Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

AshburtonG
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la AshburtonG » 23 jul 2022, 16:57

BosniaBoston je napisao/la:
22 jul 2022, 22:14
bombaysaphire je napisao/la:
22 jul 2022, 21:24
AshburtonG je napisao/la:
22 jul 2022, 19:56

Americko smece. Zato i izgleda 60% nacije kao vreca govana. Mislim da su ubjedljivi broj jedan po broju i procentu pretilih ljudi, sto se tice razvijenog svijeta.

Debilna nacija , milioni beskućnika koji umiru jer nemaju novca za hranu i milioni debelih koje država hrani :rol: :rol: :rol:
I ta debljina je znak siromaštva. Da se zasitiš u jeftinim fast foodovima gdje jedu siromašni u Americi treba ti minimalno 1000 kalorija po obroku(Big mac/srednji pomfrit i kola) a jedu 3 takva obroka dnevno uz užine koje su takodjer bombe poput čokoladica, čipseva itd. Zdrav obrok može imati i 500 kalorija i biti itekako zasitan ali je cesto skup
Nidje veze.

To sto si nabrojao je oko 6$ po jednom obroku, dakle za nekih cca 18-20$ mozes jesti u Americi kilu steaka, povrce i slozene UH. Nema to toliko veze sa siromastvom, nego kolektivnom ovisnoscu o masnoci i secerima. Drugi razlog je mnogo brzi zivot i mnogo vise stresa nego u Evropi, jer nemaju socijalnu drzavu. Bukvalno sad te ima, dobijes otkaz i nema te nigdje. Rade po 15h dnevno. Zbog toga i imaju izrazenu FF kulturu. Nema boljeg nacina ubit stres i probleme od ubijanja masnom i slatkom hranom. Nesto poput alkohola.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 jul 2022, 17:53

23 jul 2022, 16:57
bombaysaphire je napisao/la:
22 jul 2022, 21:24

Debilna nacija , milioni beskućnika koji umiru jer nemaju novca za hranu i milioni debelih koje država hrani :rol: :rol: :rol:
I ta debljina je znak siromaštva. Da se zasitiš u jeftinim fast foodovima gdje jedu siromašni u Americi treba ti minimalno 1000 kalorija po obroku(Big mac/srednji pomfrit i kola) a jedu 3 takva obroka dnevno uz užine koje su takodjer bombe poput čokoladica, čipseva itd. Zdrav obrok može imati i 500 kalorija i biti itekako zasitan ali je cesto skup
Nidje veze.

To sto si nabrojao je oko 6$ po jednom obroku, dakle za nekih cca 18-20$ mozes jesti u Americi kilu steaka, povrce i slozene UH. Nema to toliko veze sa siromastvom, nego kolektivnom ovisnoscu o masnoci i secerima. Drugi razlog je mnogo brzi zivot i mnogo vise stresa nego u Evropi, jer nemaju socijalnu drzavu. Bukvalno sad te ima, dobijes otkaz i nema te nigdje. Rade po 15h dnevno. Zbog toga i imaju izrazenu FF kulturu. Nema boljeg nacina ubit stres i probleme od ubijanja masnom i slatkom hranom. Nesto poput alkohola.
Ma ne radi svako burazeru, vecina sigurno radi 40 sati i to je to. Fazon je sto dosta naroda ganja karijeru, biznis, samo-zaposlesnost a tu moras uloziti vrijeme (a i placeno ti je) . Kako da ti objasnim najprostije, evo recimo uzmi majstora u Bosni koji rade fasade (nebitno) i pogodi poso 5 kuca, on dodje na poso kad hoce, ode kad hoce i radi koliko hoce, ali normalno da ce gledati da sto prije uradi da uzme pare i ide dalje. Tako da dosta ljudi ganja svoje, nece 8-4, ukucaj se izkucaj moras biti tu itd. Odnosno ganja vise karijeru nego poso.

