Smisao Prve lige FBiH?

Moderator/ica: GracanicaAA

Zoom088
Kontakt:

Smisao Prve lige FBiH?

Post Postao/la Zoom088 » 25 apr 2016, 01:04

Evo da se usudim otvoriti ovu temu. Znaju mnogi sportski radnici i oni u Savezu ko je iza ovog nicka, tako da neću "igrati u rukavicama".

Ovom temom želim otvoriti konstruktivnu raspravu o samom smislu Prve nogometne lige FBiH. Moja želje je da oni barem pročitaju ono što mi, "obični smrtnici" mislimo i šta očekujemo od lige.

Kopirat ću post nekadašnjeg moderatora ovog podforuma i jednog od kvalitetnijih forumaša na ss.ba, koji je to odlično u par rečenica objasnio:
badblueboylivno je napisao/la:
Da, znamo koja je to ludost, pogotovo mi koji smo malo (bili) uključeni u to. Ako ne uđeš u Prem, uzalud si potrošio 200-tinjak milja maraka jer ti liga (savez) zauzvrat ne daje ništa:
-nisi pomogao mladom igraču u razvoju jer na njegovo mjesto dovodiš igrača "sa strane" da slučajno ne ispadneš jer je to najveća tragedija na svijetu
-nema grassroots programa
-nema ulaganja u klubove (recimo pomoć u izgradnji plastičnih terena) od strane saveza
-nema ničega, apsolutno ničega; ajde, lažem, pošalje savez po 10-ak lopti. :D

Sve što imaš u toj ligi imaš i u ligi ispod ili čak u županijskoj/kantonalnoj/područnoj ligi. Besmisleno natjecanje.

Šteta što je to tako, ima centara po cijeloj državi koji bi mogli poduprijeti jedno fino, normalno i zdravo natjecanje, a jednostavno mora biti neka firma koja može naći neki svoj interes u svemu tome.
Mislim da BBB Livno i ja ovdje možemo dati dosta odgovora na eventualna pitanja od strane forumaša, jer možda malo bolje od ostalih poznajemo situaciju iz "prve ruke" (obojica smo radili u klubovima ili oko njih, te tako bili direktni sudionici svega). Ako ima još neko ko radi u nekom klubu ili iz prve ruke poznaje situaciju tim bolje. Rasprava na temi može biti još kvalitetnija i konstruktivnija.

1. Šta klub koji uđe u Prvu ligu iz nižeg ranga dobije od NS FBiH?
- NIŠTA!

2. Koliko je novaca potrebno klubu za jednu takmičarsku sezonu?
- Ako nije u borbi za titulu, odnosno ako samo "preživljava" u Prvoj ligi FBiH, klubu je potrebno u prosjeku 200.000 KM po sezoni.

Moje detaljno obrazloženje s druge teme:
Kotizacija - 10.000 KM
Sluzbena lica - 1.500 KM po domacoj utakmici (prosjek)
Troskovi obezbjedjenja, obavezno je angazovanje ovlastene zastitarske kuce - 500 KM / utakmica
Troskovi snimanja, obavezbo prisustvo snimatelja ovlastene nezavisne agencije - 150 KM / utakmica
Najava utakmice nadleznoj PU/PS - 50-80 KM

Znaci:
Kotizacija - 10.000
1.500 sl. lica x 15 utakmica = 22.500
Obezbjedjenje - 7.500
Snimanje utakmica - 2.250
Najava utakmice PU/PS - 750 do 1200 KM

UKUPNO (da samo pomislis na pocetak takmicenja): 43.500 KM

Na ovo dodaj:

Plate igracima i trenerima: Minimum minimuma za ovu ligu, mjesecno ne mozes proci ispod 10.000 KM x 8 mjeseci (koliko takmicenje traje) - 80.000 KM.

Troskovi odlaska na gostujuce utakmice, prosjek 2.000 KM (x15 utakmica - 30.000 KM)
Ne mora se uvijek ici u karatin/prenociste, ali imas troskove prevoza, dorucka/rucka u odlasku i vecere u povratku, tako da je prosjek 2.000 KM po gostovanju.

Kazne, neizostavni i omiljeni dio Saveza. Posto ne prezaju ni od cega, racunaj minimalno 3.000 KM po polusezoni (kartoni, propusti u organizaciji, ostalo...) x 2 = 6.000 KM

Ostali troskovi (a "nabere" ih se) 5.000 - 10.000 KM.

