HZ_ilidzaa je napisao/la:Pijes li whey ??? On je osnova suplementacije i nema smisla uzimati bilo sta drugo prije njega.
Bilo bi lijepo kad bi nam napisao koliko dugo treniras i kako treniras, koliko ti traje trening i pauze izmedju serija ?
Masa ili definicija ?
Ishrana ?
Odavno ja treniram, od suplemenata nikad nisam ništa osim wheya sveukupno 5kg.
Trening traje sat i po, bude tu oko 20 serija.
masa ili definicija, pitanje je sad. Nešto između toga, trudim se da uvijek bude kilaža između 6-12 ponavljanja.
Nije cilj dobivati neku masu ekspresno, ide se na siguran mišić, fino rekreativno.
Ishrana je OK, tu su uvijek jaja, sir, piletina, mlijeko, riba., od biljnih proteina i ugljikohidrata svakodnevno zob, dosta često krompir, riža, grah, suho voće također, i sva moguća povrća.
Jedino što sam manje jeo crveno meso, sad sam na odmoru od treninga, a za mjesec dva kad krenem i to ću ubaciti.
Uglavnom ishrana je raznovrsna i bogata, iskombinujem nekako to u 5 obroka.
Razlog zašto sam pitao za glutamin je:
Znaš i sam da on dosta za imunitet služi, za oporavak mišića...
E sad kako sam radio sa kilažama 100, 100+, došlo je vremenom do iscrpljenosti.
Primjer zadnjih mjeseca dana uvijek bio prehlađen na nos, ne odem na trening 3 dana nisam prehlađen. opet odem ujutro opet prehlada, prestanem 2 dana nema je. Dakle na tim kilažama organizam očito ne može obezbijediti potrebnu količinu glutamina, a mišići troše, tijelo traži, po mom zaključku tijelo se u takvoj fazi pati i šteta se nanosi. Jer organizam čovjekov nije zamišljen da bi svakodnevno u tolikoj mjeri parao mišiće.
Pa kontam ga uzeti iz tog razloga samo da olakšam organizmu, a dobivanje mase, mišića, ja sam za onu polako i zdravo, a sigurno.
Samo eto ne bih da u tijelu imam neku materiju koja mi daje veliki boost na trening kao razni preworkouti, BCAA, kreatin i ostalo.
A glutamin je nesencijalna amino, znači da je organizam proizvodi iz proteina što nije stvar sa BCAA, ne zanemarimo to.
Također sam protiv kreatina jer daje nevjerovatan boost, to meni nije zdravo da izvineš.
Eto pitam za Glutamin, očito je on mnogo bitan za oporavak tijela i druge uloge.