Krenuo sam tipkati ali ovako paušalno i površno razmišljanje treba da ostane što i jeste.
Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Odlazak u inostranstvo
4-IN-A-ROW
- numanumaye22
- Kontakt:
- numanumaye22
- Kontakt:
Vracaju se od 70ih godina, malo jace od pola stoljeca.

Zanimljivo kako svi vide problem s desnicom u drugim zemljama ali ne i u svojoj 

Bukvalno nema mjesta koje ne trazi nove kvalificirane radnike, pomocnike ili azubije... ali da, protjerat ce i ovo malo radnika sto imaju iz Njemacke prvom prilikom 

100% sportski i krajnje opušten potpis
Ili protjerivanje ili jos lanac na nogu pa pravi robovi.
Inace dobro ce doci ta jeftina radna snaga koju ce protjerati Njemci.
Inace dobro ce doci ta jeftina radna snaga koju ce protjerati Njemci.
Znal ko, koji su uslovi da se nakon 3 godine dobije pasos, malo sam cito al na svakoj stranici drugacije pise, nema nigdje zvanicno, po nekim ispunjavam a po nekim ne, il valja cekat jos godinu
- numanumaye22
- Kontakt:
Moras imati posebno dobro znanje jezika, vjerovatno C1 ce da traze, eventualno B2. Ili da si pokazao posebno dobre rezultate tokom skolovanja u Njemackoj, ili studiranja. Ili da si jednostavno volontirao jedno vrijeme, to je dobro ako se mogne, uzmes Freiwilligendienst 6 mjeseci, odradis i to je to.
Mada je dosta stvari jos nejasno, kako neko da nakon 3 godine aplicira za drzavljanstvo, kad se zna da za stalni boravak nakon 5 godina tj, 60 platnih listi ti treba? Skratit to moze ko je na plavoj karti, pa cemo da vidimo kako ce to da ide. Nemoguce je zatraziti drzavljanstvo ukoliko nisi ispunio zahtjeve stalnog boravka, a to je B1, Leben in Deutschland i 5 godina staza.
Zakon je povelik, trebat ce ga dobro iscitati.
Imam 9 mjeseci Freiwilligedienst, Ausbildung zavrsio u junu prosle godine, i B1 od prije 3,5 godine, B2 nisam ni polago, poslodavac nije trazio, kad sam bio na Vorstellungsgespräch poslodavac mi reko da njemu ne treba certifikat i dobio unbefristeter Arbeitsvertrag i nisam imo potrebe polagat… pa vidit cemo sad sa ovim novim zakonom kako ce bitnumanumaye22 je napisao/la: ↑17 jan 2024, 12:50Moras imati posebno dobro znanje jezika, vjerovatno C1 ce da traze, eventualno B2. Ili da si pokazao posebno dobre rezultate tokom skolovanja u Njemackoj, ili studiranja. Ili da si jednostavno volontirao jedno vrijeme, to je dobro ako se mogne, uzmes Freiwilligendienst 6 mjeseci, odradis i to je to.
Mada je dosta stvari jos nejasno, kako neko da nakon 3 godine aplicira za drzavljanstvo, kad se zna da za stalni boravak nakon 5 godina tj, 60 platnih listi ti treba? Skratit to moze ko je na plavoj karti, pa cemo da vidimo kako ce to da ide. Nemoguce je zatraziti drzavljanstvo ukoliko nisi ispunio zahtjeve stalnog boravka, a to je B1, Leben in Deutschland i 5 godina staza.
- numanumaye22
- Kontakt:
Trebao bi ispunjavati uslove, ali sacekajmo da izadje kompletan zakon, sve ce se znati vrlo brzo. 19.1 ce Zakon biti donijet, a vrijedit ce od aprila najvjerovatnije.hulehule je napisao/la: ↑17 jan 2024, 13:05Imam 9 mjeseci Freiwilligedienst, Ausbildung zavrsio u junu prosle godine, i B1 od prije 3,5 godine, B2 nisam ni polago, poslodavac nije trazio, kad sam bio na Vorstellungsgespräch poslodavac mi reko da njemu ne treba certifikat i dobio unbefristeter Arbeitsvertrag i nisam imo potrebe polagat… pa vidit cemo sad sa ovim novim zakonom kako ce bitnumanumaye22 je napisao/la: ↑17 jan 2024, 12:50Moras imati posebno dobro znanje jezika, vjerovatno C1 ce da traze, eventualno B2. Ili da si pokazao posebno dobre rezultate tokom skolovanja u Njemackoj, ili studiranja. Ili da si jednostavno volontirao jedno vrijeme, to je dobro ako se mogne, uzmes Freiwilligendienst 6 mjeseci, odradis i to je to.
Mislim da 19og ide u Bundestag a u Februaru Bundesrat.
I dalje se govori o Aprilu za stupanje na snagu.
Kako god ništa ne stoji na putu jer Ampel koalicija ima većinu. Milioni Turaka ali i drugih će ovo dočekati sa oduševljenjem.
I dalje se govori o Aprilu za stupanje na snagu.
Kako god ništa ne stoji na putu jer Ampel koalicija ima većinu. Milioni Turaka ali i drugih će ovo dočekati sa oduševljenjem.
4-IN-A-ROW
- numanumaye22
- Kontakt:
Ide ali 19og ce biti beschlossen. Pa ko ne bi uzeo treci pasos na svijetu, jedva cekam aBd.
I za to nas zaboli qrcnumanumaye22 je napisao/la: ↑17 jan 2024, 22:36Ide ali 19og ce biti beschlossen. Pa ko ne bi uzeo treci pasos na svijetu, jedva cekam aBd.
Naravno. Ne škodi da ga se ima. Pogotovo za putovanja.numanumaye22 je napisao/la: ↑17 jan 2024, 22:36Ide ali 19og ce biti beschlossen. Pa ko ne bi uzeo treci pasos na svijetu, jedva cekam aBd.
Sretno
4-IN-A-ROW
- sagitarius
- Kontakt:
Uzeti pasos i bjezati iz ove drzave!
..Za Čelik i Zenicu!Jer to, je čast i sudbina i krv Zeničana, ljubav velika!
..El Valencia es el nostre campeó! #amuntValencia
Uzeti pasoš DE i bježati iz DE?
Ili
Uzeti pasoš DE i bježati iz BiH?
Ovo drugo nece moci.
4-IN-A-ROW
- sagitarius
- Kontakt:
Bjezati iz De!
..Za Čelik i Zenicu!Jer to, je čast i sudbina i krv Zeničana, ljubav velika!
- numanumaye22
- Kontakt:
Ne znam da cu to, ovdje sam se asimilirao, znam jezik, odgovara mi sistem totalno, pronasao sam se tu. Ali ce naravno postojati mogucnost zivjeti kod granice sa Svicom i raditi tamo dok se zivi ovdje, e to su vec slatke muke za razmisliti. Ili eventualno u Luksemburgu.

Inace sa Dauerhaft EU dozvolom se svakako moze raditi u drugim zemljama EU, dobijes je nakon 5 godina ovdje, isto kao Niederlassungserlaubnis.
Selidba i novi početak mogu biti vrtlozi bez kraja. Kad jedanput napustiš sve i izgradiš život onda je nelogično to ponovo učiniti. Posao može biti put u kojem kao profesionalac ili unutar firme promijeniš zemlju. Odeš u UK ili CH npr. Sve ti plate. Stan imaš kao expat.sagitarius je napisao/la: ↑18 jan 2024, 11:31Bjezati iz De!
Ali to je mala grupa sretnika.
Bolje tražiti zadovoljstvo i graditi kvalitetu ondje gdje si već nešto izgradio.
4-IN-A-ROW
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.