Odlične priče. Ono što se proteže kroz obje priče je samo jedno, individualni rad. Dakle, trening sa ekipom je jedna stvar, ali da biste bili pravi šuter, loptu i na teren.kobe24 je napisao/la:http://www.mvp.rs/zanimljivosti/item/17 ... avrsenstva
Na jako lijep nacin pojasnjeno kako bi trebao da trenira jedan suter, ili bolje receno igraci koji primarno pokrivaju pozicije 2 i 3. Ovdje je prije svega rijec o radnoj etici, a cisto sumnjam da ijedan nas kosarkas nesto slicno praktikuje. Siguran sam da bi recimo prvom Musi ovakav stav prema treningu i vjezbanju suta itekako koristio.
Meni samo nije jasno da li ijedan nas klub koji radi s mladim uzrastima ima trenera koji je strucnjak za sut i koji zna sve ovo navedeno u tekstu, ali i mnoge druge stvari po tom pitanju. Najbitniji je upravo taj pocetak, kada ili naucis ispravno sutirati loptu i imas dobre procente suta, ili kroz cijelu karijeru imas problem da pogadjas najotvorenije suteve. Tesko je vjerovati da bi pored strucnog trenerskog kadra danas imali Djedovica, Vrabca, Gegica, pa i Musu, sa totalno nakaradnom mehanikom suta...
Igrač sam treba istraživati, kopati i ispitivati trenera za smjernice. "U moje doba" sam sličnih tekstova čitala i primjenjivala svaki put. Želja je najbitnija u tome svemu. Svaki trener je drugačiji, zavisi od ozbiljnosti kluba/škole, ali očekivala bih bar od tih klubova koji se diče omladinskim pogonom da rade pravilno. Međutim, očito da im je trenutni rezultat često prioritet, pa samo neka uđe kako god.
Ja vjerujem u priče da Musa radi individualno, a nadam se da radi i pravilno. Iskreno me "najviše brine" njegovo tijelo. Pošto sama imam bolne kosti kao "suvenir na košarkaške dane", svaki put kad ga vidim zgrbljenog, mene zaboli neka moja bolna kost, pa se brzo pokrije svaka.