Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
83
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 138

VelaHavle
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la VelaHavle » 10 feb 2020, 14:58

JarnoTrulli je napisao/la:
10 feb 2020, 10:55
Dosao dan da se bira/naruci sluzbeno-privatno auto. :opaopa:

Mercedes C 300, T model, hybrid, avantgarde (mislim da je seljakluk odmah uzeti AMG :mrgreen: ), full oprema cca 67k € (rata cca 750€).

@Gal iz Manchesta, imas li preporuciti sta bolje za ove pare (do max 69k €)? :mrgreen:
Bjezi bolan, samo Maserati.
Aljegri, out!

Slobodas
Kontakt:

Post Postao/la Slobodas » 10 feb 2020, 15:01

Asteriks je napisao/la:
10 feb 2020, 14:47
Slobodas je napisao/la:
10 feb 2020, 13:34
Kakva je situacija sa tehnickim pregledima ove godine (posto je sad onaj eko test eliminatoran), jel neko imao iskustva s tim novim pravilom ? padal se puno na tehnickim pregledima ?
Preko pola miliona vozila u nasoj zemlji je starije od 10 godina, od toga preko 300k su automobili sa 20 godina i stariji. Euro 6 norme nemas vise od 40 000. Benzinaca imas negdje oko 250k itd. O filterima, katalizatorima, kvaliteti goriva isl., nema potrebe pricati.

I sta sada mogu sa novim pravilom, iskljuciti masu navedenih ? Vecih promjena nece biti, msm ko ce placati putarinu, takse, stikere... Vjerovatno ce po ustaljenoj praksi samo udarit po dzepu pa ces za okolis umjesto 20 placati 3x vise.

U BiH se mora izvrsiti planska cista, pocev od povoljnih kredita.
Ma u potpunosti se slazem , ganjaju neke zakone EU a sve ostalo je u qurcu pocevsi od zraka goriva itd. Neka oni prvo obezbijede plate od 2k Eura pa onda neka ganjaju sta hoce. Nazalost sve je vise i vise ovakavih primjera gdje se udara po dzepu ionako presiromasnih ljudi. Ja sam cuo kao da je sad prava frka na tehnickom kao na fazon da se mora duze cekati dok se ne prodje tipa 2-3 dana dok to oni nesto ne iskombinuju ako ti auto ne prodje odma na testu al ne znam jel se neko licno s ovim susretao moze i u PP da mi napise ??
Jedan grad jedna ljubav -- Sloboda Tuzla 1919
Azmir Husic i Jasmin Imamovic nisu jedni od nas !!!
ǝpnsɐɹpǝɹd ısnɹ ǝظuɐuz
NSBIH skupina lopova , SAVEZ NAPOLJE !!!

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 10 feb 2020, 15:15

Ko ne može da priušti auto ima autobus, nije pod moranje da svako mora voziti neki tabut.
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 10 feb 2020, 15:28

Nek jos zabrane registraciju starijih vozila sta si dobio ? Samo ces prosjecnog covjeka jos vise unazadit, izbit mu i ono malo mogucnosti. Stanovnistvo ruralnih krajeva ce ostat osjeceno, pogotov kada uzmemo u obzir dostupnost i kvalitet usluga pocev od zdravstva. Msm nama u gradu je sve pod ruku.

A sta je sa seljacima ciji zivot zavisi od automobila te prodaje poljoprivrednih proizvoda. Samo iz opcine Konjic masa ljudi tokom sezone, par puta sedmicno ide u Sarajevo ili Capljinu na pijacu.

Da bi se ravnali prema EU standardima, mora se stvoriti temelj.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 10 feb 2020, 16:16

Pa ništa nek grobine piče, nek ljudi ginu, sve zbog socijalnog mira i da svako ima svoje auto. Ne do bog da ga selo u autobusu vidi
Nullius in verba

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 10 feb 2020, 16:35

Ovdje je rijec o eko testu a ne opcoj ispravnosti vozila. Logicno da na tehnickom moras imati ispravan ovjes, propisanu dubinu sare, ispravan motor bez trzanja, funkcionalan kocioni sistem, transmisiju... U protivnom ugrozavas sigurnost saobracaja.

Pored neispravnosti gine se zbog opijata, nepropisane brzine, losih puteva i neznanja.

Vozilo staro 30 godina moze biti potpuno ispravno i kao takvo ne predstavlja opasnost po druge ucesnike u saobracaju.

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 10 feb 2020, 16:37

Problem je veliki upravo i u tim samim tehničkim pregledima, koji dopuštaju za cvaju da svakakva auta i prođu tehnički. Npr. radio sam pa znam u kakvom bi stanju auto otišlo na registraciju i znam da mu ručna ne radi, al gazda njih poznaje pošalje ručak i auto prođe.
Eh sad kako se ovo pooštrilo, neki dan sretnem ovog što je radio sa mnom i kaže jedno vozilo nije prošlo. Imalo je šest greški i nadati se da će to malo utjecati na saobraćaj, i da će biti isključivana takva vozila.

