U-21, U-19, U-17

Moderatori/ce: ribery,_dreamer_,insider,TaRgEt_,Monolog

hansbosna
Kontakt:

Re: U-21, U-19, U-17

Post Postao/la hansbosna » 18 mar 2026, 11:43

Bazinga12345 je napisao/la:
18 mar 2026, 11:06
Odakle ti informacija da je odbiJo?
U međuvremenu su se pojavile i priče da bi defanzivac Grasshoppersa Luka Mikulić mogao promijeniti reprezentativni dres. Sam igrač je nedavno otkrio da je imao kontakt sa selektorom mlade reprezentacije Hrvatske Ivicom Olićem.

„Interesantan je igrač i pozivali smo ga do sada. Moje mišljenje je jednostavno – ko želi igrati za nas, dobrodošao je, a ko ne želi… nemamo se šta ljutiti. Drugi se odlučuju za druge zemlje, ali isto tako i mi ‘krademo’ igrače poput Malića, Alajbegovića…, koji su također mogli igrati za neku drugu reprezentaciju. Toga je uvijek bilo i bit će“, poručio je Muratović naglasivši koliko je važno da igrači istinski žele nositi dres Zmajeva.
r e p r e z e n t a c i j a .b a/503898-samir-muratovic-zelji-sam-doveo-bicakcica-i-huskovica-uz-kospu-u-u21-stize-jos-jedno-jako-ime

eleGancy
Kontakt:

Post Postao/la eleGancy » 18 mar 2026, 12:04

Arnelv52 je napisao/la:
18 mar 2026, 08:34
U19 treba zvati igrače samo iz bh premier lige. To sam više puta govorio. Kad igrač ima 17-18 godina u većini slučajeva mi ne znamo kako će se njegova karijera kretati pa je bespotrebno trošiti vrijeme i mozak na razmišljanja da li neki igrač iz Linza ili omladinskog pogona Arsenala treba da se pozove na spisak. Jednostavno ih se ne treba uzimati niti u razmatranje.

Ako neki igrač ima npr. 17 ili 18 godina i vanserijski je talenat on treba da igra za U21 reprezentaciju.

U17, U15, U19 reprezentacije su mjesta odakle igrači treba da krenu na zajedničko putovanje. Što ih više predje iz mladih selekcija u U21 i A reprezentaciju toliko su stabilniji rezultati tih selekcija kroz duži vremenski period.

Sa druge strane i (domaći) igrači i treneri će imati bolji feedback šta rade dobro, šta mogu popraviti itd. Ovi fascinacije Dinamom i Partizanom su beskorisne.

Dijaspora treba da se uključi tek kod U21 reprezentacije gdje će i oni doći na neku već postojeću konstrukciju (a ne u neku amorfnu masu, da iskoristim tu riječ, gdje će onda ekipa tražiti oblik, glavu i rep). I kod U21 reprezentacije smo mi onda puno bliže tome da se odredimo šta neki igrač može a šta ne može.
Meni je to glupo. Kvalitet nase lige nije dovoljan da se u tolikoj mjeri izbacuje talente(citavu generaciju po tvome misljenju).
Vece su sanse da ima uspjesnu karijeru iz klubova sa zapada nego kod nas.
Slazem se sa tim da treba biti ista okosnica ekipe u u15 i za 6 godina u u21, jer je to prirodno ako objektivno uzimas najvece talente od u15.

Problem su i bit ce nenormalna korupcija u omladinskim selekcijama koja ti unistava okosnicu ekipe, jer mjesto nekog talenta ce uzeti babin sin. Mi se samo mozemo nadati da ce se popraviti stanje, jer eto ovo sa u21 izgleda bolje nego prije.

Sindikat12
Kontakt:

Post Postao/la Sindikat12 » 18 mar 2026, 13:18

Fuj kako mi se gade ove nase u-repke. Ovaj Rascic sto
je redovan na pozivu u zadnje dvije sezone ima 1 gol i 0 assistencija kao krilo haha.

Arnelv52
Kontakt:

Post Postao/la Arnelv52 » 18 mar 2026, 14:35

eleGancy je napisao/la:
18 mar 2026, 12:04
Arnelv52 je napisao/la:
18 mar 2026, 08:34
U19 treba zvati igrače samo iz bh premier lige. To sam više puta govorio. Kad igrač ima 17-18 godina u većini slučajeva mi ne znamo kako će se njegova karijera kretati pa je bespotrebno trošiti vrijeme i mozak na razmišljanja da li neki igrač iz Linza ili omladinskog pogona Arsenala treba da se pozove na spisak. Jednostavno ih se ne treba uzimati niti u razmatranje.

Ako neki igrač ima npr. 17 ili 18 godina i vanserijski je talenat on treba da igra za U21 reprezentaciju.

U17, U15, U19 reprezentacije su mjesta odakle igrači treba da krenu na zajedničko putovanje. Što ih više predje iz mladih selekcija u U21 i A reprezentaciju toliko su stabilniji rezultati tih selekcija kroz duži vremenski period.

Sa druge strane i (domaći) igrači i treneri će imati bolji feedback šta rade dobro, šta mogu popraviti itd. Ovi fascinacije Dinamom i Partizanom su beskorisne.

Dijaspora treba da se uključi tek kod U21 reprezentacije gdje će i oni doći na neku već postojeću konstrukciju (a ne u neku amorfnu masu, da iskoristim tu riječ, gdje će onda ekipa tražiti oblik, glavu i rep). I kod U21 reprezentacije smo mi onda puno bliže tome da se odredimo šta neki igrač može a šta ne može.
Meni je to glupo. Kvalitet nase lige nije dovoljan da se u tolikoj mjeri izbacuje talente(citavu generaciju po tvome misljenju).
Vece su sanse da ima uspjesnu karijeru iz klubova sa zapada nego kod nas.
Slazem se sa tim da treba biti ista okosnica ekipe u u15 i za 6 godina u u21, jer je to prirodno ako objektivno uzimas najvece talente od u15.

Problem su i bit ce nenormalna korupcija u omladinskim selekcijama koja ti unistava okosnicu ekipe, jer mjesto nekog talenta ce uzeti babin sin. Mi se samo mozemo nadati da ce se popraviti stanje, jer eto ovo sa u21 izgleda bolje nego prije.
U fazi kada neko ima 17 ili 18 godina predvidjati kakav će taj igrač imati put je gatanje osim ako se ne radi o izvanserijskom talentu. Ako se radi o izvanserijskom talentu onda on nije za U19. Zato je besmisleno razmišljati o tome ima li neko neku šansu da uspije.

U19 nije takmičarska ekipa nego razvojna zato i cilj ne bi trebao biti toliko na rezultatu. Ovo je način da se smanji korupcija, da se indentifikuje krivac i napravi plan kako da se nešto popravi jer će se reći omladinska škola nam je toliko i toliko kvalitetna i onda možemo reći to i to je način da se to popravi.

Tu mora doći do zaokreta u našim sportovima generalno.

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 27 gostiju.