FK Sarajevo - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz

Da li će FK Sarajevo proći u 2. pretkolo lige prvaka?

Da
161
75%
Ne
55
25%

Ukupno glasova: 216

Zip
Kontakt:

Re: FK Sarajevo

Post Postao/la Zip » 19 dec 2016, 07:36

Bitno da ne odmazu u razvoju FkS..
Sad da li mogu pomoci to je nesta drugo..

Oni su legende kluba i kao takve ih treba postovati.

Al dobro, kad neko nas ismijava nesto najvrijednije sto imamo rijecima KaNp, onda ne treba da se cudimo sto pljujemo i po legendama :)

pasica
Kontakt:

Post Postao/la pasica » 19 dec 2016, 07:39

Za mene su legende Hase i Keli. Sve ostalo bivsi igraci, neki sa malo vecim zaslugama, neki sa manjim, al legenda je nesto sasvim drugo.
Dvorac u polju il' naziv zanata, više se voli grad od sindikata.
Mjesto gdje živiš, mjesto rođenja više se voli od zaposlenja.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 19 dec 2016, 07:49

pasica je napisao/la:Za mene su legende Hase i Keli. Sve ostalo bivsi igraci, neki sa malo vecim zaslugama, neki sa manjim, al legenda je nesto sasvim drugo.
Pape nije legenda?
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 19 dec 2016, 08:18

E cuj, Valentin vam predsjednik. :mrgreen: Ne mogu se nacuditi, sta mu se desilo da prihvati jednu takvu ponudu, da udje u blato BH fudbala. :crazy:

Valentina licno poznajem, blisko saradjujemo. :urnebes: Lik je profesionalac 101%. Sve po zakonu. O svakom pfeningu se vodi racuna. Brata rodjenog ce otpustiti ako ne radi dobro. Pravi kapitalista. I veoma dobar menadzer. Cini mi se da je pokupio nekoliko titula 'menadzer godine'.

On je ovakav tip covjeka... Gdje si prijatelju, kakav si, trebamo se naci, organizovati druzenje, nismo odavno... i molim te, zavrsi onu uplatu u naredna tri dana da ne saljemo tuzbu. :mrgreen:

Ako bude imao ovlasti, moze utegnuti Sarajevo. Ne boji se nikoga i kada je posao u pitanju ne poznaje prijateljstvo.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

Esport
Kontakt:

Post Postao/la Esport » 19 dec 2016, 08:45

pasica
Kontakt:

Post Postao/la pasica » 19 dec 2016, 08:50

Sabinho je napisao/la:
pasica je napisao/la:Za mene su legende Hase i Keli. Sve ostalo bivsi igraci, neki sa malo vecim zaslugama, neki sa manjim, al legenda je nesto sasvim drugo.
Pape nije legenda?
Previse se mi gadjamo tim izrazom "legenda", a definiciju iste ne zna dva covjeka ovdje. Zato sam i napisao za mene nije, za vas neka bude. Ima ih i Pelak im je legenda.

Jedan od najboljih, mozda i najbolji igrac koji ikad igrao u FKS (Haseta je malo ko ovdje gledao, realno), to stoji. Legenda je nesto drugo, ima tu jos parametara koji se moraju ispuniti. Al eto, sve naopako, pa neka i njih zovu legendama.

DenchiNL
Kontakt:

Post Postao/la DenchiNL » 19 dec 2016, 08:54

Valencia je napisao/la:
On je ovakav tip covjeka... Gdje si prijatelju, kakav si, trebamo se naci, organizovati druzenje, nismo odavno... i molim te, zavrsi onu uplatu u naredna tri dana da ne saljemo tuzbu. :mrgreen:
:urnebes: :clap: :rol: :tokralju: :thumbup: hajd bar je na dobrom glasu :kafa:
Fudbal je potpun ako pobjediš, lijep poraz je ipak poraz, uništi im ego, počni od svog, završi započeto, suze radosnice se prave znojem, napadajte kao divovi, svaki sekund, svaki minut, svaku utakmicu, slomijte im srca, ušutkajte im navijače

Sarajlijica1946
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlijica1946 » 19 dec 2016, 08:56

Ako ude taj Ilijev u klub dobro jeste. Bar nece biti sintnih balijskih interesa poznatijih kao SDA sindrom! Samo sto manje Bosnjaka kao sto kolega Joker rece :kafa:

Lakoste
Kontakt:

Post Postao/la Lakoste » 19 dec 2016, 09:01

Jok eto vi forumasi ste legende. Gadi mi se ova tema i pojedini forumasi.

moj uzor-S.G
Kontakt:

Post Postao/la moj uzor-S.G » 19 dec 2016, 09:13

Nek je osvanuo i ovaj dan.
ZZ

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 19 dec 2016, 09:22

DenchiNL je napisao/la:
Valencia je napisao/la:
Lik konstantno trazi rezultate i dize ljestvicu na visi nivo. To mi kazu njegovi saradnici. Vidim da nisu najsretniji zbog pritiska koji takav odnos prema poslu nosi, ali ga svi postuju kao vrhunskog menadzera.

Citam sam na Klixu, lik na temi Sarajevo pise da je Messer BH Gas pred gasenjem, da otpusta radnike i sl. To je nas mahalski mentalitet. Firma prodaje havu. Od zraka koji disemo pravi plinove koji dosta kostaju. :mrgreen: U Zenici ima proizvodnju i Mittal opskrbljuje plinovima. Mittal je veliki potrosac raznih plinova. Ne znam tacno cifre, ali se radi o visemilionskim iznosima. Messer prakticno ima monopol na prodaju plina u BiH, bas zato sto su jedini koji ovdje imaju proizvodnju. Visemilionski profit. Radnike naravno otpusta kao i svaki kapitalista koji zeli sto manje zaposlenih i sto vece prihode. Nerad i los rad se apsolutno ne tolerise. Mi nismo na to navikli. Kada neko otpusta viskove mi mislimo da je pred gasenjem. Messer je medju tri najjace svjetske firme za proizvodnju plinova. Super gigant. Direktori Messera i slicnih kompanija su pod velikim pritiskom. Tu se sve prati i nista ne oprasta. Valentin je dugo u Messeru a to je najbolja potvrda njegove kvalitete.

E sad, ne znam kakve ce ovlasti covjek imati i sa kakvim je motivom usao u FKS. Pitam ga prvom prilikom. Firme poput Messera ne trpe neuspjehe i stagnacije. Ne znam koliko ce energije moci usmjeriti ka FKS. Ako je dobio 5 - 10 000e platu, naredbu da sredi poslovanje u FKS, rezultati ce doci, pod uslovom da ima odrijesene ruke i kvalitetne saradnike. Ljubavi tu nema, samo biznis. Dakle, pitanje je kakvs ovlasti ima i sta se od njega ocekuje. Ako je tu reda radi, 'nako, nema od toga nista.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

FrancescoTotti
Kontakt:

Post Postao/la FrancescoTotti » 19 dec 2016, 10:02

Valencia je napisao/la: E sad, ne znam kakve ce ovlasti covjek imati i sa kakvim je motivom usao u FKS. Pitam ga prvom prilikom.
I mi cekamo odgovor od tebe ovdje prvom prilikom jarane :thumbup:
Dok smo živi stajaćemo iza bordo sotone!

jurisicduska
Kontakt:

Post Postao/la jurisicduska » 19 dec 2016, 10:04

Svako ko kaže da Pape nije legenda je :

A) Glup
B) Mlad, rođen u ratu ili poslije rata
C) Zlonamjeran
D) Anamonaj

Ne samo da je legenda Sarajeva, nego igračka, ljudska, europska, trenerska legenda, legenda svjetskog i jugoslovenskog fudbala, francuskog fudbala, PSG -a, najbolji igrač Pariza u historiji, a vjerovatno uz Asima i nas.

