Koja je najuspješnija država regiona u sportu?

Aktuelna dešavanja na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88

marconato
Kontakt:

Re: Koja je najuspješnija država regiona u sportu?

Post Postao/la marconato » 29 jul 2018, 16:11

Fikret1946 je napisao/la:ja mislim da je odbojka trenutno popularnija i od NBA i NFL zajedno
Nije tvoje da mislis, tvoje je samo da citas... ;)
Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...

LAZARUS2000
Kontakt:

Post Postao/la LAZARUS2000 » 29 jul 2018, 16:15

marconato je napisao/la:
Ramiy je napisao/la:
marconato je napisao/la:"Na ovim prostorima" obuhvata "malo" vise od ovog foruma. To sto Hr i BiH nemaju nikakvog uspjeha u odbojci, pa shodno tome, ista je medijski na margini, ne mora znaciti da je rukomet nesto ispred odbojke!
Regiju cine: Slovenija, Srbija, Makedonija, Hrvatska, BiH, Kosovo, Crna Gora...

I gdje je eto osim mozda u Srbiji popularnija odbojka od rukometa?
Pa eto, prvo u citavoj BiH nije apsolutno popularniji i praceniji rukomet, u Sloveniji takodje se oba sporta prate, vise rukomet, ali Slovenci imaju i odbojku jaku.. u CG rukomet. U Srbiji je tu negdje, oba sporta su u sijenci fudbala i kosarke!

Sustina price je u tome sto bi se druga pjesma ovde pjevala da ostale zemlje imaju i upola uspjeh kao Srbija u odbojci! Pa normalno da u Hr i BiH nema interesovanja za odbojku kada iste nema ni na mapi!

Sta cemo sad stavljati rukomet ispred odbojke samo zato jer se odbojka ne prati u navedenim zemljama.. :roll:

P.S. Nije bitno koliko drzava kod nas prati ili ne prati, bitna je ukupna populacija! Srbija ima stanovnika k'o Hr i BiH zajedno... ;)
Nemoj da budeš tako siguran za crnu goru imali su odlične ekipe u evro kupovima u odbojci i to muškoj. Kod njih je popularan ženski rukomet, ali muška odbojka je popuparnija mnogo
Kapije moćne na putu nek stoje,
sve kazne na glavu nek mi se sruše,
ja sam gospodar sudbine svoje
- jedini kapetan svoje duše.

LAZARUS2000
Kontakt:

Post Postao/la LAZARUS2000 » 29 jul 2018, 16:17

Inače da upišemo još jedan trofej u tenisu. Olga Danilović osvojila prvi wta trofej.

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 29 jul 2018, 16:32

pa evo da ne idemo nigdje dalje, u BiH koliko god da ima rukometnih klubova, ima i odbojkaških. Postoje gradovi/mjesta koji tradicionalno baštine ljubav prema jednom ili drugom sportu. Imaš rukometne gradove Goražde, Ljubuški, Visoko, Doboj... al imaš i odbojkaške kao što su Brčko, Modriča, Kakanj, Gacko, Ljubinje... Dakle oba sporta su ovdje i zastupljena i praćena i fakat je teško reći koji je popularniji. U Srbjji isto tako (iako je odbojka mnogo trofejnija). Za ostatak ex-yu prostora, nisam siguran kakva je situacija.

Bravo Olga :clap:
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

Mokes
Kontakt:

Post Postao/la Mokes » 29 jul 2018, 16:34

alan_kardec je napisao/la:pa evo da ne idemo nigdje dalje, u BiH koliko god da ima rukometnih klubova, ima i odbojkaških. Postoje gradovi/mjesta koji tradicionalno baštine ljubav prema jednom ili drugom sportu. Imaš rukometne gradove Goražde, Ljubuški, Visoko, Doboj... al imaš i odbojkaške kao što su Brčko, Modriča, Kakanj, Gacko, Ljubinje... Dakle oba sporta su ovdje i zastupljena i praćena i fakat je teško reći koji je popularniji. U Srbjji isto tako (iako je odbojka mnogo trofejnija). Za ostatak ex-yu prostora, nisam siguran kakva je situacija.

