Premijer liga BiH - aktuelno

godrina
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - aktuelno

Post Postao/la godrina » 14 jul 2025, 23:05

Shategabri je napisao/la:
14 jul 2025, 11:38
godrina je napisao/la:
14 jul 2025, 11:33
14 jul 2025, 10:52

Kad vam odgovara, onda ste građansko društvo, klub raje i radnička klasa.
I onda nije problem da idu budžetske pare u klub raje.

S druge strane, kad se qrčiti pitarima privatnom imovinom, e onda vi imate stadion, imate nešto u svom vlasništvu.
Logikom, ja kao građanin sam na neki način jedan od vlasnika. I moje pare idu za gradnju tog stadiona.
Ili nisam?!

Morate se odlučiti, jeste li pravno lice koje posjeduje imovinu ili ste pak narodna livada?
Ne može i jedno i drugo.
Pa udruzenje gradjana moze imat imovinu, valjda.
Može, ali ja nisam dio tog udruženja, a finansiram isto.
Hoću reći, prošla su vremena bratstva i jedinstva, narodnih akcija i klubova.
Danas, ako si i udruženje građana, tretiraš se kao pravno lice, samim tim idu i prava i obaveze.

Da se razumijemo, svaka vama čast na svemu što završavate, nadam se da završite i zapad, pa da stadion bude kompletan.
Samo sam komentarisao ovu priču (ne)opravdanosti ulaganja narodnih para. Nama i što ulože, mi od toga imamo trenutnu korist, dugoročno - ništa.
Kad-tad ćemo morati zakopati negdje i krenuti sa projektom stadiona.
Daju se kako ja vidim skoro iste pare i vama. Jbg vi bi da se malo qrcite (sad generalizujem, halali) jer ste vlasnici milijardera i milionera, nas zajebavate jer smo "siromasi" a malo bi da budete siromasi pa da jos dobijete.
Kosevo je sinonim za Sarajevo, to je manje vise to.
Dobijate ga skroz jeftino, dobili zemlju na Butmiru za smijesan iznos, dobijate od kantona...
Ja sam ubijedjen da vi imate manje vise nesposobnu upravi sto se tice stadiona a definitivno ni vi ne znate bil ti da se ulaze ili da dobijete negdje drugo. Do sad se to moralo rijesit da je bilo imalo prave volje.
Boze spasi nas hrvatske kulture, srpskog junastva i pitarskog humora.
Glupahopka - neizivljeni debil
Samo je jedan klub na dunjaluku optuzen javno na zvanicnoj stranici svoje navijačke grupe da namješta utakmice.

Hrammm1921
Kontakt:

Post Postao/la Hrammm1921 » 14 jul 2025, 23:15

Ne znam koji je cilj fksarajeva?

Izgleda da su prodali i najboljeg svog igraca, bice zanimljivo

jurisicduska
Kontakt:

Post Postao/la jurisicduska » 14 jul 2025, 23:36

Hrammm1921 je napisao/la:
14 jul 2025, 23:15

Cilj nam je da ne ispadnemo ?
Je li ok ?
Imamo gazdu kriminalca
Ove godine jer nam je Vico namjestio prošle moramo se sklanjat gdje on kaže i opstanak ako bude mi ćemo bit zadovoljni.

Koji je vas cilj ?
Ono što vodi i vuče svijet, nisu lokomotive, nego ideje. – Viktor Igo.

Pact1921
Kontakt:

Post Postao/la Pact1921 » 14 jul 2025, 23:40

TylerBurey je napisao/la:
14 jul 2025, 21:51
Balorda je napisao/la:
14 jul 2025, 21:35
TylerBurey je napisao/la:
14 jul 2025, 21:19

