Grand Slam

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

formance
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la formance » 20 jan 2013, 13:34

Desmond je napisao/la:70tih, 80tih je bila jača konkurencija, ali je ovo zlatno doba tenisa.
:lol:

Desmond je napisao/la:1. Najbolji teniser svih vremena igra u ovoj eri
Jednako dobri bili su i Rod Laver i Pancho Gonzalez.

Desmond je napisao/la:2. Tenis je najatraktivniji
Jašta je. Sigurno svi imamo iste ukuse, pa možemo kako se kome čefne ocjenjvati šta je atraktivno meni, tebi, ili nekom desetom.

Desmond je napisao/la:Udarce koje izvode današnji teniseri Aggasi, Sampras, a pogotovo Connors, Borg i Lendl nisu mogli zamisliti.
Koji udarac navedeni igrači nisu bili u stanju odigrati, a današnji jesu :?: :roll: Konorsov i Agassijev ritern spada u TOP 3 najbolja riterna svih vremena, Agassijev Court coverage i bekend jedan od najboljih, Samprasov Running forehand bez sumnje najbolji ikad i forhend kao bazični udarac generalno jedan od najdominantnijih u teniskoj historiji. Lendlove All round karakteristike su nenadjebive, kao i njegova generička baseline igra, a o Borgu je suvišno pričati. Taj je sredinom 70-tih sa drvenim reketom i sa slabijom medicinom pucao passing shoteve kao Nadal, kretao se ko Chang, a bio fizički spreman kao Usain Bolt.

Desmond je napisao/la:To jeste dijelom i zbog tehnologije, ali više je to zbog razvijanja teniske taktike, treninga...
Pa danas je nemoguće igrati servis-volley protiv TOP 20, a možda i više, tenisera jer je kontrataktika nemilosrdna.
Razvijali bi oni * da ne kažem šta, da su kojim slučajem ostali na grafitnim reketima iz 1986.
Desmond je napisao/la:Ta taktika nije bila dovoljno razvijena prije. Također i Chip and Charge. Servis-Volley i C&C će se za 10-20 godina smatrati primitivnim tenisom.
Chic and Charge i S&V zahtjevaju jednako kvaliteta i koncentracije kao i passing shotevi i ostali teniski udarci. Dakle, to je teniski segment, primitivnim ga može smatrati samo neko ko nikada nije pogledao neki teniski meč starijih vedeta, a kamoli uzeo reket u ruke.

Naravno da nije bila dovoljno razvijena, jer se sa takvom tehnologijom nije moglo grindovati i pušerajiti. Baš zato što se fizičkim talentom nije mogao nadopuniti manjak igračkog, a destrukcijom igre dobijati mečevi, bilo je potrebno više tehnike, vještine, znanja, improvizacija, prilagođavanja, varijaiteta i kvaliteta da bi bio dominantan na svim vrstama podloge.
Desmond je napisao/la:3. Današnji tenis od igrača traži najviše napora, odricanja, treninga. Teniski treninzi su neuporedivi sad i u doba Borga. Podcjenjivanje je pripisati ovaj tenis samo tehnologiji. To je kao da se kaže da je moderni fudbal nastao zbog boljih lopti i kopački.
Adekvatno su plaćeni za sve napore kroz koji prolaze. Šta bi bilo da kao nekada moraju pored GS-ova igrati i egzibicije, koje su nudile daleko više novca nego najveći teniski turniri ?!
Oper suhoparno poređenje. Borg bi sa današnjom tehnologijom, medicinom, ishranom i suplementacijom bio robot, i to u pravom smislu te riječi. Nije mi jasno kako tako olako poredite neke stvari, a još manje kako nađe poveznicu između individualnog i timskog sporta.

Desmond je napisao/la:4. Današnji tenis najviše zarađuje i popularniji je od onoga nekad.
Popularniji je zato što je pristupačniji svima ko ima računar ili TV. Internet je glavni razlog tome.
Koliko si ti uopšte pregledao mečeva iz perioda 1980-2000 ?! Da si ih pogledao samo 5, vidio bi da su i tada stadioni bili puni, da se 'živilo' za taj sport, te da njemu nikada nije falilo teniskih zaljubljenika.

Šta veliš, zarađuje više. :lol: Naravno, priliv novca je daleko veči nego prije u svim sportovima, ali šta to konkretno objašnjava ?! Novak Đoković je u jednoj sezoni zaradio koliko Laver u čitavoj karijeri, pa je kvalitetniji od njega, a ?! :lol:

Desmond je napisao/la:To vrijedi za obje konkurencije. Pa 2003-2004. je ženski tenis bio zapostavljen u odnosu na muški. Mnogo ga je manje bilo na televiziji, a sad Eurosport prenosi više WTA turnira nego ATP, a na grand slamovima podjednako prati. Mislite li da je to zbog toga što mediji ganjaju ravnopravnost spolova ili zato što imaju dobru gledanost.
To što vi ne možete gledati Sharapova - Venus, a možete Simon-Monfils ne znači da je WTA nepopularan.
Dakle, danas je tenis popularniji zbog kvaliteta, a ne zbog evolucije društva i napretka tehnologije u globalu. ?! :mrgreen: Shodno tome, Azarenka, Sharapova, Wozniacki su bolje nego Henin, Clijsters, Graff, Seleš, Navratilova, Evert, jer zarađuju jednako koliko i muškarci, a plus se pojavljuju i daleko više na TV-u, a ako ih slučajno nema tu, hvala Bogu na internetu, imamo stream, pa možemo birati.
Slična stvar je i sa muškim tenisom, nema veze što su Borg, Konors, McEnroe, Lendl igrali u x puta zahtjevnijim uslovima, kada se znalo kakav tenis se na kojoj podlozi igra, kada se morala prilagođavati igra drugačijim stilovima i podlogama, kada su limitirani reketi zahtjevali daleko više vještine da bi se udarci kontrolisali, kada se igralo preko 80 turnira godišnje, kada su se GS-ovi propuštali radi egzibicija, samo zbog jednog i jedinog razloga - novca, kada je konkurencija bila daleko jača, mladi igrači konstantno pristizali, a kada se ujedno i izbacilo najviše ATG igrača u Open eri. Međutim, sve to nije bitno, važno je to što nisu mogli jako udarati lopticu, što se nisu stalno vrtili po TV-u (još im zamjerite što ih nije bilo na streamovima), što nisu grindovali i pušerajili kao današnji igrači i najvažnije od svega je to što nisu mlatili pare, kao što je to slučaj danas. Svaka čast na logiki i jako detaljnom obuhvatanju i analiziranju sadašnjeg i nekadašnjeg tenisa.

Hajde Wawrinka, odvedi ovaj meč u 5. set :!:
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 20 jan 2013, 13:44

Bombe Wawrinke.

@formance druze koji ti je ovo put da objasnjavas ovo? :mrgreen:

Kakav poen, strasan mec!!!!!

Peti set! Djokovic je opet u velikoj prednosti.
Genius, outrageous, the best ever! RF!

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 20 jan 2013, 13:59

Bravo Wawa. Koji gigant, svaka mu čast.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 20 jan 2013, 13:59

Bravo Wawrinka, samo naprijed.

@retro, nakon tridesetog puta, prestao sam brojati. :mrgreen:
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

BaDa12
Kontakt:

Post Postao/la BaDa12 » 20 jan 2013, 14:00

Wawrinka je odličan sa osnovne linije. Backhand vrlo dobar, nadam se da će izdržati do kraja.

slika
"Bio sam profesionalac 20 godina, ali mi je ovo najdraža pobjeda u karijeri." Safet Sušić Pape 26.3.2011.
"Misimovića jedino ja mogu da zamijenim." Safet Sušić Pape 04.06.2013.

Sportsport.ba liga-Čekićari: prava lažna devetka

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 20 jan 2013, 14:00

Zaslužio je Wawrinka peti set. 8-)
Kako frajer "bije" lopticu, to je za ne povjerovati. :shock:
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

KSIVLE
Kontakt:

Post Postao/la KSIVLE » 20 jan 2013, 14:01

Ne da se Stanislas. 8-)

Ovoga gore @formancea mi se ne da čitati, ali ja ne znam zašto je liku tako teško priznati da je Federer najveći svih vremena. :roll:
"Zanimanje tako velikih klubova godi, ali ja neću napustiti Dortmund. Ovdje nogomet nikada nije bio sporedna stvar; oduvijek je bio glavna!"

BluesForever
Kontakt:

Post Postao/la BluesForever » 20 jan 2013, 14:03

Glupo je porediti uopšte Federera koji je najveci teniser u historiji ove ige,Đokica mora još mnogo pure da jede da stigne Federerove titule kao i sve rekorde koje je postavio.
Champions League Winners 2012

1954-55,2004-05,2005-06,2009-10,2014-15,2016-2017...

Desmond
Kontakt:

Post Postao/la Desmond » 20 jan 2013, 14:04

@formance
Ne bi da više peglamo ostale. Očigledno se ne slažemo i nećemo se ni složiti ;
Za mene je ovo što ti pričaš glupost, kao i, vjerovatno, za tebe ovo moje.

Al igra ovaj Sanislas luđački. Sigurno mu je ovo najbolji meč u karijeri.
Koliko je samo ljepše gledati tenisera koji igra jednoručni bekend. Baš je propisno namučio Noleta i bilo bi šteta da ne uzme ovaj meč. Evo čak pročitah da je McEnroe rekao da Wawrinka ima najbolji jednoručni bekend ikad.
Zadnja izmjena: Desmond, dana/u 20 jan 2013, 14:05, ukupno mijenjano 1 put.
Čuj me ti! Nađi snage, mijenjaj svijet! Budi ista kao more, što valovima mijenja svih obala lik.

KSIVLE
Kontakt:

Post Postao/la KSIVLE » 20 jan 2013, 14:10

J..eš 100 kn i kladionicu, ajmo Stane junačino!!!
"Zanimanje tako velikih klubova godi, ali ja neću napustiti Dortmund. Ovdje nogomet nikada nije bio sporedna stvar; oduvijek je bio glavna!"

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 20 jan 2013, 15:08

Sto se duze igra nekako sam sigurniji da ce Novak dobiti. :roll:
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

emir18
Kontakt:

Post Postao/la emir18 » 20 jan 2013, 15:10

Kakav mec, Wawrinka nevjerovatna 8-)
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”

nate
Kontakt:

Post Postao/la nate » 20 jan 2013, 15:13

Stan igra mec zivota i stvarno bi bilo grozno da sad izgubi.Ajmooo :D

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 20 jan 2013, 15:15

Jedini razlog zasto mec ovoliko traje je Djokoviceva gomila gluposti koju je napravio. Izgubio momentum, poklanjao glupe poene, propustio da izmrcvari Wawrinku neprestanim setanjem...na kraju Wawrinka se jeste umorio, ali ga je servis drzao u igri, jer Djokovic retenira daleko ispod svog renomea, a i kad odreternira izuzetno - uvek se nadje nacin da pogresi.

@Tro1e

Drago mi je da se razlikujemo, jer bih imao problem sa samim sobom da to nije slucaj.
Nacosh je nacosh, a yebesh coveka protiv koga nacoshi poput tebe nisu. 8-)

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 20 jan 2013, 15:39

Strahota.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

emir18
Kontakt:

Post Postao/la emir18 » 20 jan 2013, 15:40

Stani majstore 8-)
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”

Neutralan88
Kontakt:

Post Postao/la Neutralan88 » 20 jan 2013, 15:42

šteta,šteta, šteta i opet šteta al svaka cast ovom momku Wawrinku :shock:

nije se dalo al fakat je odigrao momacki :D

arelinho
Kontakt:

Post Postao/la arelinho » 20 jan 2013, 15:43

STANISLAS WAWRINKA ! 8-) 8-)
Bravo majstore, svaka ti čast kapa do poda majstore !! 8-)

jasko_juve
Kontakt:

Post Postao/la jasko_juve » 20 jan 2013, 15:46

Valja pobijedit najboljeg igraca svijeta bez obzira sto igras najbolji mec karijere.. Naklon do poda Đokoviću!!!
★ 36 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 20 jan 2013, 15:46

Kakva je ljudeskara ovaj Djokovic. Muda kao Himalaji.

Da mi je odvratan, tenis bih prestao gledati, kao sto sam prestao F1 kada je Sumaher gazio :mrgreen: !
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.