Demografija

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Koliko danas stanovnika ima BiH?

2 500 000 stanovnika
45
30%
2 700 000 stanovnika
42
28%
2,900 000 stanovnika
23
15%
3 000 000 stanovnika
15
10%
više od 3 000 000 stanovnika
24
16%

Ukupno glasova: 149

dscile
Kontakt:

Re: Demografija

Post Postao/la dscile » 27 jan 2020, 16:21

Fantasista je napisao/la:
27 jan 2020, 15:48
Ma popis je smijurija. Ništa nije tačno. Autobusima dolazili iz inostranstva da se popisuju. Ako nas ovdje ima malo više od 2M dobro je.
Nije niko ni morao dolaziti, dovoljno je bilo imati podatke iz licne i neko drugi te popise.

Meni nista nije cudno sto se tice ovih podataka koliko je ljudi otislo.. Pa od kako je Hrvatska u EU vecina sa njihovim pasosem ide u Njemacku, Austriju, Svicu da radi. Kod mene u okolini cak i oni koji imaju solidna primanja idu vani jer tamo opet zarade nekoliko puta vise. Mislim, ne bi oni otisli da su ovdje npr. prijavljeni, tj da ne rade na crno, itd itd..

Po mom laickom misljenju, nije problem samo sto ljudi odlaze, nego sto i dobar dio onih (ako ne i vecina) koja ostaje ili nije prijavljena ili je prijavljena na minimalac. A to je vec kompleksan problem koji se sastoji iz toga da je dobar dio privatnika ljudsko **** koje nece da se stavi u poziciju radnika i vidi kako je njemu, zatim sto su ti nameti navodno ogromni (nisam previse upucen, samo sam negdje naletio na tu informaciju pa mozda neko vise zna), zatim i drzava sto nece da se izbori sa tim.

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 27 jan 2020, 16:26

moj uzor-S.G je napisao/la:
27 jan 2020, 13:53
Ja sam pogledao ovo gostovanje kod Senada i syebao sam se realno. Laik sam po tom pitanju a zanima me da li je moguce da ce bit problem za isplacivanje penzija za nekih 30-40 godina?
Odgovor imaš u klipu. Po ekonomiji našeg penzionog sistema naoptimalnije bi bilo da imaš 3 osobe koje rade na 1 penzionera. Odnos koji je još izdrživ je 2 na 1. Kod nas taj odnos kako Faruk reče u klipu je 1,3 na 1 penzionera što je ispod svakog minimuma. Tako da taj problem neće se javiti za 30-40 godina, nego ako ovako nastavi trend odlazaka to će se pojaviti za najdalje 5 godina! Već je prebačano da Federacija popunjava penzioni fond svojim sredstvima, i problem je što godišnje više osoba odlazi u penziju nego što se otvara radnih mjesta.

Jedina dobra stvar trenutno što se tiče odlazaka jeste što povećanje doznaka iz inostranstva, povećava odnos domaćih deviza na tržištu, koje bi mogle pokrenuti privredu da se želi, al očito je da se u ovoj državi sve blokira i dok im se ne zaprijeti kao što je milicija kada su im kasnili sa vezanjem upravo tih penzija nema napretka. A upravo kad bi se policija il vojska uspjela prebaciti na stranu običnih građana, mogla bi se oboriti vlada, sve dok to pokreću obični građani nema nekog efekta.
Tako blizu, a tako daleko.

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 27 jan 2020, 18:48

Civa je napisao/la:
27 jan 2020, 16:26
Ja sam pogledao ovo gostovanje kod Senada i syebao sam se realno. Laik sam po tom pitanju a zanima me da li je moguce da ce bit problem za isplacivanje penzija za nekih 30-40 godina?
Odgovor imaš u klipu. Po ekonomiji našeg penzionog sistema naoptimalnije bi bilo da imaš 3 osobe koje rade na 1 penzionera. Odnos koji je još izdrživ je 2 na 1. Kod nas taj odnos kako Faruk reče u klipu je 1,3 na 1 penzionera što je ispod svakog minimuma. Tako da taj problem neće se javiti za 30-40 godina, nego ako ovako nastavi trend odlazaka to će se pojaviti za najdalje 5 godina! Već je prebačano da Federacija popunjava penzioni fond svojim sredstvima, i problem je što godišnje više osoba odlazi u penziju nego što se otvara radnih mjesta.

Jedina dobra stvar trenutno što se tiče odlazaka jeste što povećanje doznaka iz inostranstva, povećava odnos domaćih deviza na tržištu, koje bi mogle pokrenuti privredu da se želi, al očito je da se u ovoj državi sve blokira i dok im se ne zaprijeti kao što je milicija kada su im kasnili sa vezanjem upravo tih penzija nema napretka. A upravo kad bi se policija il vojska uspjela prebaciti na stranu običnih građana, mogla bi se oboriti vlada, sve dok to pokreću obični građani nema nekog efekta.
ma penzioni sistem nije samo kod nas problem citao sam da i njemci ce ubrzo imati tu problematiku npr generacije koje su izdigle njemacku nakon 2 svjetskog rata sad ce masovno u penziju ici sto ce se sigurno odraziti i na njihovu ekonomiju ...

al je cinjenica da raja odlazi vjerovatno je to u manjim sredinama vise zastupljeno npr u sarajevu dosta raje koje znam odlazi ne radi primanja nego radi depresije tj opcenito papanluka medju stanovnistvom a naravno i politike ....

Fantasista
Kontakt:

Post Postao/la Fantasista » 27 jan 2020, 18:56

dscile je napisao/la:
27 jan 2020, 16:21
27 jan 2020, 15:48
Ma popis je smijurija. Ništa nije tačno. Autobusima dolazili iz inostranstva da se popisuju. Ako nas ovdje ima malo više od 2M dobro je.
Nije niko ni morao dolaziti, dovoljno je bilo imati podatke iz licne i neko drugi te popise.

Meni nista nije cudno sto se tice ovih podataka koliko je ljudi otislo.. Pa od kako je Hrvatska u EU vecina sa njihovim pasosem ide u Njemacku, Austriju, Svicu da radi. Kod mene u okolini cak i oni koji imaju solidna primanja idu vani jer tamo opet zarade nekoliko puta vise. Mislim, ne bi oni otisli da su ovdje npr. prijavljeni, tj da ne rade na crno, itd itd..

Po mom laickom misljenju, nije problem samo sto ljudi odlaze, nego sto i dobar dio onih (ako ne i vecina) koja ostaje ili nije prijavljena ili je prijavljena na minimalac. A to je vec kompleksan problem koji se sastoji iz toga da je dobar dio privatnika ljudsko **** koje nece da se stavi u poziciju radnika i vidi kako je njemu, zatim sto su ti nameti navodno ogromni (nisam previse upucen, samo sam negdje naletio na tu informaciju pa mozda neko vise zna), zatim i drzava sto nece da se izbori sa tim.
Što se tiče tog popisa, toliko je nepravilnosti bilo i popisivao se narod na način na koji nije smio. Znači svaki onaj papir je morao imati potpis te osobe. Ako je osoba maloljetna samo jedan od roditelja se mogao potpisati ili staratelj. Dolazio sam kod ljudi koji su htjeli da popisuju pola komšiluka. Svima sam im zaćero :mrgreen: Ali ta pravila iz uputstva niko nije pratio, debilizam.