https://hr.wikipedia.org/wiki/MO%C5%A0K ... tvo_Mostar
Uvjerljivije bi se doimalo da ste devedesetih nastavili ovu priču. Ovako, ta znamo se.
Mogli ste i vi izmisliti bilo šta drugo, ime, godinu, boje i opet bi isto navijali ko što i danas navijate za Nakazu. Napisalo vam se sve bez da ste imali pojma o bilo čemu.
Ne shvaćaš što sam želio reći, pa ću polako.
Velež je bio simbol jugoslavenskog i multietničkog identiteta. Nakon rata i raspada Jugoslavije, spomenuti je nestao, nacionalni identiteti su se dodatno razdvojili, a nacionalni karakteri klubova u Bosni i Hercegovini dodatno su se istaknuli i jasno razgraničili.
Današnji Velež, iako imenom isti klub, suštinski se razlikuje po svojoj simbolici, etničkoj strukturi i političkom kontekstu. Taj „stari“ Velež više ne postoji ni po vrijednostima, ni po značenju, ni po mjestu koje je nekad imao.
S druge strane, Zrinjski je klub s jasnim hrvatskim identitetom, osnovan još 1905. godine u Mostaru, kao jedan od najstarijih i najprepoznatljivijih hrvatskih sportskih kolektiva u BiH. Kroz teške povijesne periode, uključujući ratove i političke promjene, Zrinjski je bio i ostao simbol hrvatskog naroda u regiji.

Usput
slika
Sta multietnicko nemojte ljudi ba pisati gluposti . Pa onda nema niko taj identitet. Evo prvi moj zeljo u titino doba zeljeznice bile ponos nacije mogao si vozom gdje si htio radnicka klasa bila jaka i naravno multietnicki klub smo bili . Eto taj identitet multietnickog kluba je ostao jeste da nije u mjeri kao prije rata , sad vise nije toliko radnicka klasa vazna kao sto je prije bila i evo ja citav zivot navijam za zelju ali nikad nisam u zivotu usao u voz . Borac isto tako promjenio identitet bio klub svih gradjana ponos banjaluke dok je sad politicki pijun za ispoljavanje nacionalizma. Ti mozes reci mozda 2 tima da su ostali vecinom isti iz bosne prije rata i poslije rata a to su Čelik iz zenice jer se nije nesto puno promjenilo u zenici i eto mozda sloboda svi ostali klubovi iz temelja promjenjeni . I sad ti meni govoris nije to taj isti velez iz 1992 i iz 1996 ali da jeste isti zrinjski iz 1905 i iz 1992 jer su oba slucaja bili hrvatski nacionalisti na vrhu kluba . Nemoj te molim vas da se ovake gluposti pisu . Vi jeste na terenu jak klub to vam ne moze niko nista reci ali manite se izmisljanja i laži .
Simpatizer najtrofejnijeg kluba u drzavi
Furam se na renana oliveiru ne smijem kod frizera ici

Pact1921
Kontakt:

Post Postao/la Pact1921 » 14 jul 2025, 23:45

jurisicduska je napisao/la:
14 jul 2025, 23:36

Je li ok ?
Imamo gazdu kriminalca
Ove godine jer nam je Vico namjestio prošle moramo se sklanjat gdje on kaže i opstanak ako bude mi ćemo bit zadovoljni.

Koji je vas cilj ?
Mozda je do mene ali ove sezone kao da je liga slabija nego prosle . Borac je prodao ili su otisli vecinu igraca sto su iole valjali . Zrinjski vidio sam da ode nardin ali nisam vidio nesto puno pojacanja. Evo sarajevo standardno ganje neke kapitalce kao ovog ristovskog ali ce biti slicna situacija ko prosle sezone jer sarajevo je ekipa koja ima neku cudnu stvar a to je da im se konstantno povredjuju najbolji igraci i da se oporavljaju po pola godine. Naravno moj zeljo je vjerovatno jaci sad ove sezone nego prosle par po tome sto su pokazali protiv kopera i na pripremnim utakmicama . Velez izgleda normala ove ostale nesto nisam ni pratio .
Simpatizer najtrofejnijeg kluba u drzavi
Furam se na renana oliveiru ne smijem kod frizera ici

mosarajvosa83
Kontakt:

Post Postao/la mosarajvosa83 » 15 jul 2025, 00:53

Sta kazu ovi lazni mostarci sa lentom jel laze ovaj ruski novinar? Najace kad kazu najveci transfer bio1.2 miliona,ko ce dat za igraca 3.7 mil i slicne nebuloze,vjerovatno americki,francuski,ruski mediji lazu,vazno je da Nurudin ide u Iran za 500k.

