BV Borussia Dortmund

Moderatori/ce: ribery,_dreamer_,Monolog,geronimo,hammers

Koliko vjerujete treneru Kovaču

1) Nikako, treba da ide
4
50%
2) Dobar je za ovaj klub
4
50%

Ukupno glasova: 8

Valencia
Kontakt:

Re: BV Borussia Dortmund

Post Postao/la Valencia » 29 dec 2013, 16:13

Blaszczykowski je napisao/la:Dakle Lyon koji je danas na rubu kolapsa i kojemu je danas jedan Biševac momčadski oslonac, Totač koji se više ni ne sjeća kako je osvojiti ozbiljan trofej ili značiti nešto u Europi ili Valencija koja je totalno krahirala i koja danas u Primeri ima više poraza nego pobjeda i remija skupa.
Odlicno, odlicno.

Zasto je Lion na rubu kolapsa?
Zasto je Sevilja na rubu kolapsa?
Zasto je Valensia na rubu kolapsa?
Zasto je Verder na rubu kolapsa?

Svi navedeni klubovi su rasprodali svoje najbolje igrace sto je bila uvertira za krah. Rasprodajes mukom sastavljen pobjednicki tim - gubis prihode od dobrih rezultata i unosne sponzore - dovodis skupe nove igrace koji se cesto ne pokazu najbolje - propadas rezultatski i finansijski, to dvoje uvijek ide jedno sa drugim.

Uoci slicnost izmedju ovih klubova i Dortmunda pa ce ti stosta biti jasnije.

Totenhem je druga prica. Oni do vrha ne mogu doci iz vise razloga. Gore nabrojani su bili na vrhu kao i Dortmund.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

Cauchy23
Kontakt:

Post Postao/la Cauchy23 » 29 dec 2013, 17:17

Valencia je napisao/la:
Blaszczykowski je napisao/la:Dakle Lyon koji je danas na rubu kolapsa i kojemu je danas jedan Biševac momčadski oslonac, Totač koji se više ni ne sjeća kako je osvojiti ozbiljan trofej ili značiti nešto u Europi ili Valencija koja je totalno krahirala i koja danas u Primeri ima više poraza nego pobjeda i remija skupa.
Odlicno, odlicno.

Zasto je Lion na rubu kolapsa?

Svi navedeni klubovi su rasprodali svoje najbolje igrace sto je bila uvertira za krah. Rasprodajes mukom sastavljen pobjednicki tim - gubis prihode od dobrih rezultata i unosne sponzore - dovodis skupe nove igrace koji se cesto ne pokazu najbolje - propadas rezultatski i finansijski, to dvoje uvijek ide jedno sa drugim.

Uoci slicnost izmedju ovih klubova i Dortmunda pa ce ti stosta biti jasnije.

Totenhem je druga prica. Oni do vrha ne mogu doci iz vise razloga. Gore nabrojani su bili na vrhu kao i Dortmund.
Pratim ovu temu već dugo,ali rijetko pišem. I pratim tvoje postove,uvijek pišeš isto. Dortmund propada ili će Dortmund propasti. Kritikuješ upravu i misliš da rade loš posao. I to ponavljaš stalno i iznosiš argumente kojim pokušavaš potkrijepiti to što pišeš.
Žao mi je,ali ne mogu se složiti s tvojim argumentima. Stavljaš Dortmund u koš sa klubovima koji su imali loše finansijsko poslovanje pa su morali prodavati igrače.
Pogledaj izvještaje i vidjet ćeš da Dortmund pozitivno posluje i da iz godine u godinu budžet im se povećava. Da li je to znak lošeg rada kluba?
Ako gledaš transfere zadnjih godina,vidjet ćeš da se igrači koji su dovodeni u klub plaćaju mnogo više nego prije 3-4 godine. Tada se samo moglo sanjati o transferu od 27 miliona.
Igrački,mislim da je Dortmund jači nego prošle sezone,ali su ih ipak povrede onemogućile da drže korak u ligi sa Bayernom.
Što se tiče uspjeha tima,trebaš malo razmisliti kakav je put prošao ovaj klub zadnjih godina,od ruba bankrota do dvije uzastopne titule u ligi i to ispred kluba koji je igrao finala Lige prvaka,a koji je trenutno,žao mi je što ovo moram napisati,najjači na svijetu.
Zapitaj se,da li Dortmund napreduje ili nazaduje?
Sretno.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 29 dec 2013, 18:14