Helćo gdje si ti popisivao? Ja sam u Lipnici kod svojih, svaki dan pjan zemlja :urnebes:

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 27 jan 2020, 19:13

Kod onih trgovina u Lipnici se pije na smrt. Skoro sam tu bio. Istina, samo prolazio al' bilo je dovoljno. :mrgreen:

Ja sam bio apsolvent PMF-a kad se radio taj popis. Koliko je tu bilo nelogičnosti, pogrešnih informacija i co. Okreću se u grobu oni iz Evrope koji su sve to finansirali.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 27 jan 2020, 19:29

bob je napisao/la:
27 jan 2020, 18:48
Civa je napisao/la:
27 jan 2020, 16:26

ma penzioni sistem nije samo kod nas problem citao sam da i njemci ce ubrzo imati tu problematiku npr generacije koje su izdigle njemacku nakon 2 svjetskog rata sad ce masovno u penziju ici sto ce se sigurno odraziti i na njihovu ekonomiju ...

al je cinjenica da raja odlazi vjerovatno je to u manjim sredinama vise zastupljeno npr u sarajevu dosta raje koje znam odlazi ne radi primanja nego radi depresije tj opcenito papanluka medju stanovnistvom a naravno i politike ....
Naš penzioni sistem je nefunkcionalan i to je pravi problem. Nije prilagođen tržištu.
Zapadni penzioni fondovi su jaki igrači na tržištu kapitala.
Samo propadanje penzionog sistema nije problem. Problem bi bio da ljudi ostanu bez para koje su uložili na taj način.

Fantasista
Kontakt:

Post Postao/la Fantasista » 27 jan 2020, 19:31

Centre forward je napisao/la:
27 jan 2020, 19:13
Kod onih trgovina u Lipnici se pije na smrt. Skoro sam tu bio. Istina, samo prolazio al' bilo je dovoljno. :mrgreen:

Ja sam bio apsolvent PMF-a kad se radio taj popis. Koliko je tu bilo nelogičnosti, pogrešnih informacija i co. Okreću se u grobu oni iz Evrope koji su sve to finansirali.
Ma tu su sve mrtvi alkosi :mrgreen:

Captain4
Kontakt:

Post Postao/la Captain4 » 27 jan 2020, 19:47

Ma nije mi žao većine trenutnih penzionera jer su primitivni i glupi. Od 1000 penzionera 800 njih su ljudi koji su obojeni nacionalističkim nabojima i koji su klasične marionete Baketa/Čovića/Dodika. Žao mi je ljudi koji su svjesni šta se trenutno dešava, a stari su za promjene. Oni su ostavljeni na milost i nemilost ljudi iz vlasti.

Ovaj problem se može riješiti samo razvitkom privrede, potrebno je ljudima dati stimulans da ostanu, riješiti socijalna i privredna pitanja, dati neku nadu ovim jadnim ljudima koji planiraju emigrirati. Ja lično prvi ne planiram ovdje ostati iz privrednih razloga, ne mogu u BiH ostvariti nešto što sam zacrtao da ispunim. Smatram da se u BiH sasvim fino može živjeti, međutim ovo je isti slučaj kao kada se nagomila gradivo studentima noć pred ispit, a sve pokušavaju u kratkom vremenskom roku riješiti. Činjenica je da ćemo kroz 200 godina kao Bosanci i Hercegovci nestati, tkd da se mene pita, sad bih sve pitome migrante primio u BiH i zaposlio jadni narod, toliko ima praznih kuća u Posavini i regiji uz kraška polja, Hercegovini.. Samo to je nemoguće jer te kuće nisu državni prostor. A azijati sigurno nisu veća **** od nas balkanaca.

Ali opet valjalo bi i s njima se borit za 4. entitet. :yawn: :yawn: :yawn:
"We need to suffer. And we need to fight."

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 27 jan 2020, 19:51

27 jan 2020, 18:56

Helćo gdje si ti popisivao? Ja sam u Lipnici kod svojih, svaki dan pjan zemlja :urnebes:
Meše Selimovića i Pašage Mandžića u Tušnju.

Ma popis je bio orijentisan da se ovce prebroje, koga ima koga nema.

Ja se izjašnjavam ko metalac, žena bleji u mene :rol: :rol:

Jedno triput je bilo, kako molim? :mrgreen:
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 27 jan 2020, 19:54

Raspad države i neki polukolonijalni status, gdje bi nam EU nametala svoje zakone je jedino za nas.

