Napisat cu ti onako najrealnije kako jest. Ne moze se nikog tjerati, ali evo taj osjecaj za klub je ono sto pokrece ljude i tu se jasno vidi ko je kakav.habuba je napisao/la: ↑21 sep 2021, 17:11@steelman, @batistuta, da vam ovako svima odgovorim. Nije, ni prije, ni sada, niti ce biti upitno to da Zenica (oni koji su u Zenici) trebaju da budu stub kluba. Ja kao neko ko je u dijaspori istovremeno odbijam tvrdnje da se dijaspora treba osloboditi te odgovornosti. Ne mozes nesto voliti, s necim se identificirati, biti spreman i da se pobijes za to a da ovako mehko nastupas i nisi spreman da stojis iza tih ideala i finansijski. Kao "dijasporac" meni to ide na krc i nije mi prihvatljiva ta klasifikacija, niti mi je prihvatljivo da budem zadovoljan trenutnim ucescem dijaspore u oporavku naseg kluba. Zbog toga mislim da to moze i mora i vise i bolje. Ovo nije dovoljno, niti sluzi na cast bilo kome iz dijaspore.noke21 je napisao/la: ↑21 sep 2021, 09:47Nemozes se oslanjati na dijasporu. Njima hvala za svaki doprinos, ali mi u Zenici treba da budemo stub kluba, a ne dijaspora.Ja sam taj sto je izrekao tu kontroverznu tvrdnju i jos uvijek stojim iza nje. Svedjana ima mozda 9-10 u toj grupi. Ovih iz St. Louisa 5-6, a toliko su u stanju da naprave. Sad zamisli da se udruze "zenicani" iz jos 20 gradova/drzava u svijetu i da daju po 5000, to je 100k laganice. Poenta naravno jeste u tome da bez obzira kako to gledali ta ukljucenost moze i mora biti veca. To je samo realno analiziranje stanja.
Nas treba da bude 2000 u prosjeku, pa cak i ovoj ligi koju igramo.
Slazem se habuba s tobom da dijaspora moze bolje, ali ne mogu u dijasporu biti uperene sve oci, dok je s druge strane nekom iz Zenice tesko izdvojiti ista. Navijaci kluba iz Donje Gračanice, Klopča, Gradišća, Radakova, Velike Brode su pokazali da i ostatak Zenice sigurno moze bolje. Ima ljudi iz centra grada i ostalih kvartova koji pomazu, ali moze to bolje ako vec tako gledamo. Ipak Čelik najvise zavisi od samih Zeničana koji su ostali u Zenici i tu je poenta stvoriti taj mentalitet davanja za klub. Drugi mogu biti dodatak, ali Čelik se mora najvise oslanjati na samu Zenicu.
Respekt svima i hvala svakom sto pomaze, ali Čelik nije iz Minhena, Štokholma, Beča nego iz Zenice i to moraju sami Zeničani shvatiti koji i danas zive u Zenici. Mozda ljudi ne mogu izdvojiti 1200 KM, ali organizuj se u grupe od 20ak ljudi i izdvoji po 60 KM, na kraju na taj nacin i gradske ekipe mogu pomagati klubu. Medjutim jok, stisni se, dijaspora ce... To je mentalitet grebanja.
Ne prozivam ljude koji ne mogu i nemaju nego one stipse i stiskavce koji imaju, a ne zele pomoci, ali niko kao oni kad se spomene Čelik. Pozamasan broj je takvih. To je bezobrazno glediste ako vec zelimo da nam klub bude uspjesan, a da ne spominjem da su u proslosti ekipe iz glavnih gradskih kvartova gledali kako da se ogrebu i kako da ogule klub. Naravno, mnogi momci su iskreni iz svih kvartova, ali taj mentalitet gdje je svako malo neka ekipa gledala da zavrne klub treba u potpunosti iskorijeniti. A kako drugacije to iskorijeniti nego sto jacim utvrdjivanjem mentaliteta koji se bazira na davanju i otporu prema pokusaju bilo kakve vrste zavrtanja! Iz toga razloga komplet Zenica mora shvatiti da je davanje za klub ono sto cini jedan iskreni navijacki mentalitet i da okosnica kroz sva djela za Čelikov uspjeh prije svih mora biti sama Zenica!
Naglasava se lokal patriotizam i to da je Čelik zenicki, puna usta Zenice, e pa onda treba biti ono o cemu se prica. Budi pravi, ne budi pi.cka i stipsa za svoj klub! Busanje u prsa bez pokrica je u stvari suplja prica. I to se ne smije opravdavati i braniti tim ocekivanjima od dijaspore. Dijaspora je tu sigurno da pogura i naravno da i oni mogu bolje, ali prvenstveno se Zenica mora zauzeti jos vise za svoj Čelik.
Ovo sve spominjem iskljucivo iz navijackog i simpatizerskog ugla, dok privredni subjekti kao sponzori trebaju biti tu i zbog drustvene odgovornosti za lokalnu zajednicu u kojoj egzistiraju i naravno zbog poslovnih prilika kroz marketing koji klub pruza. I oni iz Zenice svakako mogu bolje.
Sve nas zajedno ako iskreno volimo Čelik treba da nosi volja za doprinosom klubu kroz razna djela kako bi klub sto vise napredovao, kako bi bio uspjesniji i kako bi dosli do onog o cemu svi sanjamo - lijepa atmosfera zbog kluba, puno i sretno Bilino, masa buseva nasih navijaca na gostovanjima, druzenje, trofeji, evropske tekme na Bilinom, evropska gostovanja! Sve to krece iz epicentra, iz Zenice i u stvari bez obzira odakle ko bio ako iskreno voli klub onda treba da gleda da to sve krece od nas samih! Ta ljubav za Čelik zahtijeva davanje svih nas individualno u sopstvenim mogucnostima!