Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

relativizam
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la relativizam » 22 jan 2025, 08:26

admin je napisao/la:
22 jan 2025, 02:55
avenija je napisao/la:
21 jan 2025, 23:34
slika

Gasimo seeeee :plac:
Haj posteno reci da li ne kontas ili botujes?

Covjeku se biznis zasniva na jeftinoj radnoj snazi, ima 1000 žena koje jeftino šiju gaće za izvoz u EU. To mu dobro ide i kupio je Maybach. Da li je moralno kupovati Maybach od jeftine radne snage? mozda i nije, ali je legalno, a i citava globalna tekstilna industrija pociva na jeftinoj radnoj snazi, hocemol je gasiti? Uostalom, nije njegova krivica sto se zene u ruralnim sredinama i BiH slabo skoluju. One su tu i dobro je da im neko da kakav-takav posao.

Cijena njegovog proizvoda je u najavecem dijelu sacinjena od tih plata tim ženama.

Kad tim ženama digne platu za 50%, nije izgubio dio marže od koje kupuje Maybach, vec njegov proizvod prestaje biti konkurentan cijenom, gubi komplet posao i gubi trziste a na njegovo mjesto upadaju gaće iz Bangladesa. Gaće u Sloveniji neće poskupiti, samo neće biti Made in BiH vec in Bangalore, sta njih briga. Jedan Maybach i jedan stan ili 10 njih tu razliku u cijeni na tu masu ne mogu pokiriti ni blizu.

Nemam pojma kako radi Alma Ras, ali da podijelis platu za 1000 radnika na minimalcu po starom treba ti milion mjesecno. Logicno bi bilo da ima bar 6 plata unaprijed na raspolaganju, pa materijal u zalihama, pa masine, vozni park… covjek mora u svakom trenutku imati bar 10 miliona na raspolaganju. Najsigirnija I najlaksa investicija u nekretnine vraca 5%, tj Eto Maybacha svake godine. Da bi se njemu isplatilo da se pegla sa firmom, on mora imati povrat veći od tih 5%, Ako nema onda nije budala, vec tu firmu mora ugasiti i uloziti u nekretnine ili orociti u banci i prst u uho.

On zatvara firmu, nastavlja voziti Maybach jer je vec akumulirao dovoljno kapitala da moze samo od kamata zivjeti ko sto je zivio, te zene gube posao i moraju naci novog poslodavca, a pri tome znaju šiti i praviti pitu, od skole imaju 4 razreda osnovne i treba im naci posao. Za šivanje vise globalno nisu konkurentne jer su preskupe, a pitu nemaju kome prodavati jer u Olovu nema dovoljno mušterija da se napuni 1000 restorana.

Tako da je sasvim moguce i kupiti Maybach i ugasiti firmu i propasti jer je minimalac po rastao na mizernih 1000 KM.

Nebitno da li je odluka dobra ili losa, to ce vrijeme pokazati, ali mene zanima jel ti ne kontas ovu jednostavnu matematiku o kojoj ovaj covjek prica ili samo isprazno botujes?

ne kontam sto bi proizvod prestao biti konkurentan,godisnje imas dobit milionsku i onda 100k godisnje vece plate ti unistavaju proizvod.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 22 jan 2025, 08:40

Zato sto povecanje minimalca na 1000 radnika nije trosak od 100k godisnje, vec 5-6 miliona. Vise nego sto je njegova dobit.

Lose je kad ne znate osnovne matematicke operacija, a kao imate neku racunicu.

15 miliona dobiti u 3 godine… 15.000.000/3=5.000.000

1000*500*12=6.000.000

6.000.000 > 5.000.000

Kontas sad kako moze imati Maybacha i istovremeno da mu ovo povecanje minimalca ugasi firmu?

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 22 jan 2025, 08:45

I treba da zatvori ako ima 1000 radnika na minimalcu a on mikione profita. Takvi i treba da propadnu.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 22 jan 2025, 08:50

sljivo je napisao/la:
22 jan 2025, 08:45
I treba da zatvori ako ima 1000 radnika na minimalcu a on mikione profita. Takvi i treba da propadnu.
Svasta.

Pa ko onda treba da prima minimalac? Niko?

