D10S je napisao/la:Pogresno mislis lave. Ne postoji nikakvo zvanicno udruzenje ateista niti neki generalno prihvacen stav ateista u vezi sa tim kakvo drustvo treba biti ili kakav ustroj istog treba biti. Sve je to od pojedinca do pojedinca tko kako misli. Ateisti nisu toliko glupi ljudi da im drugi trebaju namecati svoj stav niti ga generalizirati na osnovu stereotipa. Mislim ono, komunisti su bili ateisti, a komunizam i demokracija su dvije dijametralno razlicite stvari.
Stavio sam navodnike na ateisticki
.Malo je takvih ateista kakvih ih ti nabrajas.Ateiste razlikujem na : oni koji u Boga ne vjeruju i oni koji ne žele da Bog postoji.
Ovi prvi su sasvim dobri sugovornici i da se sa njima razgovarati o vjerskim temama, ali sa ovim drugima je dijalog nemoguć, jer zbog podsvijesnog straha da Bog možda postoji, vrlo agresivno navode svoje "argumente"
Slično je i sa vjernicima, oni koji racionalno žive svoju vjeru, mogu razgovarati sa prvom "vrstom" ateista, bez većih uzbuđenja. Ipak postoje i fundamentalni vjernici koji sami sebi nameću visoke norme koje ni sami ne mogu izvršavati, pa onda u razgovorima sa racionalnim vjernicima i ateistima također koriste "agresivnu" argumentaciju sa ciljem nametanja vrlo visokih kriterija koje ni sami ne mogu ispuniti.
Mislim da je najvise onih koji ne zele da Bog postoji.
@LBJ
4 godine sam stariji ,a i 2 je dovoljno s obzirom da smo na granici dunjalucko opcinjene djece i ne opcinjene ako me razumijes.Ne znam kako da se drugacije izrazim...Vise je mladjih ateista nego li starijih.
Drugo , kad bi svijet bio savrsen i kad bi Bog prisiljavao u vjeru gdje bi tu bilo prostora za ljubav ? Afrika , ne znam ti odgovor na to , ali neki vid odgovora mozes procitati u prethodnoj recenici. Moja pretpostavka je da ce oni biti nagradjeni za svoju patnju i da ce se sacuvati vatre.Ne mogu da se sjetim tacno recenice jednog ucenjaka ,ali upitao ga je neko za Afriku.On mu je odgovorio u kontekstu kada bih znao koja je ce biti njihova nagrada rado bih se mjenjao sa njima.Kao vise se brine za nas kojima je Kuran obznanjen nego li za Afrikance koji su slabije upoznati sa svetim knjigama.