FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo
- ST-57 Ciciban
- Kontakt:
Re: FK Željezničar
Cole-ch respect tebi,samo mi objasni kako je Hapoel protivnik po mjeri?
Prepuna Grbavica i sjajan ambijent, domaći igrači jednostavno nisu mogli a da ne ostvare trijumf.
1921-until the end of time
1921-until the end of time
Hajd Fare ne pravi se budala. Svašta sam čuo, ali da nas neko povezuje sa Slavijom. Pa bolan nas je Slavija kantala godinama, Hapoel je mala maca. Ti što su ugasili Slaviju to su oni isti koji su vas osnivali. Oni koji su nama na silu oteli igrace. Ako je par bivših igraća Slavije došlo nama (jer su ostali bez kluba, a ne zato što ih je neko natjer'o) nakon rata gdje se to može porediti sa sramnim osnivanjem Torpeda. Čovjeće to osnivanje Torpeda nas umalo nije gašenja kluba koštalo. Nama je kao prvim poslijeratnim prvacima BiH i jedinim bh. učesnikom u prvoj sezoni yu lige trebalo 8 (osam dugih i teških !!!) godinama da se vratimo u prvu ligu i da bi odigrali gradski derbi sa ponosom režima. Priznaj sebi ne budi jad, da nisi ništa znao o tamnoj istoriji svog kluba prije nego što si počeo navijati za njega. Da si znao, ako u tebi imalo čovječnosti, nikad ne bi za takav klub navijao. Nije to teško priznati. Gotovo je sad, udri dalje, nalazi izgovore, raduj se Željinim porazima, furaj pitarske mitove, ona FGRSP46 (fina gradska raja seljačkih prezimena i naravno neizostavno sramno 46) sra.anja, ali brate popusti nas.
http://fkzeljeznicar.com/ Najbolji portal za najbolji klub!
-
- Kontakt:
Pa normalno da ce prosiriti Ligu kada ne bismo imali kvalitetnog predstavnika iz Sehera !Fare_Sa je napisao/la:Bolje da se nisi ni javljao kad nista pametno nisi napisao ako ces za poredjenje meni je veca bruka BH fudbala bilo prosirenje lige od strane komunjara kada ste trebali ispasti nego bilo koji poraz u istoriji bilo kojeg kluba iz samo jednog razloga poraz je sastavni dio sporta a prvenstveno da bi navijao za neki klub moras voliti i sport zar ne?
Dok vasa blamaza nema veze sa sportom iskreno nikad ali bas nikad ne bih mogao navijati za takav klub kakav je sarajevo, da ne spominjem da ste u svojim redovima imali jednog Radovana Karadzica do samog pocetka rata, meni kao osobi su to malo vece blamaze od bilo cega necu o rezultatima iz istorije bice dovoljno Zeljeznicar-topedo 9-0 ako ste vi to prezivili i mi cemo ovo...
A sto malo ne pricate o tome da ste vi bukvalno nastali od FK Slavija !
Pa zahvaljujuci Slaviji, „rodio” se Zeljo. Slavija je kuma Zeljeznicara. To se zna. 1908je nastala Slavija, a Zeljo kao radnicki klub sve tri nacije, a prvenstveno Srba '21... Poslije je cijeli grad poceo da se lozi na Zelju, posebno radnicka klasa! Srbi oni koji su navijali za Slaviju, po gasenju iste prelaze da navijaju za Zelju. Šta će ljudi? A Zeljo je im'o plave boje iz drugih razloga... Kumovanje Slavije koje sam opisao je to, sto su Srbi iz Sarajeva poceli da grade Zelju, posto nisu mogli Slaviju. Jedan od tih legendi, kasnije trener Zelje zvao se pok. Milan Ribar.
To se ne prica aaa?
Znam da cu izazvati revolt kod vas mnogih ali kada vi pricate da su nama Komunjare ness pomagale,pocistite prvo ispred sebe !