Obicno tih najnizih radnika u proizvodnji ima najvise u svakoj fabrici. Ne bavi se cjepanjem atoma nego šivanjem gaća i potkošulja, najnižim manuelnim radom gdje zaposljava prakticno nepismene ljude bez ikakvih kvalifikacija.

Gdje to ima žena da šije gaće u fabrici za doktorsku platu?

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 22 jan 2025, 08:50

Sada treba biti prema njemu saosjecajan jer je radio utaju poreza pa ga treba pustiti da i dalje radi to kako se ne bi nasikirao i naljutio :D

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 22 jan 2025, 08:54

Znaci zena radi 10 godina, sije i svih 10 godina treba da ima 600 kermi jer sije? Ili 1000 radnika mijenja svako malo. Da hoce propast takvi. Nek se ugasi i da niko ne radi. Koliko je to samo zapojasalo, gledajuci ljude kao robove.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 22 jan 2025, 08:55

Pa nije radio utaju poreza, samo je ljude placao jako malo za posao koji je svugdje u svijetu placen minimalcem koji drzava propise.

Sad im mora povecati i prestaje biti konkurentan sa drzavama u kojima su minimalci nizi.

Malo je problem kad zelimo da se bavimo nuklearnom fizikom i imamo visokoplacen specijalizirani kadar, a 50% ljudi u drzavi jedva osnovnu skolu zavrsilo.

Ja isto mislim da bi bilo super da on pocne raditi na dizajnu dijelova za svemirske letjelice i da svaki uposlenik ima 10.000 jer on to skupo naplacuje, ali na zalost, slabo u Olovu ima ljudi koji se u to razumiju. Vecini je domet isti kao onim u Bangladesu, zato rade isti posao i takmice se na istom trzistu.

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 22 jan 2025, 08:57

admin je napisao/la:
22 jan 2025, 08:40
Zato sto povecanje minimalca na 1000 radnika nije trosak od 100k godisnje, vec 5-6 miliona. Vise nego sto je njegova dobit.

Lose je kad ne znate osnovne matematicke operacija, a kao imate neku racunicu.

15 miliona dobiti u 3 godine… 15.000.000/3=5.000.000

1000*500*12=6.000.000

6.000.000 > 5.000.000

Kontas sad kako moze imati Maybacha i istovremeno da mu ovo povecanje minimalca ugasi firmu?
tvoja matematika ne valja,ti pises kako tebi godi a ne gledas objektivno.
prvo ako je imao ijednog radnika na minimalcu a znamo da je davao koverte zasluzuje zatvor a kamoli 1000 radnika.

nije samo u olovu imao 1000 radnika pa da kazes slabo razvijena sredina,mislis da ce neko u Bihacu,Tuzli,Sarajevu raditi za 700 km,normalno da je koverte davao,normalno da je to utaja poreza ili ces nas ubijedjivat da nije da ljudi zive od 600,700km u 2024/25 godini

pa covjek ulaze u stupcanicu,Zelju,prikazuje dobit 100 miliona za 10 godina i sad je problem veci minimalac radniku.
takvi kad radniku daju 100 km vise kao da si im bubreg iscupao a rado ce u klub i u svoje ime na izborima uloziti i milione

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 22 jan 2025, 09:00

To sto se bavi manje specijaliziranim poslom mu apsolutno ne daje pravo da ljute tretira ko mazge. I zbog takvih drzava i treba da stane na stranu radnika, kao sto i pokusava, jer bi to izrabljivalo do smrti, a cijena zivota konstantno raste. Nek se preseli u banglades pa nek radi ako mu se minimalac ne svidja. Znaci sebi maksimalan profit a radniku minimalnu zaradu jer on sije. Podsjeca me na plantazera, samo ne znam udara l bicem?

RollingPaper
Kontakt:

Post Postao/la RollingPaper » 22 jan 2025, 09:05

admin je napisao/la:
22 jan 2025, 08:55
Pa nije radio utaju poreza, samo je ljude placao jako malo za posao koji je svugdje u svijetu placen minimalcem koji drzava propise.

Sad im mora povecati i prestaje biti konkurentan sa drzavama u kojima su minimalci nizi.