Hase pa Pape.

pasica
Kontakt:

Post Postao/la pasica » 19 dec 2016, 10:16

jurisicduska je napisao/la:Svako ko kaže da Pape nije legenda je :

A) Glup
B) Mlad, rođen u ratu ili poslije rata
C) Zlonamjeran
D) Anamonaj

Ne samo da je legenda Sarajeva, nego igračka, ljudska, europska, trenerska legenda, legenda svjetskog i jugoslovenskog fudbala, francuskog fudbala, PSG -a, najbolji igrač Pariza u historiji, a vjerovatno uz Asima i nas.

Hase pa Pape.
Hajd kad vec jedes gov.na i druge nazivas pogrdnim imenima, objasni nam sta je to legenda?

A) Igrac koji nekad igrao u FKS?
B) Igrac koji je predvodio sampionsku generaciju FKS?
C) Postigao odredjeni broj golova?
D) Odnos prema klubu i raji za vrijeme i nakon karijere.
E) Sve zajedno?

Svako ko legendom smatra nekoga ko je igrao u FKS i otisao dalje je glup i ne zna definiciju rijeci legenda.

Napominjem ja nisam rekao ni da jeste ni nijr, vec da za mene nije i ja ga ne gledam kao nekog kome se treba nesto pokloniti. A sto se tice kluba, za klub je i Pelak legenda.

jurisicduska
Kontakt:

Post Postao/la jurisicduska » 19 dec 2016, 10:20

Najbolji fudbaler koji je ikad igrao u Sarajevu moje dijete ubjedljivo. Najbolji fudbaler je automatski legenda. Dolazili su navijači drugih klubova da gledaju Papeta, divili mu se širom Jugoslavije, ako dođe 10 hiljada 7 je došlo zbog Sarajeva a 3 zbog njeg. A kako ćete to vi znati, vama je Leon Benko vrh fudbaler, Safet je na 10% bio bolji od Benke duplo naprimjer . Skoro deceniju bio najbolji na terenu skoro uvijek.

jurisicduska
Kontakt:

Post Postao/la jurisicduska » 19 dec 2016, 10:25

Ipak, na prvi zvanični nastup Sušić je čekao do novembra te godine, a sudbina je htjela da se i taj trenutak u Papetovoj karijeri, profesionalni debi, desi upravo u Zenici, na Bilinom Polju u utakmici koja je završila bez golova. Nije se dugo čekalo ni na prvi zvanični gol, on se desio dvije sedmice kasnije, 2. decembra protiv Proletera na Koševu. Susret je završen rezultatom 3:2, a najupečatljiviji detalj utakmice desio se na njenom otvaranju, kada je u 16. minutu mladi Sušić primio loptu u šesnaestercu, predriblao nekoliko igrača, na kraju i golmana Šarovića i poentirao za vodstvo Sarajeva. Na pitanje novinara nakon susreta o postignutom golu, skromno je izjavio "Još je rano da dajem izjave, a šta sam drugo mogao uraditi, kada sam prevario beka, nisam imao kome dodati i odlučio sam se na udarac".

Upravo je ova skromnost, nekako i najistaknutija Papetova osobina koja će ga pratiti kroz karijeru. Nikad nije bio megaloman, niti su ga zanimale pretjerana slava i novac, jednostavno je uživao igrajuži fudbal. Zato je vjerovatno i ostao u Sarajevu punih 10 godina, iako su ga zvali svi klubovi tadašnje tzv. "Velike četvorke" i nudili mu basnoslovne cifre za potpis.

Do kraja debitantske sezone, Sušić je upisao ukupno 10 nastupa, pri čemu je postigao 2 gola. Već u idućoj sezoni, Pape se počeo nametati kao vođa novog Sarajeva. Sa 11 postignutih golova u 33 odigrane utakmice, postao je prvi strijelac tima i igrač kojem se predviđala blistava budućnost. Njegov nagli razvoj zaustavila je bolest. U januaru 1976. godine, dok se Sarajevo pripremalo za nastavak sezone na Borikama kod Rogatice, Sušić se razbolio. Hitno je dovezen u sarajevsku bolnicu, a ljekari su konstatovali tešku upalu zglobova, bolest koja se inače javlja kad male djece i ostavlja posljedice do kraja života. Mnogi su ga već bili otpisali, a ljekari su bili sumnjivi po pitanju nastavka njegove profesionalne karijere.

