Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

19vendetta87
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la 19vendetta87 » 28 dec 2025, 20:39

HP46 je napisao/la:
28 dec 2025, 20:25
19vendetta87 je napisao/la:
27 dec 2025, 17:02
Jel je pogodilo sto su pisali da je dobra chokapi ili su je vise pogodili komentari da nije neka riba?
O kojoj kesi pricas? De postavi fotku. :yawn:
baboedindzeko09 je napisao/la:
25 dec 2025, 17:06
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 28 dec 2025, 23:17

:rol:

® GONGASHI POWERHOUSE ®

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 29 dec 2025, 00:26

Derdiyok je napisao/la:
28 dec 2025, 23:17
:rol:

Klepili su ovo Yaranair od mene Gospodara mi . :kafa:
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 29 dec 2025, 15:48

FBiH se zadužuje preko 2 milijarde KM.
Osnovica na plate sa budzeta FBiH svima veće sa 12.5 %.
Kako će realni sektor nahraniti zaposlene u Sarajevu pitanje je. Zaduženjem od 4 milijarde 2027 godine?
Znaci prvi kanton sa prosječnom platom većom od 2000 KM. Sarajevo kanton januar/2026.
Zahvaljujući 5 nivoa vlasti ali opet i oni su svi ljudi medju nama i moras ih računati u prosjek, primaju plate, troše...
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 29 dec 2025, 16:03

Izborna je godina, moraš ljude malo počastiti :mrgreen:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 29 dec 2025, 19:41

Pa sad teoretski ako hoces ubiti nekoga, najbolje ga pogaziti autom pri tom ne bi trebao dobiti vise od 2 godine ako nisi drogiran i alkoholiziran.

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 29 dec 2025, 20:58

Što se autoputa u našoj Zemlji tiče, reći ću vam iz prve ruke jedan broj problema. Naravno da razlozi velikog kašnjenja nisu ni geografski položaj i zahtijevan teren, ni vremenski uslovi, a sigurno ni novac, jer njega za ove investicije ne smije faliti, jer i preko kredita autoput sam sebe otplaćuje, a tu su i velike putarine i akcize koje mi uspješno plaćamo. Da ne govorim o drugim prihodima na nivou države, a gradnja je svakako temelj svake države.

Prvi problem je ogromna korupcija, javašluk, lopovluk, licemjernost i sve ono što ide uz politiku. Sve se to igra na jednoj višoj razini od onog što ja kao živo biće i inženjer doživljavam i percepiram. Za mene ima samo jedan interes, a to je sa raspoloživim parama pokrenuti posao i graditi, rješavati probleme na terenu. ovima u vrhu koji su politički tu dodijeljeni to uopšte nije cilj, niti su stručni, niti znaju, niti su po bilo kojem osnovu realnom izabrani na tu funkciju, niti gledaju u tom pravcu, o radu i rješavanju zadataka da ne govorim, njima je sve ovo politička igra, od onih vodećih do ovih sitnijih riba.

Drugi razlog je nestručnost, nekompetentnost, nerad svih ostalih bića u ovoj državi na bilo kojoj razini. Inženjeri nisu potkovani, završe oni fakultete ali šaltanje na posao je jedna druga stvar, studij je donio jednu podlogu, ali kvalitet studija kod nas je baziran izričito na projektiranje, kakav apsurd i kakva greška. Konkretno rješavanje zadataka u izvođenju radova ne postoji, profesori su bez dana radnog staža u građevini, tu su zauzeli mjesto odmah poslije diplomiranja i tu ostanu do penzije. nestručnost svih ostalih lica u građenju, mi nemamo iskustva za gradnju puteva i objekata, koliko god to nekom čudno zvučalo. Mi se učimo, mi smo pioniri, mogu se oni predstavljati kao velike firme i da znaju, ali stvarnost je drugačija, sve je to još uvijek učenje građevine.

Treći razlog nedostatak resursa, mi nemamo dovoljno takvih firmi sa teškom mehanizacijom koje mogu pokrenuti na više frontova ubrzano građenje, sve je privatizovano, nemam državnu kvalitetnu firmu koja će graditi pošteno i kvalitetno. Naše velike firme se samo tako predstavljaju, unutar toga one nemaju bager ni kamion, samo svoje inženjere koji usput blage nemaju, a ovamo zza sve radove zapošljavaju kooperante, i takve su nam ove firme koje se predstavljaju kao najjače. Nije to samo kod nas, to je itekako i u regionu cijelom slučaj.

Dakle za poboljšanje gradnje nama trebaju kompletne reforme, počevši od samog studija i obrazovanja. Pardon preskočio sam ipak jednu stepenicu, potreban je odgoj od kuće i odgoj u školi kako bi se ovaj prevarantski licemjerni pogrešan zaostali mentalitet razvio u nešto bližem obliku savjesno kulturnog ljudskog bića.

