osnivanje zajednicke lige je nesto najbolje za klubove sa prostora bivse juge.
tacnije, ne bi profitirali samo klubovi, nego bi se pokrenula citava masinerija koja bi obezbijedila veliki br. novih radnih mjesta, pravila gigantski promet od kojeg bi se okoristile i drzave, itd.
jbg, bivsa juga sa nekih 20+ mil. stanovnika je sve samo ne malo trziste u koje se ne isplati ulagati.
recimo da je dovoljno da se pojavi neki sejk, nebitno bio to arapski ili ruski(

), kupi neki klub, ulozi lovu u stadion i igrace,
osnuje pay tv po uzoru na skaj, formira zajednicku ligu u kojoj bi se takmicilo 18 klubova(po 3 iz svake drzave), napravi sistem po kojem bi svake godine ispadalo 6 klubova, a ulazilo novih 6 i to je to.
pay tv je kluc svega.
osnovati televiziju sa nekih 6-7 kanala od kojih bi polovina bili sportski(prenosili bi ligaske utakmice, kao i utakmice repke + fudbalska prvenstva + recimo kosarka ili formula), dok bi ostatak cinili programi koji bi prenosili neke opstanke(diskaveri i sl. qrci), kao i neizbjezne safunice(

).
o kolikom se trzistu radi, mislim da bi bilo dovoljno da domacinstva placaju 10 km, dok bi ostali(kafici, kafane, sportski klubovi, isl.) izdvajali malo vecu sumu.
mislim da bi se prikupile stotine miliona sto je sasvim dovoljno da se podmire klubovi(radili bi na fazon na koji radi uefa), svi uposlenici, a da ostane zarade i za vlasnika.
ako tome dodamo novac od reklama, slobodno mozemo reci da bi se izvukao promet koji bi mogao biti u trocifrenim milionskim iznosima.
ne mozemo ni zamisliti sta bi to znacilo klubovima koji bi godisnje dobijali izmedju 10 i 20+ miliona, ovisno o mjestu na tabeli.
recimo da bismo za neke 3-4 godine presisali cesku, poljsku, rumunsku, kao i ostale lige u njihovom rangu, te bismo se izjednacili sa recimo portugalcima.
to isto tako znaci da bism nase talente prodavali direktno u lige petice, a ne kao do sada u cesku, poljsku i sl. za neke mizerne sume.
eto, sad slobodno pustite masti na volju i zamisljejte vase voljene klubove u jednoj jakoj ligi koja bi izbacivala jake timove koji bi se bez ikakvih problema nosili sa klubovima kao sto su porto, benfika, inter, roma, lacio, stutgart, borusije, zeniti i njima slicnm.
da, rekao sam da mastate, jer u drugom postu cu napisati zasto je to nemoguce i zasto je svaka slicna ideja osudjena na propast