NajvecaRadosti
Kontakt:

Post Postao/la NajvecaRadosti » 15 jul 2025, 00:56

Pact1921 je napisao/la:
14 jul 2025, 23:45
jurisicduska je napisao/la:
14 jul 2025, 23:36

Je li ok ?
Imamo gazdu kriminalca

Koji je vas cilj ?
Mozda je do mene ali ove sezone kao da je liga slabija nego prosle . Borac je prodao ili su otisli vecinu igraca sto su iole valjali . Zrinjski vidio sam da ode nardin ali nisam vidio nesto puno pojacanja. Evo sarajevo standardno ganje neke kapitalce kao ovog ristovskog ali ce biti slicna situacija ko prosle sezone jer sarajevo je ekipa koja ima neku cudnu stvar a to je da im se konstantno povredjuju najbolji igraci i da se oporavljaju po pola godine. Naravno moj zeljo je vjerovatno jaci sad ove sezone nego prosle par po tome sto su pokazali protiv kopera i na pripremnim utakmicama . Velez izgleda normala ove ostale nesto nisam ni pratio .
Otp to je to
Mi moramo u svakom momentu imati 2 povrijedjena igraca na smjeni.Slabiji nikako,samo nosioci igre.
Prodaja Bubanje mi se ne svidja,sreca sto imamo Jattu na njegovoj poziciji koji naredni ide u izlog.Titulu osvojit ne mozemo,cilj sto vise transfera da se isposluje i da izlazimo na trziste.
Borac je slabiji za 40-50% a kad prosle sezone nisu uzeli nijedan pehar zamisli kakvo ce guranje ove sezone bit potrebno obzirom da moraju bit prvaci
Zrinjski provaljen vise,previse igraca otislo,nije to to.Ako odu u ligasku fazu imat ce jos problema
Vi ste definitivno jaci.Saberes i oduzmes sve i dobijes da bi bilo realno da se mi i vi borimo za titulu sto bi bilo jako zanimljivo a u realnosti dobijes da cemo bit 3.i 4.Welcome to Bosnia

Liga jako specificna.Prije te bez 3 majstora nije bilo nigdje sada jako malo toga.Puno se mijenja,sve se svodi na tu brzinu i takticke finese.
Zadnja izmjena: NajvecaRadosti, dana/u 15 jul 2025, 00:58, ukupno mijenjano 1 put.
Sta se ono tamo cuje
Ko to tamo pjesmu pjeva
To heroji idu majko
Navijaci Sarajeva!

mosarajvosa83
Kontakt:

Post Postao/la mosarajvosa83 » 15 jul 2025, 00:57

RatoborniMrmot je napisao/la:
14 jul 2025, 21:32
GospodinIzSarajeva je napisao/la:
14 jul 2025, 21:12
Predatod je napisao/la:
14 jul 2025, 20:09

Ma cudno mi vazda neko nafuravanje. Doveli ovu prevaru iz Dinama od 33 godine nece lik asistencije imati za cijelu sezonu. I ovo malo sto je valjalo od Gruzijca i njega stalo.
Za tebe je prevara lik koji ima skoro 200 nastupa za Dinamo, skoro 100 za Sporting?
Preko 20 nastupa u Europskoj ligi, 17 u ligi prvaka, pričamo o grupnim fazama pa na dalje, ne o kvalifikacijama.
80+ nastupa za reprezentaciju, a duži period i kapiten iste.
Al’ ok, ako Predatod sa foruma kaže da je prevara, mora da je tako.
Samo znam da bi vi guzice dali za takvog igrača :beba:
To je stara prica o kapitalcima. Ljudi nikako da se opamete, pisem generalno. Znas sta se desavalo sa vecinom tih kapitalaca, trofac i to zesci. Odes u Doboj ovi te tuku ko da im pare dugujes, a sudija nista, odes u Prijedor i gledas kako da ne slomis nogu u rupi koju je iskopala krtica, protiv Borca ti ne daju centar da predjes i na sve to ti vlastiti navijaci jebu mater, zenu, sestru, dijete i to po imenu. Zajebana je ovo liga, realno.