Međutim, ko je gledao nedavno na Slučajevima X emisiju kada su bili u Posušju mogao je vidjeti sav apsurd tih malih sredina. Policija prestračem zaustavlja prvi put, lik prođe, drugi put tek stade. I na kraju valjda ga znaju, rekoše mu dobit ćeš nalog na kućnu adresu :guz:

Isto tako po selima i zabačenim mjestima postoji masa neregistrovanih vozila i drago mi je što su uveli ove kamere koje bilježe i takve.
Neku noć vraćam se iz Zenice i vidim pretiče kamion nešto, al jedan far svijetli, kontam motor da nije kakva budala. A ono lola s dvicom ga pretiče...
Tako blizu, a tako daleko.

Slobodas
Kontakt:

Post Postao/la Slobodas » 10 feb 2020, 17:33

Jedno je govoriti o autima tipa golfa 2 , a nesto je sasvim drugo pricati o nekim solidnim autima kojeg voza srednja klasa tipa Audi , Skoda, WW, Merceds godista 2005-2010 koja su izmedju 10-15 k KMa koja su presla preko 200 000 k . Vecina tih auta ima problema sa izduvom i ljudi su skidali one filtere tipa DPF EGR gdje mu npr padne sa euro 5 na euro 4 ili sa euro 4 na euro 3. Sta sad treba auto od 10 k koji npr ne moze proci euro 4 normu da padne na testu a npr golf 2 koji nema norme tj ima onu 1 normu koja je kao kod voza cire da prodje ?
ǝpnsɐɹpǝɹd ısnɹ ǝظuɐuz

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 10 feb 2020, 18:20

Slobodas je napisao/la:
10 feb 2020, 17:33
Jedno je govoriti o autima tipa golfa 2 , a nesto je sasvim drugo pricati o nekim solidnim autima kojeg voza srednja klasa tipa Audi , Skoda, WW, Merceds godista 2005-2010 koja su izmedju 10-15 k KMa koja su presla preko 200 000 k . Vecina tih auta ima problema sa izduvom i ljudi su skidali one filtere tipa DPF EGR gdje mu npr padne sa euro 5 na euro 4 ili sa euro 4 na euro 3. Sta sad treba auto od 10 k koji npr ne moze proci euro 4 normu da padne na testu a npr golf 2 koji nema norme tj ima onu 1 normu koja je kao kod voza cire da prodje ?
Treba da zamijeni/očisti filter a ne samo da ga baci.
Nullius in verba

Slobodas
Kontakt:

Post Postao/la Slobodas » 10 feb 2020, 18:39

Heller je napisao/la:
10 feb 2020, 18:20
Slobodas je napisao/la:
10 feb 2020, 17:33
Treba da zamijeni/očisti filter a ne samo da ga baci.
Filteri sa preko 200.000 odu fizički ne mogu se više popraviti čišćenjem, nego je potrebno kupiti novi koji košta cc 1000 KM , ali eto i to uradiš i opet za 3 mjeseca začepi jer je gorivo od qovana a i zrak je preloš. Zato većina to i skida. I opet se vraćamo na početak loše gorivo zrak nemanje para itd. Msm prvo treba da se počne od tih nekih stvari osnovnih (gorivo , rupe po cesti, filteri na industrijskim postrojenim , plate dostojne života) pa onda kreni sa europskim standardima.
ǝpnsɐɹpǝɹd ısnɹ ǝظuɐuz

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 10 feb 2020, 19:01

Granice za Euro 4 normu (benzinci) su 1g za CO, 0.1 za ugljikovodik... Za dizelase 0.5 za C0 pa 0.3 itd.

Ova norma treba da bude minimum kada je BiH u pitanju, a da se vozila starijih normi otkupe po cijeni pribliznoj vrijednostima na trzistu. Usput, ovoj Euro 4 normi prisiti i vise novca na registracije glede ocuvanje okolisa, ali te pare uloziti samo u ovaj segment.

Onda, npr. vozilima sa Euro 5 ponuditi jeftinu zamjenu dpf filtera te zavisno od eko testa smanjti stavku - troskove zastite okoline.

Pojacati kontrolu kvalitete goriva na pumpama i tjt, glede ovog segmenta sto se nase zemlje tice.

To su jedina moguca rjesenja kojim se nece ostetiti sire mase a dosta toga ce uciniti po pitanju ekologije.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 10 feb 2020, 19:06, ukupno mijenjano 3 puta.

semcho
Kontakt:

Post Postao/la semcho » 10 feb 2020, 19:02

Jel ovdje neko iz Konjica ili mi se cini :D

nego da pitam za golfov motor 1.3i , potrosnja odrzavanje i ostalo, naravno mislim na golfica 2...

StrikeWarzone
Kontakt:

Post Postao/la StrikeWarzone » 10 feb 2020, 19:05

semcho je napisao/la:
10 feb 2020, 19:02
Jel ovdje neko iz Konjica ili mi se cini :D

nego da pitam za golfov motor 1.3i , potrosnja odrzavanje i ostalo, naravno mislim na golfica 2...
Ima jedan na piku prodaje se za 350 KM, ima i plin :D
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!

Beduin
Kontakt:

Post Postao/la Beduin » 10 feb 2020, 19:07

Jel ko od vas radio keramicku zastitu auta ili presvlacenje auta prozirnom folijom radi zastite?
Jeste skup vid zastite ali me zanimaju iskustva ako je neko radio?

Citao sam teoretski kako to izgleda, e sad iskustva s tim me zanimaju.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.

075 ❤

GospodinIzSarajeva
Kontakt:

Post Postao/la GospodinIzSarajeva » 10 feb 2020, 20:39

Hebem ja drzavu gdje ne mogu uvesti euro 4,a na ulicama nam euro 1<..Haj kontam sto ne mozes euro3,ali euro 4 ..
Ma hebo to da vozis auto od firme,imam ja u firmi passata 2019 nema tih para da ga ja ovdje parkiram,pa da se ujutru probudim a passata nema
Vlasnik ssba foruma - @Devedesetka

JarnoTrulli

Post Postao/la JarnoTrulli » 10 feb 2020, 21:53

Pa sta ako ga nema ujutro? Narucis taksi, saobracajna u padze i na posao, prvo napravis kafu sebi, pa sa soljicom u ruci prosetas u HR i kazes ukradeno mi auto. I naravno da je 2019, pa neces valjda dobit sluzbeno 2017. :mrgreen:

Kad smo vec kod kradja, u Njemackoj je to palo na cca 15k godisnje, sto je relativno zanemarivo, jer od toga je velika vecina na istoku, prvenstveno uz granicu za Poljskom.
Zadnja izmjena: JarnoTrulli, dana/u 10 feb 2020, 22:14, ukupno mijenjano 1 put.
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

Slobodas
Kontakt:

Post Postao/la Slobodas » 10 feb 2020, 22:08

Mom su jaranu tako klepili prije 2 mjeseca službeno auto (njemačka firma) ispred mog stana. Ništa zoveš policiju naprave ti neki papir (to traje par dana ) i s tim u firmu , sva sreća pa auto bili osigurano protiv krađe pa se i firma naplatila ali on nije imao problema. Još kod mene ima kamera na balkonu pa smo malo gledali ljudi za 10 min sve odradili. Policija govori kao na fazon znaju ko bi mogao biti ali im ne mogu ništa :bih:
ǝpnsɐɹpǝɹd ısnɹ ǝظuɐuz

GospodinIzSarajeva
Kontakt:

Post Postao/la GospodinIzSarajeva » 10 feb 2020, 22:16

Ma imam svoj sto bi firmin vozio i zajebavao se sa policijom i osiguranjem..
Nisam idalje pametan..Ja obozavam Rava 4,a znam da nemam para da ga uvezem ..Da se ne placa carina mogao bi,al dok carinu platim necu imat za hljeba :(
Nema rava ispod 7k da je euro5..
Ne znam sta se moze za 5-5,5k eura?
Kad bi bio SUV bilo bi :bow:
Vlasnik ssba foruma - @Devedesetka

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 11 feb 2020, 11:09

Ako zelis SUV, uvijek mozes potraziti Kia Sorento 2.5 dizelas, na nasem trzistu do 12500 KM (cak i 2006. godiste). Taj motor je strasno izdrzljiv a konstruisan je od strane inzinjera Hyndaia i Kia-e. Ugradjivao se i u Hyundaijev kombi. Ispod ovog cjenovnog ranga (nekih 11k) ne mozes uzeti ozbiljniji SUV, a da nije stariji od 15 godina.

Naravno tu su BMW X3 te pomenuti RAV4.

Kod ove vrste vozila moras obratiti paznju i na druge stvari tipa krsta kardana, reduktor isl.

StrikeWarzone
Kontakt:

Post Postao/la StrikeWarzone » 11 feb 2020, 13:28

Asteriks je napisao/la:
11 feb 2020, 11:09
Ako zelis SUV, uvijek mozes potraziti Kia Sorento 2.5 dizelas, na nasem trzistu do 12500 KM (cak i 2006. godiste). Taj motor je strasno izdrzljiv a konstruisan je od strane inzinjera Hyndaia i Kia-e. Ugradjivao se i u Hyundaijev kombi. Ispod ovog cjenovnog ranga (nekih 11k) ne mozes uzeti ozbiljniji SUV, a da nije stariji od 15 godina.

Naravno tu su BMW X3 te pomenuti RAV4.

Kod ove vrste vozila moras obratiti paznju i na druge stvari tipa krsta kardana, reduktor isl.
Taj Kijin motor ima problema s potrosnjom ulja, znaci svaki 2.5 Sorento. Ne pitaj kako znam :D
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: 19vendetta87, Bing [Bot], Goalgetter, huupmil, kraljttbvb i 5 gostiju.