Trazi kompenzaciju za ViaduktsuperFrankie je napisao/la: ↑25 apr 2025, 20:34Koverta je neizbjezna, samo da ne bude previse strasna![]()
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨
Argentina je zemlja sa dugom tradicijom stočarstva. Danas broji preko 53 miliona grla stoke, najviše goveda, što je čini jednom od vodećih država u proizvodnji mesa, prije svega glede kvaliteta. Prostrane travnate ravnice tzv. pampasi idealne su za ispašu, a stočarstvo je tamo više od zanimanja, tačnije stil života.spolacentra je napisao/la: ↑25 apr 2025, 15:22Bravo. Ja sam procitao taj komentar jucer ali sam zaboravio odgovoriti. Lako je sve te stvari provjeriti ali ljudi ipak vole lupati. I sto je najzalosnije, takvi su inace najglasniji.Asteriks je napisao/la: ↑25 apr 2025, 09:49Argentina je jedan od ključnih dobavljača mesa za EU.
Argentinska junetina se izvozi rashlađena i vakumirana u hlađenim kontejnerima na kontrolisanoj temperaturi od 0° do 2° C. To osigurava kvalitet i sigurnost proizvoda do nekoliko sedmica.
Glede Švabije, Argentina je jedina treća zemlja koja ima značajan udio u njemačkom uvozu govedine.
Tako da, možes dobiti prilično svježe te dobar kvalitet i iz ovako udaljenih zemalja, čak i kada domaći stočni fond podmiruje potrebe vlastitog tržišta.
Važna je kontrola, kako sutra ne bi kupovao duboko zaleđene filete iz Turske kao friške.
Msm, meso se inače čuva zaleđeno po zamrzivačima, pa tako i domaće tele koje se zakolje te spremi za zimnicu. Stvar je u kvalitetu porijekla, načinu skladištenja i obrade.
S druge strane, kod nas po nekim rijetkim stočarskim selima, čini se, vladaju visoki standardi, barem kad ih pitaš. A onda vidiš Ramiza kako kolje tele tik uz pojatu, gdje se jučer omacila mačka. Malo plakne ruke, obriše od staru kecelju, te oma nako pakuje u kese.
Sevap je kupiti njihovu govedinu.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Aleksandra Pandurevic gostovala kod Senada. Navodno pored Vijadukta, ima jos dosta arbitraza. Povuci ce nas ovi iz RS-a na dno kad pocnu dolaziti tuzbe na naplatuTih sto miliona nije problem koji nije rješiv! EP Hrvatske traži sto miliona za ‘Gacko’! Imate i predarbitražu ‘Trusina’! Doći ćete do iznosa tri milijarde maraka!

Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
-
- Kontakt:
Ta grla unistise prirodu i kvalitet zivota svim vrstama zivotinja i biljaka.Asteriks je napisao/la: ↑26 apr 2025, 00:10Argentina je zemlja sa dugom tradicijom stočarstva. Danas broji preko 53 miliona grla stoke, najviše goveda, što je čini jednom od vodećih država u proizvodnji mesa, prije svega glede kvaliteta. Prostrane travnate ravnice tzv. pampasi idealne su za ispašu, a stočarstvo je tamo više od zanimanja, tačnije stil života.spolacentra je napisao/la: ↑25 apr 2025, 15:22Bravo. Ja sam procitao taj komentar jucer ali sam zaboravio odgovoriti. Lako je sve te stvari provjeriti ali ljudi ipak vole lupati. I sto je najzalosnije, takvi su inace najglasniji.Asteriks je napisao/la: ↑25 apr 2025, 09:49
Argentina je jedan od ključnih dobavljača mesa za EU.
Argentinska junetina se izvozi rashlađena i vakumirana u hlađenim kontejnerima na kontrolisanoj temperaturi od 0° do 2° C. To osigurava kvalitet i sigurnost proizvoda do nekoliko sedmica.
