, da nas i tu Bog pogleda i da Vels recimo ode umjesto Mađarske (nema bolje opcije fakat), onda bi mi igrali sa Izraelom, pa na boljeg iz para Slovačka-Sjeverna Irska.
Da rezimiram, prvo ćemo u baražu morati nabiti Irsku/Sjevernu Irsku/Izraela, a onda Vels/Slovačku ili Sjevernu Irsku.