Suma sumarum:

43.500
80.000
30.000
6.000
5.000 (+ ev. jos 5.000)

159.500 - 164.555 KM

(ili da zaokruzimo na 165.000 KM)

Na sve ovo "nabere" se jos dosta toga: Troskovi odrzavanja terena, premije, ekonomat, sekretarijat, ovjera ugovora i registracija igrača u nadležnom kantonalnom savezu, troskovi priprema....

Uglavnom, neki prosjek troskova u ovoj ligi je 200.000 KM po sezoni.
3. Šta klub iz Federacije BiH dobije od NS FBiH ako ostvari dobar plasman u KUPU BiH, najmasovnijem sportskom takmičenju države?
- Konkretno, FK Radnički iz Lukavca za plasman u četvrtfinale (iz Kupa izbacili Olimpic i Travnik, premijerligaše) od NS FBiH dobio je putem fax-a čestitku sročenu u dvije rečenice. Lično sam išao u Sarajevo i molio da se ne sramote i barem doniraju par lopti ili neku drugu sportsku opremu klubu. Odgovor je bio negativan!
Za troškove službenih lica u Kupu (osmina finala i četvrtfinale) Radnički je za dvije domaće utakmice morao platiti oko 5.000 KM, a troškovi snimanja po fakturi ispostavljenoj iz Nogometnog saveza BiH prema klubu su bili oko 900 KM!

4. Koliko košta žalba nekoj od komisija u Savezu?
- Ukoliko ste nezadovoljni odlukom neke od komisija koje rade u NS FBiH, za žalbu na odluku klub mora uplatiti taksu u iznosu od 800 KM. U protivnom žalba neće biti prihvaćena. Ovo je razlog mizernog broja žalbi na odluke koje se donose u NS FBiH. Uz sve to, većina žalbi bude odbijena kao "neosnovana".

Ovo su trenutno neka od pitanja koja su mi pala na pamet dok sam pisao, a za koja smatram da bi mogla zanimati sportsku javnost.
Još jednom napominjem da je cilj teme da svi zajedno zaključimo da li ova liga ima smisao i ako ima, koji je smisao takmičenja?!
Sunce, behar, trešnje, kraj Neretve hlad
Slušam Mostar Sevdah, igram tavle sad
A u mojoj duši gori isti žar, za Rođene moje i Velež Mostar

paulus
Kontakt:

Re: Smisao Prve lige FBiH?

Post Postao/la paulus » 25 apr 2016, 04:24

Ova liga treba biti daleko jeftinija , ali sa tim da se od ucesnika traze odredjenje stvari iz godine u godine vezano za infrastrukturu stadiona , ako vec trose nek trose da imaju buduce generacije igrat na necemu i uveo bi pravilo od najmanje 5 igraca iz domace akademije ispod 21 god mora bit u timu.
Kadusicu sipu ga, hrpa vanago !!!

Sportimo
Kontakt:

Post Postao/la Sportimo » 25 apr 2016, 09:16

Sve je to lijepo Zoom...ja te stvarno postujem kao covjeka koji voli sport,pa recimo i sportskog radnika,jer si za sport,barem u Lukavcu uradio sto ja znam stvarno puno..al kad si vec otvorio jako zanimljivu temu,zacini to jos malo,ZBOG KOGA I CEGA POSTOJI OVA LIGA,ZBOG CEGA KLUBOVI IGRAJU OVU LIGU,CIJEG INTERESA...publika???ljepota igre???odskocna daska mladim fudbalerima???sto se klubovi ne dogovore o bojkotu,za bolje sutra...kod nas nema nista dzabe,pa cak se i pogled i pozdrav naplacuju...ZNAJU TO SVI,O CEMU PRICAM I BIHAC,GRADACAC,MOSTAR,GRACANICA,TUZLA,SARAJEVO...

xavi26
Kontakt:

