Sto se tice penala, po oovim pravilima sto je postavio Leder da uglavnom se ne sudi, ali i moze se suditi "ako je igrac trazio kontakt" U ovoj situaciji IZGLEDA kao da jeste, ali se sudija vjerovatno vodio cinjenicom da bi suludo bilo da na tu loptu namjerno ide rukom. Dalje sto se tice crvenog kartona, negdje sam procitoa da je navodno neko iz VARA sugerirao sudiji za igranja Laimera rukom nakon sto je Nuno namjerno ispruzio ruku da zaustavi loptu. To je zabranjeno, i nesmije se koristiti takva vrsta komunikacije, ako se desila. Pregledom snimka se jasno vidi da je nakon kontakta Laimera stomakom sa loptom sudija samo nastavio da trci prateci situaciju i oglasio se tek kad je desila vec pomenuta scena. Iz niza drugih situacija se osjeti da je namjerno isao da nas osteti.
To sve ne ponistava cinjenicu da su oni bolja ekipa od nas po 80% linija (ne govorim o igracima gdje mozda imamo 4 bolje pozicije). Recimo njihov bekovski par vazi za najbolji na svijetu, sredini mjesavina trakacih masina i znalaca sa vjerovatno ponajboljim svjetskim veznjakom Vitinjom. Mi naravno nasu napadacku trojku dizemo u nebesa. S'obzirom na broj datih golova i jesu najbolji, medjutim njihova trojka Gruzijac, Dembele i Duje je raznovrsnija, djelotvornija, ubojitija...kompaktnija sa svojom sredinom . Enrike jest zakocio u drugom, ali ponovo nije igrao bunker, svaki put su izasli kada se ukazala prilika i to ne samo u kontre, dosta polusansi su stvorili iz planiranih napada, pa i u situacijama jedan njihov nasih 2-3 (Dujo). Mislim da je to jedini tim na svijetu koji nas je mogao dobiti u dvije utakmice, bez obzira koliko nam tanka, nikakva klupa nije bila.
Vadjenje na jednog igraca nije manir velikih klubova, ali ja moram reci da se pokazalo da je Gnabri bio bas najpotrebniji. Prije sam ga verifikovao kao 4-u najgoru opciju za povredu ali (ne0igra ovog smrada Muse nas je uhelacila. Onu recimo kad je usao korak u 16 i skoro dodao golmanu Serdjo bi pospremio u mrezu sto posto. Musa se jeste trudio to se ne moze pobiti, ali nista cega se dofatio nije ostvario. Ne radi se tu o nespremnosti, jednostavno je takav igrac, precjenjen. Narocitio kod ove igre koju Kompany forsira. Da budem iskren i mene je prevarilo prvih nekoliko godina nakon njegove pojave kad je kao nesto koristio, znacio. Mislio sam da ce svremenom napredovati, djecije bolest da prodje u svakoj situacija pa se okrene, ta zelja za samoisticanje, uz spektakl po svaku cijenu. Kada sam ga uzivo gledao na svjetskom kupu, bas postane uocljivo kako ima slab instikt za saradnju, brze duple pasove i tranziciju, a moze siguran sam. Znaci vise ne treba sa njim gubiti vrijeme eventualno probati na lijevom krilu, Gnabri je u godinima i jedan dobar "ofanzivni vezni" koji ne mora biti orjentisan samo na napad nam je neophodan. Znam da je prije ovdje bilo kuknjave kao ne moze se Musiala vracati do centra po loptu
Svi mi navijaci mislimo da bi bas mi bolje od trenera. Kompany je ovu sezonu izgurao fantasticno sobzirom na kadar. Pocesto i nesvjesno zaboravimo da je konacan rezultat bio 6:5 (eh da ga Harry zabi makar 10 min ranije), a da je Bogami i dosta situacija prevagnulo na njihovu stranu i da su mnoge takodje mogle i na nasu. Recimo da je Olise pogodio cisti zicer za 0:2, bilo bi busenja kao onomad Barce. Ili da nebi onog penala u zadnjoj poluvremena. Ili da je Noyer zaustvio koju u prvoj utakmici. Sve sto vise gledam sve mi se cini da je morao bolje kod zadnja dva gola. Da o ovom crvenm kartonu ne pricam. Umjedjen sam da smo se vise povukli da bi vise fasovali. Evo ide finale, ja navija za Arsenal, ali cu uloziti do par tisuca eurica da ce PSG dobiti iako ce Arsenal igrati totalno suprotno od nas, iako su majstori takve igre, iako imaju vezni red koji se moze nositi sa njihovim.
Bilo je u prethodnim postovima mnogo diskusije oko kadra, naravno posle neuspjeha krivica se svaljuje na sve, pa i na one koje ste dizali u nebesa prethodno. Medjutim ukoliko zelimo biti konkurentni za CL zaista moramo ojacati tim. odrekli smo se nekih igraca koji bi zlata vredjeli danas. Ja osim Laimera (zbog cigancenja a mi smo ga uzdigli treba se udarati u dupe da ga produzimo po istoj plati koja je samo ne mala) i eventualno Musiale (znam da je nerealno jer nece priznati da su bili levati) i naravno Goretzke te eventualno Ita nebi razmisljao o daljnem "kresanju kadra". Ostalo bi sacuvao uz 6-7 ono bas, bas pojacanja po linijama kako sam prije rekao, Vjerovatno se to nece desiti, jer bi nagrubo kostalo 350-450 mill. Medjutim onda ne mozes traziti od trenera titulu prvaka evrope. Jos smo sa povredama i dobro prosli sta bi bilo da smo kao prosli put igrali bez 5-6 koji pocinju.
Pocesto se cuju hvalospjevi za onu Flickovu sezonu, kao on je znao kako i sta, nebi ovako igrao, a covjek i dalje igra isto, ispao vec u prethodnoj rundi od poganog Atletica, vlada Spanskom ligom samo zahvaljujuci kolapsu sistema u Realu gdje je svaki dana neka marisana.Hvalospjevi o Tiagu koji jeste bio dobar igrac, ali koji bi realno bio na klupi da se Pavard nije povredio. I u tom finalu su nas vile par puta pronosale, upravo mi je u mislima ona situacija kada "smecar Alaba" dodaje Mbapcu u nasih 16, brrrrr kako sam se smrzo tada. Imali smo tada prime Daviesa, Noeyera, Milera, Kimicha, pomenutog Alcantru prime Goretzku i Levu, Perisu koji je briljirao i za kojeg mi nikada nece biti jasn osto ga pustise. Na klupi 5-6 koji su ulazili i pravili razliku. Ovaj tim nema takvu sirinu.
Na kraja bi iz ugla navijaca koji uziva u fudbalu koji je od kako znam za sebe veliki dio zivota, ocjenio ovu sezonu kao izuzetnu, fantasticnu. Iskreno sam uzivao u majstorijama na svakoj utakmici i tako godinu dana, moze li bolje... Mozda Kompany jeste romantik, mozda u nekim situacijama bi i mogao malo promjeniti igru, biti vise lukav, prilagoditi se protivniku. Da li bi osvojili CL tada. Sigurno NEBI, jednostavno nemamo svjetski kvaliter u svim linijama. Ovako je bilo bar zabavno, jos sam da se konacno i taj kup uzme.