Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

bombaysaphire
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la bombaysaphire » 11 nov 2022, 18:49

Finn je napisao/la:
11 nov 2022, 18:34
kraljttbvb je napisao/la:
11 nov 2022, 18:31
Ali mi je najjace da imaš jednog Alema koji je bio u Americi kad je predsjednik bio Obama, pa Trump, pa sad Biden i zna kako je bilo pod tim predsjednicima.

I imaš ove ostale koji su cijelo vrijeme u Bosni i kad je predsjednik bio Obama, pa Trump, pa sad Biden i koji o stanju u Americi znaju samo sa TV-a.

I pričaju Alemu kako je u Americi i još ga vrijedjaju :rol: :rol:
Realno. Lik iz prve ruke prica, i najbitnije, uvijek naglasi da gleda iz finansijskog aspekta. Ne prica o pravima, slobodi itd, samo koliko para se zaradjuje i kad je najbolje zaradjivao.
Zato sam ja i pitao forumaša @blueDBR na čemu bazira mišljenje ...

Ne mora biti @Alem u pravu , ali on napiše činjenice kako jeste ma jok yebo to bošnjo zna bolje , čita on smeće od kliksa i gleda ****.o N1 , on će njemu objasniti kako je u AmeriKi ... :kafa:
Zadnja izmjena: bombaysaphire, dana/u 11 nov 2022, 18:55, ukupno mijenjano 1 put.
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

GospodinIzSarajeva
Kontakt:

Post Postao/la GospodinIzSarajeva » 11 nov 2022, 18:51

Finn je napisao/la:
11 nov 2022, 18:34
Ali mi je najjace da imaš jednog Alema koji je bio u Americi kad je predsjednik bio Obama, pa Trump, pa sad Biden i zna kako je bilo pod tim predsjednicima.

I imaš ove ostale koji su cijelo vrijeme u Bosni i kad je predsjednik bio Obama, pa Trump, pa sad Biden i koji o stanju u Americi znaju samo sa TV-a.

Realno. Lik iz prve ruke prica, i najbitnije, uvijek naglasi da gleda iz finansijskog aspekta. Ne prica o pravima, slobodi itd, samo koliko para se zaradjuje i kad je najbolje zaradjivao.
Upravo. Uostalom, gleda svoj standard života što je najbitnije, i tu mu je Trump apsolutno odgovarao, što ne možemo negirati nikako jer lik tamo živi i sigurno bolje zna. Evo ja sam i bio pa opet ne mogu mu ništa pričati, jer je jedno turizam, a drugo živiti.
Vlasnik ssba foruma - @Devedesetka

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 11 nov 2022, 18:53

bombaysaphire je napisao/la:
11 nov 2022, 18:49
čita on smeće od kliksa i gleda ****.o N1 , on će njemu objasniti kako je u AmeriKi ... :kafa:
Bas to. Prati placenicke medije i odatle kupi informacije.
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 11 nov 2022, 19:12

Zašto Alemovo mišljenje mora bit relevantno samo zato što je bio tu? Moja sestra je u USA od administracije Busha i nikad joj nije bilo gore i teže nego dok je bio Trump, čak je i pod Bushom bilo bolje. Drugi mandat Obame navodi kao 4 najbolje godine u državi otkad je ona tamo.

Šta sad?
Ona nije relevantna, Alem jest?
Ona ne zna ništa, Alem zna?
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 11 nov 2022, 19:17

alemsa je napisao/la:
11 nov 2022, 18:46
Zanima me sto direktno utice na mene, predjem u prosjeku 40 hiljada milja godisnje, oko 15 milja po gallonu prosjek, pod Trumpom gorivo nikad nije preslo $2, vazda bilo oko $1.50-$1.70 sad je $3+, pa ti vidi koliko na mene utice taj $1+ na godisnjem nivou. Znaci pod Trumpom to nisam morao placati, sad moram (i prije je Ukrajine skocilo odma gorivo cim je ovaj usao). Imo 5-6 projekata sedmicno konstatno, sad 2, eventualno 3, nesto za poso sam placo $12 jedinku (a tog potrosim oko 15 u prosjeku sedmicno), sad $17, plus mi taxu digo i sve ostalo. I normalno da mi je Trump bio 20 puta bolji.
Ovdje je vazno sagledati neke cinjenice. Trumpov mandata trajao je do januara 2021., a njegova zadnja godina tj. 2020. bila je ona pocetka pandemije. Eh gledaj sad ovaj prikaz