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 23 jul 2022, 18:03

Samo kod nas se objašnjava Amerikancu koji živi u Americi kako se zapravo živi u Americi. :urnebes:

Zabit
Kontakt:

Post Postao/la Zabit » 23 jul 2022, 18:08

alemsa je napisao/la:
23 jul 2022, 17:53

Nidje veze.

Ma ne radi svako burazeru, vecina sigurno radi 40 sati i to je to. Fazon je sto dosta naroda ganja karijeru, biznis, samo-zaposlesnost a tu moras uloziti vrijeme (a i placeno ti je) . Kako da ti objasnim najprostije, evo recimo uzmi majstora u Bosni koji rade fasade (nebitno) i pogodi poso 5 kuca, on dodje na poso kad hoce, ode kad hoce i radi koliko hoce, ali normalno da ce gledati da sto prije uradi da uzme pare i ide dalje. Tako da dosta ljudi ganja svoje, nece 8-4, ukucaj se izkucaj moras biti tu itd. Odnosno ganja vise karijeru nego poso.
A alemaga jel se ono ozeni ti :mrgreen:

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 23 jul 2022, 18:11

Iz razgovora sa našim ljudima koji su živjeli u SAD ili žive trenutno, došao sam do zaključka da u nekih 90% slučajeva baš moraš biti teški panglu, neradnik ili jednostavno biznis propalitet ukoliko si siromah ili beskućnik. I ono, nije da ne zvuči tako. Ipak je to država nevjerovatnih prilika gdje sa voljom i radom očito možeš mnogo toga.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 jul 2022, 18:32

Arvid je napisao/la:
23 jul 2022, 18:11
Iz razgovora sa našim ljudima koji su živjeli u SAD ili žive trenutno, došao sam do zaključka da u nekih 90% slučajeva baš moraš biti teški panglu, neradnik ili jednostavno biznis propalitet ukoliko si siromah ili beskućnik. I ono, nije da ne zvuči tako. Ipak je to država nevjerovatnih prilika gdje sa voljom i radom očito možeš mnogo toga.
Ma sigurno, to je mit rade puno, radi jer ganja svoje, odnosno vecina nasih tako radi. Primjer kamiondzije (primjera radi), Bosanac predje 1000 milja za 2 dana max, nekad i iz cuga, a Amerikanac vozi 3 dana, i normalno da ce onaj sto mu daje ture davati Bosancu jer mu zavrsava ture, i taj dodje i kaze @ashu radim 70 sati sedmicno, pa moze voziti 8 sati dnevno ako hoce, ali hoce da uzme sto vise para, kad je vec na terenu.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 23 jul 2022, 18:35

Finn je napisao/la:
23 jul 2022, 18:03
Samo kod nas se objašnjava Amerikancu koji živi u Americi kako se zapravo živi u Americi. :urnebes:
Ma sestra mi je u Americi 15 god i vjeruj da je to država ekstrema, ono možeš imati sve ali može ti se i život srušiti kao kula od karata jako brzo.

Za naš narod nije Amerika, više Europa poput Njemačke i Austrije.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Nirton
Kontakt:

Post Postao/la Nirton » 23 jul 2022, 18:53

A jest i vruće u najsjevernijem gradu juga Bosne i Hercegovine. :crazy:
24. oktobar 1946 - ostalo je historija. Ostalo je emocija, otrov i lijek, porodica, život, strast

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 23 jul 2022, 19:19

alemsa je napisao/la:

Nidje veze.

Pa ti u svakoj narednoj recenici pobijes prethodnu. :mrgreen:

Ne znam jeste li uveli maksimalno radno vrijeme u medjuvremenu, ali do skora ga nije bilo. To ti otprilike pokazuje kakav nacin i radnu kulturu ima USA. To sto raja poput tebe vara sistem kako god stigne i umije je vec drugi par rukava. To realno imas mnogo vece sanse, nego u Evropi, jer su americki zakoni suplji poput tilsitera.

