jose je napisao/la:filip13 je napisao/la:
ako se ne gleda statistika,sta gledati,sta to ide na ruku drazenu u poredjenju sa dirkom pa da to gledamo?
ako ne gledamo nba,kako porediti dirkovo 3. mjesto na svijetu sa grupom gradjana poznatijom kao kosarkaska repka njemacke sa drazenovim uspjesima sa repkama u kojoj su saigraci bili vrlo dobri nba igraci kukoc,divac,radja,odlicni evropski igraci danilovic,komazec,vrankovic,savic,zdovc,đorđević,perasović
bolji od jordana,westa,iversona,milera,drexlera,bryanta,wadea,richmonda,maravicha,mcgradya,cartera,dumarsa,d. thompsona,moncriefa,r.allena,gervina,a.robertsona,hardena,da ne nabrajam one koji su igrali prije 40 i više godina,ja cisto ne vjerujem da postoji izbor najboljih bekova sutera svih vremena,ozbiljan izbor,na kojem je petrovic u top 20 svih vremena
Ja sam napisao da se može svrstati u 10-15 najboljih SG svih vremena, a nisam napisoa da je bolji od Dirka, a pogotovo od Jordana, Bryanta ili Iversona.
I opet kažem, to se ne odnosi na njegovu karijeru u NBA, nego na cjelokupnu.
Ti si negdje napisao da si nešto stariji forumaš. Ne znam jesi li dovoljno star, ali ja sam neko ko je gledao košarku 80-tih pa naovamo i zaključke donosim na osnovu viđenog, a ne na osnovu basketball-reference.com podataka.
Kad već spominjemo "grupu građana", šta reći na osvajanje titule prvaka bivše Jugoslavije (u to vrijeme vjerovatno najjače lige u Evropi) sa jednim "seoskim" timom Šibenke. Taj isti tim se borio za prvaka svake sezone dok on nije otišao u Cibonu, koja je zahvaljujući isključivo njemu pokorila Evropu dva puta.
O reprezentaciji da ne pričamo. Jeste on imao za saigrače talentovanu generaciju sa Divcem, Kukočem, Rađom, Paspaljem, Vrankovićem i sl. ali to ne umanjuje njegov kvalitet. Ta generacija je "jela malu djecu" i brisala pod sa protivnicima. I tu Olimpijadu u Seulu su izgubili nesretno i nespretno (kad primiš 9 poena u zadnjoj minuti i izgubiš, to je fakat peh).
Dakle, u evropskoj košarci je ostavio dubok trag, a tad je evropska košarka bila puno jača nego danas, jer igrači nisu trčali sa 19 godina u NBA.
Dirkova sreća je bila što se rodio u pravo vrijeme i otišao mlad u NBA, jer bi inače najbolje godine protraćio u nekoj Albi ili Bambergu.
Na ovom forumu se često kritikuju oni koji donose zaključke o nekoj utakmici na osnovu box score-a i highlightsa, ali je zato opravdano tumačiti kakav je igrač bio Petrović na osnovu tih istih podataka.
I nije to samo nostalgija i preuveličavanje od strane Balkanaca. Popričajte sa bilo kojim strancem u Evropi koji je pratio košarku 80-tih godina, pa ga pitajte ko je bio najbolji igrač Evrope u tom periodu. Mogu se kladiti u šta god hoćete da će većina odgovoriti: Dražen Petrović.
Dražen je sigurno ostavio dublji pečat u svijetu košarke nego Drexler, Miller, Richmond i sl.