Ali ne,moraju se prodat,ne postoji nacin da se zadrzi igrača.How yes no.Kako komentirate činjenicu da ti mladi Dinamovi igrači danas ne nose igru hrvatskog prvaka, nego rano nestaju u inozemstvu?
Trebalo bi se dvojako gledati na taj problem. Jedno su mladi igrači, a drugo mlada momčad. Dinamo treba svoje mlade igrače, sigurno, držati i gurati u momčad, ali isto tako im treba dopustiti i prisiliti ih da malo ostanu u momčadi i klubu, da ne idu već s 18, 19 i 20 godina van, nego makar kao Luka Modrić s 23. Do 23. godine već mogu dati svoj obol i vratiti nešto klubu te navijačima priuštiti zadovoljstvo. Imati isključivo mlade igrače, to je zadovoljstvo s jedne strane, ali to nije pravi posao seniorske momčadi. Seniorska momčad Dinama mora biti prava momčad. Te se dvije stvari razlikuju i mislim da Dinamo nikad ne bi trebao imati ovoliko stranaca. Apsolutno, nisam protiv stranaca, bez obzira odakle dolaze, ali mislim da ih je previše. Dinamo nije klub kojem je potreban toliki broj stranaca. Momčad u smislu kohezije i prave Dinamove atmosfere ne može postojati s toliko stranaca u klubu.
Jos malo Ilije:
Godinama u Europi,a i dalje ništa nisu naučili.Mogu Apoeli,Plzeni,Anorthosisi,ali eto Dinamo ne moze jer su ostali sto puta skuplji i bogatiji i kako sad to oni da pruze otpor takvim klubovima.Kako komentirate Dinamove ovosezonske europske nastupe? Nakon što nije izborena Liga prvaka, bilo je velikih najava i nadanja da bi se moglo dočekati proljeće u Europskoj ligi, no nije baš bajno počelo.
Bilo mi je jako žao što se Dinamo nije plasirao u Ligu prvaka, iako to ne bi ništa promijenilo u razvoju događaja. Prošle sam jeseni, kad je Dinamo igrao protiv PSG-a i Porta, rekao svoje mišljenje i bio sam jako decidiran u negativnom komentaru. Rekao sam da se ne može na tako diletantski način voditi momčad u Ligi prvaka. Naime, da pojednostavnim. Dinamovi ljudi pripremaju momčad za Ligu prvaka kao da je to hrvatsko prvenstvo. Liga prvaka i Europska liga to nisu. Uzimajući u obzir da je teško Dinamovom treneru, bilo kojem, pripremati momčad za Ligu prvaka i teške utakmice kad u domaćem prvenstvu nema teške utakmice, svejedno mislim da bi priprema trebala biti drugačija. Čak i u smislu krive najave utakmice, kao što je bilo prije dvije godine. Dolazi nam Real Madrid u Zagreb, a mi slušamo izjave da će ga Dinamo napasti. Pa onda idemo na Santiago Bernabeu, pa slušamo kako ćemo im uzeti posjed lopte. To nije samo nerealno, to su laži koje utječu na momčad. Mi s takvim klubovima idemo igrati kao da je u pitanju ne Hajduk u Splitu, nego Slaven Belupo u Koprivnici. To baš nije isto i to je najveći problem. Ne može se na taj način igrati Europska liga, ona se u taktičkom smislu treba pripremati drugačije i mislim da je to najveća greška neuspjeha koji Dinamo bilježi u Europi sada već treću godinu zaredom. Nadam se da će se prekinuti jer ovo još nije gotovo.
Pa Ilija dalje nastavlja:
Sammir legenda Dinama.Da ste danas trener Dinama, biste li tolerirali povlaštene igrače, poput Sammira, za kojeg neki bivši igrači tvrde da je znao mamuran dolaziti na treninge.
Čujte, od 2008. godine sam tri puta odbio biti trener Dinama isključivo zato što te stvari ne toleriram i ne prihvaćam kao normalne. Svaki igrač je dužan prema momčadi i klubu ispunjavati svoje osnovne obaveze. Ako ih ne ispunjava, ne može biti član momčadi. Najveći problem Dinama je to što je taj igrač imao drugačiji tretman od drugih u svlačionici. On je, koliko sam upoznat, a neki treneri su to i javno rekli, previše asocijalan što se tiče ulaska u momčad kao čovjeka da bi ga drugi samo tako prihvatili zahvaljujući njegovom talentu. On je talentiran, ali nije sastavni dio momčadi. Ako nije sastavni dio momčadi, svaki imalo pametan čovjek bi ga transferirao i tražio neko drugo rješenje jer ovo nema smisla. Od momčadi koja ima potencijal, a Dinamo ga uvijek ima više ili manje, napravi se nešto što je ispod te vrijednosti i to je najveća mana Sammirovog višegodišnjeg boravka ovdje. On je najtalentiraniji igrač u državi, tu nema dileme, ali njegov doprinos Dinamu, ne samo na terenu, i cijelo njegovo djelovanje oko momčadi je previše negativno da bi toliko godina bio tu.
Idemo dalje Ilija:
Tko zna koji vec koji ukazuje na to da se psihopat mijesa u odabir igrača i ostale stvari u nadležnosti trenera.Nepodoban.Svaki nogometni razgovor u Hrvatskoj je nemoguće odraditi bez spominjanja Zdravka Mamića. Kako ste u svoje vrijeme surađivali s njim i kakav odnos imate danas?
Prije neka tri tjedna smo razgovarali nakon dugo vremena. On i ja nikad nismo bili posvađani, osim kad se rastajemo. Onda to traje 30 sekundi i više nas nema. Tako je bilo i posljednji put 2009. godine i to što sam vama rekao, rekao sam i njemu. Ja nemam obzira prema tome u smislu da moram isključivati svoje mišljenje. Ja njemu ne odgovaram kao takav. Zašto sam odbijao doći u Dinamo par puta? Jednostavno znam da bi to bilo kratkog vijeka, a ja takve stvari ne toleriram i ne podnosim. Ne mogu raditi svoj posao na takav način, pa je onda bolje i ne počinjati kad znam da ćemo kratko vrijeme biti u poslu. Žao mi je zbog Dinama, ja sam dinamovac cijeli život, i uvijek se nadam da ću ponovno doći u nekim okolnostima, ali nikad nisam srljao u to. Ostavimo to za neka buduća vremena ako budemo živi i zdravi.
I za kraj:
Zdravko Mamić čovjek s vizijom.Kako gledate na učestale smjene trenera u Hrvatskoj. Rok trajanja im zna biti vrlo kratak. Prvenstveno mislim na Dinamo, ali ni drugi klubovi nisu iznimka.
Bez da se netko nađe uvrijeđen, ne želim nikoga uvrijediti ni podcjenjivati, ali u velikoj većini slučajeva vodstva naših klubova nisu dorasla tako ozbiljnom poslu kao što je vizija i planiranje uspjeha. Ako je planiranje, mora biti dugoročno, jer inače nije planiranje, i mislim da su nesposobni da vode tako nešto. Ako nemaju sposobnost voditi nogometni klub, onda je sigurno da ne mogu platiti i dovesti trenera koji im odgovara. Ne odgovara svaki trener svakom klubu. Ilija Lončarević ne mora odgovarati Istri, Rijeci ili Slaven Belupu. Ako to ne znaju napraviti, onda će lako i promijeniti trenera kad uđe u negativnu seriju iz nekog razloga. Negativan rezultat može biti posljedica prošlosti, sadašnjosti, slučajnih okolnosti... Ako nemaju pravu viziju što će raditi s trenerom kojeg su izabrali, onda ga mijenjaju. Nemaju pravi plan i strpljenja za tako nešto. Najlakše je reći da trener ne valja, hajmo ga promijeniti. Malo ga mediji popljuju, malo ovo, ono, to je normalno, i idemo dalje. Doći će neki novi i napravit će vrlo vjerojatno isto što i onaj stari. Vani u normalnom svijetu, koji zna planirati i raditi biznis, takve se stvari ne događaju zato što izaberu čovjeka i daju mu nekakav mandat od dvije, tri godine da radi svoj posao.