The Times of Israel je napravio reportažu u kojoj su sudjelovali i ukrajinski Jevreji Sergiy Petukhov, Konstantyn Batozsky i Daniel Kovzhun.
„Postojalo je jevrejsko pamćenje o anti – jevrejskim pogromima koje su sprovodili Ukrajinci“, kaže Sergiy Petukhov, bivši ukrajinski pomoćnik ministra za Europske Integracije, čija majka i djed žive u Izraelu. Rodom iz Donetska, Petukhov sebe opisuje kao Ukrajinca jevrejskog porijekla, „kao i naš predsjednik“, misleći na Zelenskog.
Historija antisemitizma u Ukrajini ne završava samo sa pogromima. U pokušaju da istrijebe Jevreje, Nacistima su prema više historičara tokom 2. svjetskog rata obilato pomagali Ukrajinci.
U bližoj prošlosti, neke od prvih paravojnih jedinica koje su se suprostavile ruskom preuzimanju istoka Ukrajine, poput bataljona Azov, bili su ekstremisti i ultranacionalisti koji su iskazivali nacističke simbole.
„Znam da je to teško razumjeti za Jevreje koji nisu iz Ukrajine, ali oni su anti – ruski nastrojeni, a ne anti – jevrejski“, kaže Petukhov. „Kad se radi o svim onim koji podržavaju ukrajinski suverenitet i kulturu, oni su svakako manjina.“
Sada pridruženi Nacionalnoj Gardi, bataljon od 900 – 1500 vojnika se javno distancira od nacističke ideologije.
Batozsky kaže da je blisko sarađivao sa bataljonom Azov tokom sukoba 2014 – 2015, iza scene kao politički konsultant u Donetsku. Kaže da su ga te aktivnosti, uz otvorenu podršku Ukrajincima protiv separatista, stavile na rusku listu za likvidaciju – također su razlog zašto smatra da su ruske optužbe o neo – nacistima u Ukrajini pogrešne.
„Oni su bili fudbalski navijači i željni pažnje, a ja sam bio šokiran kad sam vidio momke sa tetoviranim svastikama“, kaže o članovima Azova koje je upoznao. „Ali nikad nisam krio da sam Jevrej i nisam imao nikakvih problema. Nisu pokazivali anti – jevrejstvo.“
Inzistira da je slika Ukrajine kao legla antisemitizma apsurdna.
„Ne praktikujem, ali i dalje svi znaju da sam Jevrej – imam takvo jevrejsko lice! Nikad nisam osjetio antisemitizam od strane Ukrajinaca“, inzistira. „Vojsku sa kojom sarađujem nije briga što sam Jevrej.“
Ne dijeli isto mišljenje i o ruskim susjedima. „Imao sam nastavnika Rusa koji je mrzio Jevreje, i koji je ismijavao moju dugu kosu nazivajući je payos“, sjeća se Batozky, koristeći hebrejski naziv za duge pletenice koje imaju mnogi muškarci Hasidi. Kaže da je čuo više uvreda protiv Jevreja za vrijeme kad je devedesetih studirao na ruskom državnom univerzitetu u Moskvi nego ikad kod kuće.
Daniel Kovzhun, Jevrej iz Kyiva koji je vodio logistiku za paravojne jedinice tokom rata u Donetsku, opisao je slično iskustvo. „Bilo je i Jevreja u Azovu“, kaže. „Znam to jer sam bio na borbenim linijama. Nikog nije bilo briga ko je Jevrej, svi smo samo mislili kako sačuvati zemlju.“