Teško reći, a odbojkaška reprezentacija se i ne prati.
Da nekad pratiš bh sport znao bi kakva je euforija vladala 2008.-me kad smo igrali baraž s Mađarskom.
League winners
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★

London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 29 jul 2018, 16:47

osim reprezentacije, u ovoj zemlji postoje i klubovi i ligaška takmičenja u oba sporta a ti da pratiš bh sport, znao bi da odbojkaška repka BiH, ne postoji, odnosno jedno vrijeme nije postojala, ne znam kakva je trenutno situacija.
Al ne zbog toga što je odbojka nepopularna ili što je niko ne igra (naprotiv, već sam naveo nekoliko mjesta u BiH gdje se živi i voli odbojka), već zbog nekih drugih stvari.
Uostalom, i rukometna repka i savez su u velikim problemima zadnjih godina.
Zadnja izmjena: alan_kardec, dana/u 29 jul 2018, 16:49, ukupno mijenjano 1 put.
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

Fikret1946
Kontakt:

Post Postao/la Fikret1946 » 29 jul 2018, 16:48

Mokes je napisao/la:
alan_kardec je napisao/la:pa evo da ne idemo nigdje dalje, u BiH koliko god da ima rukometnih klubova, ima i odbojkaških. Postoje gradovi/mjesta koji tradicionalno baštine ljubav prema jednom ili drugom sportu. Imaš rukometne gradove Goražde, Ljubuški, Visoko, Doboj... al imaš i odbojkaške kao što su Brčko, Modriča, Kakanj, Gacko, Ljubinje... Dakle oba sporta su ovdje i zastupljena i praćena i fakat je teško reći koji je popularniji. U Srbjji isto tako (iako je odbojka mnogo trofejnija). Za ostatak ex-yu prostora, nisam siguran kakva je situacija.

Da nekad pratiš bh sport znao bi kakva je euforija vladala 2008.-me kad smo igrali baraž s Mađarskom.
ma pusti ih, da uzmu medalju u bočanju to bi bio planetarno popularan sport i popularniji od fudbala i rukometa zajedno :lol:

LAZARUS2000
Kontakt:

Post Postao/la LAZARUS2000 » 29 jul 2018, 17:15

Fikret1946 je napisao/la:
Mokes je napisao/la:

ma pusti ih, da uzmu medalju u bočanju to bi bio planetarno popularan sport i popularniji od fudbala i rukometa zajedno :lol:
Da odbojka je ko boćanje.
Da evo ga taj smiješni i nepopularni sport.

Fuerza
Kontakt:

Post Postao/la Fuerza » 29 jul 2018, 17:21

Ne znam zašto se nekim sportovima ovdje daje veća važnost u odnosu na druge. Sad odjednom, odbojka nije bitan sport jer se slabo prati u regiji, a popularan je u cijelom svijetu. Onda se za vaterpolo kaže da nije bitan, jer se ne prati u svijetu. Pa dobro ako se ne prati u svijetu prati se u regiji i trebao bi biti predmet ove rasprave jer imamo u regiji 3 svetske vaterpolo sile.
Sve se ovo izgleda svede na fudbal... Ne mogu reći i na košarku jer se odmah neko nađe i kaže kako se u Bocvani ne prati košarka, pa se ni ona ne može uzeti kao neki bitan i popularan sport...

LAZARUS2000
Kontakt:

Post Postao/la LAZARUS2000 » 29 jul 2018, 17:27

Dakle rukomet je sport koji je krizi. Velikoj. Sport koji mnogo zavisi od sudija. Pokušava se sa nekim pravilima da se promijeni da bude bolji brži i više pošten. Ne ide baš. Odbojka je sport u progresiji. Svako novo pravilo učinilo je taj sport atraktivnim. Toplo svima koji ne prate preporučujem da se bace na praćenje.
Što se tiče konkurentnosti, rukomet ti igra koja takoreći ne postoji van evrope. Odbojku igra cijeli svijet. Najveći i najjači tim zadnje dvije decenije je van evrope i to možemo reći u obje konkurencije. Brazil naravno. Tu je i SAD, a tu je i Kina u ženskoj konkurenciji. Nekada je Kuba pravila dar mar. U obje konkurencije. Iz Azije u muškoj konkurenciji imamo Iran koji može i koji dobija sve reprezentacije svijeta. Dobri su i kanađani, pa i Australija može da prođe. A šta tek reći o evropi? Francuska, Rusija, Italija, Srbija, Poljska Bugarska, Turska. Francuskoj i Bugarskoj fali ženska, a Turskoj muška odbojka. Solidni su španci, holanđani, finci, slovenci i portugalci.
Jedino je Afrika kita, ali hej to je Afrika. Kad gledamo ovako shvatimo da je odbojka možda jedini sport koji nam pruža globalnu raznovrsnost, i konkurentnost. Kad je Svjetsko prvenstvo u odbojci favoriti za titulu su sa 4 kontinenta. To nije niti u jednom kolektivnom sportu.
Još nešto. Da se u Bosni posveti malo pažnje ovom sportu rezultati bi brzo došli jer ima talenta. I brzo bi se ovdje pjevala neka druga pjesma. Dobro hrvati bi i dalje tvrdili da je rukomet taj divni ali pomalo umirući sport bolji i popularniji od odbojke

lucky13
Kontakt:

Post Postao/la lucky13 » 29 jul 2018, 19:50

Avantii je napisao/la:Uh, to je klasicna zamena teza i pisanje uz vjetar. Ono sto je cinjenica je da je odbojka dosta rasprostranjenija, pa i popularnija u svijetu.
A kod tog poredjenja Srbije i Hrvatske, u rukometu su uspjesniji Hrvati. Nema dileme. S tim da su poslednjih godina u slobodnom padu. Ali je Srbija, iako savez katastrofalno radi, imala srebro prije nekoliko godina na Evropskom i redovno ucestvuju na velikim takmicenjima. Na tom EP gdje su uzeli srebro, pobijedjena je Hrvatska u polufinalu. Sa druge strane Hrvatske u odbojkaskim krugovima nema ni u tragovima, dok Srbija u obje konkurencije uzima redovno medalje.
naravno da su hr uspjesniji u rukometu ukupno gledajuci ali treba naglasiti da je hr uspjesnija samo u muskom rukometu a srbija u zenskom. u odbojci je srbija uspjesnija u obje kategorije (kao u ostalom i u kosarci i tenisu).

ovdje opet dolazimo do toga, pa ko prati zenski sport... a onda se opet poslije prica o janici, blanki i sandri kad se prica o OI i atletici, dok eto npr. u atletici hr nema ni jednu musku medalju sa velikih natjecanja a sr ima 11 a janica se stavlja i ispred jednog noleta u diskusijama o naj sportisti sa ovih prostora. da ne pominjem da su upravo tenis i odbojka planetarno najpopularniji zenski sportovi kako po medijskoj paznji, pracenosti ali i sportovi gdje su zenske zarade najblize kolegama.

PS:
glavna razlika izmedju hr i sr je to sto je sr u sportovima u kojima je jaca (kosarka, tenis, odbojka i vaterpolo) i svjetska velesila sa mnostvom medalja i trofeja kao i velikim kontinuitetom. i sto u svim tim sportovima (sa izuzetkom vaterpola) ima velike uspjehe i u muskoj i u zenskoj kategoriji. hr sa druge strane je naravno bolja u fudbalu od sr ali nema ni jedan trofej a od osamostaljenja je tu uzela 2 medalje (u ovih 27 godina). cak i sr ima trofeje u fudbalu, doduse klupske i u nizim kategorijama. isto tako hr zenski timski sport je nepostojeci.

jos jedna stvar koju volim kod sr je sto ne kupuje strance. sa izuzetkom one amerikanke u zenskoj kosarci svi su ili rodjeni u sr ili im je porijeklo srpsko. nema kupljenih amera, spanaca, brazilaca, rumuna itd...
Zadnja izmjena: lucky13, dana/u 02 avg 2018, 23:45, ukupno mijenjano 1 put.

lucky13
Kontakt:

Post Postao/la lucky13 » 01 avg 2018, 09:47

clanak sa pocetka ove godine iz nezavisnih hr novina i gola o h2h duelima hr i sr iz, kako oni navode, 4 najpopularnija sporta (ogranicili su se samo na musku konkurenciju):

https://www.nezavisne.com/sport/ostali_ ... etu/459899
http://www.goal.com/hr/vijesti/veliki-h ... 0zxnvdr0k6

po meni bi tu imao mjesta i tenis, jer je bilo dosta susreta recimo nole - cilic ali i ostalih sr - hr igraca , pa u DCu ali ko ce to sve pohvatat (a bilo je i susret(a) u odbojci). a i imaju jedan propust koji sam primijetio. bas u rukometu, poraz hr na EP u spaniji 1996, 24-27. tako da je u rukometu i dalje nerijeseno uz bolju gol razliku srbije.

uNbx
Kontakt:

Post Postao/la uNbx » 01 avg 2018, 11:48

Definitivno ima talenta kod nas što se tiče odbojke, bar ženske. Dok sam išao u srednju, redovno sam pratio gimnazijade, dane sporta i tako te turnire, jako kvalitetnih odbojkašica je bilo. Šteta što se ne ulaže, mislim da bi mogli napravit zapaženiji rezultat. Ne znam kakva je sad situacija sa talentima i to, al tad je bilo baš dobro.
jedan devet čet'ri šest
željkan vazda mačić čest

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 01 avg 2018, 12:05

uNbx je napisao/la:Definitivno ima talenta kod nas što se tiče odbojke, bar ženske. Dok sam išao u srednju, redovno sam pratio gimnazijade, dane sporta i tako te turnire, jako kvalitetnih odbojkašica je bilo. Šteta što se ne ulaže, mislim da bi mogli napravit zapaženiji rezultat. Ne znam kakva je sad situacija sa talentima i to, al tad je bilo baš dobro.
2 ponajbolje odbojkasice svijeta su hercegovka - Bošković i posavka - Mihajlović!
Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 01 avg 2018, 12:07

uNbx je napisao/la:Definitivno ima talenta kod nas što se tiče odbojke, bar ženske. Dok sam išao u srednju, redovno sam pratio gimnazijade, dane sporta i tako te turnire, jako kvalitetnih odbojkašica je bilo. Šteta što se ne ulaže, mislim da bi mogli napravit zapaženiji rezultat. Ne znam kakva je sad situacija sa talentima i to, al tad je bilo baš dobro.
Najveci talenat Evrope u generaciji 99 je Adis Lagumdzija, sin bivseg BiH Reprezentativca, Turci ga davno vrbovali sebi i igra za njihove Reprezentacije.
Marko Matic iliti Mert Matic je 95.godiste, igra za tursku Reprezentaciju, on je iz Domaljevca.
Prije dvije godine Mustedanagic igrao u jakom klubu Friedrichschafenu.
Sasa Starovic je iz Gacka, igrao za Reprezentaciju Srbije, ali mislim da vec par godina ne igra.
Mogli bi mi solidnu Reprezentaciju sastaviti kad bi nam se svi odazvali.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 01 avg 2018, 19:32, ukupno mijenjano 1 put.

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 01 avg 2018, 18:41

Ne igra Saša odavno za reprezentaciju ima već par godina. A on ima i sestru Sanju, i ona je negdje vani, godinama igrala po jakim ekipama...
RIP Adis Selmanović

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 01 avg 2018, 19:32

alan_kardec je napisao/la:Ne igra Saša odavno za reprezentaciju ima već par godina. A on ima i sestru Sanju, i ona je negdje vani, godinama igrala po jakim ekipama...
Koji je razlog, ne poziva ga se, ili on vise ne zeli?

Najveci problem BiH odbojke je sto je nema u medijima. Zbog toga nema ni interesa za Reprezentacijom, a siguran sam da bi se za 5 godina mogla napraviti solidna repka, nista manje konkurentna od recimo rukometne, ili kosarkaske.

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 01 avg 2018, 19:44

Odbojku sam pokusao pratiti 5 minuta i bilo mi je previse.Rukomet pratim na reprezantativnom nivou BiH,svjetsko,evropsko,OI uvijek mi bude super zanimljivo,na klupskom nivo gledam samo zavrsnice LP.
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

filip13

Post Postao/la filip13 » 02 avg 2018, 07:34

lucky13 je napisao/la:clanak sa pocetka ove godine iz nezavisnih hr novina i gola o h2h duelima hr i sr iz, kako oni navode, 4 najpopularnija sporta (ogranicili su se samo na musku konkurenciju):

https://www.nezavisne.com/sport/ostali_ ... etu/459899
http://www.goal.com/hr/vijesti/veliki-h ... 0zxnvdr0k6

po meni bi tu imao mjesta i tenis, jer je bilo dosta susreta recimo nole - cilic ali i ostalih sr - hr igraca , pa u DCu ali ko ce to sve pohvatat (a bilo je i susret(a) u odbojci). a i imaju jedan propust koji sam primijetio. bas u rukometu, poraz hr na EP u spaniji 1996, 24-27. tako da je u rukometu i dalje nerijeseno uz bolju gol razliku srbije.

nezavisne novine nisu hrvatske nego naše,iz b. luke su

lucky13
Kontakt:

Post Postao/la lucky13 » 02 avg 2018, 08:16

ok, nisam znao, ali oni su svakako samo preuzeli clanak iz gola.

Odgovori

Natrag na “Aktuelne teme”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.