Cauchy23 je napisao/la: Pratim ovu temu već dugo,ali rijetko pišem. I pratim tvoje postove,uvijek pišeš isto. Dortmund propada ili će Dortmund propasti. Kritikuješ upravu i misliš da rade loš posao. I to ponavljaš stalno i iznosiš argumente kojim pokušavaš potkrijepiti to što pišeš.
Žao mi je,ali ne mogu se složiti s tvojim argumentima. Stavljaš Dortmund u koš sa klubovima koji su imali loše finansijsko poslovanje pa su morali prodavati igrače.
Pogledaj izvještaje i vidjet ćeš da Dortmund pozitivno posluje i da iz godine u godinu budžet im se povećava. Da li je to znak lošeg rada kluba?
Ako gledaš transfere zadnjih godina,vidjet ćeš da se igrači koji su dovodeni u klub plaćaju mnogo više nego prije 3-4 godine. Tada se samo moglo sanjati o transferu od 27 miliona.
Igrački,mislim da je Dortmund jači nego prošle sezone,ali su ih ipak povrede onemogućile da drže korak u ligi sa Bayernom.
Što se tiče uspjeha tima,trebaš malo razmisliti kakav je put prošao ovaj klub zadnjih godina,od ruba bankrota do dvije uzastopne titule u ligi i to ispred kluba koji je igrao finala Lige prvaka,a koji je trenutno,žao mi je što ovo moram napisati,najjači na svijetu.
Zapitaj se,da li Dortmund napreduje ili nazaduje?
Sretno.
Zapitaj se zasto drzave poput Kine, Turske, Indije ili Brazila biljeze visok ekonomski rast. Kina je biljezila rast od 10% dok je Amerika isla u crveno. Zasto je to tako? Zato sto su nabrojane drzave krenule prakticno od nule. U tom slucaju je napredak cesto vrtoglavo veliki ako se potrefi iole sposobno liderstvo koje ima kapacitet proizvesti odredjenu vrijednost. Da li to znaci da ce Kina prestici Ameriku? Ne, niposto. Amerika i dalje ima preko 50% ukupnih naucnih otkirca i u vojsku ulazu vise nego ostatak svijeta zajedno.

Dakle, Dortmund je doveo odlicnog trenera koji je sticajem okolnosti sastavio tim sa sampionskim karakterom. Napredovanje u tom slucaju je neminovno sve da su za direktora kluba imali Jusufa Pusinu. Ni on nije toliki konj da ne uspije materijalizovati fanatican tim koji se izrodio.

Postavlja se pitanje da li ovakav nacin rada dugorocno obecava velike rezultate i finansijsku ekspanziju!? Apsolutno ne.

Kada prodajes kvalitet i dovodis potencijal ti padas. Svaki dokazan kotacic u sistemu je kvalitet, svako novo pojacanje je potencijal (makar bio Suarez). Pad nikada ne uslijedi odmah. Pad ima svoj trend koji se moze usporiti ako se neke stvari poklope. Na kraju je ipak nemonovan, jer prodajes VRIJEDNOST a kupujes POTENCIJAL.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

Cauchy23
Kontakt:

Post Postao/la Cauchy23 » 29 dec 2013, 19:57

Valencia je napisao/la:Zapitaj se zasto drzave poput Kine, Turske, Indije ili Brazila biljeze visok ekonomski rast. Kina je biljezila rast od 10% dok je Amerika isla u crveno. Zasto je to tako? Zato sto su nabrojane drzave krenule prakticno od nule. U tom slucaju je napredak cesto vrtoglavo veliki ako se potrefi iole sposobno liderstvo koje ima kapacitet proizvesti odredjenu vrijednost. Da li to znaci da ce Kina prestici Ameriku? Ne, niposto. Amerika i dalje ima preko 50% ukupnih naucnih otkirca i u vojsku ulazu vise nego ostatak svijeta zajedno.
Ako govorimo o ekonomskom rastu tih zemalja,čitao sam predviđanja koja govore da će 2016. Kina biti najveća ekonomska sila na svijetu. Ako Kina nije jača trenutno od USA,to ne znači da njihov sistem razvoja nije dobar i da im rukovodstvo radi loš posao. Razumio sam šta želiš da kažeš,ali tvoje poređenje nema smisla.
Valencia je napisao/la:Dakle, Dortmund je doveo odlicnog trenera koji je sticajem okolnosti sastavio tim sa sampionskim karakterom. Napredovanje u tom slucaju je neminovno sve da su za direktora kluba imali Jusufa Pusinu. Ni on nije toliki konj da ne uspije materijalizovati fanatican tim koji se izrodio.
Uprava je dovela odličnog trenera,dovodili su igrače i napravili šampionski tim. Imali su sreće,ali su uradili dobar posao. Jesu li mogli šta bolje? Teško.
Valencia je napisao/la:Postavlja se pitanje da li ovakav nacin rada dugorocno obecava velike rezultate i finansijsku ekspanziju!? Apsolutno ne.

Kada prodajes kvalitet i dovodis potencijal ti padas. Svaki dokazan kotacic u sistemu je kvalitet, svako novo pojacanje je potencijal (makar bio Suarez). Pad nikada ne uslijedi odmah. Pad ima svoj trend koji se moze usporiti ako se neke stvari poklope. Na kraju je ipak nemonovan, jer prodajes VRIJEDNOST a kupujes POTENCIJAL.
Sport je dinamčan,a ne statičan. Vidiš da se stvari lako mijenjaju,jedna povreda i sve se okrene. Što se tiče potencijala( Suareza),mislim da bi svi klubovi na svijetu trenutno mijenjali svoju vrijednost za taj potencijal. Dortmund radi dobar posao,žao mi je što ti to ne vidiš. Ja vjerujem u rad ove uprave jer rade najbolje što mogu sa onim što imaju i polako,ali sigurno napreduju.

