Chat - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat
Ne treba ti vala doktorat ni vani ako ne mislis ganjat neku karijeru na univerzitetima. Za ove tehnicke struke barem.
Na univerzitetski kadar i mislim. Ispravi me ako griješim, ali sam načuo da je većina njih teška milion eura godišnje uz nastavu i te istraživačke/naučne radove.
"We need to suffer. And we need to fight."
- ASD
- Kontakt:
To tako prije bilo?Epidaurus je napisao/la: ↑22 maj 2020, 14:25Upisao ETF i odmah isao vani jer je za upis na fakultet u Austriji trebala potvrda da si upisan u maticnoj drzavi ili bar stekao uslove za upis. Svima koji su trazili tu potvrdu da idu vani su rekli da moraju odmah uplatiti citav iznos da bi dobili potvrdu. Drug koji je odlucio ostati u Sarajevu je mogao platiti taj iznos u dvije rate uz molbu.
Ja ih znam koji su se upisivali ovdje pa otišli u Austriju ali ih znam koji su direktno tamo fax upisivali.
To mi je malo glupo kod njih. Znam ih koji upišu nešto u BiH pa se prebace tamo u Austriju na nešto sasvim drugo.
Ne znam da li im se to odnosi i na master.
- LlullSergio
- Kontakt:
Doktorat kod nas nema smisla vise. UNSA daje neke mizerne novca za R&D, sta je onda svrha doktorata ako xy doktorant nema sredstava da radi eksperimente, analize, ispitivanja, projekte etc. To se svede onda na dorađivanje neke vec obradjene teme.
Na univerzitetu oni nemaju neke prevelike plate u poredjenju sa diplomiranim inzinjerima s dugogodisnjim iskustvom. Projekte rade za univerzitet i univerzitet je taj koji dobije ogromne cifre, ne profesori. Imas nekih koji imaju svoje firme sa strane il rade kao eksterni suradnici projekte za firme,ti ne znaju sta ce s parama. Na TU Grazu znam samo za jednog takvog sto ima firmu s godisnjim profitom od ovako 8 miliona eura.
Doktorat mozes ganjati ako ti je cilj bas raditi na nekom R&D institutu il firmama. Opet glupo je kod nas ganjati doktorat kad skontas da u Austriji mozes dobiti placeni doktorat plus polozaj asistenta na univerzitetu na 4 godine s mjesecnom platom od nekih 2900 eura bruto. Oko nastave imas minimalne obaveze, tek podrska master i bachelor radova te nesto malo vjezbi i labova.
Direktno faks u Austriji mogu upisati ako su kod nas zavrsili neki internacionalni program tipa onog IBa sto ima u Sarajevu, Mostaru i BL ili zavrsili neku KSC skolu pa polozili hrvatsku maturu. Sa nasom normalnom zavrsenom srednjom skolom ne mozes direktno upisati fakultet u Austriji nego moras prvo upisati kod nas pa onda tamo aplicirati. Ne mora biti apsolutno isti fakultet, bitno je da je srodna ili dovoljno slicna nauka.ASD je napisao/la: ↑22 maj 2020, 14:56To tako prije bilo?Epidaurus je napisao/la: ↑22 maj 2020, 14:25Upisao ETF i odmah isao vani jer je za upis na fakultet u Austriji trebala potvrda da si upisan u maticnoj drzavi ili bar stekao uslove za upis. Svima koji su trazili tu potvrdu da idu vani su rekli da moraju odmah uplatiti citav iznos da bi dobili potvrdu. Drug koji je odlucio ostati u Sarajevu je mogao platiti taj iznos u dvije rate uz molbu.
Ja ih znam koji su se upisivali ovdje pa otišli u Austriju ali ih znam koji su direktno tamo fax upisivali.
To mi je malo glupo kod njih. Znam ih koji upišu nešto u BiH pa se prebace tamo u Austriju na nešto sasvim drugo.
Za master dosta varira, neki smjerovi koje ljudi ovdje upisuju uopce ne postoje kod nas. Jedan drug sa zavrsenim Bscom u Sarajevu, smjer telekominikacije (ETF) je u Grazu odbijen jer mu je falilo 58 ECTS bodova (godina fakticki) dok je drugi zavrsio isto ETF smjer energetika i ovdje najnormalnije primljen sa razlikom od 17 ECTSova cini mi se koji su mu kasnije uracunati u slobodne predmete koje na masteru svakako moras uzeti.
Rece perac guzova iz Austrije.
Vucem tu i tamo,bodem se u celije,kad murija dolazi odma vadim prangije.
Ovo iznad "sine za tebe sam" je vjerovatno najgluplja stvar koju sam dosad na forumu procito.
90minut je napisao/la: ↑22 maj 2020, 15:41https://sportsport.ba/magazin/sta-se-de ... ama/362192
Ko ce drugi nego Lendo

MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA
- ASD
- Kontakt:
Slabo znam da odavde idu mastere u Austriju. Ima slučajeva ali češći su ovi koji odmah idu na faks.Epidaurus je napisao/la: ↑22 maj 2020, 15:15Na univerzitetu oni nemaju neke prevelike plate u poredjenju sa diplomiranim inzinjerima s dugogodisnjim iskustvom. Projekte rade za univerzitet i univerzitet je taj koji dobije ogromne cifre, ne profesori. Imas nekih koji imaju svoje firme sa strane il rade kao eksterni suradnici projekte za firme,ti ne znaju sta ce s parama. Na TU Grazu znam samo za jednog takvog sto ima firmu s godisnjim profitom od ovako 8 miliona eura.
Doktorat mozes ganjati ako ti je cilj bas raditi na nekom R&D institutu il firmama. Opet glupo je kod nas ganjati doktorat kad skontas da u Austriji mozes dobiti placeni doktorat plus polozaj asistenta na univerzitetu na 4 godine s mjesecnom platom od nekih 2900 eura bruto. Oko nastave imas minimalne obaveze, tek podrska master i bachelor radova te nesto malo vjezbi i labova.
Direktno faks u Austriji mogu upisati ako su kod nas zavrsili neki internacionalni program tipa onog IBa sto ima u Sarajevu, Mostaru i BL ili zavrsili neku KSC skolu pa polozili hrvatsku maturu. Sa nasom normalnom zavrsenom srednjom skolom ne mozes direktno upisati fakultet u Austriji nego moras prvo upisati kod nas pa onda tamo aplicirati. Ne mora biti apsolutno isti fakultet, bitno je da je srodna ili dovoljno slicna nauka.ASD je napisao/la: ↑22 maj 2020, 14:56To tako prije bilo?Epidaurus je napisao/la: ↑22 maj 2020, 14:25
Upisao ETF i odmah isao vani jer je za upis na fakultet u Austriji trebala potvrda da si upisan u maticnoj drzavi ili bar stekao uslove za upis. Svima koji su trazili tu potvrdu da idu vani su rekli da moraju odmah uplatiti citav iznos da bi dobili potvrdu. Drug koji je odlucio ostati u Sarajevu je mogao platiti taj iznos u dvije rate uz molbu.
Za master dosta varira, neki smjerovi koje ljudi ovdje upisuju uopce ne postoje kod nas. Jedan drug sa zavrsenim Bscom u Sarajevu, smjer telekominikacije (ETF) je u Grazu odbijen jer mu je falilo 58 ECTS bodova (godina fakticki) dok je drugi zavrsio isto ETF smjer energetika i ovdje najnormalnije primljen sa razlikom od 17 ECTSova cini mi se koji su mu kasnije uracunati u slobodne predmete koje na masteru svakako moras uzeti.
Ja koliko sam čuo. To uglavnom bude da se mora nešto tamo položiti kad se završi faks. Meni koji nisam najviše upućen su tako rekli.
Možda je korisnije u životu biti "street smart" nego akademski pametan? Neko će pokupiti svo znanje iz knjiga ali stavi ga u realan svijet očerupat će ga za 5 minuta dok imaš osoba koje su jedva pismene ali izbaci ga u najopasniji dio grada, u svijet kriminalaca, narkomana, makroa, prostitutki, savršeno će se snaći i preživjeti.
Al' takvi koje izbaciš u najopasniji dio grada i budu silovani se ne libe platiti nekom dobre pare da ti otvori glavu.
Lik kod kojeg se šišam je bio među gorim učenicima moje generacije u osnovnoj školi, a sad razvio frizerski salon, ošiša po 25 osoba na dan. Zna pričati s ljudima i dobro radi posao. Na kraju džaba što on nije pokazao svoju inteligenciju u školi, kad je pokazao inteligenciju u biznisu.Drape je napisao/la: ↑22 maj 2020, 16:18Možda je korisnije u životu biti "street smart" nego akademski pametan? Neko će pokupiti svo znanje iz knjiga ali stavi ga u realan svijet očerupat će ga za 5 minuta dok imaš osoba koje su jedva pismene ali izbaci ga u najopasniji dio grada, u svijet kriminalaca, narkomana, makroa, prostitutki, savršeno će se snaći i preživjeti.
Let's talk about SIX baby!
Zasto bi jedno iskljucivalo drugo?Drape je napisao/la: ↑22 maj 2020, 16:18Možda je korisnije u životu biti "street smart" nego akademski pametan? Neko će pokupiti svo znanje iz knjiga ali stavi ga u realan svijet očerupat će ga za 5 minuta dok imaš osoba koje su jedva pismene ali izbaci ga u najopasniji dio grada, u svijet kriminalaca, narkomana, makroa, prostitutki, savršeno će se snaći i preživjeti.
Sto se tice nedostatka pravih strucnjaka.. Pa mislim da u svakoj fakultetskoj generaciji ima makar jedna osoba koja ce postati pravi strucnjak, ici na doktorat, dalje se usavrsavati i slicno. Naravno, pricamo o drzavnim faksovima. Tako da mislim da nam strucnjaka iz nekih oblasti nikada nece nedostajati, samo je pitanje hoce li raditi u ovoj drzavi ili na zapadu.. ili recimo ostati u Srbiji/Hrvatskoj.
- MaliUziVertikalni
- Kontakt:
- Fantasista
- Kontakt:
Emela opet show pravi 

Treba vam 98 godina da zaradite ono što je Halid Genjac
Jedan od rekordera svih vremena, ali svakako jedan od najdugovječnijih političara na bh. sceni je Halid Genjac, dugogodišnji član SDA, ali i neko ko je na državnom budžetu još od 1996. godine, kada je izabran u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Halid Genjac je uglavnom radio u Parlamentu BiH, a dvije godine je proveo i u Predsjedništvu BiH.
Za pojedine njegove mandate nema brojki kada su u pitanju primanja, ali od 2000. godine, ne računajući rad u Predsjedništvu BiH, Halid Genjac je samo na ime mjesečnih plata, paušala i ostalih naknada zaradio 1,094 miliona maraka, tačnije 1.094.658 KM.
Treba dodati da je Genjac najviše zaradio u periodu od 2010. do 2014. godine, kada je za četiri godine u Parlamentu BiH dobio 268.800 KM, odnosno 67.200 KM na godišnjem nivou.
Ilustracije radi, Genjac je 1,094 miliona KM zaradio za 20 godina rada u Parlamentu BiH. Računajući, primjera radi, prosječnu platu u BiH (928 KM), običnom građaninu Bosne i Hercegovine treba gotovo 100 godina, tačnije oko 98 godina kako bi zaradio platu Halida Genjca koju je on zaradio za svega 20 godina.
Treba dodati da je Genjac na prošlim Općim izborima u BiH ponovo izabran za zastupnika u Parlamentu BiH. Podsjećanja radi, Halid Genjac ima 62 godine.
Jedan od rekordera svih vremena, ali svakako jedan od najdugovječnijih političara na bh. sceni je Halid Genjac, dugogodišnji član SDA, ali i neko ko je na državnom budžetu još od 1996. godine, kada je izabran u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Halid Genjac je uglavnom radio u Parlamentu BiH, a dvije godine je proveo i u Predsjedništvu BiH.
Za pojedine njegove mandate nema brojki kada su u pitanju primanja, ali od 2000. godine, ne računajući rad u Predsjedništvu BiH, Halid Genjac je samo na ime mjesečnih plata, paušala i ostalih naknada zaradio 1,094 miliona maraka, tačnije 1.094.658 KM.
Treba dodati da je Genjac najviše zaradio u periodu od 2010. do 2014. godine, kada je za četiri godine u Parlamentu BiH dobio 268.800 KM, odnosno 67.200 KM na godišnjem nivou.
Ilustracije radi, Genjac je 1,094 miliona KM zaradio za 20 godina rada u Parlamentu BiH. Računajući, primjera radi, prosječnu platu u BiH (928 KM), običnom građaninu Bosne i Hercegovine treba gotovo 100 godina, tačnije oko 98 godina kako bi zaradio platu Halida Genjca koju je on zaradio za svega 20 godina.
Treba dodati da je Genjac na prošlim Općim izborima u BiH ponovo izabran za zastupnika u Parlamentu BiH. Podsjećanja radi, Halid Genjac ima 62 godine.
Danas fakultet ne moze zavrsiti samo onaj ko ne zeli.
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜
Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot] i 10 gostiju.