DzoleZeljo je napisao/la:EDIT: Nesto gledam koje sve pozicije vode u EVROPU ove godine, pa mi zapade za oko da 4 mjesto vise ne vodi u evropu. Da li je ovo tacno?
Relativno je. Kod nas ove nastupajuce sezone u Evropi 2013/14 (32. na UEFA rankingu nam je liga) prvak ide u drugo pretkolo Lige Prvaka, dok drugi i treci obezbjedjuju po prvo pretkolo Lige Evrope. Uz njih pobjednik kupa obezbjedjuje drugo pretkolo Lige Evrope. U slucaju da kup osvoji prvak lige, finalista kupa ide u prvo pretkolo Lige Evrope, dok drugoplasirana ekipa lige preuzima nastup u drugom pretkolu Lige Evrope.
E sada, ako se uzme u obzir da su male sanse da Zrinjski i Široki budu prvaci, onda je skoro sigurno da ce ili pobjednik kupa (u slucaju da to ne budemo mi, nedaj Bože) ili finalista (ako mi osvojimo duplu) ici u pretkolo Lige evrope (idem od logicne pretpostavke da cemo mi biti prvaci). Prosle godine je bilo pomalo specificno jer smo mi osvojili duplu, a Široki Brijeg bio ujedno i drugoplasirana ekipa lige, a i finalista kupa, pa se sve samo pomjerilo za jedno mjesto i tako je i cetvrtoplasirana ekipa isla u Evropu.