Takođe, zna se da su legende poput Ribara, Markusevica(iako je ovaj kasnije postao trener najdrazeg mi Kluba), zatim otac Cike Radovica igrale u Slaviji. Ribar je poceo svoju karijeru, kao klinac u Slaviji. Po gasenju prelazi u Zelju, a vodio je ekipu kao trener kad su Svabo i Smajlovic bili igrači. Pa vi vidite rodjaci... Prvo pocistite ispred svojih vrata !

Nemamo mi šta čistit. Mi smo ponosni na našu istoriju. Sjećam se 90-ih veliki transparent na Koševu: PITARI ROMANIJA. Sjećam se i onog "Stole iz Bora". Vi to nikada niste mogli. Vaš plafon je Romanija.
Jasta radi, da je Dzeko ostao u BiH bio bi kao Pelak i SkoroKONGO je napisao/la:
Da upravo pricam o igracima kao Dzeko, ali ako mislis da je BH hljeb odgojio Dzeku grdno se varas. Zahvali se Ceskom hljebu sto je Dzeko danas igracina, da je ostao kod nas bio bi kao Pelak,Skoro i slicni.
Sve te igrace sto si nabrojao nisu ostvarili nikakav respekt u Evropi, i niko ih NE ZNA. Znamo ih mi, ali pitaj nekog iz Skotske ko je Vladavic ili Jahic rece ti da pojma nema. Pitaj ih ko je Vidic,Jovanovic,Modric naravno da znaju.
Znam ja da je nas vrhunac da ''najbolji igrac'' lige ide u Juznu Koreju ili Meksiko, zato i kazem da nema poente da se igra ta liga kad nema nikakvog pomaka.

Po onome sto sam video sinoc i dalje sam siguran da je Hapoel protivnik po meri. Zasto je po meri?! Pa Zeljo je izgubio 5:0, sa penalom je mogo biti 6, a da su napadaci Hapoela bili spretniji na kraju bi stajalo 10-12:0.ST-57 Ciciban je napisao/la:Cole-ch respect tebi,samo mi objasni kako je Hapoel protivnik po mjeri?
Poenta je u tome da igraci Zelje nisu hteli ili nisu smeli igrati tu utakmicu, a taktika je bila na nivou lige KS-a.
Znaci, da su odigrali hrabrije uz bolju postavku na terenu moglo se braniti 90 min. i vratiti se kuci neosramocen.
Ja znam da samo u fudbalu nema klasicne globalizacije i da jedan siromasan i mali klub moze da izbaci veceg i jaceg, i to se desi svake godine.
Primer Grcke 2004, Danske 1992, Steaue 1996, Zvezde 1991...primera u nedogled koje cemo citati i ovog leta kada se bude igrale kvalifikacije.
Zadnja izmjena: cole-ch, dana/u 14 jul 2010, 22:28, ukupno mijenjano 1 put.
Jest vala. A inače je željezničar u periodu 1921-1945 harao ne samo Bosnom već i kraljevinom jugoslavijom. To je bio jedan respektabilni klub kako u gradu tako i šire. Naravno nema veze što su jedan SAŠK, Slavija, Hajduk, (Sarajevski),Macabi, Đerzelez i drugi sarajevski klubovi bili daleko jači od njega. I gle čuda, dođe režim i zabrani sve nabrojane klubove osim željezničara! Dakle, režim koji vi nešto prozivate vam je omogućio da isplivate iz jada i besperspektabilnosti u kojem ste bili. I vi ste režeimski klub kao i mi, da nebi "režima" bili bi ste i dalje beznačajni klub u Sarajevu. Dakle manite se šuplje!
A i ovi drugi navijači sa foruma nek ohlade malo, već se prelaze granice normalnog podj.ebavanja.
A i ovi drugi navijači sa foruma nek ohlade malo, već se prelaze granice normalnog podj.ebavanja.
KO NAM ZLO MISLIO NA ..... NAM VISIO
- Blagoje Bratić
Nećeš mi ti zapušiti usta,jedini Željo nije igrao u vrijeme okupacije 191-1945 zato je nagrađen od pobjednika da bude klub u Jugoslaviji,i to je svijetla tradicija,nije igrao sa fašistima i domaćim izdajnicima,u tom periodu,a ovi dalje nabrojani su bili priklonjeni ili NDH-a ili Četnicima pa zato nisu igrali zna se ko je bio tad pobjednikA i ovi drugi navijači sa foruma nek ohlade malo, već se prelaze granice normalnog podj.ebavanja.

Ovo je konkretan post i zasluzuje i konkretan odgovor:nabrojani klubovi su zabranjeni jer su imali nacionalni predznak dok Zeljo nije imao veze sa tim i osnovan je i zamisljen kao radnicki klub dok je sarajevo osnovano iz skroz drugih pobuda policiskih struktura u bivsoj nam drzavi...prigoda je napisao/la:Jest vala. A inače je željezničar u periodu 1921-1945 harao ne samo Bosnom već i kraljevinom jugoslavijom. To je bio jedan respektabilni klub kako u gradu tako i šire. Naravno nema veze što su jedan SAŠK, Slavija, Hajduk, (Sarajevski),Macabi, Đerzelez i drugi sarajevski klubovi bili daleko jači od njega. I gle čuda, dođe režim i zabrani sve nabrojane klubove osim željezničara! Dakle, režim koji vi nešto prozivate vam je omogućio da isplivate iz jada i besperspektabilnosti u kojem ste bili. I vi ste režeimski klub kao i mi, da nebi "režima" bili bi ste i dalje beznačajni klub u Sarajevu. Dakle manite se šuplje!
FORZA LAZIO !!!!! AVANTI RAGAZZI DI BUDAPEST !!!!!
De ba vise istorije i Zeljo ovo ili ono.Ono sinoc je bila sramota.Pa faula nismo napravili u prvom poluvremenu.Ja sam jedini ovdje prije tekme napiso da je sve osim katastrofe dobar rezultat,da se moramo koncetrisat na ligu i da sa 2-3 dobra pojacanja uz dobar zdrjeb se mozemo necem nadat.Igraci poput Culuma i Popovica moram jos jednom naglasit nemaju mjesta u Zelji.Mrs iz Zelje.Kakav lafo spic nosi dvojicu,nosi al umalo nelanu na cemu.Malo realnosti nije na odmet.Ove godine maximum 3 mjesto.
- kosewsko hill
- Kontakt:
Ovo je jedini post koji zaslužuje svaki respekt i jedini koji objašnjava cijelu situaciju.Naravno, nama navijačima Želje.Ostali nek budu slobodni i neka naprave temu samo o tome kako su isfrustrirani našom "blamažom" i neka tu pišu dok ne crknu što se mene tiče.ja ne znam šta rade moderatori jer toliko nebuloza ja u životu nisam vidio na jednom mjestu ?!Jesmo zaslužii kritike ali napravite podtemu i tamo to prenesite jer je svaka vaša kritika nekonstruktivna i bolesna haman!pile87 je napisao/la:Istina je da je bruka ne samo radi rezultata nego vise radi zalaganja na terenu, mislim da je strah odradio svoje slicno gubljenje na terenu sam primjetio kad smo igrali kup sa borcem igraci su jednostavno podlegli pritisku u oba slucaja samo je hapoel preozbiljna ekipa da bi se mi mogli vratiti u igru.Da su bolji jesu da su nas razvalili jesu i sta sad.Nije da nisam ocekivao poraz ali ocekivao sam vise borbe.Jos jedom da naglasim nasa se ekipa priprema za nasu ligu od trenutka izvlacenja mi smo se pozdravli sa evropom, shodno planu po kojem su dovodjenja pojacanja i koja se trebaju dovoditi moglo se zakljuciti da izlazimo reda radi na evropsku scenu( fali nam igraca na pojedinim pozicijama ).Ljudi su uredno kaznili sve nase propuste ubili su nas po bokovima najjaci udar je bio na radovanovica kojem su koliko sam shvatio iz utakmice trebali pomoci Culum i Bogicevic a obojica su ispali par puta a najvise nam je puhalo na desnoj strani kad god su probali probiti i prosli su ( Amar je definitvno pogrjesio sa Stanicem na beku vjerujem da ga je pokusao iskoristiti ofanzivno ali jednostavno nije ni bilo prilike predpostavljam da je vodjen tim da je bitno dati gol u gostima).
Prije svega mislim da ekipa treba sazrijeti za evropske tekme i u prvom Amarovom mandatu smo porazeni u prvom evropskom izletu 4-0 a vec iduce sezone bilo je puno ozbiljnije a mi moramo jos pure pojesti da napravimo neki iskorak u evropi a protiv ovakvih ekipa kao sto je hapoel jos jako dugo necemo imati sanse ako nista drugo ono radi psiholoskog momenta poredjenja radi oni recimo dovode najbolje igrace iz belgije a u nasoj lizi je najvece pojacanje igrac koji je otpisan u nekom klubu vani.
Isto tako sam ubjedjen da cemo se ove godine boriti opet za prvaka jer objektivno imamo kvalitet za ovu ligu i isto tako sam ubjedjen da cemo se iduce godine predstaviti u puno boljem izdanju u evropi.
Ne mogu da ne spomenem da osim sto imaju i najorganizovani klub u drzavi i navijace sirokog koji su jedini i shvatili bit igranja ovakve utakmice i imaju realnu sliku svega pa sa njihove strane nije bilo nikakvog glupog podbadanja dok s druge strane veliki dio navijacke scene vise slavi Zeljin neuspjeh nego svoj eventualni uspjeh.
Iz tog razloga ekipi i navijacima Sirokog PUNO srece u evropi ostali nisu ni vrijedni pomena.
Željo - My first love!!!
I pad je let...
www.fkzeljeznicar.com - novi, do sada najbolji portal o nasem klubu!
samo sarajevo je napisao/la:Evo vidim i Pilenceta pa reko da se javim! 7-0 od nekog smijesnog Liteksa i sad 5-0 od Izraelaca koje nam predstavljate kao Barselonu je stvarno smijesno dvije najvece bruke BH fudbala!
da te pitam i danas kao jucer, de nam ponovi rezultat od prije 2-3 god basel - sarajevo ?
Kakva pojacanja prijatelju ? Zar se bolje ne isplati da djeca Zelje igraju za neku sitnu lovu, nego neka pojacanja koja nas osramote ? Sa klincima od 17-18 godina potpisati petogodisnje ugovore za neku sicu i od njih napraviti igrace. A ne ovako dovoditi neke prosjecne Crnogorce,Srbe ili Makedonce i placati im mnogo vise a oni nista da vrate klubu.Alipasino je napisao/la:De ba vise istorije i Zeljo ovo ili ono.Ono sinoc je bila sramota.Pa faula nismo napravili u prvom poluvremenu.Ja sam jedini ovdje prije tekme napiso da je sve osim katastrofe dobar rezultat,da se moramo koncetrisat na ligu i da sa 2-3 dobra pojacanja uz dobar zdrjeb se mozemo necem nadat.Igraci poput Culuma i Popovica moram jos jednom naglasit nemaju mjesta u Zelji.Mrs iz Zelje.Kakav lafo spic nosi dvojicu,nosi al umalo nelanu na cemu.Malo realnosti nije na odmet.Ove godine maximum 3 mjesto.
Izronio je Stari za one što ga vole (Juli 23, 2004)
-
- Kontakt:
Igraci da su htjeli da igraju i da se bore nebi vi ovako prosli
Blagoje, nisam baš siguran da su svi ovi klubovi igrali za vrijeme okupacije. A za nagradu, pa o tome ti ja i govorim. Nagradio vas je kako vi kažete "režim", znači nismo samo mi režimski klub.
Pile, nemam namjeru da se svađam ali ti moram reći neke stvari. U pravu si, ti klubovi su imali nacionalni predznak i zbog toga su zabranjeni. Željezničar je bio klub radnika željeznice i može se reći da je u tom periodu bio komunistički klub (to što u ovom periodu niste okaljali obraz je za svaku pohvalu). Dakle, na vlast dolazi komunistički režim i gasi sve klubove sa nacionalnim predznakom samo ostavlja vas kao svoj "režimski" klub. Da niste bili njihovi jednostavno bi i vas zabranili! Ma j.ebo ovu priču odosmo daleko, ionako ovdje svako historiju interpretira na svoj način.
A ova priča koliko je ko kada izgubio je fakat bezveze. Nije bitan poraz već način na koji je on došao. Od svih poraza koje smo mi doživjeli mene najviše boli onaj od Sartida baš zbog igre koju smo tada pružili, a moram reći da ste vi tu igru sinoć nadmašili. J.ebo Basel i Bešiktaš, visok poraz ali se nešto pokušavalo. Tako da znam koliko vas boli ovaj poraz (vjerovatno puno više od onog recimo protiv Levskog 4:0). Ovo će vam u neku ruku dobro doći i zbog tribine, otići će oni koji su tu samo kada dobro ide a ostat će oni pravi, među kojima su i neki moji prijatelji i zbog njih:
Pozdrav i više sreće u revanšu.
Pile, nemam namjeru da se svađam ali ti moram reći neke stvari. U pravu si, ti klubovi su imali nacionalni predznak i zbog toga su zabranjeni. Željezničar je bio klub radnika željeznice i može se reći da je u tom periodu bio komunistički klub (to što u ovom periodu niste okaljali obraz je za svaku pohvalu). Dakle, na vlast dolazi komunistički režim i gasi sve klubove sa nacionalnim predznakom samo ostavlja vas kao svoj "režimski" klub. Da niste bili njihovi jednostavno bi i vas zabranili! Ma j.ebo ovu priču odosmo daleko, ionako ovdje svako historiju interpretira na svoj način.
A ova priča koliko je ko kada izgubio je fakat bezveze. Nije bitan poraz već način na koji je on došao. Od svih poraza koje smo mi doživjeli mene najviše boli onaj od Sartida baš zbog igre koju smo tada pružili, a moram reći da ste vi tu igru sinoć nadmašili. J.ebo Basel i Bešiktaš, visok poraz ali se nešto pokušavalo. Tako da znam koliko vas boli ovaj poraz (vjerovatno puno više od onog recimo protiv Levskog 4:0). Ovo će vam u neku ruku dobro doći i zbog tribine, otići će oni koji su tu samo kada dobro ide a ostat će oni pravi, među kojima su i neki moji prijatelji i zbog njih:
Pozdrav i više sreće u revanšu.
KO NAM ZLO MISLIO NA ..... NAM VISIO
Alipasino je napisao/la:De ba vise istorije i Zeljo ovo ili ono.Ono sinoc je bila sramota.Pa faula nismo napravili u prvom poluvremenu.Ja sam jedini ovdje prije tekme napiso da je sve osim katastrofe dobar rezultat,da se moramo koncetrisat na ligu i da sa 2-3 dobra pojacanja uz dobar zdrjeb se mozemo necem nadat.Igraci poput Culuma i Popovica moram jos jednom naglasit nemaju mjesta u Zelji.Mrs iz Zelje.Kakav lafo spic nosi dvojicu,nosi al umalo nelanu na cemu.Malo realnosti nije na odmet.Ove godine maximum 3 mjesto.
culum je ukupno 4 mozda 5 utakmica lose odigro,u prvom djelu sezone sam je nosio igru na ledjima tad je nasa zvjezdica (bekric)bio potpuno neprimjetan,beslija totalno van forme ostatak ekipe prosjek sve sto smo dali dao je mesanovic...
eh pljuvat igraca koji je odigro 20 utakmica odlicno i zvat ga smecem itd itd ne ide drug,ok nije u formi ima klupa ali ga ovako seljacki prozivat ne ide.
spielführer_21 je napisao/la:A najgori među najgorima su Avdo Avdić i Sinan Sinanović. Pa kad im samo imena pročitaš, znaš da u toj familiji nije niko normalan...
Prigoda nije nas niko ostavlj'o zato što smo njihovi. Imali su oni svojih Udarnika i Sloboda nekavih koliko hoćeš. Jednostavno Želju se nije mogao tek tako ugasiti. I da jesu željezničari bi osnovali nešto novo. Jednostavno ogromni su to ljudski potencijali bili. Pa F.K. Željezničara (da ne govorim o drugim sportovima) si imao gotovo u svakoj republici (zenički, beogradski, niški, novosadski, ljubljanski, mariborski itd. itd.) Čak su imali i svoja prvenstva (turnire, radničke igre, zovi kako hoćeš) koje je naš Željo osvajao. Željeznica (kao industrija, transport itd. u to vrijeme možda i glavna snaga razvoja države) je ipak bila prevelika baza da se to tako gasi. Nešto možda kao danas Telecomi, hajd' ugasi jarane.
Imali su oni (režimska elita) za nas puno perfidniji plan, a to je otimanje igraća i osnivanje Torpeda. Kao fol ne gasimo vas eto igrajte s tim što vam je ostalo, a ostalo je za republičke lige. Imao sam člana porodice koji je prošao dosta toga u ratu i poslije njega radeći u tzv. željezničkoj radioni tako da znam mnoge te stvari iz prve ruke. U pravu si kad kažeš da su mnogi željezničari bili komunisti. Ustvari preciznije bi bilo reći da su im pomagali (jer malo ih je znalo o čemu se tu radi u smislu ideologije itd.) pogotovo u ratu (pa gled'o si Valter brani Sa
vidio si koga je Pavle Vujisić glumio) jer je to bila borba protiv okupatora. Međutim, nakon rata su komunjare pokazale svoje pravo lice i veliki broj tih istih željezničara nije htio da se učlani u partiju itd. itd.
Paprica je dobro rekao ogroman procenat današnjih velikih klubova je upravo imao put nastanka sličan Želji. Ova Torpeda, Zvezde, Partizani i ostali socijalistički klubovi širom istočnog bloka su izuzetak i sasvim jedna druga priča. To se vidi i po godini nastanka.
Imali su oni (režimska elita) za nas puno perfidniji plan, a to je otimanje igraća i osnivanje Torpeda. Kao fol ne gasimo vas eto igrajte s tim što vam je ostalo, a ostalo je za republičke lige. Imao sam člana porodice koji je prošao dosta toga u ratu i poslije njega radeći u tzv. željezničkoj radioni tako da znam mnoge te stvari iz prve ruke. U pravu si kad kažeš da su mnogi željezničari bili komunisti. Ustvari preciznije bi bilo reći da su im pomagali (jer malo ih je znalo o čemu se tu radi u smislu ideologije itd.) pogotovo u ratu (pa gled'o si Valter brani Sa

Paprica je dobro rekao ogroman procenat današnjih velikih klubova je upravo imao put nastanka sličan Želji. Ova Torpeda, Zvezde, Partizani i ostali socijalistički klubovi širom istočnog bloka su izuzetak i sasvim jedna druga priča. To se vidi i po godini nastanka.
http://fkzeljeznicar.com/ Najbolji portal za najbolji klub!
Rade Paprica 9 je napisao/la:Pa normalno da ce prosiriti Ligu kada ne bismo imali kvalitetnog predstavnika iz Sehera !Fare_Sa je napisao/la:Bolje da se nisi ni javljao kad nista pametno nisi napisao ako ces za poredjenje meni je veca bruka BH fudbala bilo prosirenje lige od strane komunjara kada ste trebali ispasti nego bilo koji poraz u istoriji bilo kojeg kluba iz samo jednog razloga poraz je sastavni dio sporta a prvenstveno da bi navijao za neki klub moras voliti i sport zar ne?
Dok vasa blamaza nema veze sa sportom iskreno nikad ali bas nikad ne bih mogao navijati za takav klub kakav je sarajevo, da ne spominjem da ste u svojim redovima imali jednog Radovana Karadzica do samog pocetka rata, meni kao osobi su to malo vece blamaze od bilo cega necu o rezultatima iz istorije bice dovoljno Zeljeznicar-topedo 9-0 ako ste vi to prezivili i mi cemo ovo...
A sto malo ne pricate o tome da ste vi bukvalno nastali od FK Slavija !
Pa zahvaljujuci Slaviji, „rodio” se Zeljo. Slavija je kuma Zeljeznicara. To se zna. 1908je nastala Slavija, a Zeljo kao radnicki klub sve tri nacije, a prvenstveno Srba '21... Poslije je cijeli grad poceo da se lozi na Zelju, posebno radnicka klasa! Srbi oni koji su navijali za Slaviju, po gasenju iste prelaze da navijaju za Zelju. Šta će ljudi? A Zeljo je im'o plave boje iz drugih razloga... Kumovanje Slavije koje sam opisao je to, sto su Srbi iz Sarajeva poceli da grade Zelju, posto nisu mogli Slaviju. Jedan od tih legendi, kasnije trener Zelje zvao se pok. Milan Ribar.
To se ne prica aaa?
Znam da cu izazvati revolt kod vas mnogih ali kada vi pricate da su nama Komunjare ness pomagale,pocistite prvo ispred sebe !
Takođe, zna se da su legende poput Ribara, Markusevica(iako je ovaj kasnije postao trener najdrazeg mi Kluba), zatim otac Cike Radovica igrale u Slaviji. Ribar je poceo svoju karijeru, kao klinac u Slaviji. Po gasenju prelazi u Zelju, a vodio je ekipu kao trener kad su Svabo i Smajlovic bili igrači. Pa vi vidite rodjaci... Prvo pocistite ispred svojih vrata !![]()
![]()

Generalno je glupo komentarisat viceve, ali malo moram:
Milan Ribar hrvat, umro u Zagrebu. Ivan Golac ga je svojevremeno optuzivao da nije u ex Yu repku zvao Srbe. Ali čisti sumnjam da znaš ko je sir Ivan Golac.
Vasilije Čiko Radović crnogorac sa Lovćena, prešao u Želju 62-e iz Lovćena. Čisto sumnjam da mu je starom bilo praktično svake hefte šutat balon po Sarajevu.Bez vas pitara život ne bi bio ovako interesantan ni u ovim mučnim trenutcima.[/quote]
Okey Rade normalica ! Dedo mi je navijac Zelje, sa njim i dan danas odem na utakmicu ponekad kao npr protiv Borca na sjeveru ! Odvedem ga da vidi, a zna mi dosta toga reci o Zeljinoj historiji !
Ovo sam samo postao(a 90% je istina) da bi malo prestali pricati o tome kako smo vam mi sve igrace pokupili,kada i vi imate slican pocetak rada kluba kao i vecina klubova !
Ugl,90% klubova iz Ex Yu koji ista vrijede su izgleda po vama "rezimski"(Partizan,Zvezda,Dinamo,Hajduk,Sarajevo...)
A da ne pominjem klubove iz Rusije(bivseg SSSR),95% lige im rezimski !

...a ne kao u zadnjih četiri-pet godina misliti samo na dvije utakmice derbija, odnosno na to kako pobijediti Sarajevo ili u krajnjem slučaju kako im odmoći da oni ne bi nešto osvojili !
- Neprilagodjen
- Kontakt:
čamac je napisao/la:Prigoda nije nas niko ostavlj'o zato što smo njihovi. Imali su oni svojih Udarnika i Sloboda nekavih koliko hoćeš. Jednostavno Želju se nije mogao tek tako ugasiti. I da jesu željezničari bi osnovali nešto novo. Jednostavno ogromni su to ljudski potencijali bili. Pa F.K. Željezničara (da ne govorim o drugim sportovima) si imao gotovo u svakoj republici (zenički, beogradski, niški, novosadski, ljubljanski, mariborski itd. itd.) Čak su imali i svoja prvenstva (turnire, radničke igre, zovi kako hoćeš) koje je naš Željo osvajao. Željeznica (kao industrija, transport itd. u to vrijeme možda i glavna snaga razvoja države) je ipak bila prevelika baza da se to tako gasi. Nešto možda kao danas Telecomi, hajd' ugasi jarane.
Imali su oni (režimska elita) za nas puno perfidniji plan, a to je otimanje igraća i osnivanje Torpeda. Kao fol ne gasimo vas eto igrajte s tim što vam je ostalo, a ostalo je za republičke lige. Imao sam člana porodice koji je prošao dosta toga u ratu i poslije njega radeći u tzv. željezničkoj radioni tako da znam mnoge te stvari iz prve ruke. U pravu si kad kažeš da su mnogi željezničari bili komunisti. Ustvari preciznije bi bilo reći da su im pomagali (jer malo ih je znalo o čemu se tu radi u smislu ideologije itd.) pogotovo u ratu (pa gled'o si Valter brani Savidio si koga je Pavle Vujisić glumio) jer je to bila borba protiv okupatora. Međutim, nakon rata su komunjare pokazale svoje pravo lice i veliki broj tih istih željezničara nije htio da se učlani u partiju itd. itd.
Eto komunjare opet krive za sve,a za njihovo vrijeme Zeljo igrao polufinale Kupa Uefa i bio nadomak finala sa Real Madridom,a sad u demokratiji i slobodi se sa njim sprda Hapoel koji bi u to "mracno" vrijeme mogao samo cistiti kopacke Mesi,Haretu,Fici...
Ali neka,navikao sam vec....
Mozemo i mi tako do bezsvijesti, tih par igraca koje je doslo nama od vas su jednostavno ostali bez kluba i dosli nama !čamac je napisao/la:Hajd Fare ne pravi se budala. Svašta sam čuo, ali da nas neko povezuje sa Slavijom. Pa bolan nas je Slavija kantala godinama, Hapoel je mala maca. Ti što su ugasili Slaviju to su oni isti koji su vas osnivali. Oni koji su nama na silu oteli igrace. Ako je par bivših igraća Slavije došlo nama (jer su ostali bez kluba, a ne zato što ih je neko natjer'o) nakon rata gdje se to može porediti sa sramnim osnivanjem Torpeda. Čovjeće to osnivanje Torpeda nas umalo nije gašenja kluba koštalo. Nama je kao prvim poslijeratnim prvacima BiH i jedinim bh. učesnikom u prvoj sezoni yu lige trebalo 8 (osam dugih i teških !!!) godinama da se vratimo u prvu ligu i da bi odigrali gradski derbi sa ponosom režima. Priznaj sebi ne budi jad, da nisi ništa znao o tamnoj istoriji svog kluba prije nego što si počeo navijati za njega. Da si znao, ako u tebi imalo čovječnosti, nikad ne bi za takav klub navijao. Nije to teško priznati. Gotovo je sad, udri dalje, nalazi izgovore, raduj se Željinim porazima, furaj pitarske mitove, ona FGRSP46 (fina gradska raja seljačkih prezimena i naravno neizostavno sramno 46) sra.anja, ali brate popusti nas.

Sta imam priznati,tamna proslost, buahaha... Te price o vasem gasenju,nekom drugom prosipajte,da je rezim htio da vas ugasi,ugasio bi vas kao Zrinjski,Siroki,Slaviju... Tako da to mozete Macku o rep okaciti !

Ti vec sada pocinjes da vrijedjas sa tim svojim FGRSP46,vrijedjate klub za koji navijam bez dokaza, ovo je bilo samo da uzvratim !
Trazim normalnu diskusiju,jer iznosim cinjenice, ali sa nekima je to nemoguce sotvariti !
Prijatnooo...
__________________________________________________________________________________
PS:Dana, 24. oktobra 1946. godine u velikoj dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu (popularni “Fis”), došlo je do spajanja Omladinskog sportskog društva “Sloboda” i Radničkog sportskog društva “Udarnik” u novo društvo, zvanično nazvano Sportsko društvo “Torpedo”. Ideju za ovaj naziv dao je Šefik Maglajlić koji je nakon povratka iz Rusije, bio zadivljen igrom fudbalera istoimenog tima iz Moskve.
Ipak u augustu 1947. godine, na prijedlog Mirka Ostojića, tadašnjeg glavnog urednika “Oslobođenja”, SD “Torpedo” i zvanično mijenja ime u "Sarajevo", koje je ostalo do danas. Drugi bitan datum za klub došao je 20. maja 1949. godine, kada Fudbalski klub Sarajevo počinje da djeluje kao samostalna sportska organizacija.
Ponosan na moj klub i historiju "Torpeda"!
...a ne kao u zadnjih četiri-pet godina misliti samo na dvije utakmice derbija, odnosno na to kako pobijediti Sarajevo ili u krajnjem slučaju kako im odmoći da oni ne bi nešto osvojili !
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.