Kaže kontaktiran Conte u slučaju da Allegri ode
Pozdrav momci, došao sam da skinem neke stvari s duše pa idem na dužu pauzu od ovog kluba. Dok ne vidim da se nešto radi drugačije.
Nevezano za sinoćnju utakmicu, kad pogledaš šta i kako Juventus radi da bi pokušao osvojiti u Europi ne mogu se oteti dojmu da je to kopija Napolija i ostalih u pokušaju da skinu Juventus u Italiji. Užurbano, nekompletno, preskakanje koraka, pojačaj jednu poziciju - oslabi drugu. Stavi što je više moguće pritiska na sebe, ničim izazvan. Je li bio jedan intervju trenera, igrača, člana uprave da nije naglabao o opsesiji zvanoj LP? Bili smo u dva finala i pričali kao da smo već osvojili, ponašali se kao favoriti protiv jačih ekipa.
Allegri treba ići. Trebao je davno ići. Ne jer ne može bolje nego što i on sam ponavlja iste greške, radi iste stvari i očekuje drugi rezultat. Također trpi iste greške. Ja podržavam fleksibilnost i otvorenost, sve do jedne mjere. Je li on lud, glup ili nešto deseto da ne zna jednom reći šta i kako hoće. Koliko ekipa koje su osvojile LP u zadnjoj deceniji je imalo nedefinisane formacije, pozicije igrača, pola ekipe povrijeđeno itd. Koliko ih je imalo Matuidi i Dybala tipove kao ključne igrače? Pogledaš redom i sve su to bili tip top karakterni, jaki, brzi, spremni, pametni, tehnički besprijekorni igrači. 99,9% rostera. Kad se sjetim generacije Chelsea, Intera, Barcelone, Bayerna i sad ove zadnje Reala to je puno snage, vrhunskih igrača na vrhuncu moći. Lampard, Drogba, Terry, Ribery, Robben, Schweinsteiger, Sneijder, Eto'o, Milito, Zanetti, Messi, Xavi, Iniesta, Ronaldo, Kroos, Modrić, Ramos. Mi nemamo dva takva igrača u cijeloj ekipi. Imamo puno onih koji glume da su takvi.
Allegri me razočarao dosta ove godine. Od trenera koji je imao milion ideja, davao slobodu igračima da se svukud kreću, da traže prostor postao je rigidan kao Conte. Počeo tražiti izgovore i davati izjave kao Conte, kao Mourinho, kao svaki trener koji je na kraju svog perioda. Možda bi 'samo' jedan Pogba napravio razliku, možda bi prsli duplo gore. Nisam pametan, imaju oni su valjda pametniji i trebaju te procjene napraviti, ali zasad govore jedno a rade drugo. Osim dovođenja Ronalda nisu napravili ništa konkretno u tom pravcu o kojem stalno pričaju.
Evo sad vidim GdS kaže da je već dogovoreno produženje Allegriju do 2021. OK, krenimo od pretpostavke da je Allegri pun motivacije (nije), da igrači i on nisu umorni jedni drugih (jesu), da on može bolje i vratiti se stvarima koje je radio prije 3 godine (možda). Opet odrađivanje posla napola. Šta će se promijeniti u te dvije godine? Ovo ljeto će otići 10 igrača, doći 10 novih, pola njih će se povrijediti, pola sezone otići na traženje formacije i opet će se naletiti na neku ekipu koja je u savršenom momentu i godinama skupa i ne sere na sva usta kako im je LP cilj. Hoće li Joao Felix i Chiesa napraviti razliku? Ramsey? Možda. Ali sumnjam.
Juventus se vratio i počeo dominirati u Italiji jer su imali detaljan plan razrađen za godinama unaprijed. Dovodili su se planski igrači na ciljanim i deficitarnim pozicijama, imao si jasnu hijerarhiju i stabilnost. Sad je sve od godine do godine, jednima se dozvoli otići čim zatraže i ispod cijene, drugi se drže kao taoci. Jedni se otjeraju jer ne mogu više dati, drugima se produžuje ugovor i povećava plata. Pola sezone se traže zamjene treneru jer se ne zna ostaje li ili ne. Čitaju to bolan i igrači, ne daju ni oni maksimum kad nije sve taman. Godinama gledam i slušam intervjue igrača koji su osvajali LP, osvajali titulu u NBA i drugim sportovima i baš svi govore da ekipa mora biti dugo godina na okupu, da mora biti stabilnost od trenera pa dole i da se mora na kraj doći i u odličnom fizičkom i psihičkom stanju. Mi smo to imali jedne godine, 2015., a sve poslije je krpljenje i kratkoročni potezi. Ja sam prvi bio slijep godinama vjerujući u taj duh Juventusa, sve će kliknuti kako treba kad treba, ali k....
Po izjavama sinoć Agnelli, Allegri i igrači nisu svjesni toga. Oni misle da samo malo fali, da je nešto protiv nas uvijek. Ja sam izgubio svaku vjeru u te 'duboke' gluposti. Muda, karakter, znanje. To kad mi pokažu opet možda budem spreman da žrtvujem privatni život i svoje vlastito zdravlje i san za 90 minuta loptanja. Dotad