Kviz (historija)

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Re: Kviz (historija)

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 22 jan 2012, 23:18

E to vec da. :) Izvoli.
...Život za Široki...

T-MAC
Kontakt:

Post Postao/la T-MAC » 22 jan 2012, 23:29

za vrijeme beckog rata(osmansko carstvo protiv austrije),osmanlije su bile na granici probijanja zidina beca,do toga bi doslo da se nije pojavio koji kralj sa vojskom ??
Azra,EKV,Balasevic,Divlje Jagode,Riblja Corba,Indexi,Film,Zabranjeno Pusenje,Bajaga.
Guns n'Roses,Judas Priest,AC/DC,Queen,Led Zeppelin,Iron Maiden,Black Sabbath
Edvin Po je idol jedne generacije !

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 22 jan 2012, 23:40

Poljski, Jan Sobieski.
...Život za Široki...

T-MAC
Kontakt:

Post Postao/la T-MAC » 22 jan 2012, 23:44

tacno..

zadaji dalje :)
Azra,EKV,Balasevic,Divlje Jagode,Riblja Corba,Indexi,Film,Zabranjeno Pusenje,Bajaga.

Arnelinho
Kontakt:

Post Postao/la Arnelinho » 22 jan 2012, 23:44

T-MAC je napisao/la:za vrijeme beckog rata(osmansko carstvo protiv austrije),osmanlije su bile na granici probijanja zidina beca,do toga bi doslo da se nije pojavio koji kralj sa vojskom ??
Poljski kralj, Jan Sobjeski.
Do zadnjeg dana života mog samo Saraj'vo!!!

"How do you know what is right and what is wrong? Well you just try to analyse the situation as well as you can." - Arsene Wenger

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 22 jan 2012, 23:50

ŠB_Fidelis je napisao/la:Poljski, Jan Sobieski.
Koja mu je cuvena izjava po zavrsetku opsade?
...Život za Široki...

T-MAC
Kontakt:

Post Postao/la T-MAC » 22 jan 2012, 23:55

Mnogi obični ljudi mi ljube ruke, noge, odjeću, ili me samo žele dotaći i govore: 'Dajte da poljubim tako hrabre ruke!

da nije ovo :roll:

the scouser
Kontakt:

Post Postao/la the scouser » 23 jan 2012, 00:00

ŠB_Fidelis je napisao/la:
ŠB_Fidelis je napisao/la:Poljski, Jan Sobieski.
Koja mu je cuvena izjava po zavrsetku opsade?
Napokon da stignem na vrijeme da odgovorim na pitanje. Ja mislim da je parafrazirao Cezara, tj. "Dođoh, vidjeh, pobjedih"
Do your research, I'm not a hero, I'm a high functioning sociopath !

We're ruled by effete assholes...It's a shite state of affairs to be in Tommy, and all the fresh air in the world won't make any fucking difference !

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 23 jan 2012, 00:16

the scouser je u pravu ovaj put. :) rekao je ''dosli smo, vidjeli, Bog pobijedi''. So, continue.
...Život za Široki...

the scouser
Kontakt:

Post Postao/la the scouser » 23 jan 2012, 00:19

Koja je to jedina strana SS divizija koja je ostala u Berlinu do samoga kraja ? Tj, koje su nacionalnosti bili vojnici te divizije ?
EDIT: Sad vidjeh, bile su dvije strane SS divizije koje su ostale u samom Berlinu do kraja. Priznaću ako pogodite i jednu od ove dvije. Jedna je imala oko 500 vojnika, dok je druga imala 50-100. Ne brojim diviziju "Nederland", oni nisu bili u samom Berlinu, već malo sjevernije, pokušavajući s vana probiti opsadni obruč Rusa.

We're ruled by effete assholes...It's a shite state of affairs to be in Tommy, and all the fresh air in the world won't make any fucking difference !

bavaraccccc
Kontakt:

Post Postao/la bavaraccccc » 23 jan 2012, 12:59

the scouser je napisao/la:Koja je to jedina strana SS divizija koja je ostala u Berlinu do samoga kraja ? Tj, koje su nacionalnosti bili vojnici te divizije ?
EDIT: Sad vidjeh, bile su dvije strane SS divizije koje su ostale u samom Berlinu do kraja. Priznaću ako pogodite i jednu od ove dvije. Jedna je imala oko 500 vojnika, dok je druga imala 50-100. Ne brojim diviziju "Nederland", oni nisu bili u samom Berlinu, već malo sjevernije, pokušavajući s vana probiti opsadni obruč Rusa.
Norvezani :D :?
27.02 1900 FC BAYERN Cant you just feel the love

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 23 jan 2012, 13:08

Ah, francuske? Ili Norveske, da. U biti, ako mislis na Nordland diviziju, onda je tu vec bilo zaista svakakvih nacionalnosti...
...Život za Široki...

the scouser
Kontakt:

Post Postao/la the scouser » 23 jan 2012, 14:06

@bavaraccccc je pogodio. Divizija Norge je bila većinom Norveška koliko ja znam, mada je Kvisling bio nezadovoljan odzivom dobrovoljaca. Ja nađoh da je 50-100 njih ostalo u Berlinu. Također, Charlomagne je ostala do kraja, i bila je brojnija (500), i nekolicina njih je dobila i željezni krst.
@ŠB_fidelis opet si opširniji i možda više upravu ali i sporiji :mrgreen: . @bavaraccc rokaj dalje.

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 23 jan 2012, 14:15

Hehe, obje su vrlo poznate tko voli tu tematiku (drzite se WWII da imam sta odgovarati :D), Charlamagne je bas francuska dobrovoljna, al divizija Nordland je ja mislim bila sastavljena iz puno vise nacionalnosti, iako je i ja mislim bila pretezno Norveska, to stoji, al vise je, ono, opcenito nordijska bila, znaci vecinom Skandinavci, ali znam da je bilo jos dosta nacionalnosti u njoj, pa mozda i najvise razlicitih, a inace obuka je toj diviziji bila u nekadasnjoj NDH. To sto ja znam o tome, nek bavarac ide dalje. :)
...Život za Široki...

the scouser
Kontakt:

Post Postao/la the scouser » 23 jan 2012, 14:18

Istina "Nordland" je bila sačinjena čak i od Nijemaca, ali riječ je o diviziji "Norge", nastaloj u cilju formiranja čisto norveške divizije gdje su Nijemci svi oficiri.
http://www.frontkjemper.com/index_files/Rgmt23Norge.htm
S druge strane, ja sam zezn'o, riječ je o regimenti, ne o diviziji.

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 23 jan 2012, 14:24

Ah, posteno, al necemo zaboraviti Nordland division ulogu u svemu tome. :D Lako je za ove zasebne regimente hehe.
...Život za Široki...

the scouser
Kontakt:

Post Postao/la the scouser » 23 jan 2012, 14:26

Naravno, ali opet u tim zadnjim danima rata, to je sve bilo prekrajanje jedinica da bi se stvorilo što više spremnih za borbu, jer, sve su bile brojčano osakaćene. Ipak, ja jesam zeznuo to za regimentu :(

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 23 jan 2012, 14:33

Pa, istina, pogotovo jer je jedina od tih pojacanja koja je dosla bila upravo Charlamagne, nitko drugi.
Neadekvatne su to bile jedinice i nedovoljno opremljene u tom momentu i tako i tako, ishod drugaciji nije mogao biti, a i nije ni bilo izbora nego ih prekrajati i krpati se s cim si mogao, al treba unatoc svemu priznati da su dobar otpor pruzili, drugi bi se davno predali, bez obzira sta Fuehrer rekao. To ipak pokazuje da je najvazniji motiv ljudska volja i uvjerenje, pa koliko god ti ideali bili pogresni.
...Život za Široki...

the scouser
Kontakt:

Post Postao/la the scouser » 23 jan 2012, 14:37

Istina. Do zadnjeg dana svima je bilo čast primiti odlikovanje, posebno jer se često znalo desiti da ih dijeli Fuhrer lično. Evo šta sam sinoć našao :
"By this time, the warriors of the "Charlemagne" Division didn't even look like human beings any more. Their eyes were burning and their faces skull-like and covered in dirt and mortar dust. Supplies only came in negligible amounts, the most telling being the lack of water. The young SS men moved like robots through the hell of Berlin. The future was the farthest thing from anyone's mind. The only motivating idea that burned in their consciousness and kept them from collapsing was their flaming desire to come to grips with the Bolsheviks! They had to throw hand grenades, destroy tanks, and hold out against the Reds. That was their only reason for living and for dying."

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 23 jan 2012, 14:54

Pa, ove strane divizije su imale veci motiv, odnosno uvjerenje u taj ideal. Borili su se i zesce od njemackih vojnika, drzali se tog ideala, a i nisu htjeli biti uhvaceni jer su kontali da svakako nece prezivjeti.
Charlamagne je jedna od legendarnih dobrovoljackih postala zahvaljujuci tim stvarima. Al tek kad procitas par knjiga, ili tekstova takvih, vidis tek koliko su gorljivi bili i sta ti znaci imati volju.
Ima dobrih knjiga i tekstova o ovome. Ja imam o 369. hrvatskoj pjesackoj pukovniji npr., koja se borila u Staljingradu, kao dio Wehrmachta, bilo pitanje malo gore povise, nisam puno u detalje isao da se ne chata, al eto.
Imao je (cak) i Jergovic unazad nekoliko godina kad je bila godisnjica Staljingrada jedan dobar tekst na tu temu, Heroji za pogresnu stvar, baceni na Staljingrad.
A da ne govorim sta ih je jos toga tipa...
...Život za Široki...

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 11 gostiju.