Ipak Sarajevo ništa nije htjelo prepustiti slučaju. Dok je Sušić još ležao u bolnici, ponuđen mu je novi ugovor, a ovaj je to vratio na najbolji način deset mjeseci kasnije, kada je pri povratku na zeleni teren, već u drugoj utakmici postigao pobjedonosni pogodak u duelu sa Crvenom Zvezdom na Koševu (2:1 za Sarajevo). Sarajevo je u toj sezoni vodilo tešku borbu za opstanak, a upravo su Sušićevi golovi u finišu sezone, po jedan protiv Slobode (1:0) i Veleža (1:1), te dva protiv Vojvodine (2:0), omogućila Sarajevu, da nauštrb svog gradskog rivala Željezničara, ostane prvoligaš.

Ta sezona je bila prekretnica, kako za Sušića, tako i za Sarajevo, jer je već od iduće sezone Sarajevo krenulo sa usponom ka vrhu tabele. U narednoj sezoni Sarajevo je završilo na devetom mjestu, a Safet Sušić je svojim igrama u bordo dresu skrenuo pažnju selektorske komisije reprezentacije Jugoslavije, a početak u "plavom" dresu je bio kao iz snova. Najprije je u svom debiju na Nep stadionu u Budimpešti postigao 2 gola u porazu reprezentacije Jugoslavije (3:4 za Mađarsku), da bi već svoj drugi nastup za reprezentaciju začinio het-trikom protiv Rumunije u Bukureštu (6:4 za Jugoslaviju). Ipak, to nije bilo sve, u svom devetom i desetom nastupu u dresu reprezentaciji postigao je još dva het-trika, najprije protiv tada aktuelnih prvaka svijeta Argentine, a potom i protiv Italije.

U međuvremenu i Sarajevo je krenulo sa svojim usponom ka vrhu. Sezonu 1978/79 Sarajevo je završilo na visokom četvrtom mjestu, a najistaknutiji pojedinac je bio upravo Sušić sa 15 golova iz 30 mečeva, što mu je donijelo i titulu najpopularnijeg jugoslovenskog sportaša za 1978. godinu. Svoju punu zrelost, Safet Sušić je dostigao već 1979. godine, kada je definitvno pokazao svu raskoš svog neizmjernog talenta. Teško je nabrojati sve nagrade koje su Sušiću pripale te godine, ali svakako najvrijednija je ona za najbolje jugoslovenskog fudbalera, a ne treba zanemariti ni petnaesto mjesto u izboru za najboljeg fudbalera Evrope. Sarajevo je u toj sezoni napokon podsjetilo na blistave šezdesete godine, a nakon osvojene titule jesenjeg prvaka Jugoslavije, cijeli grad je imao samo jednu misao u glavi "Kad bi Sarajevo drugi put...". Sarajevo nažalost nije uspjelo ponoviti uspjeh iz 1967. godine, ali kao utjeha klubu sa Koševa pripala je titula viceprvaka, dok je Safet Sušić skupa sa Dragoljubom Kostićem iz kruševačkog Napretka ponio titulu najboljeg strijelca Lige.

Drugo mjesto osvojeno te 1980. godine, donijelo je Sarajevu plasman u Kup UEFA, te duele sa čuvenim njemačkim klubom HSV-om. U prvoj utakmici odigranoj u Njemačkoj, Sušić je naprosto briljirao, postigavši oba gola za Sarajevo u porazu (2:4 za HSV), utakmici koju su Njemci dobili zahvaljujući prije svega velikoj pomoći velškog sudije Clive Thomasa, koji je isključio čak tri fudbalera Sarajeva. U revanšu Sarajevo nije imalo snage za iznenađenje, na prepunom Koševu susret je završen bez pobjednika (3:3), tako da je HSV prošao dalje. Sedam dana nakon te utakmice, Safet Sušić je otišao na odsluženje vojnog roka, tako da je propustio ostatak sezone, a koliko je njegova lucidnost i genijalnost značila za Sarajevo, najbolje pokazuje činjenica da je Sarajevo tu sezonu, bez svog najboljeg igrača, završilo tek na 13. mjestu.