opel
Kontakt:

Post Postao/la opel » 29 dec 2013, 20:19

Valencia

Mi smo i do sada kupovali potencijal, pa ga prodajemo kao kvalitet, s tim da taj kvalitet i nama odradi dobar posao prije prodaje. Real daje 100 miliona za Balea, jer kupuje kvalitet ili barem tako misli, a finala LP i titule LP nema već godinama i pitanje kad će je osvojiti. I onda taj Real mijenja trenere, jer nemaju adekvatne rezultate u LP već GODINAMA. Ako Bayern ove godine ponovo ne osvoji LP, znači li to da i oni propadaju, je li propao M.City kad je lani ispao iz grupne faze LP. Ako smo morali ostati bez Gecea, barem smo uzeli pare i doveli nove igrače za 50 miliona, tržišna cijena kluba nije pala, nismo ispali ni iz LP, a zar je sramota ne biti prvi u BL pored nikad jačeg Bayerna. Ali ne, ti prognoziraš propast i samo tako mora biti. Ja sam nedavno se ubacio u ovaj forum da saznam ono što ne znam i da istestiram svoje mišljenje, kao što se u parlamentu ukrštaju argumenti da bi se našlo neko rješenje.
Ne znam šta ti uopšte tražiš na ovom forumu. Ako smo mi svi budale a ti pametan, onda nemoj džaba pokušavati da i nas napraviš pametnim, jer gubiš vrijeme.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 29 dec 2013, 20:21

Cauchy23

Da ne zatrpavamo temu.

Navedi mi jedan klub u 150 godina fudbala koji je svake sezone prodavao po jednog od kljucnih igraca, nastavio osvajati trofeje i ostao finansijski gigant!?

Nadji jedan takav klub u 100 godina njemacke, spanske, italijanske i engleske lige. Mogu nabrojati bezbroj klubova koji su radili ovako i pali... NIJEDAN KOJI JE USPJEO.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 29 dec 2013, 20:28

opel je napisao/la:Valencia

Mi smo i do sada kupovali potencijal, pa ga prodajemo kao kvalitet, s tim da taj kvalitet i nama odradi dobar posao prije prodaje. Real daje 100 miliona za Balea, jer kupuje kvalitet ili barem tako misli, a finala LP i titule LP nema već godinama i pitanje kad će je osvojiti. I onda taj Real mijenja trenere, jer nemaju adekvatne rezultate u LP već GODINAMA. Ako Bayern ove godine ponovo ne osvoji LP, znači li to da i oni propadaju, je li propao M.City kad je lani ispao iz grupne faze LP. Ako smo morali ostati bez Gecea, barem smo uzeli pare i doveli nove igrače za 50 miliona, tržišna cijena kluba nije pala, nismo ispali ni iz LP, a zar je sramota ne biti prvi u BL pored nikad jačeg Bayerna. Ali ne, ti prognoziraš propast i samo tako mora biti. Ja sam nedavno se ubacio u ovaj forum da saznam ono što ne znam i da istestiram svoje mišljenje, kao što se u parlamentu ukrštaju argumenti da bi se našlo neko rješenje.
Ne znam šta ti uopšte tražiš na ovom forumu. Ako smo mi svi budale a ti pametan, onda nemoj džaba pokušavati da i nas napraviš pametnim, jer gubiš vrijeme.
Stvar je u pristrasnosti. Ne gledate objektivno i to je to.

Ja ti kazem da mi navedes jedan klub koji je radio kao Dortmund i nastavio osvjati trofeje... i ti nista, ignorises. Od ovog ti ne treba bolji argument.

Isto kada sam na temi MU pisao da je Nani prosjek od igraca. Svi me redom napadali i sad tisu misu. Ista prica sa Berbatovom, Jangom, Felainijem itd.. Na igrace gledaju isto zaljubljen momak u djevojku, potpuno odvojeni od realnosti. I vi ste ovdje isti.

Kada je otisao Sahin prvi sam rekao da to nije dobro. Kada je otisao Kagava ponovio sam isto. Rekao sam da ce to izazvati domino efekat, da ce svi htjeti ici ako se ne poduzme nesto. Tada su isti ovi forumasi negirali tu tvrdnju. Iiii?

Cauchy23
Kontakt:

Post Postao/la Cauchy23 » 29 dec 2013, 20:35

Valencia je napisao/la:Cauchy23

Da ne zatrpavamo temu.

Navedi mi jedan klub u 150 godina fudbala koji je svake sezone prodavao po jednog od kljucnih igraca, nastavio osvajati trofeje i ostao finansijski gigant!?

