Kvalifikacije za MundoBasket 2027

Moderatori/ce: nerminh74,CashMan,KK_Bosna

bordobijeli
Kontakt:

Re: Kvalifikacije za MundoBasket 2027

Post Postao/la bordobijeli » 06 jul 2026, 22:14

CAZIN je napisao/la:
06 jul 2026, 22:10
ArtemisFowl je napisao/la:
06 jul 2026, 22:07
Da li imamo šanse ako sve pobjedimo do kraja?
Pobjedi sve do kraja bit ćeš na 8-4 ali problem što Srbija i Turska imaju bolji međusobni. Sve će biti jasno poslije augusta. Plus što namnse moraju potrefiti neki rezultati sigurno.
Ma s 8 sigurno ides dalje ja kontam i s 7 da moze al to je da dobijemo Talijane i Island obe a Litvaniju jednu. Al realno sanse su nam 10% da idemo na SP .

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 06 jul 2026, 22:18

NEZALAGANJE je napisao/la:
06 jul 2026, 22:12
071 je napisao/la:
06 jul 2026, 22:11
Ima li ko strucan da objasni ima li sta od ovog Hrvata na klupi ili je sve ovo posljedica nekvaliteta?
Solidan je Dario trener za nas.Taman, sto bi se reklo.Mnogo vise pozitivnih stvari, nego li negativnih.
Radi Dario godinama fin posao , posebno dok je Belgiju vodio.

Veliki je problem sto niko nece da mu se odazove, otkad je selektor vise je igraca odbilo poziv nego prihvatilo

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 06 jul 2026, 22:19

CAZIN je napisao/la:
04 jul 2026, 23:38
Raonffa je napisao/la:
04 jul 2026, 23:31
Kolike su šanse da bi sljedeće ljeto mogli igrati onaj pretkvalifikacijski turnir za OI? Ako to više uopšte postoji. Ne znam ni kako smo onaj prošli igrali, tj. kako smo uletili... Jer ako toga nema onda reprezentaciju možemo pratiti reda radi u narednih godinu i po dana, bez ikakvog takmičarskog naboja :D
Ekipe koje se ne plasiraju na MB trebale bi igrati taj turnir. Turnir se igra od 14. do 22. augusta sljedeće godine. Biraju se najbolje rangirane reprezentacije koje nisu plasirane na MB, najčešće one koje su prošle prvu rundu ali nisu otišli na MB.
Ma ja, vjerovatno ćemo biti izabrani za te turnire i u punom sastavu sa Garzom kao strancem sigurno imamo fine šanse za prolazak na kvalifikacijski turnir koji se opet, koliko znam, igra na ljeto (ovako u junu) gdje bi također potencijalno mogao biti full sastav. Uglavnom OI su puno primamljivije od SP-a (barem meni), a kad pogledaš kakve protivnike smo imali u kvalifikacijama za SP teško mi je povjerovati da možemo gore proći u tom nekom potencijalnom putu za OI.

Što se tiče nastavka kvalifikacija, sanše su isključivo teoretske al' eto dobra je stvar što odmah u augustu igramo protiv Italije i Litvanije jer ćemo odmah znati na čemu smo, eventualne dvije pobjede nas ostavljaju igri za SP do kraja, jedan poraz znači kraj i to je to, možemo se posvetiti podmlađivanju ekipe :mrgreen: :mrgreen:

Večerašnji meč okej, pozitivno sam iznenađen jer sam mislio da će to ići na 20+ razlike za Srbe, ne zato što su oni u nekom top sastavu (mada Jokić svaki roster čini mnogo boljim) nego zato što smo mi bili mnogo oslabljeni. Najveći dobitak ovih kvalifikacija je definitivno Talić, on na 1 nam otvara mnogo mogućnosti, a igranje Garze je samo jedna od njih.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

CAZIN
Kontakt:

Post Postao/la CAZIN » 06 jul 2026, 22:22

bordobijeli je napisao/la:
06 jul 2026, 22:14
CAZIN je napisao/la:
ArtemisFowl je napisao/la:
06 jul 2026, 22:07
Da li imamo šanse ako sve pobjedimo do kraja?
Pobjedi sve do kraja bit ćeš na 8-4 ali problem što Srbija i Turska imaju bolji međusobni. Sve će biti jasno poslije augusta. Plus što namnse moraju potrefiti neki rezultati sigurno.
Ma s 8 sigurno ides dalje ja kontam i s 7 da moze al to je da dobijemo Talijane i Island obe a Litvaniju jednu. Al realno sanse su nam 10% da idemo na SP .
Ma gledaj to ovako, poslije prve utakmice u augustu Turska uzima Island i ide na 7-0, Srbija kod kuće sa Bogdanom i još nekim možda uz njega protiv Litvanaca iz ovog prozora + Jokubaitis iz Bayerna, mi kompletni aBd protiv kompletne Italije u Mejdanu.

Helemnejse
Kontakt:

Post Postao/la Helemnejse » 06 jul 2026, 22:24

Trba noga, aziz je za njega skariolo

farenhajt
Kontakt:

Post Postao/la farenhajt » 06 jul 2026, 22:29

Cini mi se kod nas je ono da reprezentacija treba da bude pocascena sto se neko odazvao i izrazio zelju da odigra utakmice a da ne ide na ljetovanje
Za uspjeh je potrebno raditi drugacije od drugih, a ne truditi se uraditi to bolje

bordobijeli
Kontakt:

Post Postao/la bordobijeli » 06 jul 2026, 22:30

CAZIN je napisao/la:
06 jul 2026, 22:22
bordobijeli je napisao/la:
06 jul 2026, 22:14
CAZIN je napisao/la:

Ma gledaj to ovako, poslije prve utakmice u augustu Turska uzima Island i ide na 7-0, Srbija kod kuće sa Bogdanom i još nekim možda uz njega protiv Litvanaca iz ovog prozora + Jokubaitis iz Bayerna, mi kompletni aBd protiv kompletne Italije u Mejdanu.
Ma Tursku i Srbiju mi ne mozemo hvatati. Nasa Sansa je da dobijemo Talijane i Island dva puta i s Litvom 1-1. A da Turska i Srbija dobijaju kuci sto je realno. To je jedini scenario za nas da 7 pobjeda budemo treci. Al kazem to je realno 10% sansa da odemo na SP. Mi smo svoje sanse propustili kuci s Srbijom i Turskom.

guillermo
Kontakt:

Post Postao/la guillermo » 06 jul 2026, 22:34

Steta sto necemo moci iskoristiti dodatne prozore za uigravanje novih igraca,jer 4-5 nasih igraju u Ncaa.Jedino Hrelju da isprofilisemo max. umjesto Vrabca npr. i nadati se da ce netko jos iskociti u okvirima Aba lige.

zaostrog
Kontakt:

Post Postao/la zaostrog » 06 jul 2026, 22:37

Za SP se inače treba poklopiti puno toga. Dobar ždrijeb, ekipa neobično kompletna i da te pogodi jedan-dva rezultata. Mi ovaj put nismo imali ništa od toga. Sasvim je u redu da idemo u ovu drugu fazu i imamo ok utakmice, kasnije kvalifikacije za Eurobasket iz boljeg šešira.

Nismo mi iskoristili puno bolje prilike u prethodna dva ciklusa.
Za SP 2019. grupa je bila: Francuska, Rusija, Češka, Finska, Bugarska, BiH.
Za SP 2023. grupa je bila: Francuska, Litvanija, Crna Gora, Mađarska, Češka, BiH.

Realno oba puta puno kompetitivnije od: Srbija, Litvanija, Turska, Italija, Island, BiH. :D

Soli
Kontakt:

Post Postao/la Soli » 06 jul 2026, 22:42

Odlična atmosfera, baš mi je drago. Sve izgubili da Bog da.

ExEsPerac
Kontakt:

Post Postao/la ExEsPerac » 06 jul 2026, 22:46

Treba bit posten pa reci da smo na tribinama bili visestruko veca stoka kad smo njih docekali nego sto su oni danas.

TripleThreat
Kontakt:

Post Postao/la TripleThreat » 06 jul 2026, 22:54

Selektor izgleda ne klasifikuje skandiranje presuđenog ratnog zločinca za genocid kao ružnu riječ.
"Your favorite player's favorite player" - MB

071
Kontakt:

Post Postao/la 071 » 06 jul 2026, 22:58

ExEsPerac je napisao/la:
06 jul 2026, 22:46
Treba bit posten pa reci da smo na tribinama bili visestruko veca stoka kad smo njih docekali nego sto su oni danas.
Dino Mustaficu, ti li si? Sta cemo sa Marakanom? Ko nas bre zavadi…

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 06 jul 2026, 23:00

zaostrog je napisao/la:
06 jul 2026, 22:37
Za SP se inače treba poklopiti puno toga. Dobar ždrijeb, ekipa neobično kompletna i da te pogodi jedan-dva rezultata. Mi ovaj put nismo imali ništa od toga. Sasvim je u redu da idemo u ovu drugu fazu i imamo ok utakmice, kasnije kvalifikacije za Eurobasket iz boljeg šešira.

Nismo mi iskoristili puno bolje prilike u prethodna dva ciklusa.
Za SP 2019. grupa je bila: Francuska, Rusija, Češka, Finska, Bugarska, BiH.
Za SP 2023. grupa je bila: Francuska, Litvanija, Crna Gora, Mađarska, Češka, BiH.

Realno oba puta puno kompetitivnije od: Srbija, Litvanija, Turska, Italija, Island, BiH. :D
Ova grupa za SP 2019. jeste bila kompetitivnija kada gledaš iz današnje perspektive, ali u tom momentu tek se gradila aktuelna generacija. U prvoj rundi smo imali Francusku i Rusiju u grupi što je bio itekako težak žrijeb u taj vakat. Završili smo kao treći sa 2-4, Rusi su imali 3-3 i bolji međusobni od nas, a Francuzi 6-0. U drugoj grupi si imao Češku koja je došla sa 5-1 i apsolutno je bilo nerealno da se plasiramo.

Što se tiče kvala za SP 2023. tu smo realno bili blizu, falila nam je bukvalno jedna pobjeda (računajući da bi sigurno dobili Mađare u zadnjem kolu da nam je trebalo), i to je bio onaj glupi poraz od Litvanije -1 u Mejdanu. Al' uprkos tom porazu da nismo turistički otišli u Podgoricu i zijanili koliko ono 20 razlike čini mi se vjerovatno smo opet mogli otići na SP. Dakle dvije neke šanse i dva kiksa.

Kad skontam ova generacija je imala baš pehova i nesreće počevši od preteške grupe na Eurobasketu 2022. gdje smo se šibali do kraja, pa onda jedne yebene pobjede koja je falila u tim kvalama za SP 2023, pa onda onaj jednako nesretni pretkvalifiakcijski turnir za OI gdje nas kao domaćin potrefi Poljska koja je tada čini mi se bila četvrta repka sa Eurobasketa 2022., a i to bi dobili da smo imali bilo kakvog pleja približnog nivou ABA lige.

Kvalifikacije za Eurobasket 2025. i onaj cirkus sa Kiprom gdje se moramo tući sa Hrvatima za drugo mjesto (a u nekim drugim grupama lagano prolaze tri dalje) neću ni spominjati, tu nas je sreća konačno malo pogledala u Skenderiji protiv Hrvatske.

Eurobasket 2025. opet pravo yebena grupa sa faktički samo jednim autsajderom, a to smo baš izvukli na muda i bez Muse i onda šlag na tortu su Turska, Srbija, Litvanija i Italija na putu za SP 2027. :crazy:

Nama se Hrvatska u Skenderiji desi valjda jednom u 20 godina, a sve između pišaš krv i u rijetkim slučajevima uspiješ.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

ExEsPerac
Kontakt:

Post Postao/la ExEsPerac » 06 jul 2026, 23:01

071 je napisao/la:
06 jul 2026, 22:58
ExEsPerac je napisao/la:
Dino Mustaficu, ti li si? Sta cemo sa Marakanom? Ko nas bre zavadi…
Iskreno nmpojma ni ko ti je taj Dino al znam sta je bilo na Marakani. Prije 20 i kusur godina

perun
Kontakt:

Post Postao/la perun » 06 jul 2026, 23:02

ExEsPerac je napisao/la:
Oni samo puste Marš na Drinu na 20 razlike i skandiraju pampers generalu.
Moralan je samo onaj tko se drži morala bez straha od kazne i bez očekivanja nagrade.

perun
Kontakt:

Post Postao/la perun » 06 jul 2026, 23:06

U košarku se razumijem površinski pa zato i ne ostavljam puno komentara ovdje, uglavnom čitam boljeznajuće forumaše ali moram nešto primjetiti. Meni se čini da našim košarkašima generalno fali, ako se može tako izraziti, košarkaške inteligencije i fakinluka.
Moralan je samo onaj tko se drži morala bez straha od kazne i bez očekivanja nagrade.

Helemnejse
Kontakt:

Post Postao/la Helemnejse » 06 jul 2026, 23:09

Forumske komunjare brane trbu jer se zove Dario. A aziza su pljuvali jer je bes vakat namazdzija.

Trbo nikoga nije dobio

CAZIN
Kontakt:

Post Postao/la CAZIN » 06 jul 2026, 23:40

Raonffa je napisao/la:
06 jul 2026, 22:19
CAZIN je napisao/la:
04 jul 2026, 23:38
Raonffa je napisao/la:
04 jul 2026, 23:31
Kolike su šanse da bi sljedeće ljeto mogli igrati onaj pretkvalifikacijski turnir za OI? Ako to više uopšte postoji. Ne znam ni kako smo onaj prošli igrali, tj. kako smo uletili... Jer ako toga nema onda reprezentaciju možemo pratiti reda radi u narednih godinu i po dana, bez ikakvog takmičarskog naboja :D
Ekipe koje se ne plasiraju na MB trebale bi igrati taj turnir. Turnir se igra od 14. do 22. augusta sljedeće godine. Biraju se najbolje rangirane reprezentacije koje nisu plasirane na MB, najčešće one koje su prošle prvu rundu ali nisu otišli na MB.
Ma ja, vjerovatno ćemo biti izabrani za te turnire i u punom sastavu sa Garzom kao strancem sigurno imamo fine šanse za prolazak na kvalifikacijski turnir koji se opet, koliko znam, igra na ljeto (ovako u junu) gdje bi također potencijalno mogao biti full sastav. Uglavnom OI su puno primamljivije od SP-a (barem meni), a kad pogledaš kakve protivnike smo imali u kvalifikacijama za SP teško mi je povjerovati da možemo gore proći u tom nekom potencijalnom putu za OI.

Što se tiče nastavka kvalifikacija, sanše su isključivo teoretske al' eto dobra je stvar što odmah u augustu igramo protiv Italije i Litvanije jer ćemo odmah znati na čemu smo, eventualne dvije pobjede nas ostavljaju igri za SP do kraja, jedan poraz znači kraj i to je to, možemo se posvetiti podmlađivanju ekipe :mrgreen: :mrgreen:

Večerašnji meč okej, pozitivno sam iznenađen jer sam mislio da će to ići na 20+ razlike za Srbe, ne zato što su oni u nekom top sastavu (mada Jokić svaki roster čini mnogo boljim) nego zato što smo mi bili mnogo oslabljeni. Najveći dobitak ovih kvalifikacija je definitivno Talić, on na 1 nam otvara mnogo mogućnosti, a igranje Garze je samo jedna od njih.
Vjerovatno ćemo ići na taj pretkvalifikacijski turnir dvije opcije su da ne idemo (da savez ne bude imao sredstava, kao što je moglo biti prošli put ili da se uspijemo nekim svjetskim čudom plasirati na MB, što je gotovo nemoguće). Iako budemo u punom sastavu upitno je koje bi sve reprezentacije mogle biti sa nama na istom turniru (jer se igraju dva takva turnira u Europi). Neke ekipe koje imaju jaču ekipu od naše kad su kompletni a nisu odradile prvi krug u skladu sa očekivanjima: Grčka završila 3-3, Litvanija/Srbija, Latvija koja je završila 3-3, Slovenija završila 3-3. Onda imaš ekipe koje su u rangu sa našom: Gruzija završila sa 3-3, CG završila sa 4-2 (vjerovanto će ići na SP), **** završili 2-4, Finci sa 4-2 (vjerovanto idu na SP zbog toga što se ukrštaju sa grupom gdje svi prolaze sa 3-3), Estonija završila 3-3 itd. Sigurno bi bilo teško na tom pretkvalifikacijskom turniru, pa možda i teže nego na kvalifikacijskom ali hajmo prvo završiti ove kvalifikacije pa ćemo onda o tom pretkvalifikacijskom turniru.

Zanimljivo da ćemo na FIBA rankingu pasti za samo 1 mjesto u Europi (sa 17-og na 18-o, ispred će biti **** sa malom razlikom dok će nas Hrvati preskočiti jer su nabili Kipar i **** u ovom prozoru) dok bi općenito pali za 3 mjesta (sa 31-og na 34-o, preskaču nas Hrvatska, Liban i Angola). Teško da možemo promjeniti nešto u vezi potova za kvalifikacije za EB, možda da upadnemo u pot 4 ali bi to opet bili slični protivnici.

Neki veći napredak bi sigurno napravili ako bi pobjedili obje utakmice u augustu jer pobjede protiv jačih protivnika donose više bodova (Litvanija će vjerovatno biti 6-i, a Italija bi mogla napredovati prema Top 5). **** koji će vjerovatno biti ispred nas sa malom razlikom igraju protiv Poljske (prenijeli 6-0) i protiv Latvije (prenijeli 3-3). Češka (koja je dosta ispred nas ali se brišu rezultati do MB 2019 gdje su oni bili dobri) nije uspjela proći u drugu rundu u grupi sa Švedskom, Slovenijom i Estonijom. Mi bi sa obje pobjede u augustu mogli otići iznad **** i to je maksimum za sada jer su Česi ispred za nekih 80 bodova, a Hrvatska koja će nas na sljedećoj listi prestići igra protiv Nizozemske i Latvije ali će biti kompletni tako da vjerovanto tu idu obje pobjede.

August će nam reći sve ako bi Srbija pobjedila Litvaniju kod kuće ne znam koliko bi to bilo korisno za nas, mislim da bi nam bolje bilo da Litvanija pobjedi Srbiju pa da ih probamo iznenaditi na gostovanju. Italija kada se pogleda roster iz novembra i februara može se igrati protiv njih ali ako bi se nama odazvali Musa i Kenan iz Dubaia te ostali bili tu (Sulejmanović oporavljen i Penava povratak na spisak). Litvanija je uspjela na Islandu u februaru izgubiti iako su vodili 21 razlike a imali su 2 igrača iz Žalgirisa. Vjerujem da sa Musom i Kamenjašom u ovim novembarskim/februarskim prozorima možemo iznenaditi Italiju/Litvaniju ali je problem šta će biti u augustu tu je sada ključ kvalifikacija, a realne šanse da mi ovako dvije teške utakmice u 3 dana odigramo perfektno i pobjedimo obje su jako male i nisu baš realne.

Baš nas u košarci nikad žrijeb nije pomazio, EB 2022 moraš preko Latvije i Grčke da se plasiraš (uspjeli jer nisu najbolji igrači igrali), EB 2022 grupa smrti i ispadnemo sa 2 pobjede iako se projektovalo da će 2 pobjede biti dovoljne za plasman dalje, MB 2023 izginuli u Podgorici plasman i ona utakmica u Mejdanu protiv Litvanije, EB 2025 jedva da se nije desila ona legendarna noć mi bi igrali ove kvalifikacije preko pretkvalifikacija i šlag na tortu MB 2027 moraš biti bolji od Turske, Srbije, Italije ili Litvanije da bi otišao dalje. Dok jedna Hrvatska koja nije otišla na EB 2025 i ušla u ovaj dio kvalifikacija preko Danske i Norveške dobije prvo laganu grupu gdje uzme skor 5-1 te se križa sa grupom u kojoj su Poljska (6-0), Latvija (3-3) i Nizozemska (2-4).
Zadnja izmjena: CAZIN, dana/u 06 jul 2026, 23:46, ukupno mijenjano 1 put.

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: 19vendetta87, CAGarfia, EdinjoBos, forgempp, greenwood, Soli i 14 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []