Apsolutno se slazem i totalno je vidljivo da su djeca koja su proizvedena u nasoj skoli kroz ove dvije tri godine glavni pokretac danasnjeg Zelje. Recept je to za koji se zna vec mnogo godina, jedina je razlika u tome sto su danasnja djeca "vidljiva" kroz medije u omladinskim pogonima za razliku od ranije. Prije se o tome u medijima nije vodilo previse racuna, niti je zapravo neko i citao te clanke, dok su omladinski pogon i utakmice mladjih selekcija pratili uglavnom roditelji i prijatelji. Danas se na te stvari drugacije gleda i vec se zna da u omladinskom pogonu nalazi jedan npr trinaestogodisnjak koji bi mogao imati ogroman potencijal u buducnosti, da je na pragu prvog tima nekoliko pojedinaca iz juniora i te se igre i imena medijski vec poprate. Nikada niko nije pisao o Adzemu, Mulalicu, Mulaosmanovicu, Bukiju, Uscuplicu, Elkazu, Kruziku, Gusi, Zebi, Svraki, Jamaku, Dzeki, Stilicu i mnogim mnogim drugim igracima koji su prakticno bili u istoj poziciji u omladinskom pogonu kao sto su to danas ovi nasi mladi, samo sto se medijski interes nije nalazio u tim stvarima, pogotovo jer to ni citaoce nije toliko zanimalo. Tu je nastao preokret, pa se cini da je Zeljo tek sada poceo prakticno misliti na svoju skolu.
Uvijek je toga bilo, pa je i Adzem pocinjao jos u onoj ligi kao sedamnaestogodisnjak ili kao godinu stariji, Pehlivanovic, pa Zeljko Pavlovic kao golman, pa jedan za mene veliki igrac Veldin Karic, pa je Gordan Vidovic igrao jaku ligu sa osamnaest godina, Rade Bogdanovic, da ne spominjem Marija Stanica koji je pocinjao u Zelji kao lijevi bek, pa ga Ribar prebacio u napad, odakle je on kod Osima sa 18 godina postao vec "A" reprezentativac bivse drzave. Tradicija se nastavila u ratu i poslije rata sa mnogo imena koji su izasli iz naseg pogona, igraci koji su cinili okosnicu naseg tima u zadnjih dvadesetak godina.
Stoga me kroz neku malu sustinu vec gotovo i nervira ova prica oko nasih mladih nada. Nista se u politici kluba novo nije desilo po pitanju toga u zadnjih devedeset godina, al haj da idemo samo na ovaj poslijeratni period.
Bajic je dobio sansu kao sto je dobio sansu i Dzeko, Zolotic je dobio svoju sansu, kao sto je nekada dobio i Jamak, Sadikovic dobio svoje kao sto je nekada Zeba sa 18 godina, itd itd, mogo bih pola sata nabrajati.
Nasi mladi igraci su tu, kao sto su nasi mladi igraci oduvijek i bili tu kroz razne generacije. Sustina je ista, i malo mi vec pocinje smetati to sto kao klub odjednom sada forsiramo tu pricu. Ne znam zasto je forsiramo kada smo mi uvijek i imali tu pricu. Uvijek smo i bili ponosni upravo na taj segment kluba i mnoge legende kluba su proizasle i proizvedene na pomocnom terenu Grbavice. Razumijem da to kroz razne izjave trebamo i ponosno potenciramo, ali politika kluba se nikada nije promijenila kada je taj pravac u pitanju. Ispade mi sada kako je ova uprava odlucila da se osloni na nase snage i da je to veliki plus, a zapravo ne postoji uprava koja nije dijelila tu filozofiju u citavoj Zeljinoj istoriji i postojanju.
Ovde se u odnosu na prosle generacije vidi nesto drugaciji trag samo iz razloga sto su danas ova djeca ostavljena prakticno sama da igraju. Oni sami moraju iznositi citav pritisak danasnjeg Zelje. To znaci da slabo imamo podrsku sa strane u pravim igracima, jer su to nekadasnje generacije uglavnom imale. Lakse je bilo Bukiju da igra u veznom redu, kada je pored sebe imao likove poput Denisa Karica, Amira Agica, Ivice Huljeva, Dzele Muharemovica. Danas takvih respektabilnih imena nema u nasoj ekipi, tek nesto Blagojevic naginje tom prikazu dobrog igraca "sa strane" . Ima jos par poput Kosorica i tako, da ne duljim.
Uvijek cu biti za takvu politiku uvodjenja mladih igraca iz naseg pogona, onih koji su kvalitetni naravno, i mislim da ne postoji nijedan navijac Zelje koji to ne bi podrzao. Tu i lezi prava snaga naseg Zelje. U takvom zajednickom stavu. No, podrska igraca sa strane mora postojati i biti kvalitetna. Meni kao igracu ce lakse biti ako poziciono igram u veznom redu i imam pored sebe Sretka Vuksanovica, nego Enisa Sadikovica. U tome je razlika izmedju ove i prethodnih trofejnih generacija Zelje. Zato i jesu bile trofejne jer su pored nase djece u ekipi igrali takvi likovi poput doktora Vuksanovica, Amira Agica, Denisa Karica i slicnih. To nam malo fali da postanemo opet trofejni.
Znaci na pozicijama u kojima imamo kvalitetan kadar koji je domaci, treba forsirati i takvu politiku da se na pozicijama na kojima nam nedostaje domaci kadar koji je kvalitetan, dovedu igraci takvog kvaliteta koji bi umnogome mogli pomoci i ubrzati razvoj nasih mladih sa jedne strane, a sa druge strane ciniti prevagu u osvajanjima lige. To se ne moze uraditi ako kao takve igrace dovodimo Livaju, Hodzurdu, Diattu, i slicne igrace koji kvalitetom trebaju i mogu jedino popuniti brojku 0d 12 do 18 u rosteru. Tu mi je malo nedostajalo u ovom prelaznom roku, jer smo se prakticno rijesili nekih sedam igraca koji su u nekim sezonama ranije bili cak i nosioci igre i bili nekako trofejni u nasem klubu. Za ocekivati je onda bilo, da se takvi igraci ne zamijene zamjenama, vec igracima koji bi donijeli dodatni karakter uz vec ocigledan napredak nasih mladih vedeta.
Ne moze se naravno ici ni grlom u jagode, posto novca nedostaje u datim trenucima, ali je mene ponio osjecaj da bi nekako bolje bilo dovesti dva ili tri igraca koji zavrjedjuju svaku paznju u potencijalnom igranju za prvih jedanaest,nego dovesti sedam igraca od kojih je materijal prakticno samo Blagojevic.
I sada se vidi i zaista se vidi da smo kratki sa rjesenjima na bar tri pozicije, koje nasi mladi u pogonu ne mogu trenutno da popune, a nemamo kvalitet u igracima sa strane. Dok to ne bude uravnotezeno, tesko je ocekivati borbu za trofeje. Mozemo pokazati zube svakome, kao sto ih pokazujemo sa pravom, uci u borbu za evropu i to bi bilo to. Bar tako pokazuje ovaj igracki kadar, pun potencijala, ali bez prave vedete na terenu, sa minus tri pozicije koje slepamo.
Izvinjavam se na dugom postu. Samo glasno razmisljam.
http: //fkzeljeznicar.ba/ Najbolji portal za najbolji klub !