Il ti klub namjesta utakmice ko sto su uradili ahbabi iz Borca i Sarajeva nekoliko puta. I sjebes se u zivot :mrgreen:

Vidjecemo sve na terenu kad pocne liga a tice se Ristovskog, za stimanje Sarajeva se vec zna :mrgreen:
Ma hoce mrmot da kaze da on nikad nebi nekog kao Ristovskog volio u Zeljeznicaru,bolje Pejici i slicni majstori,hebo kapitena Dinama klocina mrtva.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 15 jul 2025, 07:20

“Mi imamo samo jedan stadion, ali stadion nema nas. Svi vole Sarajevo, a malo ko ga podrži ili dođe na utakmicu. Ja neću investirati u prazan stadion. Kada Sarajevo igra ide se na Koševo. Dođite, podržite nas. Izgovora nema.”
Cijene sezonskih ulaznica:

Tribina SJEVER "Vedran Puljić": 80 KM
Tribina ISTOK: 200 KM
Tribina ZAPAD: 200 KM
Zapad galerija: 250 KM
VIP loža: 2000 KM
Senior: 80 KM
Junior: 80 KM

:mrgreen: :rol:
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Rigoletto
Kontakt:

Post Postao/la Rigoletto » 15 jul 2025, 07:37

Danas igra deveterostruki šampion
imamo žicu za jela na žlicu, goveđigulašmajka

Mocvara1991
Kontakt:

Post Postao/la Mocvara1991 » 15 jul 2025, 07:40

Ko god pljuje transfer Ristovskog taj nema pojma o nogometu. Mislim da ni voljni momenat nece biti problem,jer je jako srcan igrac.

Druga stvar, Ristovski je s pola volje najbolji defanzivac BH Premijer lige,a lako moguce i najvece ime koje je zagrijalo u nasoj ligi.

Ako je Gojkovic,dok je bio zdrav,pokazao dominaciju,kakav ce biti Ristovski,kome je ovaj ,kad uporedimo karijere, vodonosa.

Da se ne upale sad ovi Dzeko,Modric. Oni su tu igrali kao nepoznati igraci. Neko ko je dosao u BH ligu nakon ovakve karijere....
Zadnja izmjena: Mocvara1991, dana/u 15 jul 2025, 07:41, ukupno mijenjano 1 put.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 15 jul 2025, 07:41

godrina je napisao/la:
14 jul 2025, 23:05
14 jul 2025, 11:38
godrina je napisao/la:
14 jul 2025, 11:33

Pa udruzenje gradjana moze imat imovinu, valjda.
Može, ali ja nisam dio tog udruženja, a finansiram isto.
Hoću reći, prošla su vremena bratstva i jedinstva, narodnih akcija i klubova.
Danas, ako si i udruženje građana, tretiraš se kao pravno lice, samim tim idu i prava i obaveze.

Da se razumijemo, svaka vama čast na svemu što završavate, nadam se da završite i zapad, pa da stadion bude kompletan.
Samo sam komentarisao ovu priču (ne)opravdanosti ulaganja narodnih para. Nama i što ulože, mi od toga imamo trenutnu korist, dugoročno - ništa.
Kad-tad ćemo morati zakopati negdje i krenuti sa projektom stadiona.
Daju se kako ja vidim skoro iste pare i vama. Jbg vi bi da se malo qrcite (sad generalizujem, halali) jer ste vlasnici milijardera i milionera, nas zajebavate jer smo "siromasi" a malo bi da budete siromasi pa da jos dobijete.
Kosevo je sinonim za Sarajevo, to je manje vise to.
Dobijate ga skroz jeftino, dobili zemlju na Butmiru za smijesan iznos, dobijate od kantona...
Ja sam ubijedjen da vi imate manje vise nesposobnu upravi sto se tice stadiona a definitivno ni vi ne znate bil ti da se ulaze ili da dobijete negdje drugo. Do sad se to moralo rijesit da je bilo imalo prave volje.
Nisu baš iste. Ali nek i nisu. Bolje je ugraditi 5 miliona u Grbavicu i završiti tribinu nego u Koševo.
U Koševo ne treba ništa ulagati, treba srušiti tribine i napraviti nove. Ko, kad, pitanje je. Kako stvari stoje, upitno. Prije će se samo urušiti nego li neko nešto preduzme.
Vidi, ja prvi sam zagovornik da se riješi pitanje stadiona. Ovako smo ni tamo ni ovamo. No, dok je Koševa, mi nećemo ništa uraditi.
Pa vidi, jeste. I da je prvo Općina Centar kako treba, išlo bi se na to da se dogovori sa Sarajevom nešto, evo vi radite stadion, mi ćemo pogurati koliko možemo, al da bude kako treba. A Sarajevu recimo neka koncesija i svi sretni.
Tačno, dobili smo u Butmiru, a vi ste dobili na Grbavici. Bolja lokacija, moraš priznati :D
Rekoh ti već šta mislim za to oko stadiona. Očito je da se tim pitanjem trenutno niko ne bavi, a trebao bi.
Bilo je nekih ideja, ali ništa konkretno.
Mada, komplikovana je situacija u Sarajevu za dobiti zemljište za gradnju stadiona.
Pa evo i savez su odbili i usmjerili ga na Zenicu da se gradi nacionalni stadion.
Koševo Zapad