Post Postao/la xavi26 » 25 apr 2016, 09:25

Sportimo je napisao/la:Sve je to lijepo Zoom...ja te stvarno postujem kao covjeka koji voli sport,pa recimo i sportskog radnika,jer si za sport,barem u Lukavcu uradio sto ja znam stvarno puno..al kad si vec otvorio jako zanimljivu temu,zacini to jos malo,ZBOG KOGA I CEGA POSTOJI OVA LIGA,ZBOG CEGA KLUBOVI IGRAJU OVU LIGU,CIJEG INTERESA...publika???ljepota igre???odskocna daska mladim fudbalerima???sto se klubovi ne dogovore o bojkotu,za bolje sutra...kod nas nema nista dzabe,pa cak se i pogled i pozdrav naplacuju...ZNAJU TO SVI,O CEMU PRICAM I BIHAC,GRADACAC,MOSTAR,GRACANICA,TUZLA,SARAJEVO...
kako da klubovi bojkotuju kad su oni saucesnici u cijeloj toj prici..
Volim te Bosno!!!

realancojk
Kontakt:

Post Postao/la realancojk » 25 apr 2016, 09:45

Prva liga FBiH???
Apsolutno je potrebna, ali ne u trenutnom zdanju.
1. Kao što je Zoom naveo TROŠKOVI. Ne mogu zamisliti da u ovoj državi gdje svaki dan je situacija sve gora i gora, da tolike pare mora jedan klub izdvojiti da bi igrao DRUGI STEPEN TAKMIČENJA. Nužno je potrebno smanjiti troškove, da savez plaća sudije i da klubove oslobodi kotizacije. S tim bi smanjili šanse da usred sezone klub-ovi odustaju od takmičenja ili da iz nižeg ranga ne žele da uđu.
2. STRUKTURA TAKMIČENJA - liga od 16 klubova je i Bogu i narodu više dojadila. Smanjenje na 12 ili 10 klubova, 36 kola (4x9) je za mene idealan sistem. Pauze ne bi trajale po 3 mjeseca, a i kvalitet bi se sigurno popravio.
3. ISPADANJE - liga gdje 5 klubova ispada je komično, jer to predstavlja trećinu klubova lige. Prva liga je presedan što se toga tiče. Svesti na to da ispada max 3 kluba je ok.
Neko voli meso, neko voli kupus. U biti svi mi volimo sarmu.
Bolje ispasti glup nego iz lige. :)

Sportimo
Kontakt:

Post Postao/la Sportimo » 25 apr 2016, 10:24

Pa zbog toga sam i napisao...cemu kukanje???kad "klubovima" tacnije ljudima u klubovima godi takva liga...BOJKOT SAM FIGURATIVNO NAVEO

7aprildomemoj

Post Postao/la 7aprildomemoj » 25 apr 2016, 10:56

Za državu od nekih 3 i po miliona stanovnika ovakav sistem takmičenja je besmislen i preskup. Evo od iduće sezone hvala Bogu PL se smanjuje na 12 klubova a po meni idealno bi bilo 10 klubova. Zatim ujediniti dvije prve lige, Prvu ligu FBiH i Prvu ligu RS i tu da bude maksimalno 12 klubova. U svim nižim rangovima ograničiti dob nogometaša na 27 godina tj. da stariji ne mogu igrati. To jest u jednu ruku diskriminacija ali samo tako promovišeš mlade igrače i možeš nešto očekivati u budućnosti. Sa ovakvim sad sistemom ja znam da je u Gračanici tako a siguran sam da je i u ostalim sredinama da npr. "istrošeni" igrač ili polovnjak kad izgubi mjesto u Bratstvu onda ide igrati u neku seosku ekipu još 3-4 godine jer mu je uhar i tih 50-100 KM a u stvari zauzima mjesto nekom djetetu koje bi možda sutra izraslo u novog Pjanića ili Džeku :D
moj uzor-S.G je napisao: Ako nastave kaznjavat klubove za baklje i gramofon ( :facepalm: ) a na ovo ostanu gluhi i nijemi, prvo Sarajevo treba da digne glas a valjda ostali to i podrze.[/quote]

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 25 apr 2016, 13:29

Bravo za temu, Zoome! :thumbup:

Molio bih da ljudi uključeni u rad Saveza i organizaciju ligaških natjecanja, koji ovo čitaju, ne shvate postove ovdje kao napade nego kao konstruktivne, jako konstruktivne kritike. Vrijeme je da se i u većem entitetu nešto poduzme - RS je poduzeo, državni savez je isto poduzeo, ne želim, kao ljubitelj nogometa, gledati kako "moji" ostaju iza pozitivnih promjena koje se dešavaju oko nas. :D Ima nas kojima je stalo do šutanja lopte u nižim ligama.