Ove priče kako najavljuju da će biti gotovo do 2030, znaš kad ako bude do 2040 smatram im to uspjehom i velikim podvigom. oni nisu u stanju otvoriti tunel Kvanj Mostar jug ima 5 godina. Još dok sam radio početkom 2020 godine govorilo se raspisan natječaj za nove radnike, otvara se ova dionica, evo 6 godina poslije još se nije počelo, štaviše tek se projektuje, i to dionica Tunel Kvanj-Buna. Da ne govorim koliko se probijaju rokovi. Most u Počitelju dvije godine, radio se 5 i jedva se uradio uz velike probleme. ista ta dionica Zvirovići-Počitelj 2 godine radilo se 5 godina. Dionica koja je počela prije ove, a ona je bliža Mostaru bila 6km i jako jednostavna rok 2 godina radilo se 4. nema tu opravdanja za kašnjenje, i što je najgore takvi neodgovorni izvođači uopšte ne vidim da snose posljedice i plaćaju penale, nego dobivaju još više posla, kao nagradu odmah dobivaju sljedeću dionicu ili čak dvije-tri.
Zadnja izmjena: Huske, dana/u 29 dec 2025, 21:01, ukupno mijenjano 2 puta.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 29 dec 2025, 21:00

Sheyi je napisao/la:
29 dec 2025, 19:41
Pa sad teoretski ako hoces ubiti nekoga, najbolje ga pogaziti autom pri tom ne bi trebao dobiti vise od 2 godine ako nisi drogiran i alkoholiziran.
Ma ne mora znaciti. Ovaj seljacic je vjerovatno imao nekoga iza ledja. Jbt dokle smo dosli kao drzava kad roditelj otvoreno kaze ja cu mu presudit ako ne bude maksimalna kazna. Da mi je samo vidjeti da necije dijete ovih iz tuzilastva pregazi neko, pa da li bi ga onda osudili 2-3 godine...
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 29 dec 2025, 21:22

Učiti na greškama Hrvata kod angažovanja stranih kompanija za izgradnju autoputa.

Sjetimo se kako je američka firma bez tendera komšije lupala po ušima za onih 150ak km, po paprenim cijenama. Pa ilegalni kamenolomi, ucjene i šta sve ne.

Istina Ameri su to brzinski odradili, ali pomoć raznih spletki.

Ako već nema domaće struke te građevinskih mašina, uzeti nekog iole renomiranog izvođača, ali sve kroz uredne procedure.

Msm od EU se dobilo fino preko milijarde KM bespovratnih sredstava. Bude li mutnih radnji, mogli bi naredne kilometre zadužiti kod nekih lihvara.
A smooth sea never made a skilled sailor.

galia95
Kontakt:

Post Postao/la galia95 » 31 dec 2025, 11:02

Nevolje u raju hahahaha ekskluzivno za botove premijera Nikšića i ministra Hasičevića :mrgreen:

https://www.klix.ba/biznis/privreda/sin ... /251231045

lol89
Kontakt:

Post Postao/la lol89 » 31 dec 2025, 11:06

galia95 je napisao/la:
31 dec 2025, 11:02
Nevolje u raju hahahaha ekskluzivno za botove premijera Nikšića i ministra Hasičevića :mrgreen:

https://www.klix.ba/biznis/privreda/sin ... /251231045
Kapitalizam bajo

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 31 dec 2025, 12:05

Mi imamo divlji kapitalizam kakvog vjerovatno nema ni u Subsaharskoj Africi.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 31 dec 2025, 13:35

Zato gospoda sa budžeta danas radi samo do 13h. Bar kod nas u gradu.

A budzetlije koje rade u državnoj službi u Federaciji iduće godine ce dobiti povećanje plate za 12.5%

Stoka sitnog zuba danas nek radi dok ne popadaju. Šuti i trpi :salut:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 31 dec 2025, 13:42

kraljttbvb je napisao/la:
31 dec 2025, 13:35
Zato gospoda sa budžeta danas radi samo do 13h. Bar kod nas u gradu.

A budzetlije koje rade u državnoj službi u Federaciji iduće godine ce dobiti povećanje plate za 12.5%

Stoka sitnog zuba danas nek radi dok ne popadaju. Šuti i trpi :salut:
Jos 1 i 2 neradni, uz vikend neradni za njih. Mini godisnji ljudi dobili :mrgreen:
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 31 dec 2025, 14:10

Ne znam za druge ja danas radim do 19h, a sutra sam noćna od 19h do 07h.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 31 dec 2025, 15:43

Marsal je napisao/la:
31 dec 2025, 14:10
Ja zavrsio s utorkom i nazad u ponedjeljak tek :D
Nije državna firma.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 31 dec 2025, 15:48

Marsal je napisao/la:
Jel dupla dnevnica makar?
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 31 dec 2025, 15:52

Maršal vjerojatno radi neku vrstu dežure. Ne bih rekao da je nešto extra plaćeno. Uz standardnu dnevnicu se vjerojatno dobije nešto simbolično.

Al' takvi su to poslovi. Ono, i masa doktora, pardon, ljekara, će šljakat' veceras.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 31 dec 2025, 15:57

Ev ja radim do 18h. U ovoj firmi nema "svetaca", vec kad ti bude planski odmor.

Danas bonus imaju oni koji rade od 15h, tak da me kaci par sati. Sutra cijeli dan, oko 100 eura neto.

Obzirom da mi je blok 6 - 3, slično kao kod druga koji radi na aerodromu (mada oni imaju i 7/3, 7/4), onda na odmore izadjem finih 55 dana godisnje, kad se sve spoji.
A smooth sea never made a skilled sailor.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 31 dec 2025, 16:33

Rosicky je napisao/la:
31 dec 2025, 15:43
Marsal je napisao/la:
Ja zavrsio s utorkom i nazad u ponedjeljak tek :D
Nije državna firma.
Kod nas fabrika, kojoj je vlasnik Švabo, zavrsila sa prošlim petkom. Vidio covjek prethodnih godina da mu par dana prije nove godine raja puno uzima odmore i vazda mu fali ljudi u smjeni, vazda se nekako moraju krpiti da ih bude dovoljno za rad. Ove godine odlučio da ne rade ova 3 dana prije NG. Tako da su slobodni cijelu ovu sedmicu. Ko hoće da ide negdje dalje, tamam ima vremena da ranije ode i da ne cilja zadnju minutu...

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: galia95, napoleon72 i 12 gostiju.