Nadji jedan takav klub u 100 godina njemacke, spanske, italijanske i engleske lige. Mogu nabrojati bezbroj klubova koji su radili ovako i pali... NIJEDAN KOJI JE USPJEO.
Dortmund nije finansijski gigant,to izgleda zaboravljaš. Mislim da ti to predstavlja problem da razumiješ zašto uprava ne može zadržati najbolje igrače. Postoji li mogućnost da će to moći za 5-10 godina? Da.
Ja ne znam ni jedan takav klub. Ali ajd ti meni navedi klubove koji su svake godine osvajli nešto i nikada nisu prodavali svoje ključne igrače? Valjda si primijetio da su svi klubovi imali svoje epohe,uspješne i neuspješne,super uspješne i užasno neuspješne. Ja mislim da Dortmund ide ka uspješnoj epohi,ti misliš da idu ka neuspješnoj. I ok,razilaze nam se mišljenja,a tek ćemo u budućnosti saznati šta će se desiti.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 29 dec 2013, 20:54

Cauchy23 je napisao/la:
Dortmund nije finansijski gigant,to izgleda zaboravljaš. Mislim da ti to predstavlja problem da razumiješ zašto uprava ne može zadržati najbolje igrače. Postoji li mogućnost da će to moći za 5-10 godina? Da.
Ja ne znam ni jedan takav klub. Ali ajd ti meni navedi klubove koji su svake godine osvajli nešto i nikada nisu prodavali svoje ključne igrače? Valjda si primijetio da su svi klubovi imali svoje epohe,uspješne i neuspješne,super uspješne i užasno neuspješne. Ja mislim da Dortmund ide ka uspješnoj epohi,ti misliš da idu ka neuspješnoj. I ok,razilaze nam se mišljenja,a tek ćemo u budućnosti saznati šta će se desiti.
Pa naravno. Ne postoji takav klub.

Mancester Junajted

http://i1190.photobucket.com/albums/z45 ... 3-2008.png

Junajted nije bio nikakav gigant kada je dosao Fergi. U prvih 4-5 godina nije osvojio nijednu titulu. Onda je stasao sampionski tim. Junajted nije prodavao svoje najbolje igrace na putu do uspjeha i finansijske moci. Upravo suprotno, postali su gigant zato sto nisu prodavali najbolje igrace... To im je bio garant vrhunskih rezultata i unosnih sponzorskih ugovora.

Vidi Arsenal

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 7-2013.png

Prodaja najboljih igraca je oznacila pad. Vise nisu bili sposobni privuci vrhunske igrace kao nekada. Izbubili su reputaciju. Imaju dobar alibi, ulozili su 400-500 miliona u novi stadion. To je velika stvar. Sada su kupili Ezila i vidi promjene. Jos jedan takav igrac u napadu i eto ih, ozbiljno ce konkurisati za titulu.

Cauchy23
Kontakt:

Post Postao/la Cauchy23 » 29 dec 2013, 23:13

Valencia je napisao/la: Pa naravno. Ne postoji takav klub.
Imaš Dinamo u Hrvatskoj,mogu prodavati i osvajati prvenstvo i kup redovno.
Valencia je napisao/la: Mancester Junajted

http://i1190.photobucket.com/albums/z45 ... 3-2008.png

Junajted nije bio nikakav gigant kada je dosao Fergi. U prvih 4-5 godina nije osvojio nijednu titulu. Onda je stasao sampionski tim. Junajted nije prodavao svoje najbolje igrace na putu do uspjeha i finansijske moci. Upravo suprotno, postali su gigant zato sto nisu prodavali najbolje igrace... To im je bio garant vrhunskih rezultata i unosnih sponzorskih ugovora.
Kakva je bila jačina engleske lige 90-tih godina? Koji su to najbolji igrači koje Manchester nije prodao? Gigsa i Skolsa? Ja znam da su prodali i Bekama i Ronalda koje su im bile prve zvijezde kada je Real pokazao interesovanje za njih. Da li je Manchester pravio ovako mnogo interesantnih igrača u tom periodu? Ja sam fudbal počeo pratiti '96-'97,i nisu mi u sjećanju ostali engleski klubovi. Reci mi,da li su tih godina igrači iz engleske lige bili traženi na tržištu kao što su danas njemački?
Valencia je napisao/la: Vidi Arsenal

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 7-2013.png

Prodaja najboljih igraca je oznacila pad. Vise nisu bili sposobni privuci vrhunske igrace kao nekada. Izbubili su reputaciju. Imaju dobar alibi, ulozili su 400-500 miliona u novi stadion. To je velika stvar. Sada su kupili Ezila i vidi promjene. Jos jedan takav igrac u napadu i eto ih, ozbiljno ce konkurisati za titulu.
Arsenal je 2006. prodao Kola,a 2007. Anrija. I to nisu bile prodaje za neke velike pare,barem se ja ne sjećam da su bili veliki transferi. Tek 2011. i 2012. su bili ti veliki odlasci Nasrija,Fabregasa i Van Persija,a oni ipak nisu od 2004 osvojili PL. Sad ti meni reci,zbog čega nisu osvajali? Zato što su prodali dva igrača ili zato što im je konkurencija bila strašna? Da li je to pad Arsenala ili dizanje konkurenata? Da li je pad Dortmunda to što je Bajern prejak za većinu timova,a Dortmund se nosi s njima. Da li je pad završiti ligu na 2. mjestu i biti finalista LP? Gdje ti vidiš pad Dortmunda? Ja to što ti nazivaš padom,vidim kao dizanjem i jačanjem. Dortmund je ove godine doveo igrače koje je želio,nisu bili odbijeni kao što je to slučaj sa Mančesterom.