Ti meni pokusavas objasnit, kako je USA raj na zemlji, a nije ni blizu. Jest samo ljudima koji su gladni para i koji nemaju mjeru, te nisu zivjeli u uredjenoj socijalnoj drzavi. Upravo o takvim sam gore pricao i utjecaju stresa, te manjka vremena na njihove prehrambene preference. Ti sebi importovao zenu, ne radi vjerovatno nista, ceka te svaki dan hrana i gajba piva na stolu.
To nije zivot prosjecnog Amerikanca, kao niti tvoja primanja. Kad se uporedjuju i predstavljaju stvari uzimas prosjek, a ne gornju ili donju granicu.

@Marsal

O tome im pricam. Ljudi nemaju pojma, te ce na osnovu alemovih bajki ovdje otici tamo, prodat ovdje sve sto imaju i nakon prvog loma noge ili ozbiljnijih stomakoloskih intervencija, bit opet u nekoj bosanskohercegovackoj mahali.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 jul 2022, 19:41

23 jul 2022, 19:19
alemsa je napisao/la:

Nidje veze.

Pa ti u svakoj narednoj recenici pobijes prethodnu. :mrgreen:

Ne znam jeste li uveli maksimalno radno vrijeme u medjuvremenu, ali do skora ga nije bilo. To ti otprilike pokazuje kakav nacin i radnu kulturu ima USA. To sto raja poput tebe vara sistem kako god stigne i umije je vec drugi par rukava. To realno imas mnogo vece sanse, nego u Evropi, jer su americki zakoni suplji poput tilsitera.

Ti meni pokusavas objasnit, kako je USA raj na zemlji, a nije ni blizu. Jest samo ljudima koji su gladni para i koji nemaju mjeru, te nisu zivjeli u uredjenoj socijalnoj drzavi. Upravo o takvim sam gore pricao i utjecaju stresa, te manjka vremena na njihove prehrambene preference. Ti sebi importovao zenu, ne radi vjerovatno nista, ceka te svaki dan hrana i gajba piva na stolu.
To nije zivot prosjecnog Amerikanca, kao niti tvoja primanja. Kad se uporedjuju i predstavljaju stvari uzimas prosjek, a ne gornju ili donju granicu.

@Marsal

O tome im pricam. Ljudi nemaju pojma, te ce na osnovu alemovih bajki ovdje otici tamo, prodat ovdje sve sto imaju i nakon prvog loma noge ili ozbiljnijih stomakoloskih intervencija, bit opet u nekoj bosanskohercegovackoj mahali.
Mislim da mozes odbiti da radis prekovremeno, samo sto ti je svaki sat preko-vremeno placeno vrijeme i po. Znaci ako imas $20 satnicu, svaki sat preko 40 sati ti je placen $30. Zato narod i uzima, doduse nisam nikad radio u firmi ali je priblizno tako.

Taj sto dodje ako namjerava raditi za $10 satnicu, patit ce se u Americi, bolje mu je u Bosni hiljadu maraka nego to, ali ima priliku da ganja svoje, i to vrlo lahko, LLC otvori za $300 i udara kao contractor ili subcontractor ako zna nesto raditi. Ako ne zna najlakse mu je vozacku, uzme kombi za 15 hiljada dollara i placeno mu je $1 po milji i deri, ne treba ti nikakav mozak, samo vozacka i kombi, gps ima, i uzimat ce pare. To tebi zvuci kao nerealno ali znam x ljudi nasih sto rade svasta, evo @saltcity ovaj s foruma tu je vozio kombi kad mu je zbog korone opo limo-biznis, lik izlazio oko 13 hiljada mjesecno.