Format se mora mijenjati. Apsolutno. 16 klubova od kojih se dva, eventualno tri bore za prvo mjesto, a ostalih 13-14 za ostanak, je ludost. Ima mnoštvo boljih opcija, samo treba sjesti i realno sagledati situaciju. Liga 12 bi za početak bila dobra. Trokružno ili liga za prvaka/ostanak, nebitno, ali se mora smanjiti preveliki broj klubova. Druge lige se moraju reorganizirati, i njih bih smanjio na po 12 klubova s obveznim playoffom prvaka na kraju gdje bi u viši rang ulazio samo jedan, ili ajde, dva kluba. Sad su uveli playoff, dobar potez, ali mi se i dalje ne sviđa što samo prvak može u isti - u Hrvatskoj recimo, ako prvak ne može (zbog stadiona ili financija), idu doprvak ili trećeplasirani. Postoje klubovi koji ne mogu gore, ali žele trofej pa bi sigurno bilo OK da se i drugoplasiranom pruži šansa.

Mora se pronaći generalni sponzor koji će olakšati klubovima. Kotizacija je velika, suci su jako skupi, udaviše se klubovi. Ima državnih poduzeća koja to bez problema mogu izgurati, a koji mogu i financijski nagraditi klubove za dobar rezultat na kraju sezone. Savez mora biti majka klubovima, ne maćeha.

Dosta krivim i same klubove. Malo tko digne glas, većinom se šuti. Očito im nije problem trošiti lovu i ne dobivati ništa zauzvrat.

Pravila natjecanja se moraju mijenjati. Teško mi je gledati kad U21 igrač započne utakmicu i izađe nakon dvije minute, a zamijeni ga netko od 32-33 godine. Kakvo je to pravilo? Ima li toga igdje na kugli zemaljskoj? Čemu služi i zašto je uvedeno? Moraju početi tri U21 igrača, ali mogu izaći nakon dvije minute. :tokralju: Uveo bih da u Prvoj ligi stalno na terenu mora biti sedam igrača koji su potekli iz tog kluba, a u Drugoj devet. Sve ostalo je kontraproduktivno. Kako razviti igrača ako mu u jačoj konkurenciji ne daješ šansu?

Ima još dosta toga, ali naveo sam neke osnove, a vidim i da su drugi korisnici dali slične prijedloge.
Hayley <3

SarcofagoVenom
Kontakt:

Post Postao/la SarcofagoVenom » 25 apr 2016, 14:03

Drugi stepen takmičenja ima smisao za one ekipe koje žele biti premijerligaši,da ulože sezonu -dvije i to ostvare.Dugoročno igranje ove lige je čist gubitak.Nastupanje godinama u ovoj ligi dovodi do zasićenja ,i na kraju finansijskog kolapsa.Liga se mora smanjiti na 12 klubova,a popunjavati nakon razigravanja drugoligaša tako da bi ispadalo od 1 do 3 ekipe maximalno.Ako bi i ostala liga 16,,primjeniti isti sistem popune,da bi klubovi mogli dati šansu mladima,da to bude razvojna liga.
Ulaz besplatan izlaz se plaća

BihacSN
Kontakt:

Post Postao/la BihacSN » 25 apr 2016, 15:43

Treba ujediniti Federalnu i RS ligu.

Brigada89
Kontakt:

Post Postao/la Brigada89 » 25 apr 2016, 16:04

imam ja odgovor na sva vasa pitanja... a to je da je savez je sranje cisto(trenutno).. lopovi ne (RADE) svoj posao...uzimaju pare gdje stignu i tako u krug.. tacno je da klubovi mogu bojkotovat.. ali od 16 klubova bojkotovat ce 2 kluba koja nisu u tim poslovima sa savezom.. ostalih 14 itekako jeste.. ;)
moram spomenuti mada ne bih trebao mozda na ovoj temi ali ne mogu si pomoci.. takodje sve dok vjestacki klubovi (Mladost DK,Olimpik,evo uskoro Metalleghe,Gosk) preskacu lige kako hoce,ili ulaze u ligu kako hoce od naseg fudbala nema nista..Zalosno je da evo jedno Jedinstvo Bihac mozda ispadne iz ove lige sto je jako zalosno.. klub koji je daleko veci od 70 posto trenutnih premierligasa..Jedan Velez kojem 80 posto premierligasa papuce ne mogu okrenuti da ispada sada...na kraju krajeva i Radnicki kojem puca uvijek preko ledja kada se nekom treba stimati(dokazano vise puta na Josiku)..Radnicki ima takve navijace da pola premier lige moze pozavidjeti.. naravno trenutno ne,jer znamo svi sta se desava i kakva je situacija..

