Migracije su prisutne u svakoj zemlji, to je normalno, ljudi dolaze i odlaze, jos od proslih vremena, ali se mnogo vise osjeti kad imas manje stanovnika nego jedan grad Berlin pa ti toliko odlaze ljudi. Njemacka je 1990 imala oko 79M ljudi, sad ima skoro 84M i to je cak stagnacija za toliku zemlju pa zato uvoze ljudi jer se gradi i otvaraju nova radna mjesta i da bi ekonomija rasla moraju uvozit ljude. Isto je i s Amerikom i sa drugim tipicnim bogatim zemljama.
Zapravo ja sam uvjeren da cemo tek shvatit problem tamo za nekih 10 godina, koji ce se rjesavati na nacin da ce ti kolege na poslu bit iz Bangladesa i slicnih zemalja jer ce morati da se uvoze strani radnici, da bi nasi ljudi kasnije mogli da zarade penziju, tj da mi se isplacuje. Mislim u Hrvatskoj to vec sad imas da im rade ljudi s Filipina i Bangladesa.
Da ponovim svoj post jos od davno. Ljudi ne odlaze zbog korupcije, mita, SDA ili takvih stvari, odlaze jer su im bogate zemlje otvorile svoja vrata sto 2005 nije bio slucaj (pa ti je trebala viza da odes tetki u Njemacku turisticki). Na svijetu imas 30 bogatih zemalja i jos nekih 150 jako siromasnih. Zamisli samo kad bi Njemacka uvela zakon Zapadnog Balkana za Indiju, imao bi MILIJARDU zahtjeva u Njemackoj ambasadi u Indiji i sve bi se urusilo ko kula od karata jer nema toliko radnih mjesta.
Dakle, ovo sto rade bogate zemlje, da bi spasile svoju ekonomiju (uzimajuci ljude, ruke i mozak) ce se vjerovatno proucavati u knjigama a mozda i suditi na nekim sudovima za 100-200 godina, nema tu dileme nikakve. Momak od 22 godine 2005 godine nije mogao nista, samo trpit privatnika za 3 stoje kako ga terorise, a sada momak od 22 godine u 2024 ga jednostavno odyebe i ode preko grane. To je ta razlika izmedju prijasnjih generacija i danasnjih.
Jer eto jedan inzinjer gradjevine nek ima 2000 KM platu i dobije ponudu da ima 3800 netto pocetnu platu? A zena mu dobije isto posao od 2k netto. Skupa imaju dakle 6k eura skoro? Kako to matchovat i odbranit se od toga? Od toga nema odbrane.