Kakav potencijal vidite u Željezničaru?
- Vidim ogroman potencijal. Željezničar ima sve komponente sportskog kolektiva privlačnog za investicije. Od velike navijačke baze do bogate tradicije. Da ne spominjem prekrasan stadion i omladinski pogon koji je lansirao toliko zvijezda poput Džeke, Višće, Šehića... To su sve elementi koji su zanimljivi svima koji žele ulagati u sport. Tako da je ambicija itekako tu, ali da bi se ista ostvarila treba puno raditi prvo na ozdravljenu kluba i maksimalno iskoristiti ovaj stogodišnji jubilej, da se Željina priča daleko čuje te kroz nju animiraju i privuku kvalitetni sponzori i investitori. Tako se može potpuno osigurati budućnost našeg Želje, da se klub postavi na zdrave i stabilne noge. Ja jesam vječni optimista, ali i realista koji shvata da ništa ne dolazi preko noći i da iza takozvanog “brzog” uspjeha često stoje godine, ako je i decenije, velikog rada, truda i ulaganja.
Možete li predstaviti vaše saradnike koje ste imenovali na Skupštini?
- Dino Osmanović je stručnjak u oblasti sportskog prava, koja u našoj zemlji, nažalost, nije toliko zastupljena. A vrlo je kompleksna i umnogome različita od ostalih sfera prava i legislative. Ima međunarodnu reputaciju, kao i dobre konekcije u UEFA i FIFA. Njegova uloga u prilagođavanju Statuta FK Željezničar za implementaciju investicija bi mogla biti ključna. Sam Li je, s druge strane, veoma iskusan investitor po pitanju sportskih tehnologija koje postaju sve bitnije za kreiranje dodatne vrijednosti sportskih klubova širom svijeta i “unleash” njihovog maksimalnog potencijala, kao i neko ko veoma dobro poznaje materiju vezanu za generalno sponzorstvo unutar sportske industrije. Od UFC-a do NBA lige, prisutan u brojnim velikim projektima, čovjek koji prepoznaje dodatnu vrijednost u svakom sportu i kolektivu. On je posebno entuzijastičan u vezi ove naše priče u Željezničaru, već se radujem nekim njegovim idejama koje ćemo probati realizovati u klubu.
Željezničar ove godine slavi 100 godina postojanja, navijači priželjkuju titulu, imate li kratkoročno plan za ovu sezonu?
- Najsretniji bih bio kad bismo sve što želimo mogli napraviti u puno manje vremena nego što nam zaista treba kako bismo sve uskladili i otvorili prostor za ulaganja. Tako bismo mogli i osigurati više sredstava za kvalitetna pojačanja u zimskom prelaznom roku te onda i obećati punih pluća juriš na oba trofeja te osvojiti barem jedan za stotu godišnjicu kluba. No, svakako ćemo nešto pokušati uraditi i u ovako kratkom periodu... Srećom, Željo i sad ima više nego pristojan igrački kadar, kao i vrhunskog trenera, a mi ćemo u rukovodstvu gledati da im barem osiguramo neke elementarne uslove kako bi bili konkurentni u borbi za titulu do kraja sezone. Razlika od devet bodova u odnosu na lidera možda djeluje kao velika, ali sve se može promijeniti u svega četiri-pet kola. Predaja, u svakom slučaju, nije opcija. Ja sam čovjek koji se nikad ne predaje, znam i da Željo kao klub ima u sebi tu karakternu crtu.
Koliko smatrate da je novca potrebno na samom startu, da se ugasi nezadovoljstvo igrača, isplate plate i stvori pozitivna atmosfera?
- Neka okvirna cifra je milion eura. Ili dva miliona KM, kako vam draže. To je moja trenutna procjena. Okvirna, ponavljam. Precizniju analizu i dijagnozu uspostavit ću u narednih nekoliko dana sa ostalim članovima Upravnog odbora.
Da li ste obavili razgovore s Amarom Osimom, da li postoji mogućnost da angažuje i neka pojačanja u zimskom prelaznom roku?
- S Amarom Osimom sam u redovnom kontaktu, otvorili smo mnoge teme, ne samo one koje se tiču sportskog dijela. O eventualnim pojačanjima, odnosno ispunjavanju finansijskih uslova da ih angažujemo, već sam odgovorio u jednom od prethodnih pitanja. Naravno, konačnu odluku o novim imenima u timu, kao i o svemu ostalom što se tiče igračkog kadra, donosit će upravo Amar Osim.
Dugoročno, kakvu viziju imate omladinske škole koja je uvijek bila rasadnik talenata?
- Omladinska škola je sama srž Željinog bića, ali ujedno i taj “dragulj u kruni” na kojem bismo trebali bazirati stabilnu finansijsku budućnost kluba. Lansiranje velikih talenata i zarada od njihovih transfera jedini je ispravan put za sve klubove u regionu. Dinamo ga je pokazao, ne izmišljamo toplu vodu. Ali Dinamo je godinama stvarao preduslove da dođe u fazu da sada jednog Joška Gvardiola prodaje u Leipzig za 16 miliona eura. Željo treba krenuti upravo tom stazom, novac od sponzora i ostalih izvora ponajprije treba poslužiti za osnaživanje omladinskog pogona i njegovog trenerskog staffa.
Sem toga, djeca kluba ujedno jačaju njegov identitet i predstavljaju ambasadore. Džeko je uvijek dijete Grbavice, gdje god da igra. Naravno, tu je i ideja koju sam pominjao na Skupštini, da ću preko svojih poznanstava gledati da Želju uvežem i sa najvećim evropskim nogometnim akademijama.
Koliko vremena je potrebno da klub stane na zdrave noge?
- Čeka nas puno posla. I puno problema koje treba rješavati. Ali, neću kukati, to meni nije svojstveno, a i od toga nema nikakve fajde. Međutim, također ne bih da sebi i ostalima u upravi stvaram dodatni pritisak određujući neki rok do kojeg bismo trebali pogasiti sve požare. Znam samo da smo u subotu ušli u borbu iz koje namjeravamo izaći kao pobjednici.