Postao/la pepe_signori » 23 avg 2011, 13:43
Duraković: Željan sam i gladan uspijeha, želim titulu sa Veležom
Mladi fudbaler Veleža, Dženan Duraković tokom ove sezone mogao bi dostići brojku od 100 nastupa za Velež, a kako kaže, takav bi jubilej želio zasladiti titulom prvaka Bosne i Hercegovine...
Mada je do takvih podataka veoma teško doći, vjerujemo kako je mali broj igrača koji su u relativno mladoj starosnoj dobi ubiljžili 100 nastupa za svoj klub u Premier ligi Bosne i Hercegovine. Toj bi se listi tokom ove sezone mogao pridružiti fudbaler Veleža, Dženan Duraković. Desetka Veleža je protiv Sarajeva u subotu navčer proslavila svoj jubilej. Naime, Duraković je po 80. put nosio dres Rođenih, iako ima svega 21.godinu.
Meni je ovo šesta sezona u dresu Veleža. Ne treba mnogo trošiti riječi, dovoljno je da neko spomene Velež, meni od sreće srce zaigra. Velež je najveći klub u Bosni i Hercegovinu, a rodio je svjetske kalse poput Bajevića, Marića, Halilhožića, Sliškovića, Barbareza, Tucea, kazao je na početku razgovora za Sportin.ba
Duraković se sjeća i danas dan svog debija u dresu Veleža. Iako je imao svega 16 godina, zaigrao je u susretu protiv tuzlanske Slobode na Tušnju.
Za Velež sam debitovao sa 16 godina. Tada je trener bio Milomir Šešlija, i on me je uvrstio na spisak. Sjećam se dobro da smo igrali portiv Slobode na Tušnju.Na terenu sam proveo zadnjih 10 minuta, mogu reći sa ponosom da mi se sa 16 godina ostvario dječiji san( zaigrati za Velež). Drago mi je što smo za protivnika imali Slobodu. To je jedan od najvećih bh. klubova koji je svoju slavu stekao za vrijeme bivše Jugoslavije, govori nam Duraković.
Šampionski snovi
Konkurencija u domaćem prvenstvu nikada nije bila jača. Mnogo je klubova koji će pretendirati za titulu. Banjalučki Borac, koji je ujedno branioc nameće se kao veliki kandidat za odbranu. Zatim, Sarajevo, Željo, Olimpic, Zrinjski, Široki Brijeg i na kraju Velež, koji je furiozno krenuo i pred njima će biti vjerovatno sezona za pamćenje.
Ovo je zasigurno jedan od najboljih startova Veleža u historiji. Nakon tri odigrana kola na kontu imamo i više nego dobrih sedam bodova. Što se tiče ambicija, one su vezane za izlazak u Europu, no po općem mišljenju mi možemo čak i do titule, željan sam i gladan uspijeha i pobjeda, optimističan je Duraković.
Već sutra Velež očekuje novi premierligaški susret. Za protivnika će imati ekiipu Kozare, a kada se tome doda domaći teren i kvalitet, bodovi se ne bi smjeli rasipati.
Pred nama je jako važan ispit u Premier ligi. Loš start Kozare ne smije nas zavarati. Mi moramo biti oprezni, titula se ne gubi u derbijima, već protiv malih ekipa. Međutim, uz našu maksimalnu fokusiranost i podršku navijača, na stadionu u Vrapčićima Kozara nema šta da traži. I ne samo gosti iz Bosanske Gradiške, već općenito, svi klubovi iz Premier lige, zvuči i više nego samouvjeren Duraković.
Isprike Varešanoviću
U utakmici sa Sarajevom, Dženan Duraković zamijenjen je od strane Mirze Varešanovića sredinom drugog djela. Zbog takve odluke, Dženan je imao nepotrebnu reakciju, zbog koje bi se ovim putem ispričao Mirzi Varešanoviću.
Na utakmicu sa Sarajevom teren sam napustio ljut zbog izmjene, jer mislim da nisam loše igrao te da sam u nekoliko puta i najozbiljnije zaprijetio golu Sarajeva. Željan sam igranja i klupu ne volim vidjeti očima. Da mi je svejedno da li sjedim na klupi ili igram trebao bih se zapitati da li sam ja uopšte za fudbala? Ovim putem želio bih se izvinuti i treneru i saigračima. Trener najbolje zna i vidi i i njegova se odluka mora poštovati, putem Sportin.ba portala izvinuo se mladi Duraković.
Kada nam je već tokom ugodnog razgovora spomenuo ishitrenu rekaciju nakon zamjene od strane Varešanovića, pitali smo ga kakvo je mišljenje izgradio o Mirzi.
Sta reći za Mirzu Varešanovica? Bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, čovjek koji je djelio svlačionicu sa jednim Kodrom, Salihamidžićem, Bolićem, Baljićem i svakako imeje i ličnost za respekt. Prošao je kao igrač kroz mnogo velikih evropskih klubova i svakako da od njega imamo sta naučiti. Mlad je trener i nadam se da je pred njim jedna uspješna trenerska karijera. Želim da mu prva titula bude upravo s Veležom, veli 21-godišnji veznjak Rođenih.
Bayern je san!
Vjerovatno malo je onih koji znaju da je Duraković odrastao u Njemačkoj. U zemlji gdje je uspjelo desetine bh.fudbalera, svoju bi karijeru volio nastaviti.
Živio sa u Njemačkoj, volio bih se vratiti jednog dana i zaigrati u Bundesligi. Oduvijek sam volio Bayern, tako da mi je san zaigrati za minhenski klub, istekao je za kraj u razgovoru za Sportin.ba, Dženan Duraković. Bez sumnje jedna od najboljih fudbalera u ovoj sezoni Premier lige.