Problem je što našu ligu jako slabo prate strani skauti, za razliku od srpske i hrvatske lige gdje su igrači praktički stalno na radaru i redovno idu u lige zapadne Evrope. Jedini način da igrač skrene pažnju na sebe je dobrim igrama u mladoj reprezentaciji ili jako dobrom statistikom, pa da ovi maksuz potegnu do BiH da ga pogledaju. Jedino ko je trenutno donekle zainteresovan za naše igrače su Česi, Turci, te Srbija i Hrvatska. Naši klubovi su jednostavno primorani da tamo šalju igrače jer drugi nam ni ne šalju ponude, mogu ih oni čekati koliko hoćete...
Sjećam se kad je Gent ili Genk pratio Radeta Krunića iz Donjeg Srema i na kraju ponudio za naše prilike jako dobar novac, ali ovi nisu bili zadovoljni... Jednostavno mi je nezamislivo da se to dešava s jednim igračem, recimo, Radnika.
Sve što je potrebno da bi "pročepilo" je par pozitivnih primjera naših igrača, ali džaba kad se to ne dešava. Znam da se neki nadaju da bi se stvari mogle pokrenuti odlaskom reprezentacije na SP, ali kad eventualno zainteresovani klubovi zagrebu malo ispod površine, vidjet će da je u čitavoj ekipi Edin Džeko jedini značajan reprezentativac koji je zapravo nastao u BiH, a ne u kojekakvim omladinskim pogonima Njemačke i drugih evropskih zemalja. Od ostalih igrača, tu su Avdukić, Vršajević, Višća, Ibričić, Šunjić... ne zvuči više toliko realno da neko zbog tih igrača šalje skaute u BiH, zar ne?
Ja eventualnu šansu za bolji rejting lige vidim u onome što se dešava sa FK Sarajevom. Djeluju ozbiljni u namjeri da naprave dobru akademiju, a uz jak prvi tim koji može dogurati recimo do grupe EL, ti igrači bi se lako mogli plasirati na tržište. Samim time bi se i šanse igrača iz drugih klubova uveliko povećale.
Savez bi, umjesto što se sjete lige samo kada treba naplatiti kazne, morao poduzeti neke mjere da se poboljša stanje lige i rada sa mladim igračima. Ima jako puno prostora da se uvjeti poboljšaju, evo samo nekih stvari koje mi prve padaju na pamet, a nije to neka mudrost:
- obaveza svakog kluba da ima određeni broj domaćih igrača starih 20 godina ili manje. U nižim ligama postaviti obavezni broj igrača još više.
- pomoći da se treneri koji rade s djecom bolje educiraju i upoznaju sa modernim metodama rada... Ako treba, platiti strancima i organizovati kojekakve seminare; uz novac od Brazila, to ne bi trebao biti neki ogroman trošak
- dati preporuku selektoru A reprezentacije da više obrati pažnju igrače Premijer lige... ne može me niko uvjeriti da bi reprezentacija propala da su makar isprobani Hodžić kao treći napadač, ili Grahovac kao zadnji vezni.
- dati sve od sebe da se poboljša Premijer liga. Ulaganje u infrastrukturu (to se donekle i radi kroz onaj UEFA-in projekat sa terenima), smanjenje lige, otpis dugova (jesu ono glavnice dugova za porez otpisane?), omogućavanje lakšeg ulaska privatnog kapitala u klubove.
Toliko od mene... Sad tek vidim koliko sam ispisao, valjda će se naći makar jedna osoba kojoj neće biti mrsko pročitati ovo.