effe_sa
Kontakt:

Post Postao/la effe_sa » 29 dec 2013, 23:39

Ovdje treba napomenuti jednu stvar da se Borussia Dortmund kao prvo ne može porediti niti sa jednim klubom s kojim je poređen. Teško je porediti Borussiju bilo s Arsenalom, bilo s Valencijom ili bilo kim drugim.
Dortmund je zasebna priča. Kao jedan od parametara kada govorimo o veličini kluba na stranu Dortmunda bi išlo što je nekad već osvajao Ligu prvaka, a eto Arsenal npr nije. A eto opet na stranu Arsenala bi išlo konstantno učešće i prolaženje grupe u LP....Ako poredimo s Valencijom opet teško porediti.
A još jedna je stvar bitna, klubovi poput Valencije su znali u kratkom periodu napraviti pravu rasprodaju, rasprodaju više igrača. A Dortmundu je odlazio po jedan igrač.

Međutim, nakon prodaje Sahina, opet je osvojena titula (čak dupla kruna), nakon prodaje Kagawe stiglo se do finala LP i bili drugi u BuLi. Nakon prodaje Goetzea stiglo se evo najmanje do osmine finala LP, a vidjet ćemo dalje.
Ako se prave usporedbe s Werderom, onda je to pogotovo različita priča, jer Werder nije nikad dostigao nivo koji je BVB već dostigao 1997. godine. A vidjelo se kod Dortmunda da i nakon padova se znaju vratiti među top klubove.

Isto tako se ne može staviti u istu ravan prodaja jednog Kagawe i npr na drugoj strani Van Persieja ili Soldada.
Pa Kagawa je tu bio kratko, ne spada on odmah u top igrače za koje se može uzeti 30-40 miliona eura. I tu je jedna od zabluda. Tako da i za njega su se izvukle solidne pare.
Jednu usporedbu sam još ranije htio napraviti, a to je primjer Goetze i primjer Thiaga. Za Goetzea je BVB dobio 37 miliona eura, a Barca je za Thiaga 25 miliona eura. Pa i Španci će sigurno uvijek reći da taj igrač vrijedi i 50 miliona eura.

Isto tako prije je ovdje i Porto naveden kao klub koji prodaje igrače a i dalje je sportski uspješan, a Valencia je to stručno zanemario.... :D
A spominje se da je alibi Arsenala ulaganje u stadion, pa alibi Borussijine uprave je to što je klub bio na rubu bankrota pa ga je ova uprava izvukla i sada hoće ljudi apsolutno da se finansijski osiguraju, pa će onda da više iskeširaju i da se protežu duže kroz prozor.

Ali najlakše je imati utopijske ideje,a utopijske ideje imaju oni koji nije da se brinu o Borussiji toliko, koliko žele ugrožavanje i skidanje s trona Bayerna, pa maštaju o nekom naučno-fantastičnom napredovanju Borussije Dortmund u nenormalno kratkom roku..... :D
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland

Blaszczykowski
Kontakt:

Post Postao/la Blaszczykowski » 30 dec 2013, 00:53

valencia čudi me da kao navijač mufc-a smatraš kako su oni tek 90-ih postali velikan. koliko je meni poznatog. i prije toga su smatrani svjetskim velikanom, još tamo od one zlatne ere sa braćom charlton, lepim bestom, duncanom edwardsom, dennisom lawom, nobbyjem stilesom & co.

ujutro odgovorim na ostalo.
Hans J. Watzke - HEROJ, A NE ZLOČINAC!

BVB, Liverpool, Atletico, Basel - pozitivna strana nogometa

Buyern, PSG, Shity, Chelsky, Jube, Real M - ružna strana nogometa

opel
Kontakt:

Post Postao/la opel » 30 dec 2013, 07:40

Engleska je bila svjetski prvak 1966 i to im je bilo i prvo i zadnje što su napravili, od tada reprezentacije nema na mapi. Tih godina, MU je bio apsolutni broj 1. u klupskom fudbalu, sa pobrojanim Čarltonom, Murom, Bestom itd. i to je trajalo do početka 70-tih kad su primat preuzeli Njemačka i Holandija kao reprezentacije, a Ajax kao klub /Krojf/, bio je tada jak i Juventus, koji je smijenio Ajax, jak bio i Liverpul, dvije godine i Notingem Forest. Ajax se držao do sredine devedesetih godina i od tada pada. Pošto sam ja starija generacija od većine vas toga se dobro sjećam,gledao sam intenzivno svjetsko prvenstvo od 1974, pa nadalje. Da ne prepričavam istoriju, koga interesuje ima sve na internetu.

Blaszczykowski
Kontakt:

Post Postao/la Blaszczykowski » 30 dec 2013, 08:39

Valencia je napisao/la: Odlicno, odlicno.
...si mi sjeo na volej.
Valencia je napisao/la:Zasto je Lion na rubu kolapsa?

