Asteriks je napisao/la:Sezonski posao zakon. Za cetiri mjeseca dobijes cca 6700 KM, hrana i stan obezbjedjeni.
Radi se 8 sati (6. mjesec) te mal duze kad zaguzva u 7. i 8.
Kome smjena dozvoljava uvijek moze usput sat - dva na crno, tako da kuci doneses oko 65% godišnje place jednog prosvjetnog radnika.
Znam lika sto u Njemacku ide po 3 mjeseca da radi. Uglavnom ga kace mart, april i maj, te septembar, oktobar i novembar.
Ne moze mu bolje, tamo se strpi i fino zaradi, a ovdje onda provodi ljeto (hodanje, kupanje, rostiljanje) i zimu (iz tople sobe gleda kroz prozor kako snijeg pada)
jasmin10 je napisao/la:Pa ti si predstavljao kao da tih vanrednih troskova ovdje nema. Rekao si da bracni par moze fino zivjeti sa 1500 i jos ustediti. Sta je po tebi fino?
Je li ti mislis da bracni par moze placati kiriju, rezije, hranu, ratu za auto i da ustedi neku finu sumu novca za posten godisnji odmor ?
Ustvari da li ti mislis da mladi bracni par treba da radi ovdje 6 dana u sedmici za 750 platu ili treba da idu vani ?
Ja sam rekao da od 1500, trecina ide za stan i rezije, a milja za sve ostalo. Hrana i ostali troskovi.
Sta je po tebi fina suma novca? Koliko bi npr. tebi i zeni trebalo novca za fin godisnji odmor? Ostavljas po 100 maraka mjesecno i na kraju godine imas 1200 maraka! Moze li to biti za fin godisnji odmor u Hrvatskoj u npr. Tucepima? Ili ako ste mladji i volite se provoditi, u Budvi?
Ja ne treba nista da mislim. Ja sam za to da svako ode u Njemacku bar godinu dana i da onda skonta gdje i kako mu je bolje.

Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.