Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH

Moderatori/ce: insider,TaRgEt_,Monolog,ribery,_dreamer_

dedo26
Kontakt:

Re: Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH

Post Postao/la dedo26 » 06 apr 2026, 11:56

random11 je napisao/la:
06 apr 2026, 03:05
Lynx je napisao/la:
06 apr 2026, 02:49
Kakva je šansa za Janeltom, ja mislim da smo ga mogli dovesti, doveli bi ga onda kada je i savez zapeo bio, sada sumnjam.
Iskreno ne bi me čudilo da ga dobijemo, toliko vremena da provodi sa igračima i prije slavlja i poslije kad smo se kvalifikovali, to nije mala stvar. Možda ima nešto behind the scenes, i ne smije se još u javnost dok ne bude 100% završeno, ima nešto da ga vuče nama i dalje neka nada vjerujem.
To sam isto pomislio. Sto bi on ko Nijemac dolazio u Bosnu da gleda protiv Italije mec, ukoliko nece bit dio tog ima.

Sumnjam da je toliki patriota, jer nema poveznice s Bosnom, pa da dolazi maksuz zbog toga.

Mislim da se nesto suska iza paravana i da ne smiju previse otkrivat. Plus, Ceferin glavni covjek FIFE je bio na tribinama sa Vicom, mogo bi nam on to odradit preko veze.

DeeWa
Kontakt:

Post Postao/la DeeWa » 06 apr 2026, 11:59

Pa vi ste izgleda zaboravili da mu je žena iz Bosne? On je tu cesto sa reprezentacijom, ali i da nije možda bi došao svakako zbog žene? Žena mu je objavljivala na Instagramu storije sa utakmice. Možda voli žena i prati fudbal. Ako će ikad doći na neku utakmicu, došla bi na ovu u Zenicu i onda on usput sa njom.
Ponosni osvajač kupa virtualne sportsport.ba BHT Premijer lige u prvoj sezoni.

Coolpanda24
Kontakt:

Post Postao/la Coolpanda24 » 06 apr 2026, 12:04

DeeWa je napisao/la:
06 apr 2026, 11:59
Pa vi ste izgleda zaboravili da mu je žena iz Bosne? On je tu cesto sa reprezentacijom, ali i da nije možda bi došao svakako zbog žene? Žena mu je objavljivala na Instagramu storije sa utakmice. Možda voli žena i prati fudbal. Ako će ikad doći na neku utakmicu, došla bi na ovu u Zenicu i onda on usput sa njom.
Plus je sa Burnićem pravo dobar jaran. I da, bio je sa ženom i Burnićevom familijom, kako na utakmici, tako poslije i u Kultu na proslavi.

Sindikat12
Kontakt:

Post Postao/la Sindikat12 » 06 apr 2026, 12:10

Otkud to da ce se zvati tona novi igraca za LN? Pa mi imamo samo 3 igraca trenutno preko 30 godina. Pa jedino ce se Dzeko oprostit (valjda) nakon SP, ostali su tu do eventualnog EP28.

Mahmic i Pejcinovic su najblizi da dobije poziv ali nakon SP, ostali ni blizu.

DonRamiz
Kontakt:

Post Postao/la DonRamiz » 06 apr 2026, 12:15

Dzeko nije otisao od repke kad smo gubili od Luksemburga.
Nece sigurno ni otici sad poslije svjetskog prvenstva.
I sa 40 godina je medju najboljim igracima cvajte.

phillies
Kontakt:

Post Postao/la phillies » 06 apr 2026, 12:30

Sindikat12 je napisao/la:
06 apr 2026, 12:10
Otkud to da ce se zvati tona novi igraca za LN? Pa mi imamo samo 3 igraca trenutno preko 30 godina. Pa jedino ce se Dzeko oprostit (valjda) nakon SP, ostali su tu do eventualnog EP28.