Svi navedeni su krahirali iz jednostavnog razloga što financijski nisu mogli pratiti tempo koji su si nametnuli. Jednostavno su na kriv način pokušali biti u rangu onih sa vrha piramide i krahirali su. Isto to je desilo i BVB-u polovicom prošlog desetljeća. Zato ovoj upravi (koju toliko pljuješ) kapa do poda, jer im par uspjeha nije pomutio razum. BVB se ovako razvija nekim prirodnim tempom i to mi je jedini logičan način.
Valencia je napisao/la:Uoci slicnost izmedju ovih klubova i Dortmunda pa ce ti stosta biti jasnije.
Sličnost je da im je svima otišlo par bitnijih igrača (pretpostavljam da aludiraš na to, pa ću to i reći), a razlika je ta da nitko od njih nije dosega vrhove koje je "propadajuća" Borussia dosegla, što je (složit ćeš se) bitnije. Pritom se odlazak Kagawe i Sahina i nije nešto osjetio, pošto su obojica zamjenjeni boljim igračima - Gundom i Reusom.

Ove sezone je otišao Goetze čiji je odlazak uistinu najteže nadoknadiv od svih, ali opet tu nije bilo do uprave, koja je se k tome potrudila i dodatno osnažiti momčad, pa danas imamo (u odnosu na lani) boljeg trećeg stopera, duplirane bokove, te 2 odlične nove opcije u igri prema naprijed. Nažalost, vi pljuvači "zaboravljate" da mi od početka sezone igramo bez još 2 ključna igrača - Gunda i Piszczeka, te da nam se uoči ključne BL-utakmice kontra Bayerna ozlijedio standardni obrambeni trojac (a opet smo im u igri bili ravnopravni).
Valencia je napisao/la:Totenhem je druga prica. Oni do vrha ne mogu doci iz vise razloga. Gore nabrojani su bili na vrhu kao i Dortmund.
Ti si Totač isticao kao uzor Borussiji, a ja ti samo navodim primjer da suludo trošenje i nabacivanje mase imena u momčad svako ljeto nije jamstvo ničega. Isto tako, popišam se na njihove visoke izlazne transfere, meni je draže da BVB to zaradi kroz igre na terenu, a ne mamićevskom prodajom. Što se tiče gore nabrojanih, oni nisu bili na vrhu kao BVB (Valencija s početka stoljeća nije uopće ovdje predmet, već ona novija momčad sa Matom, Villom, Albom i Silvom).

Blaszczykowski
Kontakt:

Post Postao/la Blaszczykowski » 30 dec 2013, 08:53

opel je napisao/la:Engleska je bila svjetski prvak 1966 i to im je bilo i prvo i zadnje što su napravili, od tada reprezentacije nema na mapi. Tih godina, MU je bio apsolutni broj 1. u klupskom fudbalu, sa pobrojanim Čarltonom, Murom, Bestom itd. i to je trajalo do početka 70-tih kad su primat preuzeli Njemačka i Holandija kao reprezentacije, a Ajax kao klub /Krojf/, bio je tada jak i Juventus, koji je smijenio Ajax, jak bio i Liverpul, dvije godine i Notingem Forest. Ajax se držao do sredine devedesetih godina i od tada pada. Pošto sam ja starija generacija od većine vas toga se dobro sjećam,gledao sam intenzivno svjetsko prvenstvo od 1974, pa nadalje. Da ne prepričavam istoriju, koga interesuje ima sve na internetu.
Bobby Moore nije nikad igrao u MUFC-u. :)

Među reprezentacijama si zaboravio najbolju svih vremena - Brazil 1970 sa Peleom, Carlosom Albertom, Rivelinom, Tostaoom, Jairzinhom i Gersonom. Što se tiče klubova, polovicom 60-ih jak je bio Inter sa Herrerinim cattenaciom, te Suarezom, Facchettijem, Jairom, Burgnichom i Mazzolom na terenu. Ajaxa je smijenio Bayern sa Beckenbauerom, Breitnerom, Mullerom i Maierom, a strašno jaka tada je bila i Borussia M sa Netzerom, Simonsenom, Bonhofom, Vogtsom, Stielekeom, Wimmerom i Heynckesom. Nakon toga dolazi razdoblje dominacije Engleza (6-7 osvojenih LP u nizu) sa jakim Liverpoolom (King Kenny, Rush, Hansen, Clemence, Hughes...), a tek nakon toga najveća Juveova generacija (Platini, Tardelli, Zoff, Boniek, Scirea, Gentile, Cabrini, Brio...) koja osvaja sve međunarodne trofeje.