slika

Vec s pocetka pomenute pandemije, mnoge ekonomije dobrim dijelom zatvaraju trzista, dolazi do smanjenja privredne aktivnosti, te smanjenja potraznje za gorivom, sto rezultira rekordno niskim cijenama.

Nedugo nakon pocetka Bidenovog mandata, ekonomije se polako oporavljaju a nesto kasnije raste i potraznja, prije svih zbog popustanja mjera. U jednom momentu clanice OPECa su morale regulisati stanje jer su bili zabiljezeni nevjerovatni skokovi. Nakon toga naravno ova ruska agresija koja je trziste energenata uzdrmala iz temelja.

Tako da, nema nekog osnova porediti stanje dva predsjednika u pogledu cijena goriva, jednostavno takva globalna desavanja pogode aspolutno svaku ekonomiju.
In the midst of chaos, there is also opportunity.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 11 nov 2022, 19:23

Marsal je napisao/la:
11 nov 2022, 19:12

Zašto Alemovo mišljenje mora bit relevantno samo zato što je bio tu? Moja sestra je u USA od administracije Busha i nikad joj nije bilo gore i teže nego dok je bio Trump, čak je i pod Bushom bilo bolje. Drugi mandat Obame navodi kao 4 najbolje godine u državi otkad je ona tamo.

Šta sad?
Ona nije relevantna, Alem jest?
Ona ne zna ništa, Alem zna?
Logicno je da je misljenje tvoje sestre relevantno, jer zivi tamo. Misljenje Muje iz Kalesije bas i nije, zato sto Mujo nikada nije zivio u Americi.

Sto je njemu bilo dobro, a njoj lose, opet su oni kompetentniji da nam kazu, jer su BILI i ZIVJELI tamo u taj vakat. Ovdje je problem sto nam o tom vremenu prica Mujo iz Kalesije.

Imas i kod nas ljude koji na isti period gledaju razlicito. Npr. u Titinom vaktu je neko za izgovorenu rijec zavrsio u zatvoru i Jugoslavija je za njega bila tamnica naroda, dok je neko u firminom hotelu svake godine provodio mjesec dana na Jadranu i njemu je Juga bila najbolja drzava na svijetu. Isti period, ista drzava, ljudi istih godina, a razlicito gledaju na Jugu...

Cini se da je Trump pogodovao privatnicima i da je njima bilo bolje. Ovi na budzetu su sa Obamom dobili neke benefite (Obamacare) i zato im je bilo bolje (ovo samo lupam, jer mi je Obamacare pao na pamet, nisam upucen u desavanja u Americi pa nisam kompetentan da o tome pisem. Ja sam ovdje Mujo iz Kalesije).
Zadnja izmjena: kraljttbvb, dana/u 11 nov 2022, 19:26, ukupno mijenjano 1 put.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 11 nov 2022, 19:24

Asteriks je napisao/la:
11 nov 2022, 19:17
alemsa je napisao/la:
11 nov 2022, 18:46
Zanima me sto direktno utice na mene, predjem u prosjeku 40 hiljada milja godisnje, oko 15 milja po gallonu prosjek, pod Trumpom gorivo nikad nije preslo $2, vazda bilo oko $1.50-$1.70 sad je $3+, pa ti vidi koliko na mene utice taj $1+ na godisnjem nivou. Znaci pod Trumpom to nisam morao placati, sad moram (i prije je Ukrajine skocilo odma gorivo cim je ovaj usao). Imo 5-6 projekata sedmicno konstatno, sad 2, eventualno 3, nesto za poso sam placo $12 jedinku (a tog potrosim oko 15 u prosjeku sedmicno), sad $17, plus mi taxu digo i sve ostalo. I normalno da mi je Trump bio 20 puta bolji.
Ovdje je vazno sagledati neke cinjenice. Trumpov mandata trajao je do januara 2021., a njegova zadnja godina tj. 2020. bila je ona pocetka pandemije. Eh gledaj sad ovaj prikaz

slika

Vec s pocetka pomenute pandemije, mnoge ekonomije dobrim dijelom zatvaraju trzista, dolazi do smanjenja privredne aktivnosti, te smanjenja potraznje za gorivom, sto rezultira rekordno niskim cijenama.

