@Secer:
Neću secirat' tvoj post ,kao prethodne, iz razloga što tako možemo otići u nedogled. A u ovom ,ne planirano koliko dugom ,postu bih želio da ti približim šta želim reći.
Otiš'o sam na stranicu nogometnog saveza BiH i iako je vrlo oskudna (haman se niko ne bavi njenim uredjivanjem) sam pronašao da mi imamo selekcije: U15,U16,U17,U18,U19,U21,A i A2.
Logičnim mi se čini da u repki Under 15 i ne možemo pronalaziti igrače za A reprezentaciju, odnosno ,možemo ,al' jako teško i jako je ne sigurno da li će oni uopće i doći do A selekcije. No, trener U15 je zadzužen za pronalaženje talentirane djece. Ne mora to biti van granica BiH, sasvim je dovoljno da u toj fazi pronadje ekipu od cca. 30 igrača ,koji će sazrijevati pod istim tretmanom-tretmanom reprezentativca.
U sljedeću (iako su ovako zgusnute kategorije bespotrebne ,al' ne'a veze)U 16 reprezentaciju neka od ovih 30 prodje 20, tj. dvadeset njih zadovolji. To je već doba ,kada skauti love igrače za budućnost klubova, pa i mi sami možemo prepoznati takve-koristeći se metodama zapadnih skaut sistema.
Dvadeset je stalnih, treba opet naći društvo ca. od 10 novih.
Dva mjesta su u kojim sa svim sigurno trebaju tražiti:
-domaća liga
-ostale lige
Počnemo od domaće lige. Sigurno da u ekipama sa značajnim nogometnim školama (bar za prostore bivše Yuge)kakva je Veležova,Slobodina,Sarajeva,Želje i Čelika možemo pronaći tih deset igrača.
Ukoliko se prepozna neki talenat BH porijekla u
tudjini, on bi trebao isto tako biti pozvat u U16,naravno, stim da on po defaultu pripada onima koji će se priključiti (ne onim bivšim iz U15).
Sada već imas sistem od 30 igrača, koji su talentirani. I 20 iz prve runde, koji su diskvalifikovani, al' se promatraju.
U U17 opet neka prodje njih 15 iz U16, a drugih cca. 15tak se može opet tražiti na iste načine:svijet/domovina
U U17 su igrači do 17 godina, dakle negdje oko 16.
Tih 15 igrača je već u dobi kada se pripremaju za ulazak u prvi tim i potpis prvog profesionalnog ugovora, stoga će i njihovo selektiranje biti puno ,puno lakše. Jer, onaj kome se
smiješi ugovor ,on sigurno nešto vrijedi, dok onaj koji će napraviti korak unazad, sigurno da u tom trenutku i ne.Naravno, sa 16 godina neće potpisivati ugovore,na to nisam ni mislio, da me ne bi pogrešno razumjeli, već
u saradnji sa domaćom ligom selektirati tih "novih 30 igrača" , od kojih će proći njih 15 i nadograditi onaj "kvalifikovani" tim.
I opet se radi po formuli: Najbolji iz U16 plus drugi =novi lvl reprezentacije.
I dolaziš do U18 reprezentacije, u kojoj se već vidi ko je zapravo talenat , a ko nije. Jako teško se griješi. Od 10 ,možda dva su propala talenta.
Opet isti obrazac, domaćini i svijet-nova selekcija.
U ovom stadiju ,sigurno, možeš već primijetiti ko je od onih iz U17 dovoljno kvalitetan ,ko posjeduje talenat, a ko ne. I tu se napravi društvo ,kojeviše uopće ne liči na ono iz U15 ,ali
jedno je isto=atmosfera/način rada/sistem, dakle, svi naviknuti.
U 17tim godinama pojedini igrači su već standardni u svojim klubovima (Willshire), neki dobivaju minutaže, neki igraju za B ekipe, neki u manjim sredinama itd.
U prijašnjim kategorijama smo napravili bazu igrača od: 30+10+15 igrača, stim da su kroz sve kategorije prošli samo njih 20. Dakle , u ovoj kategoriji imaš na izbor: 20 onih, koji su zadovoljili kriterij i mogu igrati za U18 plus oni koji nisu.
A oni koji nisu mogu u medjuvremenu :
-napredovati i dostići kvalitet, a bivali su pozivani
-nisu bili pozivani a imaju kvalitet
-(na one bez prespektive ne računamo

)
I opet sastaviš izbor od 30 igrača, koji će domovinu sasvim dostojno zastupati na svjetskoj razini. Selekcija je u fazi kada se komtono sav talenat može prepoznati-tada se gradi ekipa,profilira,ako treba i pogura igrač itd.
Selekcija U19 je bespotrebna, al' i u njoj možeš samo na isti način ciklus
obrniti i dodatno utvrditi sva mjesta u selekciji U18 (sada U19) ,prepoznati sav talenat i (za očekivati je)prebaciti ekipu u višu U21 kategoriju. Opet,hipotetički, tu kategoriju ne mogu zadovoljiti 4-5 igrača, al' sada si u fazi kad se igrači za te pozicije komotno nalaze u Europskim ligama, najjačim klubovima u BiH itd. ,pa i nije teško
zakrpati.
Onda kada si već profilir'o ekipu za U21, istu prenijeti u A selekciju, ukoliko i njih par ne zadovolji, pronaći zakrpe medju
škartom ili medju neisprobanim ljudima.
Tu na scenu stupaju i domaći BHPL, koji bi trebali svake sezone izbaciti u liga 5 makar 3-4 igrača i stvarati dodatne zalihe za reprezentaciju.
Ovo je sve što mi nemamo, a trebali bi da imamo-sistem u kojem od početka do kraja prevrtiš sve igrače ,sve ih isprobaš i u A selekciju pozoveš nekog izmedju cca. 30tak najboljih" , a dodatne zalihe svrsat u A2 selekciju, onaj definitivni otpad pa odbacit , al' ne guzicom zatvarat vrata, nego kulturno.
Ovako,otprilike, izgleda sistem uspješnih nogometnih zemalja.
Selektor A repke je tu da sastavi taktiku i kadar pred svaki od narednih mečeva.
@Samson: Naravno da je Cesar bolji od Spahića. Ako ništa ,makar po tome da je igrao za Marsej.Reći ćeš grijao klupu?!Da, grijao, al' ovaj je u Montepellieru grije.
O Brećku dovoljno znam, znam da je i nasljednik Rudonje u ismijavanju, al' ja znam šta vidim i znam sve razloge njegovog ismijavanja, dotičnog sam pogled'o minimalno 50x do sada. Jokič je neko ko srcem igra, tu se slažemo.
A najvažnije od svega nije komparacija player vs player, već cijela ekipa protiv cijele, a statistika dovoljno govori, takodje ,za pravo da kažem da imaju bolju odbranu mi daje i činjenica da Slovenci imaju Samira.
Išli bi u off. pa sam zato odlučio napisati zdrzžen post.