Pa nisu bas problem za sve timove. Force India, Ferrari i Lotus se bas i ne zale na gume ako sam mogao dobro da primjetim, a neutralni su i mnogi drugi timovi. Kada Toto Wolff, izvrsni direktor MGP-a, kaze da nebi bilo u redu mijenjati sada gume, onda ne znam sta jos treba da kazem. Jedino ko neprestajno kenja o tome je Red Bull.rio_Ferdy88 je napisao/la:Na stranu njegova subjektivnost, ipak mislim da nije on sam pričao o problemima sa gumama ove sezone, već i dosta drugih analitičara, što sam ja potencirao ovdje_dreamer_ je napisao/la:Pogledaj malo vise postova Jergovica pa ce ti biti jasno da je lik Vettelov fan odnosno anti Ferrari fan. Moja diskusija o gumama s njim je zavrsila tako da mi je zabranio da mu repliciram na post, a sve zato sto nije mogao odgovoriti na par jednostavnih pitanja onako kako bi on zelio... Mislim, svaka cast njemu na njegovoj novinarskoj karijeri, ali kada su u pitanju neke stvari, jako je subjektivan sto kao novinar nebi trebao biti.rio_Ferdy88 je napisao/la:Gume su danas, ponavljam, najvažniji faktor, naravno moraš imati konkurentan bolid, ali i pored toga ako ne znaju hendlati gume i njihovu potrošnju taj bolid i vozač neće dati nikakve rezultate![]()
Jergović (koji je samo jedan od brojnih stručnjaka koji su pisali o tom problemu ove sezone) i njegova stručnost nije u pitanju, jedino Klare koji očito ima problema sa analitičarima, kako filma, tako i ostalim, svoje mišljenje cijeni previše
![]()
To ko na čiju stranu vuče u ovom slučaju nije bitno, jer su gume ogroman problem za sve timove, i direktno utječu na ishod utrke te atraktivnost iste (zabranama iz boxa da se ide prebrzo kako bi se sačuvale te iste gume i slično), a to je ono što nama kao fanovima ne ide u prilog i to je antireklama i za Pirelli, kao i za čitav sport
Ja ne tvrdim da su gume TOP, i ja bih volio da vozaci idu do maksimuma. Ali poenta je u tome sto Red Bull preuvelicava situaciju, jer svi drugi statisticki podaci jasno pokazuju da ovogodisnje gume nisu tako uzasne kao sto oni tvrde. Mozda jesu za Red Bull-ov bolid, ali definitivno nisu za svaki na gridu. Ljudi kao da su zaboravili proslu godinu i haos kada smo u prvih 7 utrka imali razlicite pobjednike - upravo ponajvise radi guma. Nije se ni izbliza pricalo o gumama kao ove godine. A ni 2011, a i tada je potrosnja guma bila velika, a mnogi timovi kao npr. Ferrari su imali strasnih problema sa gumama.
Pravila se ne mijenjaju na sredini sezone samo da bi se poboljsao kvalitet utrka, to bi bilo krajnje neozbiljno i FIA je to jasno prepoznala. Sve promjene koje trebaju da se dese, neka se dese, nemam nista protiv, ali tek na kraju godine tj. da vrijede od pocetka slijedece trkace godine. To je jedino posteno rjesenje.