Sušić se iz JNA vraća u novembru 1981. godine, a već u drugoj utakmici nakon povratka, protiv Rijeke na Koševu postiže dva pogotka. Na proljeće je Pape ponovo podsjetio na staru formu, pa je od 21. do 24. kola, u samo 4 utakmice postigao 6 golova, od kojih će svakako najupečatljiviji ostati onaj postignut u gradskom derbiju na Koševu, odigranom 10. marta 1982. godine, pred rekordnih 55.000 gledalaca. U toj utakmici, koja je do danas ostala najposjećenija sportska priredba u BiH svih vremena, Željezničar je poveo golom Nikića, Sarajevo je izjednačilo preko pokojnog Želimira Vidovića, a onda je na scenu stupio Sušić. Uzeo je loptu na svojoj polovini terena, pretrčao s njom gotovo 50 metara, odigrao dupli pas sa strijelcem prvog gola Vidovićem, te neodbranjivo, lijevom nogom loptu smjestio u gol za oduševljenje svih navijača Sarajeva. Pape je do kraja sezone postigao ukupno 11 golova, te Sarajevo poveo do 4. mjesta na tabeli i novog plasmana u Kup UEFA.

Radost zbog Sušićevih sjajnih igara, ipak je lagano mutila činjenica da je Sušić u aprilu napunio 27 godina, tako da su svi postali svjesni toga da je rastanak Sušića od bordo dresa bivao sve bliži. Iako su svi bili ubijeđeni da će Sušić još na ljeto promjeniti sredinu, on je ostao na Koševu još pola godine, te pomogao svom timu u sjajnom nastupu u Evropi, gdje je Sarajevo najprije izbacilo bugarsku Slaviu, rumunski Corvinul, da bi u osmini finala Anderlecht ipak bio nepremostiva prepreka. Sušić je u toj posljednjoj polusezoni za Sarajevo odigrao ukupno 21 utakmicu, te postigao 13 golova, nakon čega je u decembru 1982. godine konačno digao sidro, te oprostio se od koševske ljepotice. U posljednjem prvoligaškom meču na Koševu, Pape je postigao oba gola u pobjedi protiv podgoričke Budućnosti (2:0 za Sarajevo), a svoj posljednji zvanični nastup u bordo dresu upisao je 4 dana kasnije, 8. decembra protiv Anderlechta, u kojem je Sarajevo golom Husrefa Musemića slavilo sa minimalnih 1:0.

Safet Sušić je tako nakon 9 i pol godina nastupanja za Sarajevo, otišao u inostranstvo. Za tu deceniju, koliko je proveo na Koševu, ostavio je veliki trag. U dresu Sarajeva je odigrao ukupno 244 utakmice, te pri tome postigao 96 golova, od čega je čak 86 njih postigao u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije, što ga do danas čini najboljim prvoligaškim strijelcem u historiji Sarajeva i možemo slobodno reći, da će se teško naći u budućnosti igrač koji bi mogao skinuti sa trona.

PAPE1
Kontakt:

Post Postao/la PAPE1 » 19 dec 2016, 10:28

Valencia je napisao/la:
DenchiNL je napisao/la:
Valencia je napisao/la:
Lik konstantno trazi rezultate i dize ljestvicu na visi nivo. To mi kazu njegovi saradnici. Vidim da nisu najsretniji zbog pritiska koji takav odnos prema poslu nosi, ali ga svi postuju kao vrhunskog menadzera.

