Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
88
60%
Benzin
30
21%
Plin
4
3%
Hibrid
2
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
21
14%

Ukupno glasova: 146

VivaLaStella
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la VivaLaStella » 22 jan 2026, 07:41

Ima li ko iskustva sa ovim novim Corollama 1.5 benzin
Solidna cijena za novo auto
Look on my works, ye Mighty, and despair!
Nothing beside remains. Round the decay
Of that colossal wreck, boundless and bare
The lone and level sands stretch far away.

Asteriks

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Asteriks » 22 jan 2026, 11:11

Huske je napisao/la:
21 jan 2026, 21:10
Asteriks je napisao/la:
21 jan 2026, 12:49
Msm da većeg zaluđenika nema, kada uđem u OBI, teško me pronađu. :mrgreen:
To znači da si pravi domaćin, pohvalno i vrlo rijetko.

A i ovamo je ona došla tačno toliko jeftinije, jer uz njihovu karticu ide još 10%popusta dole, tako da ti je to tih 50KM.

Nisam veliki zaluđenik, ali ono dosta osnovnog me gonilo da naučim. Naši prodavci su baš nekvalitetni i neobučeni, oni apsolutno ništa ne znaju o vrsti alata ili nešto novo da približe da opišu, niti ih interesuje. Prodavači u prodavnicama 0 entuzijazma imaju, nekada davno dok smo možda bili djeca ili još ranije prodavači su znali šta prodaju i kako da prodaju, danas je to 0 bodova.
Tu ti ništa od njih ne možeš naučiti niti otići da kupuješ nešto, jedino ako si sam sebe pripremio i imaš iskustvo, onda možeš slobodno početi proširivati znanja i kupovati.

Uglavnom svakodnevno se susrećem sa građevinskim alatom: agregati, bušilice, brusilice, štemalice, cirkulari, sabljaste, ubodne i motorne lančane pile..., a kao pravi domaćin mora i moja kuća imati uredno i sve potrebno, i uvijek nastojim nešto novo kupiti, samo što nemam potrebu, a ni vrijeme da to koristim. :D
Kako ja to volim u svojoj garaži, stalaža samo za alat i mora se znati sve da bude na svom mjestu i novo, čisto bez prašine.
Kada koristim alat onda obavezno očistiti i ponovo vratiti na svoje mjesto, ovaj strujni alat vratiti čist u svoju kutiju do sljedećeg korištenja.
Ali vrlo rijetko koristim, bušilicu sam koristio 3x u 3 godine, jednom kad sam lajsne iznad laminata postavljao, i ostala dva puta kad sam bušio zid za slike. :mrgreen: ali dosta tu je ona onda kad zatreba jednom godišnje za minut posla. :D i još jednom kad sam stol popravio. :idea: inače bez nje novi bi me koštao 400KM, pa vidi koliko valja. :)
Fleksu sam koristio 2x, ali sam pozamašno željeznih konstrukcija isped kuće odrezao.
Čak sam ovu aku ručnu pilu i najviše koristio, uvijek grana imam odrezati.
a štemalicu ću koristit kad dođe na red, nju čeka posla ima da preživi.
set ključeva, šarafcigera i aku zavijač, to se i najviše koristi.
Ali si poseban džek kad to zatreba.
Bogata kuća kad ima alata, a nije ni neka vrijednost, ali tako ti je to.
Tako je, svaki domaćin ima taj kućni set alata, a baš sam zbog toga naveo okvirno cjenovni rang, da se opremi ostava za osnovne potrebe.

U nekim bh prodavnicama alata, osoblje je polustručno, pa sve do totalnih neznalica. Često zovu nekog nadređenog kod bilo kakvog ozbiljnijeg upita i tu jednostavno nema motivacije za napredak. Što zbog uslova ali i drugih faktora.

Postoji nekoliko načina da saznamo kako ovladati mašinama i alatom, te kako razdvojiti fušeraj od hobi proizvoda i profesionalnog alata.

Prvo na osnovu testova, primjer njemačkih nezavisnih portala za poređenje kvalitete proizvoda, koji upoređuju rezultate par stotina časopisa, foruma i poznatih potrošačkih portala.

Onda renomirani yt kanali, koji dodatno potvrđuju ono što statistički znamo, te nude tutorial za rukovanje datim alatom.

Naravno tu su neprevaziđena uputstva proizvođača, koja dođu uz sam proizvod.

I onda, ono po nas ključno, primjena u praksi na osnovu naučenog, viđenog itd.

Samo volja i želja da se nauči, a onda se možda razvije afinitet, što nekad nekom preraste u hobi.
A smooth sea never made a skilled sailor.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: 19vendetta87, lol89 i 9 gostiju.