SamoOstroINaPrvu je napisao/la:
za drzavu imate svi kljuc u svojim rukama, dok za repku se ne pitate..Ko ne glasa na izborima, mora biti zadovoljan rezultatom, a onaj ko glasa nek zna da je nasa politicka situacija u BiH djelo naseg naroda koji je sebi te ljude izabrao....Kakvi god su nasi politicari, niko se od njih nije sam postavio na vlast, svi su regularno izabrani, i zato to stanje u drzavi nam ide svima na cast.
Što se tiče države, Ustav je takav da za koga god ti glasao, uvijek se isti vrte u vlasti jer mogu koalirati bez ikakvih ograničenja, pa tako završi da državu može voditi neko ko skoro ništa nije osvojio na izborima. Uglavnom, nakaradno. Imamo privid demokracije, ali istina je da smo protektorat međunarodne zajednice i to jedan za koji je te ljude sve manje briga. Koljemo se u jednoj areni, nadamo se promjeni, nesvjesni da oni koji vuku naše konce ne žele da se išta promjeni. Ovaj limbo im odlično odgovara Glasao sam uvijek, bez iznimke i to na svakim izborima za drugu opciju jer me sve iznevjere i glasat ću i dalje, ali lično mislim da je to sizifov posao. Što se tiče postavljanja političara na funkcije i ako si imalo upoznat sa našim Izbornim zakonom, onda znaš da mi efektivno biramo stranke, a one postavljaju sebi podobne ljude na funkcije, bez obzira što ti možeš staviti kvačicu pored osobe koju želiš. Predsjedništvo je izuzetak, ali to je druga bosanska saga potpuno.
Što se tiče reprezentacije, ja ne mislim da je Safet loš čovjek. Tvrdoglav? Da. Bez autoriteta? Da. Ali ne loša osoba. Možda neko njemu gura Germanija igrače (brat?) i time je sebi najviše štete nanio. Da je malo pronicljiviji bio i shvatio stanje u zemlji bolje, znao bi da to zaudara na nepotizam i da će okrenuti javnost protiv njega.
Čovjek je nedorastao našim zvjezdama i zvjezdicama u smislu autoriteta. Kao što Osim jednom reče: nije lako naređivati nekome ko u godinu dana zaradi više nego ti za cijelu svoju karijeru. Safet to nikada nije mogao uraditi i još kad se kompromitirao kod javnosti slučajem iznad, tu je bio kraj reda u svlačionici.
Što se tiče taktike u pojedinim utakmicama: Nigerija, Slovačka, SAD, tu i totalni lajik poput mene vidi da ništa nije uredu. Činjenica je da se Safet pogubi svaki put kada stvari krenu naopako, pa vuče još gore poteze sa izmjenama u nadi da će neki igrač da nas izvuče na individualnu kvalitetu (Slovačka - Hajrović).
Mislim da je također vrijeme za osvježenje na klupi. Vodio nas je dva ciklusa. Treba nam svježih ideja jer smo pomalo postali i predvidljivi protivnicima.