Mahmic i Pejcinovic su najblizi da dobije poziv ali nakon SP, ostali ni blizu.
Ma kakve nove, nema potrebe. Par igraca koje je mozda SŠ "begenisao" ali se dosad "razmisljali" pa nisu jos zaigrali za nas, ili par U21 tipa Kospo koji bi sjedio na klupi umjesto recimo Radeljica ili Mujakica i polako bio uvodjen u ekipu (naravno, prioritet je da se omladina prvo dokaze u svojim klubovima i da imaju finu minutazu).
Sad gledam spisak za baraz, pa nema vala koga da se zamjeni nekim, osim mozda treceg golmana :D

imekorisnicko
Kontakt:

Post Postao/la imekorisnicko » 06 apr 2026, 12:54

DeeWa je napisao/la:
06 apr 2026, 11:27

Mahmic je dao golova i asistencija ove sezone više nego svi naši veznjaci zajedno, a tek mu je 21 godina.
Pružio bi definitivno nešto drugačije reprezentaciji. Sa njim na terenu bi mogli nešto kreirati i kroz sredinu, a ne samo po stranama. Za ostalo se slažem.
Ja razumijem raju što priziva Janelta jer bi nam taj igrač donio drastičan skok u kvaliteti.
Nikad nisam shvatao ovako uzdizanje igrača kao što je taj Mahmić. Iskreno,momka nikad nisam gledao, moguće da je strašno talentovan, ali jel vama stvarno realno da momak od 21 godinu debituje na SP nakon jedne dobre sezone u Slovan Liberecu?
Uvijek se uspije naći neki takav igrač pa ga neko stalno priziva od Bahrudina Atajića do Muamera Tankovića i predstavlja kao rješenje za sve probleme,u praksi 10-20% tih igrača zaista i ima ozbiljnu karijeru.

Amarinho
Kontakt:

Post Postao/la Amarinho » 06 apr 2026, 13:00

dedo26 je napisao/la:
06 apr 2026, 11:56
random11 je napisao/la:
Lynx je napisao/la:
06 apr 2026, 02:49
Kakva je šansa za Janeltom, ja mislim da smo ga mogli dovesti, doveli bi ga onda kada je i savez zapeo bio, sada sumnjam.
Iskreno ne bi me čudilo da ga dobijemo, toliko vremena da provodi sa igračima i prije slavlja i poslije kad smo se kvalifikovali, to nije mala stvar. Možda ima nešto behind the scenes, i ne smije se još u javnost dok ne bude 100% završeno, ima nešto da ga vuče nama i dalje neka nada vjerujem.
To sam isto pomislio. Sto bi on ko Nijemac dolazio u Bosnu da gleda protiv Italije mec, ukoliko nece bit dio tog ima.

Sumnjam da je toliki patriota, jer nema poveznice s Bosnom, pa da dolazi maksuz zbog toga.

Mislim da se nesto suska iza paravana i da ne smiju previse otkrivat. Plus, Ceferin glavni covjek FIFE je bio na tribinama sa Vicom, mogo bi nam on to odradit preko veze.
Ceferin je glavni covjek UEFE i nema nista stom procedurom (naravno moze "stela" neka ali u teorij on nista nema stim).

Dakle Janelt i dalje 98.5% ne moze igrat za nas. Bude pred ovih velikih takmicenja slucajeva gdje progledaju kroz prste. Recimo Munir El Haddadi je igrao kvalifikacije EP za Spaniju i opet ga pustili da igra za Maroko.

Medjutim Munir ocigledno ima vezu sa Marokom, Janelt nema nikakvu sa BiH (prema FIFA pravilima).

Amarinho
Kontakt:

Post Postao/la Amarinho » 06 apr 2026, 13:04

Napisao sam jednom davno zasto Janelt (ne-)moze da igra za nas. Evo ko zeli nek procita.

Nisam advokat ali sasvim solidan sto se tice medjunarodnog prava, kopao sam malo o slucaju Janelt i pokusat cu ukratko da objasnim rezultat toga, neki izvori i citati su na engleskom jer mi ih je jednostavno nemoguce prevest. Dijasporac pa jbg jedva i ovo bosanskog znam sto znam.

FIFA je promjene reprezentacije regulisala u RGAS (Rules Governing Eligibility To Play For Representative Teams).To je poprilicno generalno objasnjenje nas zanima detaljni commentary toga koji se moze naci ovdje:

https://digitalhub.fifa.com/m/ccab990ab ... mi-pdf.pdf

Prvo nas zanima stranica 10, FIFA pravi razliku kad je u pitanju "nationality" izmedju:

a) automatsko pravo
b) pravo kroz administrativni proces

Pod a) ide "jus soli" (teriotorialno pravo - dakle mjesto rodjenja) i "jus sanguinis" (najlakse prevedeno pravo "krvi" dakle nationality roditelja)

Pod b) ide na stranici 11:
- Brak
- odluka vlasti
- period prebivalista u drzavi
- finansijski investment u drzavi

Primjera radi, svi mi dijasporci guzoperaci idemo vecinom pod trecu tacku jer smo zivjeli odredjeni period u Svedskoj, Njemackoj, SAD itd nebitno. Dok recimo oni ruski oligarhi sto su sad lafo i sa Kipra idu pod cetvrtu tacku.

Eh sad FIFA se odlucila da oteza pravo svima koji su kroz "administrativni" proces dobili nationality s tim da su na stranici 9 (Art 5 par 1+2 pod tacki 5) rekli da mora da postoji "legal bond" ili ti ga "genuine connection of existence, interests and sentiments".

Dok je za vecinu naturilozovanih igraca vani to lahko dokazat (zivi XY godina tu, normalno da ima iskrenu konekciju) to je teze dokazat za sve druge scenarije. FIFA citira tu iz odluke koja je stara 70 godina (!) tacnije takozvani "Nottebohm case" iz 1955, gdje je taj gospodin Friedrich Nottebohm m uzeo prije drugog svjetskog rata Lihtenstajnski pasos ne bi li izbjegao sankcije Guatemale (gdje je i zivio) protiv Njemaca koji su bili pod sankcijama. Referencira FIFA Nottebohm slucaju recimo na stranici 9, skroz dole.

Da skratim pricu, Nottebohm slucaj u detalju opisuje sta je tacno ta "genuine link/connection" prema jednoj drzavi.

1. Residence (nema Janelt)
2. Family ties (tu je vec komplikovano jer parafraziraju to kao "Personal or familiar relationship with the country, such as having family or relatives network there")
3. Social and economic ties (nema Janelt, to je radno mjesto recimo sto je kod njega Engleska)
4. Cultural and Economic Ties (nema Janelt)
5. Intention to establish a long term relationship with the state, a genuine effort to integrate into the state maintaining a lasting relationship.

Eh sad, sve mi mirise da nasi to znaju i sad pokusavaju da idu na tacku 5. Tipa gledaj kako mu je stalo, kako je on zagrijan, kako je blizu kulturi nasoj itd. Dakle Janelt nije slucajno sad dole, ove slike u garnituri BH itd.

Druga opcija je da je sad Janelt - lupam - imao neke restorane na svoje ime u BIH onda teoretski ide tacka 4.

Iskreno tesko... veoma tesko. Slicni slucaj nema uopste u zadnjih par godina, mozda najblize su Albanci iz Svicarske koji su promjenili. Zadnji koji je bio pred CAS sudu je Nedim Bajrami. Evo dole link te presude reda radi.

https://jurisprudence.tas-cas.org/Share ... s/8075.pdf

Kad razmislis to su svi Albanci sa Kosova, dakle uopste nema logike da pravom bilo cega oni mogu igrat za Albaniju jer su se oni rodili vani a roditelji na Kosovu, zapravo tada SFRJ koja nikakve veze nema sa Albanijom. Otezavajuce ovdje bilo da je ovaj igrao zvanicne utakmice za mlade Svicarske. Ali eto, Albanci mudri, ko zeli nek procita u presudi - odprilike ispalo da je Bajrami imao pravo na drzavljanstvo Albansko od kad se rodio. :D

Sve u svemu: Ako ovo izvedu, svaka cast.

fanatik19
Kontakt:

Post Postao/la fanatik19 » 06 apr 2026, 13:09

Amarinho je napisao/la:
06 apr 2026, 13:04
Napisao sam jednom davno zasto Janelt (ne-)moze da igra za nas. Evo ko zeli nek procita.

Nisam advokat ali sasvim solidan sto se tice medjunarodnog prava, kopao sam malo o slucaju Janelt i pokusat cu ukratko da objasnim rezultat toga, neki izvori i citati su na engleskom jer mi ih je jednostavno nemoguce prevest. Dijasporac pa jbg jedva i ovo bosanskog znam sto znam.

FIFA je promjene reprezentacije regulisala u RGAS (Rules Governing Eligibility To Play For Representative Teams).To je poprilicno generalno objasnjenje nas zanima detaljni commentary toga koji se moze naci ovdje:

https://digitalhub.fifa.com/m/ccab990ab ... mi-pdf.pdf

Prvo nas zanima stranica 10, FIFA pravi razliku kad je u pitanju "nationality" izmedju:

a) automatsko pravo
b) pravo kroz administrativni proces

Pod a) ide "jus soli" (teriotorialno pravo - dakle mjesto rodjenja) i "jus sanguinis" (najlakse prevedeno pravo "krvi" dakle nationality roditelja)

Pod b) ide na stranici 11:
- Brak
- odluka vlasti
- period prebivalista u drzavi
- finansijski investment u drzavi

Primjera radi, svi mi dijasporci guzoperaci idemo vecinom pod trecu tacku jer smo zivjeli odredjeni period u Svedskoj, Njemackoj, SAD itd nebitno. Dok recimo oni ruski oligarhi sto su sad lafo i sa Kipra idu pod cetvrtu tacku.

Eh sad FIFA se odlucila da oteza pravo svima koji su kroz "administrativni" proces dobili nationality s tim da su na stranici 9 (Art 5 par 1+2 pod tacki 5) rekli da mora da postoji "legal bond" ili ti ga "genuine connection of existence, interests and sentiments".

Dok je za vecinu naturilozovanih igraca vani to lahko dokazat (zivi XY godina tu, normalno da ima iskrenu konekciju) to je teze dokazat za sve druge scenarije. FIFA citira tu iz odluke koja je stara 70 godina (!) tacnije takozvani "Nottebohm case" iz 1955, gdje je taj gospodin Friedrich Nottebohm m uzeo prije drugog svjetskog rata Lihtenstajnski pasos ne bi li izbjegao sankcije Guatemale (gdje je i zivio) protiv Njemaca koji su bili pod sankcijama. Referencira FIFA Nottebohm slucaju recimo na stranici 9, skroz dole.

Da skratim pricu, Nottebohm slucaj u detalju opisuje sta je tacno ta "genuine link/connection" prema jednoj drzavi.

1. Residence (nema Janelt)
2. Family ties (tu je vec komplikovano jer parafraziraju to kao "Personal or familiar relationship with the country, such as having family or relatives network there")
3. Social and economic ties (nema Janelt, to je radno mjesto recimo sto je kod njega Engleska)
4. Cultural and Economic Ties (nema Janelt)
5. Intention to establish a long term relationship with the state, a genuine effort to integrate into the state maintaining a lasting relationship.

Eh sad, sve mi mirise da nasi to znaju i sad pokusavaju da idu na tacku 5. Tipa gledaj kako mu je stalo, kako je on zagrijan, kako je blizu kulturi nasoj itd. Dakle Janelt nije slucajno sad dole, ove slike u garnituri BH itd.

Druga opcija je da je sad Janelt - lupam - imao neke restorane na svoje ime u BIH onda teoretski ide tacka 4.

Iskreno tesko... veoma tesko. Slicni slucaj nema uopste u zadnjih par godina, mozda najblize su Albanci iz Svicarske koji su promjenili. Zadnji koji je bio pred CAS sudu je Nedim Bajrami. Evo dole link te presude reda radi.

https://jurisprudence.tas-cas.org/Share ... s/8075.pdf

Kad razmislis to su svi Albanci sa Kosova, dakle uopste nema logike da pravom bilo cega oni mogu igrat za Albaniju jer su se oni rodili vani a roditelji na Kosovu, zapravo tada SFRJ koja nikakve veze nema sa Albanijom. Otezavajuce ovdje bilo da je ovaj igrao zvanicne utakmice za mlade Svicarske. Ali eto, Albanci mudri, ko zeli nek procita u presudi - odprilike ispalo da je Bajrami imao pravo na drzavljanstvo Albansko od kad se rodio. :D

Sve u svemu: Ako ovo izvedu, svaka cast.
Hvala druze za informacije :salut:

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 06 apr 2026, 13:16

Brate dragi...ko mijenja roster pred SP sta vam je svijuti

Jedini nacin da neko upadne na spisak a da ne bude tu reda radi je da imas sad nekog igraca koji ce bit bas boost kvalitetom za ekipu...takvog trenutno nema, tako da idemo sa ovim sto imamo

Uostalom da je nez kakav igrac ko ti garsntuje da ce se uklopit i ne remetit vec postojeci sistem

Ima fino liga nacija pa nek zove skroz drugih 20 sto se mene tice
Zadnja izmjena: invincible1921, dana/u 06 apr 2026, 13:18, ukupno mijenjano 1 put.
=\_1921_/=

DonRamiz
Kontakt:

Post Postao/la DonRamiz » 06 apr 2026, 13:17

Pa i ne treba da igra za nas.
Kakve on veze ima sa Bosnom i Hercegovinom.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 06 apr 2026, 13:18

James1987 je napisao/la:
06 apr 2026, 11:08
DamirT je napisao/la:
06 apr 2026, 09:52
Ako vec mora neko, daj makar da igra seniorski fudbal. Ovi sto su juniori i slicno, de ba. Catovici i ostali neka prvo krenu igrati u prvom timu. Od ovih gore nabrojanih Deket, Pejcinovic, Mahmic, Busuladzic ili Janelt. Ostali neka pricekaju, mada bi ja samo pozvao Janelta ako bude mogao, ostali nisu tolika prevaga, pa da ih se odmah zove za SP.
Mislim da ce se Barbarez drzati ovih igraca sto su igrali ove kvalifikacije a za nova imena cekati ligu nacija sto je po meni sasvim korektno i mozda jedino ispravno.
Apsolutno. Ovi potencijalni na ovaj siroki spisak da vide da racunamo na njih i tek od septembra ih razmatrati. Naravno, osim Janelta ako uspiju sredit.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

dedo26
Kontakt:

Post Postao/la dedo26 » 06 apr 2026, 13:32

Amarinho je napisao/la:
06 apr 2026, 13:00
dedo26 je napisao/la:
06 apr 2026, 11:56
random11 je napisao/la:

Ceferin je glavni covjek UEFE i nema nista stom procedurom (naravno moze "stela" neka ali u teorij on nista nema stim).

Dakle Janelt i dalje 98.5% ne moze igrat za nas. Bude pred ovih velikih takmicenja slucajeva gdje progledaju kroz prste. Recimo Munir El Haddadi je igrao kvalifikacije EP za Spaniju i opet ga pustili da igra za Maroko.

Medjutim Munir ocigledno ima vezu sa Marokom, Janelt nema nikakvu sa BiH (prema FIFA pravilima).
Sve je to meni jasno sto ti pricas, ali en vidim razlog da igrac dolazi na Bilino Polje i da gubi treninge u svom klubu gdje jos uvijek traje sezone kako bi dosado gledat BiH, za koju ga ne veze nista osim igranje za repku. Eh sad, mozda je dosao sa zenom na godisnji u Bosnu, ali nekako mi je i to cudno. Nesto mi bas ovdje 'smrdi' otkako je bio na stadionu Bilino Polje, svjestan je bio da ce izazvati reakcije i da ce se krenut sa spekulacijama. Imam osjecaj da ce to nekako srediti, jer jos uvijek nasi nisu 100% negirali da od toga nema nista.

Clutch
Kontakt:

Post Postao/la Clutch » 06 apr 2026, 13:37

Hvala @Amarinho na detaljnim info.