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 15 jul 2025, 07:43

Virtu4l je napisao/la:
15 jul 2025, 07:20
“Mi imamo samo jedan stadion, ali stadion nema nas. Svi vole Sarajevo, a malo ko ga podrži ili dođe na utakmicu. Ja neću investirati u prazan stadion. Kada Sarajevo igra ide se na Koševo. Dođite, podržite nas. Izgovora nema.”
Cijene sezonskih ulaznica:

Tribina SJEVER "Vedran Puljić": 80 KM
Tribina ISTOK: 200 KM
Tribina ZAPAD: 200 KM
Zapad galerija: 250 KM
VIP loža: 2000 KM
Senior: 80 KM
Junior: 80 KM

:mrgreen: :rol:
Ovim je popolovio godišnje :mrgreen: :oops:
Da je podigao na 150, pa i nekako, ovako...a ide i poskupljenje pojedinačnih ulaznica, mislim nerealno, još jedan razlog da oni koji vagaju ne dođu.
Ne kontam ko ove stvari radi, ali kao da ste nam ga vi postavili u klub :yawn:
Koševo Zapad

svrakino1921
Kontakt:

Post Postao/la svrakino1921 » 15 jul 2025, 07:45

slika

Specijalizovani portal Transfermarkt danas je objavio podatke o posjećenosti stadiona širom svijeta za cijelu proteklu sezonu, a Bosna i Hercegovina se može pohvaliti da je druga u regionu po broju gledatelja na tribinama.

Prosječno, utakmicu elitnog ranga bosanskohercegovačkog nogometa gleda 2.457 gledatelja, što je dovoljno za drugo mjesto od šest regionalnih liga koje su u konkurenciji.

Najgledanija je, očekivano, HNL liga. Utakmice elitnog ranga hrvatskog šampionata prosječno gleda 5.731 gledatelj, a prosjek je takav najviše zahvaljujući Hajduku, čije su utakmice apsolutni rekord Balkana.

Srbijanska Superliga je tek na trećem mjestu sa prosjekom od 2.233 gledatelja po utakmici, dok je slovenačka Prva liga na četvrtom mjestu sa 1.369 gledatelja po utakmici.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 15 jul 2025, 07:46

Predatod je napisao/la:
14 jul 2025, 20:09

Ma cudno mi vazda neko nafuravanje. Doveli ovu prevaru iz Dinama od 33 godine nece lik asistencije imati za cijelu sezonu. I ovo malo sto je valjalo od Gruzijca i njega stalo.
Za tebe je prevara lik koji ima skoro 200 nastupa za Dinamo, skoro 100 za Sporting?
Preko 20 nastupa u Europskoj ligi, 17 u ligi prvaka, pričamo o grupnim fazama pa na dalje, ne o kvalifikacijama.
To je stara prica o kapitalcima. Ljudi nikako da se opamete, pisem generalno. Znas sta se desavalo sa vecinom tih kapitalaca, trofac i to zesci. Odes u Doboj ovi te tuku ko da im pare dugujes, a sudija nista, odes u Prijedor i gledas kako da ne slomis nogu u rupi koju je iskopala krtica, protiv Borca ti ne daju centar da predjes i na sve to ti vlastiti navijaci jebu mater, zenu, sestru, dijete i to po imenu. Zajebana je ovo liga, realno.