@marsalova sestra je drugo ona je u medical field ako se ne varam, ako je medicinska sestra, oni rade bruku sati, i nocne i sve.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 23 jul 2022, 19:46

Uglavnom kako sam razumio moras poginut od posla da bi zivio americki, i molit boga da budes zdrav, ili, ici all in u neki biznis pa il hadzija ili pod most.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 jul 2022, 19:54

sljivo je napisao/la:
23 jul 2022, 19:46
Uglavnom kako sam razumio moras poginut od posla da bi zivio americki, i molit boga da budes zdrav, ili, ici all in u neki biznis pa il hadzija ili pod most.
Ne moras ako neces, zavisno sta je tebi dovoljno, sta hoces, koliko, to je subjektivno. Kao onaj majstor u Bosni ako mu je dovoljno da uradi jednu kucu fasade mjesecno, ne mora raditi 10. Siroka ti je konstantacija sa vise faktora, hoces li kucu od 200 hiljada ili 400, hoces li auto od 10k ili 50k, normalno da ako hoces vise da ces raditi vise.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 23 jul 2022, 19:57

Evo npr, imas dvoje djece, i trebas sebi i njima obezbjediti normalan zivot? To je neki osnov u potrebama, sve mimo ne racunaj. Ne zivim tamo tako da ne znam mjesecne potrebe jedne takvr porodice i jednog takvog plana u zivotu.

Lillard
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 23 jul 2022, 20:13

Prijatelj bio u Kanadi, radio u gradjevini zaradjivao 4k dolara mjesecno i kaze spajas kraj s krajem. Tako sa se vratio ovamo
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 jul 2022, 20:17

sljivo je napisao/la:
23 jul 2022, 19:57
Evo npr, imas dvoje djece, i trebas sebi i njima obezbjediti normalan zivot? To je neki osnov u potrebama, sve mimo ne racunaj. Ne zivim tamo tako da ne znam mjesecne potrebe jedne takvr porodice i jednog takvog plana u zivotu.
Opet zavisno od osobe do osobe, ne znam ja hoces li ti u na odmor ici svaki mjesec ili 6. Ali eto haj po nekoj normali srednje klase, normalna kuca ti je oko 250k-270k (skocile su nenormalno u zadnjih 2 godine), to ti je rata $1500, auto od 20k rata ti je oko $400, osiguranje na to auto oko $100, to je znaci 2 milje, struja voda nek je neki prosjek $200, hrana (podmjera, ne restorani), oko $600, kablovska internet $130, e plus hoces li u restoran 2-3 puta sedmicno ili jednom mjesecno, malo sushi malo steak, hoces li sa djecom u resorte, tobogane (terme fazoni) ili ces na rijeku ne znam, ali eto sa oko 5k mjesecno bi mogo zivjeti ok, ne bi uspio puno ustediti ali bi zivio ok.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 23 jul 2022, 20:20

15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 23 jul 2022, 20:25

Lillard je napisao/la:
23 jul 2022, 20:13
Prijatelj bio u Kanadi, radio u gradjevini zaradjivao 4k dolara mjesecno i kaze spajas kraj s krajem. Tako sa se vratio ovamo
Imam i ja druga u Njemackoj zaradjuje 4-5k eura mjesecno i plata mu traje 15 dana, poslije spajanje kraja s krajem.

Tako da, nije do Kanade vec do njega.
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Pensioner26
Kontakt:

Post Postao/la Pensioner26 » 23 jul 2022, 22:36

Kaunas je napisao/la:
23 jul 2022, 20:25
Lillard je napisao/la:
23 jul 2022, 20:13
Imam i ja druga u Njemackoj zaradjuje 4-5k eura mjesecno i plata mu traje 15 dana, poslije spajanje kraja s krajem.

Tako da, nije do Kanade vec do njega.
Zavisi sve. Ukoliko neko uleti brzo u kreditčinu, sam je sebi rupu iskopao. Još pridodana skupa stanarina i džekiranje sa originalnom odjećom, ne može ti biti eurića da ih siječeš.

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 23 jul 2022, 22:44

drug mi hirurg u njemackoj, kaze fino zivi, jel moguce :mrgreen:
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

lol89
Kontakt:

Post Postao/la lol89 » 23 jul 2022, 22:45

Surreal je napisao/la:
23 jul 2022, 22:44
drug mi hirurg u njemackoj, kaze fino zivi, jel moguce :mrgreen:
Pitaj ga hocel mu trebat peleta sad za zimu :D

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Ahrefs [Bot], Quartararo i 3 gosta.