Fantasista je napisao/la:
Kako da ne, narade al u qrcu. Ionako ih većina u tim državnim firmama drkaju qrac a petkom u 12 se izlazi i ide kući. Vjeru neka prakticira svako u svojoj kući i u vjerskom objektu u svoje slobodno vrijeme.
Poznajes mozda 2 ili 3 slucaja, a pricas tek tako za hiljade ljudi.
Evo ja ne bih prihvatio posao na kojem ne bih imao mogucnost otici na dzumu, ili neku pauzu za namaz(e) koji bi me zahvatio na poslu za vrijeme radnog vremena (ukoliko to nije moguce obaviti na pauzi za rucak). Ubijedjen sam da bi to svaki normalan poslodavac (nebitno vjernik ili ne) dozvolio bez ikakvih problema. Tih nekoliko minuta dnevno (ako vec nije odbijeno od pauze) ili 30 min petkom je najlakse nadoknaditi.
Isto tako, kad bih imao priliku izaci u 13 h (a radno vrijeme do 15 h), sto se moze u mnogim nasim javnim ustanovama, nema tih para da bih otisao, taman mi svaki direktor to dozvolio (a on nije taj koji me placa). Razlog je sto sam placen za tih 8 sati dnevno (ili nebitno koliko vec), a jok za 6 koliko bih odradio u tom slucaju. Svaku marku zaradjenu u tom periodu kada se racunalo da sam na poslu, a ja ispijam kahve u kaficu ili lezim kod kuce, smatram haram novcem (taman to radio neko meni najblizi). Dobijes platu za 200 sati, a ti odradio 170...
I ne radi se tu o tome da sam uspio zafrkati direktora ili smo prijatelji pa mogu kako hocu, vidi te Onaj koji je takvo nesto zabranio, Kojem ces na Sudnjem danu racun poloziti za svaki fening kojeg nisi posteno zaradio.
BosniaBoston je napisao/la:Samo da napomenem da se klanjat ne moze bez posebnog kupanja ne znam kako se zove nije abdest ako si ucinio nesto peksinavo.Znaci ako izdrkas pa se klasicno istusiras ne vazi namaz.
Gusul. Sasvim normalno se okupas, to kupanje u srcu nijetis i automatski imas abdest kad zavrsis. Postoje sunneti gusula, ali je najbitnije da covjek cijelo tijelo pokvasi/opere i smatra se cistim.
Fowl95 je napisao/la:
Ček, nisam siguran da li Rosicky zna, al ti sugrno znaš da i klanjač, a i mjesto za klanjanje moraju biti čisti.
Kako se kaze u hadisu: "Zemlja mi je ucinjena mesdzidom i cistom.", znaci da covjek moze klanjati bilo gdje vani, a ista stvar za prostorije u kuci, zgradi i sl. Prljava odjeca (od krecenja npr.) se uopste ne smatra necistom u serijatu, kao ni tijelo od nekog fizickog posla, naprimjer. Naravno da je bolje da covjek ima cistu odjecu, ali se bez ikakvih problema moze klanjati i u tome.