Blaszczykowski
Kontakt:

Post Postao/la Blaszczykowski » 30 dec 2013, 09:09

opel je napisao/la:
Ne znam šta ti uopšte tražiš na ovom forumu
Evo da je on jednom iznio svoje mišljenje, sve 5. Ali on svako malo počme o propasti Borussije. :roll: Ako Borussia za 15 godina krahira ja mislim da bi on ovdje došao i hvalio se kako je to predvidio. :lol:

opel
Kontakt:

Post Postao/la opel » 30 dec 2013, 10:28

Bobi Mur je umro ima 20 godina, pa mi neće zamjeriti što sam ga strpao u MU, a ostale stvari koje si ti nabrajao ja nisam jer svako ima internet koga to interesuje. Samo sam se fokusirao na činjenicu ko je bio najveća klupska sila polovinom šezdesetih, ostalo nebitno i nije bila tema. Zaboravio si napomenuti da Nobi Stajls nije imao par prednjih zuba, što se uklapalo u njegov imidž grubog igrača. Mi stariji to pamtimo iz TV prenosa koje smo tad gledali kao djeca.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 30 dec 2013, 16:06

Cauchy23
Imaš Dinamo u Hrvatskoj,mogu prodavati i osvajati prvenstvo i kup redovno.
Bolje da nisi navodio Dinamo i odron od HNLa. Tamo svi prodaju, kvalitet iz drugih klubova ispari mnogo brze nego iz Dinama. Al da ne zagadjujemo temu balkanskim klubovima koji nisu relevantni za ovu pricu.
Kakva je bila jačina engleske lige 90-tih godina? Koji su to najbolji igrači koje Manchester nije prodao? Gigsa i Skolsa? Ja znam da su prodali i Bekama i Ronalda koje su im bile prve zvijezde kada je Real pokazao interesovanje za njih. Da li je Manchester pravio ovako mnogo interesantnih igrača u tom periodu? Ja sam fudbal počeo pratiti '96-'97,i nisu mi u sjećanju ostali engleski klubovi. Reci mi,da li su tih godina igrači iz engleske lige bili traženi na tržištu kao što su danas njemački?
Zaboravio si Nistelroja i Stama. Istina je da je MU samo Ronalda htio zadrzati. Dok su Fergiju trebali Bekam, Stam i Nistelroj, bili su tu. Poznato je da je on zelio njihov odlazak. Morati je godinama vrebao Gigsa. Sam je priznao da ne moze prezaliti sto ga nije uspjeo dovesti. Za igrace Junajteda je uvijek bilo zainteresovanih mocnih klubova, ali se niko nije usudjivao poslati ponudu. I zaista ne znam sta si pratio. Godinu - dvi nakon sto si poceo pratiti fudbal Englezi su napravili veliki iskorak i zapoceli svoju uspjesnu eru u evropskom fudbalu. Junajted je '99 osvojio titulu. :mrgreen:

I naravno da su bili trazeni igraci poput Overmarsa ili Ptija. Obojicu je jamila Barselona. Nakon toga se Arsenal uozbiljio i prestao prodavati najbolje igrace. To je rezultiralo jednim od najboljih timova u istoriji kluba. Koji to klub ne bi volio u svojim redovima imati igrace poput Kembela, Vieire, Ljungberga, Piresa, Berkampa, Anrija, Viltora? Mislis da oni nisu bili trazeni? :mrgreen:
Arsenal je 2006. prodao Kola,a 2007. Anrija. I to nisu bile prodaje za neke velike pare,barem se ja ne sjećam da su bili veliki transferi. Tek 2011. i 2012. su bili ti veliki odlasci Nasrija,Fabregasa i Van Persija,a oni ipak nisu od 2004 osvojili PL. Sad ti meni reci,zbog čega nisu osvajali? Zato što su prodali dva igrača ili zato što im je konkurencija bila strašna? Da li je to pad Arsenala ili dizanje konkurenata? Da li je pad Dortmunda to što je Bajern prejak za većinu timova,a Dortmund se nosi s njima. Da li je pad završiti ligu na 2. mjestu i biti finalista LP? Gdje ti vidiš pad Dortmunda? Ja to što ti nazivaš padom,vidim kao dizanjem i jačanjem. Dortmund je ove godine doveo igrače koje je želio,nisu bili odbijeni kao što je to slučaj sa Mančesterom.
Arsenal je pao kada su prodali Vieru. Dobro se sjecam da ih je njegov odlazak izbacio iz konkurencije i oznacio strasan pad. Vec sljedecu sezonu bez njega su bili znatno slabiji. Naslijedio ga je Fabregas. Rasprodaja koja je uslijedila je klub gurala sve nize i nize.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 30 dec 2013, 16:35

Blaszczykowski je napisao/la:valencia čudi me da kao navijač mufc-a smatraš kako su oni tek 90-ih postali velikan. koliko je meni poznatog. i prije toga su smatrani svjetskim velikanom, još tamo od one zlatne ere sa braćom charlton, lepim bestom, duncanom edwardsom, dennisom lawom, nobbyjem stilesom & co.

ujutro odgovorim na ostalo.
Sta te tu ima cuditi? Naravno da nisu bili gigant u to vrijeme. Fergi je uz pomoc sposobne uprave napravio giganta.

Je li Sent Etjen gigant? Notingem Forest? Torino? Naravno da nisu. Od proslosti se ne zivi.
Svi navedeni su krahirali iz jednostavnog razloga što financijski nisu mogli pratiti tempo koji su si nametnuli. Jednostavno su na kriv način pokušali biti u rangu onih sa vrha piramide i krahirali su. Isto to je desilo i BVB-u polovicom prošlog desetljeća. Zato ovoj upravi (koju toliko pljuješ) kapa do poda, jer im par uspjeha nije pomutio razum. BVB se ovako razvija nekim prirodnim tempom i to mi je jedini logičan način.
A zasto su krahirali?