Captain4
Kontakt:

Post Postao/la Captain4 » 27 jan 2020, 19:55

ASD je napisao/la:
27 jan 2020, 19:54
Raspad države i neki polukolonijalni status, gdje bi nam EU nametala svoje zakone je jedino za nas.
Možda bi ulazak u NATO i EU je spas, kad bi se to desilo i strani investitori bi imali muda otvarati firme na ovom tlu. Ovako gdje ćeš ovdje nešto pravit, kad ti uvijek može neki četo/baliya/ustaša doći i zapalit fabriku. :zviz:
"We need to suffer. And we need to fight."

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 27 jan 2020, 20:01

Da bi kako ući u EU ali da nemamo nikakve ovlasti. To je za narod najbolje. Ono, da se sve stranci pitaju. Šta se Nijemac, Francuz, Šveđanin i Belgijanac dogovore, da nam tako bude.

Ja bih lično sve te strane investitore sa Zapada tretirao kao Bogove. Zakonima bi im omogućio da dobiju sve što požele.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 27 jan 2020, 20:02

Ovo je nerješiv problem. Toliko zaostajemo za ostatkom Evrope da ću biti slobodan pa reći da je to nenadoknadiv zaostatak.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 27 jan 2020, 20:04

Jer nam je uništeno obrazovanje, u korijenu. Ako hoces da porobiš jedno društvo uništi kvalitet obrazovanja. A to je ono što se nama desilo.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

JOVO
Kontakt:

Post Postao/la JOVO » 27 jan 2020, 20:06

% се " "... ту & $ пропаст. ? је " $ - ". А $ стане... $ "...

? вас ¥ " " $ $ са " на $ ? разговор? Јесте ? ?? Јесу ? ' ? " "? $? ? ? о "? О ' $ свега 6% " " "? $ - оно " ' у ? $?

% ? & " на врху $?

" ово ' за " $ " "... Стање је ?.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 27 jan 2020, 20:07

JOVO je napisao/la:
27 jan 2020, 20:06
Стање је ?.
Alarmantno je bilo prije 15 godina, ovo sad je slobodni pad.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 27 jan 2020, 20:08

Slušam baš lika juče. Kaže kralj.
Upisat ću dijete na privatni fakultet. Dok mu platim smještaj u Tuzli, hranu, džeparac, knjige, to me minimum 3 stoje mjesečno ispadne. Plus ako obnovi koju godinu, valja tako 5-6 godina.
Ovako bolje, nek jednom sedmično ide, jeftinije pa šta bude.
Drugi lik mu kaže, šta će mu ta diploma onda. Ovaj kaže samo nek je ima.

JOVO
Kontakt:

Post Postao/la JOVO » 27 jan 2020, 20:10

Virtu4l je napisao/la:
27 jan 2020, 20:07

& $ је & ? " $ & " у ", ? је у $ $ $, него у ' $ 2004-2006.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 27 jan 2020, 20:13

Virtu4l je napisao/la:
27 jan 2020, 20:02
Ovo je nerješiv problem. Toliko zaostajemo za ostatkom Evrope da ću biti slobodan pa reći da je to nenadoknadiv zaostatak.
Postoji par država u Africi za kojima zaostajemo. :mrgreen:
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 27 jan 2020, 20:13

Virtu4l je napisao/la:
27 jan 2020, 20:07
JOVO je napisao/la:
27 jan 2020, 20:06
Стање је ?.
Stanje je alarmantno bilo 80-ih. Jugoslavija je bila tada u pofinim ekonomskim problemima i trebali su ljudi s idejama da prebace tu ekonomiju na tržišnu.
1990-te godine smo imali jednog sposobnog političara koji je mogao pokrenuti val promjena sa sposobnim ljudima oko sebe.
Na veliku žalost ljudi ovih prostora, on je te izbore izgubio, a na vlast su došli ljudi koji ne samo da nisu imali veze o ekonomiji, nego ih ona uopšte nije ni interesovala.
To je po meni posljednji pokušaj da mi nešto sami na ovim prostorima pokrenemo.
Napredak nam mogu samo stranci NAMETNUTI. Mi ne možemo ništa.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.