Zna li se trenutni status te nase aplikacije pred sudom ili FIFA-om, u kojoj je fazi?
Philly vs Everybody

#Madrid
#Sixers
#JoJoGOAT

zikerrz21
Kontakt:

Post Postao/la zikerrz21 » 06 apr 2026, 14:01

Šta mislite možel ovaj jakupovic iz mlsa na ljeto otic negdje u europu,da ga isprobamo u ligi nacija,bas mi se svidja kao igrač

Iceplayer
Kontakt:

Post Postao/la Iceplayer » 06 apr 2026, 14:05

zikerrz21 je napisao/la:
06 apr 2026, 14:01
Šta mislite možel ovaj jakupovic iz mlsa na ljeto otic negdje u europu,da ga isprobamo u ligi nacija,bas mi se svidja kao igrač
Teško tek će upisati prve seniorske minute. Možda za sezonu ili dvije ako se dokaže u MLS-u.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 06 apr 2026, 14:21

Iceplayer je napisao/la:
06 apr 2026, 14:05
zikerrz21 je napisao/la:
06 apr 2026, 14:01
Teško tek će upisati prve seniorske minute. Možda za sezonu ili dvije ako se dokaže u MLS-u.
Ima interesantan video o njemu na face tv. Senad Face Tv su bili u USA 2018 ja mislim. Bili su u Detroitu, nasi su tamo osnovali klub US dragons, pa je face tv bio u posjeti. Tu su i snimali djecu, mozda stotinjak djece gdje su Malika snimili. Cak i tad su sva djeca govorila da je Malik najbolji a tad je bio jedan od manjih.

DeeWa
Kontakt:

Post Postao/la DeeWa » 06 apr 2026, 14:37

imekorisnicko je napisao/la:
06 apr 2026, 12:54
DeeWa je napisao/la:
06 apr 2026, 11:27

Mahmic je dao golova i asistencija ove sezone više nego svi naši veznjaci zajedno, a tek mu je 21 godina.
Pružio bi definitivno nešto drugačije reprezentaciji. Sa njim na terenu bi mogli nešto kreirati i kroz sredinu, a ne samo po stranama. Za ostalo se slažem.
Ja razumijem raju što priziva Janelta jer bi nam taj igrač donio drastičan skok u kvaliteti.
Nikad nisam shvatao ovako uzdizanje igrača kao što je taj Mahmić. Iskreno,momka nikad nisam gledao, moguće da je strašno talentovan, ali jel vama stvarno realno da momak od 21 godinu debituje na SP nakon jedne dobre sezone u Slovan Liberecu?
Uvijek se uspije naći neki takav igrač pa ga neko stalno priziva od Bahrudina Atajića do Muamera Tankovića i predstavlja kao rješenje za sve probleme,u praksi 10-20% tih igrača zaista i ima ozbiljnu karijeru.
A naši veznjaci su inače bitne karike u ligama petice? On igra u češkoj ligi koja se trenutno računa u top10 liga svijeta prema UEFI.

Kazahstanska liga odakle je Bašić je 37.liga svijeta (za jedno mjesto bolje od naše premijer lige)

I danska, švicarska, kiparska, austrijska i ostale lige su ispod češke lige. Da ne pričam i to što pojedinci nisu ni standardni u svojim klubovima.
Niko nije rekao da će biti novi Misimović ali po učinku i sredini u kojoj igra bolja je opcija od pojedinaca.

Ako se neko od veznjaka do svjetskog povrijedi ima da gledamo drugoligaša šarića u ekipi.
Ponosni osvajač kupa virtualne sportsport.ba BHT Premijer lige u prvoj sezoni.

Goalgetter
Kontakt:

Post Postao/la Goalgetter » 06 apr 2026, 14:44

Mahmic je potencijal kojem vrijedi dati sansu.
Niko ne garantiuje da ce uspjeti, ali igrac koji sa 21 godinu igra dobro u Ceskoj ligi zasluzuje sansu u reprezentaciji.
I Memic je nedavno igrao u Karvini ili kako se klub zove, pa evo ga u Plzenu i sad na pragu transfera u ligu 5.
Ja uvijek ovdje ponavljam da ne treba nuzno eliminisati ili selektirati igraca na osnovu kluba u kojem je trenutno, nego kako igra trenutno tu jeste i kakav mu je potencijal.

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: COYGBiH, HariTz, izdzezveubrazil i 32 gosta.