Ma Lako je to regulisat u uredjenoj drzavi, kao u Austriji recimo Gdje u turistickim destinacijama zavisno od godisnjeg doba rade trgovine u nesto Kracem vremenu.leo1946 je napisao/la: ↑23 dec 2025, 07:53Glupa drzava do bola. Sad kad imas pun djavo dijaspore u svakom gradu, praznici idu, ljudi sad trose i vise nego sto imaju jer jednostavno te vuce. I tebi je nedjeljom sve zatvoreno. Pa i vani koliko znam ponekad imas dane otvorenih vrata kada nedjeljom sve radi, a kod nas stari od prvog dana zakucaj daske na vrata i zivio.kraljttbvb je napisao/la: ↑23 dec 2025, 00:04Pisao sam ja vise puta - odobris ljudima 16 radnih nedjelja u godini (kao u Hrvatskoj), a umjesto nedjelje biraju neki drugi dan u sedmici kad nece raditi.leo1946 je napisao/la: ↑22 dec 2025, 20:19
Najgluplji potez na svijetu. Hrvati imaju jasan raspored kad koju nedjelju sta radi, a u decembru svaka nedjelja radna, bar ovi veliki trzni centri.. ljudi pametni, samo na tim nedjeljama sta naberu para Boga pitaj, pogotovo ove praznicne.
A mi smo eto pametni, preko noci zatvorili sve zivo nedjeljom.
Ovi u turističkim mjestima bi nedjeljom radili ljeti kad ima dosta turista i kad je sezona kupanja i raftinga, a ne bi radili zimi kad svakako nema posla.
Ovi sto su im blizu planine za skijanje i sankanje bi radili zimi.
Kod nas se sve donese na brzinu, bez ikakvog konsultovanja sa stručnjacima i ljudima koji rade taj posao...
Tako u gradovima, na bitnijim mjestima radi po jedna ili dvije trgovine (zeljeznicka/autobusna stanica) i slicno.