Nedugo nakon pocetka Bidenovog mandata, ekonomije se polako oporavljaju a nesto kasnije raste i potraznja, prije svih zbog popustanja mjera. U jednom momentu clanice OPECa su morale regulisati stanje jer su bili zabiljezeni nevjerovatni skokovi. Nakon toga naravno ova ruska agresija koja je trziste energenata uzdrmala iz temelja.

Tako da, nema nekog osnova porediti stanje dva predsjednika u pogledu cijena goriva, jednostavno takva globalna desavanja pogode aspolutno svaku ekonomiju.
Mislio sam i ja tako, da nema uticaja. Ali se onda desi ovako pod Obamom konstatno $3+, udje Trump odma pada na $1.70, i nikad ne prelazi $2, izadje Trump, udje Biden odma $3+, pa nemoguce da za evo 12 godina ovih konstatno $3+, a za Trumpa se bas desilo eto onako ofrlje ispod $2 konstantno

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 11 nov 2022, 19:45

slika

@asterik

Obama za svojih 8 godina mandata imo 3 puta gorivo ispod $3 (ovo je drzavni prosjek, ako je u Houstonu $3, u Cali je $5), a bas se desilo slucajno da pod Trumpom nikad nije preslo $3, 4 godine zaredom

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 11 nov 2022, 19:47

Obamin mandat je poceo godinu i po nakon velike ekonomske krize, koja je uticala i na cijene sirove nafte. Trebam li pominjat da cijene nafte, te uopce energenata nisu imune na globalna desavanja bez obzira sto su Ameri najveci proizvodjaci pomenute nafte, ali su i njeni najveci potrosaci.

Za vrijeme ove krize, trziste sirove nafte je nenormalno osciliralo i trebalo je vremena za normalizaciju.

Ne zelim ulaziti u dostignuca nekog od navedenih ali jasno da neke globalne situacije cak i vecim dijelom imaju uticaj na privredna kretanja svake ekonomije, cak i one najvece.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 11 nov 2022, 19:53

Vec sad su pod Bidenom demokrate pokrenule određene ekonomske reforme koje će se osjetiti baš za koju godinu pa ako predsjednik opet bude Trump alemsa će reći eto vidite :evil: :mrgreen:
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 11 nov 2022, 19:54

Asteriks je napisao/la:
11 nov 2022, 19:47
Obamin mandat je poceo godinu nakon velike ekonomske krize, koja je uticala na cijene sirove nafte. Trebam li pominjat da cijene nafte, te uopce energenata nisu imune na globalna desavanja bez obzira sto su Ameri najveci proizvodjaci pomenute nafte, ali su njeni najveci potrosaci.

Za vrijeme ove krize, trziste sirove nafte je nenormalno osciliralo i trebalo je vremena da se situacija stabilizuje.

Ne zelim ulaziti u dostignuca nekog od navedenih ali jasno da neke globalne situacije cak i vecim dijelom imaju uticaj na privredna kretanja svake ekonomije, cak i one najvece.
Recesija je bila 08e, imo je eto gorivo ispod $3, '09 i '10. Najgore je bilo prije same recesije, za vrijeme Busha, tog se dobro sjecam, jer sam iso u srednju i radio u restoranu, 40% plate mi islo na rezervar goriva :rol:

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 11 nov 2022, 19:56

Kakve sad cijena nafte ima sa Bidenom? Ili cijena nafte u Njemackoj sa Scholzom npr. ?
To su Globalni utjecaji i desavanja, za svijet u Globalu je bolje da Trump izgubi sve.
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 11 nov 2022, 20:02