Citam sam na Klixu, lik na temi Sarajevo pise da je Messer BH Gas pred gasenjem, da otpusta radnike i sl. To je nas mahalski mentalitet. Firma prodaje havu. Od zraka koji disemo pravi plinove koji dosta kostaju. :mrgreen: U Zenici ima proizvodnju i Mittal opskrbljuje plinovima. Mittal je veliki potrosac raznih plinova. Ne znam tacno cifre, ali se radi o visemilionskim iznosima. Messer prakticno ima monopol na prodaju plina u BiH, bas zato sto su jedini koji ovdje imaju proizvodnju. Visemilionski profit. Radnike naravno otpusta kao i svaki kapitalista koji zeli sto manje zaposlenih i sto vece prihode. Nerad i los rad se apsolutno ne tolerise. Mi nismo na to navikli. Kada neko otpusta viskove mi mislimo da je pred gasenjem. Messer je medju tri najjace svjetske firme za proizvodnju plinova. Super gigant. Direktori Messera i slicnih kompanija su pod velikim pritiskom. Tu se sve prati i nista ne oprasta. Valentin je dugo u Messeru a to je najbolja potvrda njegove kvalitete.

E sad, ne znam kakve ce ovlasti covjek imati i sa kakvim je motivom usao u FKS. Pitam ga prvom prilikom. Firme poput Messera ne trpe neuspjehe i stagnacije. Ne znam koliko ce energije moci usmjeriti ka FKS. Ako je dobio 5 - 10 000e platu, naredbu da sredi poslovanje u FKS, rezultati ce doci, pod uslovom da ima odrijesene ruke i kvalitetne saradnike. Ljubavi tu nema, samo biznis. Dakle, pitanje je kakvs ovlasti ima i sta se od njega ocekuje. Ako je tu reda radi, 'nako, nema od toga nista.
O cemu ti?Ko te salje?Ko si?O kakvoj ba plati pricas,trudeci se da ispadne kao da nesto znas valjas gluposti i to velike...

Lakoste
Kontakt:

Post Postao/la Lakoste » 19 dec 2016, 10:35

I ti duska trosis svoje vrijeme na gluposti. Sta zna ono ko je legenda.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 19 dec 2016, 10:36

PAPE1 je napisao/la:O cemu ti?Ko te salje?Ko si?O kakvoj ba plati pricas,trudeci se da ispadne kao da nesto znas valjas gluposti i to velike...
Da nisi jedan od uposlenika po kojem radi kandzija? :mrgreen:
Ili si mozda otpusten kao visak, kao nedovoljno dobar i sl.?

A ja sam ti Celikovac burazeru, nekadasnji Robijas, dok sam bio mladji. Ne placa me niko, sam sebi platu dajem.

I sta je od napisanog netacno?

EDIT

Od posla na volonterskoj osnovi nema nista. Bez dobre plate nema motivacije i kvalitetnog rada. Kada Sarajevo bude dobro placalo svoje uposlenike, bice dobrih rezultata. Nemam pojma koliku platu ima predsjednik FKS. Ako se radi o 2-3 000e, to je nikakva motivacija i ne moze privuci vrhunske strucnjake.
Zadnja izmjena: Valencia, dana/u 19 dec 2016, 10:40, ukupno mijenjano 1 put.

Osttribine
Kontakt:

Post Postao/la Osttribine » 19 dec 2016, 10:37

jurisicduska je napisao/la:Najbolji fudbaler koji je ikad igrao u Sarajevu moje dijete ubjedljivo. Najbolji fudbaler je automatski legenda. Dolazili su navijači drugih klubova da gledaju Papeta, divili mu se širom Jugoslavije, ako dođe 10 hiljada 7 je došlo zbog Sarajeva a 3 zbog njeg. A kako ćete to vi znati, vama je Leon Benko vrh fudbaler, Safet je na 10% bio bolji od Benke duplo naprimjer . Skoro deceniju bio najbolji na terenu skoro uvijek.
Dzaba se trudis izgleda, 90% ovih koji pisu po ovom pdf nisu ga gledali nikad dok je igrao, nego ovako rekla kazala i ona satrologija nije poklonio lopte, stucne aman, mislim mozda je kao covjek i ovakav i onakav, ali je neosporno poslije Haseta najveca legenda naseg kluba.

Zaključano

Natrag na “FK Sarajevo”

Trenutno korisnika/ca: Google Adsense [Bot], Lik, Maverick i 34 gosta.