Glede Švabije, Argentina je jedina treća zemlja koja ima značajan udio u njemačkom uvozu govedine.
Tako da, možes dobiti prilično svježe te dobar kvalitet i iz ovako udaljenih zemalja, čak i kada domaći stočni fond podmiruje potrebe vlastitog tržišta.
Važna je kontrola, kako sutra ne bi kupovao duboko zaleđene filete iz Turske kao friške.
Msm, meso se inače čuva zaleđeno po zamrzivačima, pa tako i domaće tele koje se zakolje te spremi za zimnicu. Stvar je u kvalitetu porijekla, načinu skladištenja i obrade.
S druge strane, kod nas po nekim rijetkim stočarskim selima, čini se, vladaju visoki standardi, barem kad ih pitaš. A onda vidiš Ramiza kako kolje tele tik uz pojatu, gdje se jučer omacila mačka. Malo plakne ruke, obriše od staru kecelju, te oma nako pakuje u kese.
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 892300055X
samoposmatram je napisao/la: ↑26 apr 2025, 15:24Ta grla unistise prirodu i kvalitet zivota svim vrstama zivotinja i biljaka.Asteriks je napisao/la: ↑26 apr 2025, 00:10Argentina je zemlja sa dugom tradicijom stočarstva. Danas broji preko 53 miliona grla stoke, najviše goveda, što je čini jednom od vodećih država u proizvodnji mesa, prije svega glede kvaliteta. Prostrane travnate ravnice tzv. pampasi idealne su za ispašu, a stočarstvo je tamo više od zanimanja, tačnije stil života.spolacentra je napisao/la: ↑25 apr 2025, 15:22
Bravo. Ja sam procitao taj komentar jucer ali sam zaboravio odgovoriti. Lako je sve te stvari provjeriti ali ljudi ipak vole lupati. I sto je najzalosnije, takvi su inace najglasniji.

U Pampasu, tradicionalnoj poljoprivrednoj regiji Argentine, genetski modificirana soja zamijenila je nekadašnje pašnjake i šume. Plantaže soje prostiru se na mnooogo hektara, potaknute velikom potražnjom iz Azije i Evrope. Na sjeveru i sjeveroistoku zemlje, ovaj način sjetve izaziva ekološke probleme, ugrožavajući bioraznolikost i stočarstvo te potičući rasprave o održivosti.
Argentina prirodno ima ogromne travnate površine i nije morala krčiti šume zbog stočarstva. Ali je boom uzgoja soje promjenio okolnosti.
Naravno da i intenzivno stočarstvo divljim širenjem narušava biodiverzitet, ali to je tradicionalno zanimanje tamošnjeg stanovništva koje seže daleko u prošlost. Plus što stoka ispašom štiti površine od zarastanja, požara itd.
-
- Kontakt:
Ovo je meso za izvoz iz Argentine. Javi kad vidis sliku sa ispase. https://www.google.com/search?client=ms ... 1&dpr=1.88Asteriks je napisao/la: ↑26 apr 2025, 17:41samoposmatram je napisao/la: ↑26 apr 2025, 15:24Ta grla unistise prirodu i kvalitet zivota svim vrstama zivotinja i biljaka.Asteriks je napisao/la: ↑26 apr 2025, 00:10
Argentina je zemlja sa dugom tradicijom stočarstva. Danas broji preko 53 miliona grla stoke, najviše goveda, što je čini jednom od vodećih država u proizvodnji mesa, prije svega glede kvaliteta. Prostrane travnate ravnice tzv. pampasi idealne su za ispašu, a stočarstvo je tamo više od zanimanja, tačnije stil života.
U Pampasu, tradicionalnoj poljoprivrednoj regiji Argentine, genetski modificirana soja zamijenila je nekadašnje pašnjake i šume. Plantaže soje prostiru se na mnooogo hektara, potaknute velikom potražnjom iz Azije i Evrope. Na sjeveru i sjeveroistoku zemlje, ovaj način sjetve izaziva ekološke probleme, ugrožavajući bioraznolikost i stočarstvo te potičući rasprave o održivosti.
Argentina prirodno ima ogromne travnate površine i nije morala krčiti šume zbog stočarstva. Ali je boom uzgoja soje promjenio okolnosti.
Naravno da i intenzivno stočarstvo divljim širenjem narušava biodiverzitet, ali to je tradicionalno zanimanje tamošnjeg stanovništva koje seže daleko u prošlost. Plus što stoka ispašom štiti površine od zarastanja, požara itd.
Postoji nekoliko načina, uključujući i oznake, koje se koriste za različite vrste uzgoja mesa. Pa imaš meso iz slobodnog uzgoja itd.
Taman će Švabo kupovati fušeraj pod oznakom kvalitete.
Međutim, eksplozija plantaža soje, ozbiljno je promjenila okolnosti.
Isto tako, naći ceš trilion slika i tekstova kako goveda tamo pasu po pašnjacima.
Taman će Švabo kupovati fušeraj pod oznakom kvalitete.
Međutim, eksplozija plantaža soje, ozbiljno je promjenila okolnosti.
Isto tako, naći ceš trilion slika i tekstova kako goveda tamo pasu po pašnjacima.
-
- Kontakt:
Napisao si previse ruzicastu sliku za moj ukus i zato te bockam.
Svabo, amerikanac, bosanac, argentinac koji se nebavi stocarstvom nema pojma sta jede. Moze jesti konjsko meso a govoriti govedina.
Sta god postane mainstream je goli qurac. A ta grassfed jedva stigne redovno Trumpu na sto, a kamoli obicnim svabama.
Cheers.
Apropo te price, poznanik radi u mesnici u Njemackoj. Ne znam koliko je to praksa, ali uglavnom, prodaju tamo i jaja pored mesa. Kaze dodje puna kutija "komercijalnih", farmskih jaja.. a oni ih iza samo prepakuju i stave oznaku "free range" i prodaju nesto skuplje.samoposmatram je napisao/la: ↑26 apr 2025, 18:16Napisao si previse ruzicastu sliku za moj ukus i zato te bockam.
Svabo, amerikanac, bosanac, argentinac koji se nebavi stocarstvom nema pojma sta jede. Moze jesti konjsko meso a govoriti govedina.
Sta god postane mainstream je goli qurac. A ta grassfed jedva stigne redovno Trumpu na sto, a kamoli obicnim svabama.

Ali sve u svemu, slazem se sa ovim boldovanim. Hvala Bogu pa sam na selu, pa bukvalno 95% hrane koju jedem je iz moje proizvodnje.
-
- Kontakt:
Nazalost sve manje ljudi se bavi poljem za svoju skrb. A da rade manje bi bolovali od kila, pritiska, secera, srcanih bolesti... sve iz prodavnice je lose i otrovno, a 99% ishrane svakog stanovnistva.dscile je napisao/la: ↑26 apr 2025, 18:29Apropo te price, poznanik radi u mesnici u Njemackoj. Ne znam koliko je to praksa, ali uglavnom, prodaju tamo i jaja pored mesa. Kaze dodje puna kutija "komercijalnih", farmskih jaja.. a oni ih iza samo prepakuju i stave oznaku "free range" i prodaju nesto skuplje.samoposmatram je napisao/la: ↑26 apr 2025, 18:16Napisao si previse ruzicastu sliku za moj ukus i zato te bockam.
Sta god postane mainstream je goli qurac. A ta grassfed jedva stigne redovno Trumpu na sto, a kamoli obicnim svabama.![]()
Ali sve u svemu, slazem se sa ovim boldovanim. Hvala Bogu pa sam na selu, pa bukvalno 95% hrane koju jedem je iz moje proizvodnje.
- akisarajevo92
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Miletić kaže da je prijavljeni prihod toj fiktivnj firmi Viaduct negdje oko par hiljada eura a mi im moramo isplatiti 200 miliona. I niko neće odgovarati za tokraljttbvb je napisao/la: ↑26 apr 2025, 15:11Aleksandra Pandurevic gostovala kod Senada. Navodno pored Vijadukta, ima jos dosta arbitraza. Povuci ce nas ovi iz RS-a na dno kad pocnu dolaziti tuzbe na naplatuTih sto miliona nije problem koji nije rješiv! EP Hrvatske traži sto miliona za ‘Gacko’! Imate i predarbitražu ‘Trusina’! Doći ćete do iznosa tri milijarde maraka!![]()

- VensanKasel
- Kontakt:
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
Postoje detaljni protokoli sigurnosti kvalitete BIO hrane, zatim hrane iz slobodnog uzgoja etc. To su certifikati akreditovanih kontrolnih tijela u zemlji porijekla, usklađeni npr. sa EU standardima. Pa laboratorijske analize na pesticide, umjetna đubriva itd.dscile je napisao/la: ↑26 apr 2025, 18:29Apropo te price, poznanik radi u mesnici u Njemackoj. Ne znam koliko je to praksa, ali uglavnom, prodaju tamo i jaja pored mesa. Kaze dodje puna kutija "komercijalnih", farmskih jaja.. a oni ih iza samo prepakuju i stave oznaku "free range" i prodaju nesto skuplje.samoposmatram je napisao/la: ↑26 apr 2025, 18:16Napisao si previse ruzicastu sliku za moj ukus i zato te bockam.
Sta god postane mainstream je goli qurac. A ta grassfed jedva stigne redovno Trumpu na sto, a kamoli obicnim svabama.![]()
Zatim u Švabiji imaš primjer Öko-Test, njemački potrošački magazin, koji nezavisno testira proizvode, šalje ih na analize, provjerava prisustvo štetnih supstanci te radi anketiranja velikog broja kupaca i njihovih iskustava.
Upravo je ovaj Öko-Test pronašao količinu dioksina iznad normalne u BIO jajima par proizvođača po nekim trgovinama, te jasno obznanili.
Niko ne može dokazati na osnovu analize razliku kvaliteta dva normalna jaja iz slobodnog uzgoja te drugog načina, gledajući samo hemijski sastav. Zato postoje protokoli, kontrole uzgoja, inspekcije etc. Istina kvalitetna jaja imaju poseban miris, te onu finu boju žumanca.
Pogledaj samo koja je procedura da ćevapi dobiju oznaku geografskog porijekla.
Danas se kvalitet plaća, a konkurencija je ogromna. Zemlje poput Francuske, Holandije, Irske i sl., jedva čekaju skandal konkurenta, pogotov države poput Argentine, koja je mukotrpno izgradila svoju reputaciju.
Selo nam je svetinja i to je kao neka mjera. Obišao sam 15ak sela općine Konjic, te mnogo diljem HNK i ono što sam primjetio u nekim mjestima je itekako opasno, u kontekstu manjka higijene, potencijalne zaraze itd. Neki zajednički šablon ide otprilike ovako - u centru sela gumno, štala ispod kuće par metara, đubreluka ko u priči, a oseka kruži odvodnom mrežom kanala, tik uz cestu.
Domaćinu koji drži onako za sebe, veterinar dolazi jednom godišnje i to ne zbog pregleda stoke. Nigdje veterinarskih kartona, markera, a onaj drži na veliko, te čija stoka ima pomenute, dobije ih putem fušeraja i zbog posticaja. Imaš dva veterinara u Konjicu te dva u Jablanici. Njihova priča je za rubrike - nemoš vjerovati.
Vidiš i sam glede procedura oko izvoza, kako je težak i dugotrajan proces usklađivanja sistema kontrola i proizvodnje hrane sa EU standardima.
Druze, to o cemu ti pricas, to mi je struka i znam poprilicno dosta kako bi to sve trebalo izgledati, a kako u praksi izgleda. To sto ti procitas na internetu ne znaci da je to u praksi tako.
I jos bih te ispravio, jer nama selo nije svetinja, a trebalo bi biti. Ne mogu, niti hocu, bas svasta pisati.. ali eto, imajte na umu da su u Srbiji ljudi uzimali crkotine iz stocnih jama i da se to meso prodavalo po mesnicama ljudima, kao i da meso koje dodje kod nas iz Argentine, Brazila i slicnog, nije istog kvaliteta kao ono koje dolazi npr. u Njemacku. Ironija je da mi svoju, kvalitetnu junetinu, izvozimo u Tursku i Arapske zemlje, a uvozimo nize kvalitetno meso iz Juzne Amerike da podmirimo svoje potrebe.
I najjaci su mi ti EU uslovi za izvoz.. to su neki vau standardi i tesko ih ispuniti. I onda odes kod njih u EU, tipa Cesku ili Rumuniju, i vidis da se oni ne pridrzavaju ni 30% tih istih propisa. Samo imaju tu srecu sto su vec u EU pa mogu prometovati robu kako hoce.
I jos bih te ispravio, jer nama selo nije svetinja, a trebalo bi biti. Ne mogu, niti hocu, bas svasta pisati.. ali eto, imajte na umu da su u Srbiji ljudi uzimali crkotine iz stocnih jama i da se to meso prodavalo po mesnicama ljudima, kao i da meso koje dodje kod nas iz Argentine, Brazila i slicnog, nije istog kvaliteta kao ono koje dolazi npr. u Njemacku. Ironija je da mi svoju, kvalitetnu junetinu, izvozimo u Tursku i Arapske zemlje, a uvozimo nize kvalitetno meso iz Juzne Amerike da podmirimo svoje potrebe.
I najjaci su mi ti EU uslovi za izvoz.. to su neki vau standardi i tesko ih ispuniti. I onda odes kod njih u EU, tipa Cesku ili Rumuniju, i vidis da se oni ne pridrzavaju ni 30% tih istih propisa. Samo imaju tu srecu sto su vec u EU pa mogu prometovati robu kako hoce.
- MaroonBjelave
- Kontakt:
Ma ja imam osjećaj da naš narod baš onako intenzivno gleda u tu EU ružičastim naočalama. Standardi, propisi, pičqe materine. Pa i kod nas imaš zakon da možeš tužiti općinu, grad, što ti je otpao točak od auta zbog rupe na putu. Pa eto, nek mi se javi taj koji je tužio ili dobio tužbu. Tako i ovo sa EU. Mrtvo slovo na papiru u mnogim sferama.dscile je napisao/la: ↑27 apr 2025, 11:25Druze, to o cemu ti pricas, to mi je struka i znam poprilicno dosta kako bi to sve trebalo izgledati, a kako u praksi izgleda. To sto ti procitas na internetu ne znaci da je to u praksi tako.
Igrači će odmah na trening.
Nema odmora dok traje obnova.
Nema odmora dok traje obnova.
Meni je jača ona mahalska rekao rođo ovo, rekao kolega ono.
Držim se zvaničnih satističkih izvještaja, rezultata na veći uzorak te podataka o protokolima i kontrolama.
Čovjek ne mora biti iz ove branše, da mi imao jasan uvid. Postoji medijska pismenost, tačnije filtriranje sadržaja, pa razgovori sa strukom, onda putovanja, upoznavanje drugačijeg itd.
Jedan od faktora zašto je životni vijek na Zapadu duži nego na Balkanu jeste i kvalitet hrane. Naravno pored poroka, životnih navika, napretka medicine itd. Msm i oni piju, puše, drogiraju se, pa poslovni stres današnjice itd. Stara mudrost kaže - sve ulazi na usta. Ishrana može uticati i na genetske predispozicije budućih naraštaja.
Nedostatak samokritike je ozbiljna faza devijacije društva. Mi i samo mi.
Držim se zvaničnih satističkih izvještaja, rezultata na veći uzorak te podataka o protokolima i kontrolama.
Čovjek ne mora biti iz ove branše, da mi imao jasan uvid. Postoji medijska pismenost, tačnije filtriranje sadržaja, pa razgovori sa strukom, onda putovanja, upoznavanje drugačijeg itd.
Jedan od faktora zašto je životni vijek na Zapadu duži nego na Balkanu jeste i kvalitet hrane. Naravno pored poroka, životnih navika, napretka medicine itd. Msm i oni piju, puše, drogiraju se, pa poslovni stres današnjice itd. Stara mudrost kaže - sve ulazi na usta. Ishrana može uticati i na genetske predispozicije budućih naraštaja.
Nedostatak samokritike je ozbiljna faza devijacije društva. Mi i samo mi.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 27 apr 2025, 11:58, ukupno mijenjano 1 put.
Pa to, fazon ljudi kao ovaj sto vadi neke podatke sa gugla.MaroonBjelave je napisao/la: ↑27 apr 2025, 11:36Ma ja imam osjećaj da naš narod baš onako intenzivno gleda u tu EU ružičastim naočalama. Standardi, propisi, pičqe materine. Pa i kod nas imaš zakon da možeš tužiti općinu, grad, što ti je otpao točak od auta zbog rupe na putu. Pa eto, nek mi se javi taj koji je tužio ili dobio tužbu. Tako i ovo sa EU. Mrtvo slovo na papiru u mnogim sferama.dscile je napisao/la: ↑27 apr 2025, 11:25Druze, to o cemu ti pricas, to mi je struka i znam poprilicno dosta kako bi to sve trebalo izgledati, a kako u praksi izgleda. To sto ti procitas na internetu ne znaci da je to u praksi tako.
Kazem ti, kad vidis kakvi su im propisi, sta se trazi od nas da bi se omogucio izvoz, ti pomislis kako je tamo kod njih sve u fulu, da mozes jesti sa poda kad im udjes u farmu. I onda odes tamo i vidis da je npr. u njihovom izvoznom objektu dez-barijera jedna rupa u sljunku koja je nasuta vodom

Ili udjes u farmu a nemas gdje stati da ne zgazis u g*vno

I najjace ovaj pise kako je moja prica "mahalska", a em se radi o struci u kojoj radim, em sam bukvalno prolazio i domace i EU kontrole koje on navodi.
Imam osjecaj, ovdje da dodje neki nuklearni fizicar, nasao bi se neki forumas da mu objasni kako atom u stvari nije atom.

Naveo sam ti potrošačke magazine i ostale čak nezavisne mehanizme u razvijenim zemljama, koji služe da razotkriju ono što zaobiđe zvanične protokole. Evo na primjeru BIO jaja.
Da sumiram, manja je vjerovatnoća da ćeš ovamo u Švabiji konzumirati smeće, iako je moguće.
Po selima diljem BiH i Srbije, te kontrole su smjehotres.
Da bi riječ struke na forumu imala težinu, treba priložiti dokaz, studiju, statistiku i slično.
Evo ja, kao magistar historije, mogu pričat o genocidu primjer na osnovu dokaza međunarodnog prava, pa kasnije i međunarodno izglasane rezolucije itd. Bez toga, priča u prazno.
Da sumiram, manja je vjerovatnoća da ćeš ovamo u Švabiji konzumirati smeće, iako je moguće.
Po selima diljem BiH i Srbije, te kontrole su smjehotres.
Da bi riječ struke na forumu imala težinu, treba priložiti dokaz, studiju, statistiku i slično.
Evo ja, kao magistar historije, mogu pričat o genocidu primjer na osnovu dokaza međunarodnog prava, pa kasnije i međunarodno izglasane rezolucije itd. Bez toga, priča u prazno.
Trenutno korisnika/ca: VivaLaStella i 7 gostiju.