GG3 je napisao/la:
11 nov 2022, 19:56
Kakve sad cijena nafte ima sa Bidenom? Ili cijena nafte u Njemackoj sa Scholzom npr. ?
To su Globalni utjecaji i desavanja, za svijet u Globalu je bolje da Trump izgubi sve.
Pa i ja sam mislio da nema, ali eto objasni mi kako se bas desilo pod Trumpom 4 godine zaredom da bude najbolji prosjek. Nesto mi tu mirise da ipak ima nesto, ove sve svjetska kriza, opec, ovi oni ali eto bas njeg zafatilo sasvim slucajno med i mlijeko 4 godine zaredom.

@stevie

Ma to excuses demokrata vazda, prvo Obama je morao ispravljati Busha, pa je onda Trump nasljedio njihovo dobro, pa sad ovaj ispravlja pa ako opet budu republikanci oni ce nasljediti dobro. Nikad demokrate nisu nista sje.bale ma ja

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 11 nov 2022, 20:03

GG3 je napisao/la:
za average redneck glasaca politika je vrlo jednostavna, ako je nesto lose krivi su demokrate ako je nesto dobro onda su republikanci :mrgreen:
slika
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 11 nov 2022, 20:10

alemsa je napisao/la:
11 nov 2022, 19:54
Recesija je bila 08e, imo je eto gorivo ispod $3, '09 i '10. Najgore je bilo prije same recesije, za vrijeme Busha, tog se dobro sjecam, jer sam iso u srednju i radio u restoranu, 40% plate mi islo na rezervar goriva :rol:
To za vrijeme Busha ko naftna kriza iz 70-ih. :mrgreen:

Zelim reci niko nije imun na globalna desavanja prije svih kada su cijene energenata u pitanju.

Sta svaka zemlja ponaosob moze uraditi jeste da iz svojih strateskih rezervi otpusiti odredjene kolicine nafte u periodima krize zbog stabilizacije cijena ali to su privremene mjere.

Kljucne su clanice OPEC-a sa prosirenim formatom OPEC+ koje kontrolisu isporuku nafte, diktiraju globalnu cijenu, proizvodne kapacitete te u normalnim okolnostima ugovaraju proizvodne kolicine na godisnjem nivou.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 11 nov 2022, 20:11, ukupno mijenjano 1 put.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 11 nov 2022, 20:10

https://www.investors.com/news/technolo ... e-insulin/
Eli Lilly Dives After Fake Twitter Account Promises Free Insulin; Takes Novo Nordisk, Sanofi With It
:urnebes:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 11 nov 2022, 20:14

vidim danas dolar pao 1,89 prosle sedmice preko 2 bio ako se ne varam .. nek jos padne do black friday-a :D

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 11 nov 2022, 20:22

:urnebes: :urnebes:
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 11 nov 2022, 20:24

Nije ni sve u ekonomiji. Ima nesto i u politici.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 11 nov 2022, 20:26

StevieG8 je napisao/la:
11 nov 2022, 20:03
GG3 je napisao/la:
za average redneck glasaca politika je vrlo jednostavna, ako je nesto lose krivi su demokrate ako je nesto dobro onda su republikanci :mrgreen:
slika
Radi to i druga strana, i jos masu dvostrukih arsina, Obama deportovo vise ljudi nego ijedan predsjednik u historiji Usa, a kad Trump rece da zeli da deportuje ilegalce i napravi zid, on je rasista. Neki dan mi lik prica zvizno ga ilegalni Mexo autom pozadi, sje.bo mu ledja 4 operacije lik imo, ovaj ne postoji, niti ima papire ni osiguranje niti ista, sve moro iz svog djepa platit, da ga je zvekno Amer naplatio bi bruku para od osiguranja. Onda su sj.ebali sve cijene, ako neko nesto radi za $5, Mexo ce raditi za $2, i sta ce Ameri ne mogu se nositi sa tim cijenama, to ne svataju ovi iz Nebraske kad nemaju dodira s tim, ali ovi sto zive blizu Mexika itekako, mada meni ne smetaju ljudi se bore, ali te moze zadesiti kao ovog gore.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.