Malo je problem kad zelimo da se bavimo nuklearnom fizikom i imamo visokoplacen specijalizirani kadar, a 50% ljudi u drzavi jedva osnovnu skolu zavrsilo.

Ja isto mislim da bi bilo super da on pocne raditi na dizajnu dijelova za svemirske letjelice i da svaki uposlenik ima 10.000 jer on to skupo naplacuje, ali na zalost, slabo u Olovu ima ljudi koji se u to razumiju. Vecini je domet isti kao onim u Bangladesu, zato rade isti posao i takmice se na istom trzistu.
Kako nije utaja poreza? 😂

Ako se zali sto se dize minimalac, znaci da su mu radnici radili za 600KM.

To nam govori da je ostali dio davao u koverti, a to je UTAJA POREZA i kriminal.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 22 jan 2025, 09:05

Ovo podizanje minimalca u FBiH je uradjeno nakaradno i populisticki. Najjace prvo podignu minimalac, pa odma pricaju o reformama nekih amandmana tog zakona. Zar nije logicno da prvo sve razradis, pa onda podizes minimalac, a ne obrnuto?

Treba se raditi tako da i poslodavci i radnici imaju napredak i korist. Nemaju svi firme od 1000 ljudi kao ovaj, sta je malih obrta i SP-ova koji jedva opstaju svakako, a o njima niko ne prica, samo se spominju gazde sa velikim firmetinama.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 22 jan 2025, 09:06

Ne postoji subjektivna matematika. Ona je uvijek objektivna.

Razlika u plati koju sada daje je objektivno veca od njegove dobiti. To znaci da mora ugasiti firmu.

Mozda je Sljivo u pravu i treba da je ugasi. Mada ne znam po kojoj logici je to dobro i za koga, ukljucujuci mene koji sada moram kroz svoju platu i svoj rad namiriti I zdravstveno osiguranje za 1000 njegovih radnika koji ostaju bez posla.

Ali to je druga tema, vrijeme ce pokazati je li dobro. Moje misljenje je da bi moglo biti dobro da imamo neku strategiju razvoja, ovako samo ad hoc, vece sanse imas na kladari.

Ne znam sto ste protiv strategije da se iskoristi jeftina radna snaga i povoljna poreska politika za razvoj drzave. Pomoglo je Kini da postane supersila, vijetnamu, tajvanu… nije bas da imamo neke druge resurse i kvalitete… Ali Eto, Mozda je to pogresna strategija, samo bih ja volio da neko predlozi ispravnu a ne da se radujemo sto nemamo nikakvu

godrina
Kontakt:

Post Postao/la godrina » 22 jan 2025, 09:07

Ja jos ne mogu da vjerujem da postoje ljudi kojima je lose sto ce radnik primat minimalno 1000 maruna platu.
Jel vi znate cijene po Bingu ili benzinskim pumpama ?
Boze spasi nas hrvatske kulture, srpskog junastva i pitarskog humora.
Glupahopka - neizivljeni debil
Samo je jedan klub na dunjaluku optuzen javno na zvanicnoj stranici svoje navijačke grupe da namješta utakmice.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 22 jan 2025, 09:08

admin bi uveo crnaca da može pa da mu rade za 6 stoja je je to dobro za državu i za sve njene građane

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 22 jan 2025, 09:15

sljivo je napisao/la:
22 jan 2025, 09:08
admin bi uveo crnaca da može pa da mu rade za 6 stoja je je to dobro za državu i za sve njene građane
Kako je bolje za 1300 njegovih radnika da nemaju nikakav posao nego da imaju posao od 600 km. Mislim, vjerovatno ima mnogo onih koji radije neće raditi ništa, nego raditi za 600 km, ali ovi njegovi su očigledno sami izabrali.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 22 jan 2025, 09:17

Da je dobra namjera jest, al zbrzali su ...nije ni počeo bit na snazi oni gledaju kako da ga dorade.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

mma_hz
Kontakt:

Post Postao/la mma_hz » 22 jan 2025, 09:27

Admine jel ti mozes shvatiti da se i sa ovih 1000 minimalca ne moze prezivjeti vise bolan.Jel vama ima ista u tim glavama ba??
NE MOZES PREZIVJETI,OVAJ MINIMALAC JE MIZERAN SHVATAS LI TI TO.
Vidis li ti cijene zivota hebo vas vise poslodavac i drzava.
Isti je vise k.urac ha ne radio nikako ili radio za 650 maraka,pusti mi se toplog i karte pa moram jesti na poslu,moram nekako doci na posao.
Imali su svi priliku isplacivati pomoc radnicima pa je to uradilo 30 posto firmi i to tipa Bingo gdje se kroz svaki mjesec sistematski odbija ljudima od plate za istekle rokove,kaliranu robu itd.Dodjite malo u dodir sa bijedom,a ne samo s firmasima hebali vas firmasi.
Kakve ba vise firme i zatvaranje firmi,svakako ljudi ne mogu zivjeti od plate ove vise al to vama ne ide u mozak jer nisi u toj situaciji.
FK SARAJEVO.

FROM THE RIVER TO THE SEA PALESTINE WILL BE FREE.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 22 jan 2025, 09:32

MaroonBjelave je napisao/la:
22 jan 2025, 01:39
kraljttbvb je napisao/la:
22 jan 2025, 00:40
VensanKasel je napisao/la:
21 jan 2025, 23:33

To što nisi ti upoznat sa tim , ne mora značiti da nije tako . ;)

Džamija Kralj Fahd Bin Abdul Aziz Al Saud koja je 100 metara od mene je regrutovala vehabije sad će skoro 20 godina . Skrati pantole , pusti bradu , moraš svih 5 namaza ili većinu klanjati kod njih , džuma obavezna , 500 KM su tada dobijali . Preko noći se desila poplava vehabija , ljudi bez "posla" , 3+ djece , auto , plaćanje kirije pa odakle majku mu ???
Opet priča rekla-kazala.

I ja sam se naslušao tih priča u zadnjih 20-ak godina, ali nemam ni jedan dokaz da je neko nekome dao neku lovu.

A znam tih vehabija koliko hoćeš, mogli su vala i meni nekad ponuditi neku lovu, nije loše kad ti pare padaju sa neba...
Vala baš, gdje to ima da i ja bradu i crop fit ne nosim dzaba?
Evo nudim i nagradu za informaciju.
Također, pošto isto ima informacija i da se za pokrivanje žena daju pare, mogla bi se i žena premuntati, pa da se pokrije.
Preko noći nasele B-Fazu i Vojničko polje , nezaposleni , žena i 3+ djece , pa od čega su živjeli i plaćali režije ?

Samo mi to odgovorite .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 22 jan 2025, 09:32

Kažem ti, mora i drago mi je da postoji aparat koji će zaštititi ljude koji "šiju" da ne bi 100 godina radili za 6 stoja zato što "šije", ili zbog toga što ne smije tražiti više (iz bilo kojih razloga), odnsno zbog posljedica takvog zahtjeva. Neko mora zašititi običnog čovjeka jer mu niko neće dati osim ako se taj ne natjera, bez obzira kakvo okruženje i situacija bila. Problem je stav da je izrabljivanje poželjno jer je takva i takva situacija, ili ljudi su neobrazovani, besperspektivni. Meni nije. A u drugom slučaju, da se bilo kako ugrozi, bez ove odluke ili sa, poslodavac on bi našao nepalce da mu rade, a naše bi zanemario i poslao na biro, tako da za iste ono "naš" nije nikad ni bila maksima već samo profit i profit. A ako je tako onda mi je drago što postoji aparat i model da se to pokuša urediti, bez obzira koliko ova sad konkretna odluka imala ispravne argumente. Ako mene pitaš, što se nje tiče, mislim da je potrebna, i mislim da je pogreška što je napravljen poveći skok između dvije minimalne plate. Možda bi 9 stoja bila neka bolja cifra.

mma_hz
Kontakt:

Post Postao/la mma_hz » 22 jan 2025, 09:34

Zamisli ti cega su se oni bili dosjetili da kcerka ili sta vec od onog Smalibegovica otvori firmu za uvoz jeftine radne snage maj ku im j.ebem vise.
FK SARAJEVO.

FROM THE RIVER TO THE SEA PALESTINE WILL BE FREE.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alemsa i 10 gostiju.