Pitar85 je napisao/la:ŠB_Fidelis je napisao/la:Ma smijesan si bolan. Da sutra pozove tvojih 11 igraca i ostvari najgori rezultat u povijest omladinske selekcije ti i slicni tebi bi rekli, pa dobro, pozvao je najbolje sto je imao. Ili bi mu zamjerio opet jos nesto deseto.
Smijesno. Nema vecina ovih momaka gdje trenirati, a ti nesto omalovazavas reprezentacije i drzave koje ulazu 15 puta vise sredstava u nogomet, narocito omladinski, od BiH.
Ne gotivim te nesto, ali fino razmisljas, zrelo.
Necu se sloziti sa ovim sto si napisao da vecina momaka nema gdje trenirati, vjerovatno si mislio na uslove koje imaju za treniranje, dakle, slabe uslove.
Reci mi onda kako mladici iz regiona uspijevaju, konkretno Srbija?
Pazi, jesu oni u infrastrukturalnoj prednosti nad nama, ali apsolutno nisu u tolikoj finansijskoj, infrastrukturalnoj prednosti, nit im je liga nesto pretjerano kvalitetnija od nase, pa da bi njihovi mladici biljezili ipak bogovske rezultate za te uslove. Mozes za usporedbu uzeti i Hrvatsku, za malo vremena su oni stvorili Jedvaja, Halilovica i Kovacica, u kratkom roku, a kod nas niko, nikad u tim godinama se nije stvorio da bude tolika zvijezda kao kod njih. Ni oni nisu svjetlosnim godinama ispred nas, pa da mi ne stvorimo u nasim ligaskim okvirima bar jednog takvog u deset godina, a mi nismo nikad nijednog, opet kazem, u tim godinama, sa 17, 16, 18, da se otima pola evrope.
Ovdje je po meni sve do mentaliteta naseg, bosanskog, nezdravog i nesportskog zivota i nezalaganja, kako za svoju karijeru, tako i za sveti grb. Dok je i euforije, ima zalaganja, kad su ove obicne utakmice, nema ni toga
Opet imaju bolje uvjete, imaju vise strucnjaka da s njima radi i planski bolje rade i rezultati se vide, plus dosta tih mladica otkupe i druge sredine i odgoje, al ne po drugim i trecim momcadima. Liga mozda nije toliko bolja u globalu, ali ima par klubova koji su iznad bili godinama u svakom pogledu i naravno da su dobro radili s mladicima, u odnosu na BiH.
Hrvatska? Pa dovoljno je samo reci Dinamo Zagreb, odgovorno tvrdim da godinama imaju ponajbolje omladince u Europi, u biti to nije moje misljenje nego su to dokazali i nedavno osvojivsi najjaci turnir u svom uzrastu, a i godinama su prije toga vazili za ponajbolje u tom segmentu, i ponavljam naravno da zato imaju i vise tih koji uspiju, u omladinskim skolama Dinama rade strucnjaci od najmladjih kategorija, daj mi samo pokazi i reci koji to klub u BiH ima? Nema nijedan, sve su to mahom neobrazovani ljudi za te pozicije, na prste jedne ruke se mogu pobrojati drugaciji slucajevi. I da samo uzmem Dinamo za primjer, pa pokrio sam i dalje ama bas kompletan rad BH klubova s omladincima i posramio, vjeruj, POSRAMIO!
Takodjer, obje lige su bolje u toliko sto imaju par tih klubova koji odskacu i vuku naprijed sve ostale, nabijaju koeficijent, pa koliko toliko utjece i na ostale klubove (dobar primjer Rijeka kad joj se poslozilo novo vodstvo i dobar nacionalni koeficijent), a BiH to nazalost nema. Da li ima vise talenata? Ne nuzno, dapace sigurno da nema, ali najvazniji je jednostavno rad, da se ima gdje raditi i s kim, a bez tog rada, i pritom mislim iskljucivo na rad sa pravim strucnjacima, ljudima koji poznaju to u temelje i rade s tim mladicima od najranije dobi, ne mozes ni ocekivati neke Halilovice, Jedvaje i ostale. A sad zamisli onda gdje su ovi ljudi koji pisu po forumima i nabacuju se raznim imenima i igraju se selektora, kad cak oni koji to za zivot rade ne mogu u ovim uvjetima bolje i koliko smijesno ispada kad se pocnu praviti pametniji i od takvih.
Ako ovo treba nekome crtati u detalje da objasni, onda ne znam. Oba primjera su ti OK, al samo uzmi par onih svijetlih primjera u obje lige i shvatiti ces odakle razlika, isto kao sto brojne sportske legende i treneri ne bjeze od takvog cega tamo, dok ovdje ne bi puskom natjerao Halilhodzica i slicne, primjera radi, da se vrate u drzavu i nesto naprave.
Ima tu jos masa, masa primjera i razloga, ali mi se spava i ne mogu u siroko o tome.
...Život za Široki...