Valencia je napisao/la: Kod tebe statistika ne vrijedi, ti si onako samouk tip.
Pa Nadal ga je otres'o u prvom njihovom medjusobnom duelu kada je im'o svega 18 godina. To se desilo u 2004 god. na tvrdoj podlozi kada je Federer bio u top formi. Ovo mnogo govori. Cinjenica 1.
Nadal ga je unistav'o na sljaci, mislim da Federer ima samo jednu pobjedu. Ne mogu zamisliti da ga Federer pobjedi u Parizu. I ovo mnogo govori. Mozes li ti zamisliti da njega Nadal pobjedi u Vimblodnu ili Melburnu!?? I ovo mnogo govori, pokazuje ko je kompletniji igrac. Cinjenica 2.
Njega je Nadal pobjedjiv'o u finalima Vimbldona i Melburna. To dokazuje da je kompletan igrac, za razliku od Federera koji mu moze parirati samo na tvrdoj podlozi. Cinjenica 3.
Nadal je pokaz'o da je pobjednik jer se lako izborio sa pritiskom i osvojio zlatnu olimpijsku medalju. Federer je pao pod pritiskom, sto dokazuje da nema pobjednicki mentalitet kao Nadal. Cinjenica 4.
Nadal je kao konkurenciju im'o Federera i Djokovica koji su igraci ekstra klase, za razliku od poluigraca kakvi su Safin, Rodik, Hjuit ili Nalbandian. Svaka njegova titula tako dobija na velikom znacaju, sto naravno ne umanjuje Rozerove titule, ali okolnosti se svakako moraju pomenuti. Cinjenica 5.
Nadal protiv Rozera ima omer 14 - 8. Cinjenica 6.
E sada, ne znam kakve ti imas cinjenice da potkrjepis svoju argumentaciju. Ti mozes imati svoje misljenje, ali misljenje se tesko brani kada nije potkrijepljeno cinjenicama i dokazima. Tvoje misljenje se svodi na pretpostavke, sta bi bilo kad bi bilo... Da pretpostavljam kao ti, napis'o bih da bi Nadal sada im'o jos 8 GS titula da ga povrede nisu 'unistavale' tokom cijele karijere. Ali, ja to necu reci, samo cu napisati da Federer nije im'o problema sa povredama. Daj neku cinjenicu, neku statistiku, neki dokaz,.. Potkrijepi necim svoje teorije, nemoj da se sve svodi na naklapanja i prorocanstva.
Vidim da si iz Srbije, tako da nisam siguran da jednako razumijemo ovaj nas B/H/S jezik. U Bosni kada kazes 'jedino sto nema', podrazumjeva se da je to sitnica, nesto zanemarivo u moru kvaliteta,.. Da li tako mislis
!?? Njegov los bekend (prije svega defanzivni, koji je po pravilu kratak i bezopasan) mozda jeste 'jedina mana' kada igra protiv poluigraca i kompleksasa kakvi su Rodik i Hjuit, ali je ta 'jedina mana' ogroman hendikep kada igra protiv Nadala i Djokovica. Nadal i Djokovic imaju sve udarce, tesko im mozes naci slabu tacku, dok Federer ima jednu ranu koja neprestanu krvari, koju ajkule poput Nadala i Djokovica redovno ujedaju
![]()
. Dzaba ti svi udarci koje si nabroj'o ako nemas jak bekend, koji je vazniji od svega nabrojanog zajedno. Dzaba mu svi ti udarci kada nema bekend,... Dzaba su mu kada igra protiv Nadala.
Ne znam cemu taj tvoj stav o mojoj samoukosti? Ja te postujem i nikada ti nesto nisam prebacio. Dozvoli mi da imam drugacije misljenje od tebe. Kao sto smatram da su NeStam u 2004-06. najbolji odbrambeni tandem ikada u fudbalu, tako smatram da je RF najbolji ikada u sportu kojim se bavi. Tacno je da ga Nadal pobedjuje cesce, ali je tacno da je to vise produkt slucaja da se najvise meceva igralo na sljaci. 10-2 ima Nadal na sljaci, a 6-4 Federer na ostalim podlogama. Da su se cesce sretali u periodu 2004-2007. van sljake, videli bi koliko bi Nadalov H2H sa Rogerom bio impresivan.
Dalje, Federer u svom prime-u je tres`o sve redom na svim podlogama, sem Nadala na sljaci. Nadal u svom prime-u ispada sa GS turnira od Tsonge, Ferrera i Murraya. Tsonga i Del Potro su ga unistili. To se Federeru nikada nije desilo. Najblize tome je ovo sto mu je Djoker uradio na AO.
Dalje, tacno je da je Nadal mnogo mladji postao extra igrac, ali Nadalovo sazrevanje se razlikuje od svih ostalih, jer je on svoj tenis ustrojio na snazi. Kako je igrao 2005e, tako igra i sad. I pitanje je koliko jos moze tako.
Federeru i Djokovicu je bilo potrebno mnogo vise vremena, ali zato 1 traje i sa 30 godina, a drugi ce (ako Bog da) isto tako. To se za Murraya i Nadala tesko moze reci, jer im stil igre (po logici stvari) skracuje karijere.
Za konkurenciju i backhand se slazem. Backhand je zeznuo Federera, ali bi sa tim jakim udarcem on bio nepobediv, cak i na sljaci, cak i sada. Nadal je nepobediv samo kad je 100% spreman, a na brzim podlogama je i takav pobediv. Druga bi se pesma ovde pevala, da je Djokovic imao iste okolnosti na svojoj strani kao i Nadal na USO. CGS bi ostao za Rafu pusti sanak.