Da nisu mozda zato sto su prodavali igrace koji su im donijeli uspjeh i kupovali skupe igrace koji uspjehe nisu mogli ponoviti? Sa sampionskim timom profitiras, sa skupim novajlijama koji NE MOGU ostvariti uspjeh propadas.

Valensia

Prodali - Mendieta, Lopez, Dzerard Lopez, Farinos
Doveli - Aimar, Hoakin, Fiore, Di Vajo, Kanobio, Salva, Kerju... i hrpu drugih koji nisu mogli opravdati ulaganja i zaraditi koliko su timu zaradjivali prvopomenuti.

Eto kako se propada. Iz istog razloga je propao Lion. Prodas ekstra igraca kao sto je Esien, i za te pare dovedes skupog Gorkufa koji nista nije pokazao. Isto je sa Verderom i svakim drugim klubom koji je pao sa vrha. Rasprodaja najboljih igraca je u svakom od slucajeva inicirala rezultatsko i ekonomsko propadanje. To je pravilo.
Sličnost je da im je svima otišlo par bitnijih igrača (pretpostavljam da aludiraš na to, pa ću to i reći), a razlika je ta da nitko od njih nije dosega vrhove koje je "propadajuća" Borussia dosegla, što je (složit ćeš se) bitnije. Pritom se odlazak Kagawe i Sahina i nije nešto osjetio, pošto su obojica zamjenjeni boljim igračima - Gundom i Reusom.

Ove sezone je otišao Goetze čiji je odlazak uistinu najteže nadoknadiv od svih, ali opet tu nije bilo do uprave, koja je se k tome potrudila i dodatno osnažiti momčad, pa danas imamo (u odnosu na lani) boljeg trećeg stopera, duplirane bokove, te 2 odlične nove opcije u igri prema naprijed. Nažalost, vi pljuvači "zaboravljate" da mi od početka sezone igramo bez još 2 ključna igrača - Gunda i Piszczeka, te da nam se uoči ključne BL-utakmice kontra Bayerna ozlijedio standardni obrambeni trojac (a opet smo im u igri bili ravnopravni).
Kako nije? Valensia? Imali su vise uspjeha nego Dortmund!

I put je toliko slican, skoro identican... Nije ni Valensia pala tako lako, kao sto nece ni Dortmund.

Prodali su Lopeza (najbolji igrac tima), Dzerarda Lopeza (najbolji veznjak) i Farionosa koji je bio izuzetno vazan. Imali su srece da su pogodili sa Aimarom i Barahom, pa je to nekako funkcionisalo, iako je bilo primjetno da su pali. Funkcionise i Borusija jos uvijek, ali je evidentno da je pala. Kada je otisao Mendieta to je vec bilo previse. NE MOZES NADOMJESTITI ODLAZAK TOLIKO KVALITETNIH I VAZNIH IGRACA. Iako se Valensia pojacavala, svake sezone su bili sve losiji. Kontinuirano su padali. Isto ceka Dortmund ako odu Leva i Gundogan, pa na kraju i Rojs. To vise nece biti sampionska ekipa, ekipa sposobna da osvaja trofeje. Mogu maksimalno biti kao Leverkuzen i Arsenal, uvijek pri vrhu i nikad na vrhu.
Ti si Totač isticao kao uzor Borussiji, a ja ti samo navodim primjer da suludo trošenje i nabacivanje mase imena u momčad svako ljeto nije jamstvo ničega. Isto tako, popišam se na njihove visoke izlazne transfere, meni je draže da BVB to zaradi kroz igre na terenu, a ne mamićevskom prodajom. Što se tiče gore nabrojanih, oni nisu bili na vrhu kao BVB (Valencija s početka stoljeća nije uopće ovdje predmet, već ona novija momčad sa Matom, Villom, Albom i Silvom).
Naravno da nije jamstvo. Totenhem je u groznoj poziciji. Zeli na vrh, a ispred sebe ima cetri giganta. Da mu se potrefi kao Vackeu, siguran budi da ne bi tako lako pao sa vrha, tj. ne bi rasprodao sampionski tim.

Novija Valensia je inferiorna. Oni uopste nisu bili na vrhu. Ne znam kako su relevantni za ovu pricu? Valjda su tema klubovi koji su bili na vrhu i koji su sa vrha pali. Novija Valensia nikada nije bila na vrhu.

gerdmuller
Kontakt:

Post Postao/la gerdmuller » 30 dec 2013, 18:02

http://www.nogometni-magazin.com/newspr ... o_nje_news" onclick="window.open(this.href);return false;
"Primili smo nekoliko zahtjeva od određenih ljudi iz cijeloga svijeta:Amerika,Arapske zemlje ... koji zele da ulazu novac u nas Bayern.Odbio sam sve.Zasto? Jer nasi navijaci to ne vole."
- Karl-Heinz Rummenigge

Odgovori

Natrag na “BV Borussia Dortmund”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []