I meni je ovo zaparalo usi i sad je dao materijala da ga operu na ruke. poceo je dobro govoreci da ono sto na treninigu pokazu ce odredit ko ce igrat a onda kaze pa sta bude i jbg hahahahFrancescoTotti je napisao/la:ShofaII je napisao/la:Gledam ovaj Husrefov intervju sto neko objavi, i za akademce on kaze "dobri su, imaju potencijala, dacemo im sansu pa cemo vidjet sta ce bit od njih"Svi bi mi da nam iz akademije izlaze formirani igraci. Neki cak misle i da jesu formirani. A realno nasim akademcima treba sezona dvije da bi dosli na prag ozbiljnog fudbala. Treba jos napretka u radu sa mladima a to nece biti jos za par godina.
I tu me presjece i jasno je onda koliko kasnimo, gdje smo mi a gdje ostali europski klubovi.
Cuj dacemo sansu pa sta bude... u Dinamu, koji nam je najblizi primjer, se nista ne prepusta slucaju. Nema toga pa sta bude. Ako igrac ima potencijal to se vidi jos od 15-16. godine. I onda SE RADI NA NJEMU. Ne u tolu utakmica jer tu samo ubires plodove, vec na treningu, tehnickom i taktickom poducavanju tog igraca. Fizickoj brizi o tom igracu. Od 16. godine taj igrac je profesionalac i nema "pa sta bude", nego ako je potencijal i drzi se upustava (strucnih upustava) naravno da ce napredovat i izrast u odlicnog igraca.
Pobogu ja kao laik totalni sam skontao te stvari gledajuci i slusajuci ljude na yt a kod nas je jos uvijek "pa sta Bog da" sistem.
E zato i jesmo tu gdje jesmo, tj. ni blizu europskim takmicenjima.
Ali ovo sto ti kazzes je upravo ta razlika izmedju nas i nekih ozbiljnijih. Akademci jesu skolovaniji takticki i u odnosu na prethodne generacije mnogo spremniji ali i dalje se prepusta slucaju sta ce biti od njih. Mi jesmo napravili ogroman iskorak na polju njihove afirmacije u tom segmentu jos imamo mnogo prostora za napredak. Ne smije se to prepustat slucaju i akademci moraju biti fizicki spremniji da vec sa 16 ili 17 godina budu ravnopravni na treningu i da se izbore za priliku. Ta prilika mora biti pripremljena a ne da se prepusti treneru da kalkulise kad je najmanji rizik da im se da prilika pa da kroz 10 utakmica vidimo njihov napredak i talenat. Odma u prvoj se to mora vidjet a najkasnije u trecoj, cetvrtoj i ne onda kad je najmanji rizik za rezultat jer rizika ne treba biti.
Ovo za sada obecava da cemo za nekih dvije godine doci u takvu situaciju. Kovacevic, Pidro, Mujakic su imali nesigurnosti ali je sreca pa su dobri rezultati pokrili sve to. Na njima se vidjela ogromna razlika u igri i sigurnosti u prvih par utakmica i onih na kraju sezone.