1921boy je napisao/la: ↑29 avg 2024, 16:48
Jedini krivci za cijelu situaciju su Laporta i Deco. Laporta je obećao još prije tri mjeseca 1:1, gdje smo danas? Deco je na račun prijateljstva uhljebljen na poziciju, Alemanyu ne može cipele čistiti. Od čega Tebas da odobri igrače? Od vazduha? Na stranu sumnjive radnje. Da je riješeno ovo, Tebas bi bio stjeran u ćošak i morao bi odobriti. Libero nije isplaćen, Aramark je platio 25 od 40 miliona, imaju još 15 plus još 60 koje trebaju isplatiti da bi bilo 1:1. Normalno to se neće desiti. Koji je to put da su ih izradili za te poluge? Amerikanci ili Meksikanci, treći-četvrti put. Laporta tužio Nike pa kasnije očekivao da će ga oni ispoštovati, a sad ga zezaju, prolongiraju ugovor, pa prolongiraju gostujuće dresove.
Tebas je žohar posebne vrste ali sve svaliti na njega a ovamo žmiriti na Laportu je nekorektno. Svaka čast Laporti, spasio je klub (valjda), bori se sa RM savezom ali je načinio more grešaka i za sve bi bilo bolje da ode sam, ionako će uskoro započeti proces izglasavanja nepovjerenja koji bi vrlo lahko mogao doći do kraja.
Laporta je ušao bez plana u cijelu priču i to je, na osnovu prvog mandata je dobio izbore.
Ima tu dosta istine što ti govoriš. No, možeš neke činjenice gledati i sa druge strane.
-Tebas je taj koji određuje visinu plata za svaki klub, dakle navijač kluba iz glavnog grada određuje konkretno Barceloni koliku plaću će imati na raspolaganju. Da je odredio višu platu ne bi bio nikakav problem dovesti željene igrače. Zadnje tri godine je FCB učinila izuzetan napor obzirom na masu plata i riješila se mnogih igrača sa supervisokim promanjima. Nadam se, da se tu slažemo.
-Taj iznos za neplaćene poluge koji ti pominješ vjerovatno je tačan, ali je samo deseti dio onoga što je Barcelona već pokasirala za poluge. To nisi rekao.
Dakle ako su dobili 600 mil EUR, čemu i zašto toliko nepovjerenje?
Zašto su u vodstvu LL izmislili preko noći pravilo da tako pridobiven novac ne može utjecati na određivanje visine salary cupa.
-Da li mi je žao što je Alemany otišao? Jeste, jer nisam nikako bio za Deca, kojega mi je definirao Guardiola činom da ga je otjerao kao igrača.
Ali Deco je sad tu i navijam da uspije što bolje odraditi posao kao i predsejdniku kluba. Kad ne budu na tim funkcijama biti će mi svejedno za njih.
-Za odnos Nike-Barcelona neću ponavljati šta sam prije neki dan napisao. Niti će se Nike odreći Barcelone tako lako, a i Barceloni su mili njihovi novci.
Želim reći, da će svi oni, koji se sad sa pravom pitaju zašto nema potpisanog ugovora, ušutjeti kad se jednog dana ugovor okonča, isto kako se ušute kad pljuckaju po igračima, a onda ih ti isti igrači demantiraju golovima ili dobrim igrama. Primjera malo more. Ja nisam od onih koji misle da se je jednostavno dogovoriti za ugovor vrijedan 90 mil EUR godišnje na 10 godina + 120 mil EUR kao superpremiju. Traje to i traži svoje vrijeme. Da li bi ja bio sretan da se je to već učinilo? Pa naravno da bi, ali nije. Mogu se samo nadati da rade na tom.
Laporta je kao i svaki drugi predsjednik kluba, radi dobro ili slabo, sve će izbori pokazati.
Jedno sam siguran, da će se svakom drugom predsjedniku naći zamjerke i to vrlo brzo. Bez dileme.
Nikoga ne branim, samo pokušavam razumjeti sve procese, koji sigurno nisu jednostavni i podrazumijevajuće automatizirani.