Il ti klub namjesta utakmice ko sto su uradili ahbabi iz Borca i Sarajeva nekoliko puta. I sjebes se u zivot :mrgreen:

Vidjecemo sve na terenu kad pocne liga a tice se Ristovskog, za stimanje Sarajeva se vec zna :mrgreen:
Neka te, pomalo sa tim štimanjem.
Ipak ste vi za nas šampioni po tom pitanju.
I u onoj i u ovoj ligi :D
Koševo Zapad

svrakino1921
Kontakt:

Post Postao/la svrakino1921 » 15 jul 2025, 07:57

Dolasci 25/26
Igrači Klub Iznos transfera
Enes Alić NK Varaždin NK Varaždin besplatan transfer
Olanrewaju Ibraheem FK Zvijezda 09 U19 Zvijezda 09 U19 besplatan transfer
Josip Pejić HNK Cibalia Vinkovci Cibalija besplatan transfer
João Erick HŠK Posušje HŠK Posušje besplatan transfer
Giovanni Trupée TOP Oss TOP Oss besplatan transfer
Edin Osmanović Unija Titus Pétange Titus Petange besplatan transfer
Collin Seedorf FC Eindhoven FC Eindhoven besplatan transfer
Ognjen Obradov NK Jedinstvo Bihać J. Bihać besplatan transfer
Deni Memišević NK Travnik Travnik besplatan transfer
Igor Rončević FK Igman Konjic Igman Konjic besplatan transfer
Hamza Jaganjac NK Istra 1961 NK Istra prijenos kredita
Vedad Garčević Bez kluba Bez kluba -
Aiman Semdin FK Željezničar Sarajevo U19 Željezničar U19 -

Odlasci 25/26
Igrači Klub Iznos transfera
Abdulmalik Al-Džaber Al-Nassr FC Al-Nassr 1,80 milijuna eura
Martin Mirčevski Sileks Kratovo Sileks besplatan transfer
Nemanja Cavnić Tobol Kostanaj Tobol Kostanaj besplatan transfer
Huso Karjašević FK Velež Mostar Velež Mostar besplatan transfer
Antonio Trogrančić Bez kluba Bez kluba -
Stipo Marković Bez kluba Bez kluba -
Stefan Radinović Bez kluba Bez kluba -
Filip Dangubić Bez kluba Bez kluba -
Azur Mahmić Bez kluba Bez kluba -
Marin Galić Bez kluba Bez kluba -
Ognjen Laušević Bez kluba Bez kluba

boki86
Kontakt:

Post Postao/la boki86 » 15 jul 2025, 08:30

15 jul 2025, 07:46

Neka te, pomalo sa tim štimanjem.
Ipak ste vi za nas šampioni po tom pitanju.
I u onoj i u ovoj ligi :D
I to jedini zvanicno osudjeni, i to u onoj ligi gdje isto bilo svega. Eto osima i smajlovica nema godinama, ali ta ljaga, presuda i sramota te vjecno prati, kakvi god oni kao ljudi bili. Jbg

svrakino1921
Kontakt:

Post Postao/la svrakino1921 » 15 jul 2025, 08:42

Bordo tim je vodio grčevitu borbu za opstanak i na poluvremenu je imao gol prednosti (1:0), kada je nesavjesni navijač s “istoka” Koševa limenkom piva gađao Kujtima Šalju, fudbalera Dinama. Umjesto Šalje, limenka je u glavu pogodila sudiju Zorana Petrovića iz Beograda, koji zadobio povredu i zbog toga prekinuo utakmicu.

Fudbalski savez Jugoslavije je susret registrovao pobjedom gostiju (0:3) i upravo su ovi izgubljeni bodovi bili razlog zbog kojeg je Sarajevo završilo na 17. mjestu koje vodi u Drugu ligu. Dok je fudbalska reprezentacija Jugoslavije, pod vodstvom Ivice Osima, tokom ljeta 1990. u Italiji uspješno nastupala na Svjetskom prvenstvu, pravna služba FK Sarajevo je vodila žestoku bitku kako bi klub s Koševa izbjegao seobu u niži rang.

Sarajevo se već našlo u žrijebu Druge lige, kada je donijeta odluka da se pet dana prije starta novog prvenstva ponovi utakmica prethodne sezone protiv Dinama. U utorak, 31. jula 1990. godine je Sarajevo položilo “popravni” i golom Daneta Kuprešanina savladalo Modre (1:0) za “povratak” u elitni rang. No, ovakav rasplet je značio da će, umjesto Sarajeva, društvo najboljih napustiti drugi velikan bh. fudbala – Velež. Tih dana su frcale iskre između tradicionalnih sportskih prijatelja s Koševa i Bijelog Brijega, a republički bh. savez je zahtijevao da beogradska kuća fudbala donese jedino moguće rješenje o proširenju Prve lige na 19 klubova, kako bi i Mostarci sačuvali status.

Cuj Osim i Smajlović presuđeni
Nije to ništa šta ste vi uradili

Pa ne mogu da vjerujem

svrakino1921
Kontakt:

Post Postao/la svrakino1921 » 15 jul 2025, 08:57

Podaci od 31. marta
Porezni dug Željezničara narastao za 1,2 miliona KM, sa Grbavice objasnili zbog čega
Porezna uprava FBiH je obaveze za prethodne mjesece iz 2024. prikazala tek u izvještaju zaključno sa 31. martom 2025. godine, poručili sa Grbavice

Fudbalski klub Željezničar dužan je Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH) više od tri miliona KM!
Ova je informacija koja je javno dostupna na zvaničnoj stranici PUFBiH, a odnosno se na period do 31. marta 2025. godine.

Imaju li navijači Želje razlog za zabrinutost?
A imaju li navijači tima sa Grbavice razlog za brigu, prije svega jer je u odnosu na pretposljednji "presjek", koji je objavljen 31. decembra 2024. godine dug Plavih porastao za više od 1,28 miliona KM!

Naima, na dan 31. marta 2025. godine Željo je dužan 3.010.707,28 KM. Glavnica je 2.735.465,61 KM, a na kamate otpada 275.241,67 KM.
Tri mjeseca ranije Plavi su bili dužni ukupno 1.722.480,78 KM (1.684.615,83 KM glavnica i 37.864,95 KM kamata).

Porezna uprava FBiH potvrdila: Željo smanjio dug za 1,8 miliona KM, Čelik i Sloboda na vrhu "crne liste"
- Možete li nam objasniti koji je razlog da je za tri mjeseca dug "narastao" za 1.288.227 KM? - bilo je pitanje koje smo u ponedjeljak (30. juni) uputili na adresu FK Željezničar.
Iz FK Željezničar su ........ odgovorili dvije sedmice poslije (14. jula). Odgovor sa Grbavice prenosimo u cijelosti.
- Poznato je da su svi sportski kolektivi, uključujući i FK Željezničar, tokom pandemije pretrpjeli značajan gubitak prihoda, dok ugovorene obaveze prema zaposlenima i državi nisu mogle biti proporcionalno umanjene.
Dodatno, za razliku od drugih privrednih subjekata, sportski klubovi nisu imali mogućnost korištenja ekonomskih poticaja koje su nudili različiti nivoi vlasti. Sve to dovelo je do dodatnog opterećenja, uključujući i raskide ranije zaključenih sporazuma o izmirenju poreznih obaveza.
Moratorij trajao do 31. decembra 2024. godine
Kako bi se izbjegla sistemska nestabilnost i omogućilo klubovima da ispune uvjete za takmičenja, Vlada Federacije BiH je uvela privremeni moratorij na naplatu poreznih obaveza za sve sportske kolektive, koji je trajao do 31. decembra 2024. godine.
Tokom tog perioda, klubovi nisu imali obavezu redovnog uplaćivanja doprinosa, a Porezna uprava je te obaveze za prethodne mjesece iz 2024. godine prikazala tek u izvještaju zaključno sa 31. marom 2025. godine. Stoga se iznos duga iskazan na taj datum ne odnosi isključivo na prva tri mjeseca 2025. godine, već uključuje i obaveze iz prethodnih godina.
U martu 2025. godine, kao rezultat inicijative FK Željezničar i ostalih premijerligaških klubova, izmijenjen je Zakon o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, čime je omogućeno da klubovi potpišu reprogram ukupnog poreznog duga zaključno sa 31. martom 2025. godine na period od deset godina, uz otpis zateznih kamata i troškova prinudne naplate. FK Željezničar je u martu 2025. godine potpisao novi sporazum o otplati ukupnog poreznog duga, te od tada redovno izmiruje sve mjesečne obaveze u skladu sa reprogramom.
Važno je naglasiti da se kroz ovakvo zakonsko rješenje osigurava dugoročna finansijska stabilizacija sportskih kolektiva, uz istovremeno održivo izmirivanje poreznih obaveza, koje klubovi moraju izvršavati paralelno sa otplatom reprogramiranog duga - naveli su iz FK Željezničar.

bvsic
Kontakt:

Post Postao/la bvsic » 15 jul 2025, 10:13

Svr jel to dnevnik uz jutranju kafu

Odgovori

Natrag na “Premijer liga BiH”

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot], nedimmmm1337 i 18 gostiju.