Kapetan
Kontakt:

Post Postao/la Kapetan » 25 apr 2016, 17:24

BihacSN je napisao/la:Treba ujediniti Federalnu i RS ligu.
Jos nam samo oni fale u ovoj ligi, pa nema tog kola gdje ne bi bilo sranja :(

Kapetan
Kontakt:

Post Postao/la Kapetan » 25 apr 2016, 17:30

Tema je glupa, bez uvrede. Klubovi su sami krivi za korupciju u ligi i isto tako mogu uticat da se istrijebi, ako odluce da se ujedine, al to cisto sumnjam. Savez treba da restaurira ovu ligu kao sto su uradili sa PL. da uvede jace standarde, bolje travnjake, tribine i da pocne kaznjavat sudije za propuste, pa ko ne ispunjava uslove nek igra nizu ligu, nema prastanja.

crvenobijeli
Kontakt:

Post Postao/la crvenobijeli » 25 apr 2016, 18:54

Niko nije naveo odakle pare za placanje troskova u ligi.
Kako jedni klubovi ev tipa brastvo iz gracanice koje je u prvoj ligi duze vremena,nemoze stvoriti uslove za pl.zato sto ruka ispod stola radi,i jer kako ce placat igrace sa strane,troskove lige itd.i nije tu samo brastvo,ima tu par klubova od kojih pojedinci zive ko kraljevi,evo i buducnost,prva polusezona najbolji fudbal igraju,sad na proljece nema ih nigdje,a isti skoro igraci,i tako neki su prolaznici,neki starosjedioci u ovoj nakaradnoj ligi...
ZVIJEZDA SIJA VJECNO !!!!

pinoglavi
Kontakt:

Post Postao/la pinoglavi » 25 apr 2016, 20:35

Kapetan je napisao/la:
Jeste, gostovanja su inace bas mnogobrojna i tesko je kontrolisati to sve i apsolutno svaki klub ima navijacku grupu? Uz normalne doze opreza ne bi bilo nikakvog sranja i nemoj to tako predstavljati.
Nazalost mislim da ovoj ligi nema pomoci dok se ne promjeni format takmicenja ili eventualno ujedinjenje prve lige, a to ce ovi iz saveza tesko uraditi, jedino da od nekoga dodju vapaji do UEFA-e pa da oni urgiraju da se to promjeni. Samo je problem od koga da dodju vapaji...
Nad tobom sunce najljepše sja

gol-man
Kontakt:

Post Postao/la gol-man » 26 apr 2016, 14:13

Brigada89 je napisao/la:imam ja odgovor na sva vasa pitanja... a to je da je savez je sranje cisto(trenutno).. lopovi ne (RADE) svoj posao...uzimaju pare gdje stignu i tako u krug.. tacno je da klubovi mogu bojkotovat.. ali od 16 klubova bojkotovat ce 2 kluba koja nisu u tim poslovima sa savezom.. ostalih 14 itekako jeste.. ;)
moram spomenuti mada ne bih trebao mozda na ovoj temi ali ne mogu si pomoci.. takodje sve dok vjestacki klubovi (Mladost DK,Olimpik,evo uskoro Metalleghe,Gosk) preskacu lige kako hoce,ili ulaze u ligu kako hoce od naseg fudbala nema nista..Zalosno je da evo jedno Jedinstvo Bihac mozda ispadne iz ove lige sto je jako zalosno.. klub koji je daleko veci od 70 posto trenutnih premierligasa..Jedan Velez kojem 80 posto premierligasa papuce ne mogu okrenuti da ispada sada...na kraju krajeva i Radnicki kojem puca uvijek preko ledja kada se nekom treba stimati(dokazano vise puta na Josiku)..Radnicki ima takve navijace da pola premier lige moze pozavidjeti.. naravno trenutno ne,jer znamo svi sta se desava i kakva je situacija..
Slabo komentarišem po forumima ali kolega interesuje mu kojoj godini ti živiš? 1980-1990?
"sve dok vjestacki klubovi (Mladost DK,Olimpik,evo uskoro Metalleghe,Gosk) preskacu lige kako hoce,ili ulaze u ligu kako hoce od naseg fudbala nema nista"
Ti vještački klubovi su donijeli osvježenje u BH fudbal. Pa šta se furate na neke klubove u Evropi, mislite da su svi sa nekom tradicijom? Klub životari po kantonalnim (opštinskim) ligama 50 godina i kaže heeeej , ima tradiciju.
Uzmem primjer Metalleghe iz Jajca, ima u Jajcu još jedan klub Elektrobosna, tradicija skoro 80 godina... Sa radničkim nekad razigravali za 2 ex-yu ligu... Igraju zadnji rang. Govoriš protiv Mladosti DK, a ljudi uložili sigurno 2-3 miliona u stadion i ostalo. Ostale su pare tu, neko ga je morao napraviti!
Ako klubovi imaju omladinske škole, da se juče osnovao ja ću ga podržati. Ako ima zdravo poslovanje i isplaćuje sve i državi i igračima ja ću ga podržati.
Neću nikad podržati tradiciju sa milionskim dugovima.
Džaba Borcu BL, Čeliku navijači i sve ostalo kad su im računi blokirani, nemaju para miša da otruju.
Evo Sloboda, znači oni su OK , Mladost DK nije jer nema tradiciju. I Sloboda je bila kao i Čelik i Borac do prije 2 godine. Došao Azmir sa parama i vidi šta rade, sve super. Fudbal je biznis postao, kako ne shvatate. Nema više tradicija, Velež , Jedinstvo ovo ono . Loše upravljanje, lopovluk, nepostojanje zakona su doveli do ovoga. Dok ne dođe na čelo kluba onaj koji i daje pare, i koji gleda u što će se potrošiti svaka marka nema naprijed. Ili imaš pare ili nemaš. Misliš da je u Evropi možda drukčije? Kod nas je bilo, uhljebi starog igrača , daj mu nek bude direktor kluba iako dvije ovce ne zna čuvati ! Kad krene nizbrdo svi krivi. Pa jedan Newcastle ispadne iz lige, Leeds, pa Glasgow Rangers krene od zadnje lige.

gol-man
Kontakt:

Post Postao/la gol-man » 26 apr 2016, 14:17

pinoglavi je napisao/la:
Kapetan je napisao/la:
Jeste, gostovanja su inace bas mnogobrojna i tesko je kontrolisati to sve i apsolutno svaki klub ima navijacku grupu? Uz normalne doze opreza ne bi bilo nikakvog sranja i nemoj to tako predstavljati.
Nazalost mislim da ovoj ligi nema pomoci dok se ne promjeni format takmicenja ili eventualno ujedinjenje prve lige, a to ce ovi iz saveza tesko uraditi, jedino da od nekoga dodju vapaji do UEFA-e pa da oni urgiraju da se to promjeni. Samo je problem od koga da dodju vapaji...
Svaka čast za ovaj post.
Kod nas navijače predstavljaju na forumima kao da su to grupe od po 500-1000 ljudi. Na gostovanje ako dođe više od dva kombija , sve predstavlja uspjeh.
A onaj prije ne znam što bi bilo belaja? Ima li ih u Premijer ligi ? Ima , gdje god se igra i domaći i gosti prave belaj, bez obzira na naciju .

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 26 apr 2016, 14:42

Da, nisu Mladost i Metalleghe krivi što Jedinstvo, koje godišnje troši po 300-400 tisuća maraka (možda i više, svašta se pisalo zadnjih par godina na tu temu), tavori u dnu lige i svake godine strepi za ostanak. Za razliku od Jedinstva, navedeni klubovi troše privatni novac i zaista su lijepe priče.
Hayley <3

Bihac96
Kontakt:

Post Postao/la Bihac96 » 26 apr 2016, 14:52

badblueboylivno je napisao/la:Da, nisu Mladost i Metalleghe krivi što Jedinstvo, koje godišnje troši po 300-400 tisuća maraka (možda i više, svašta se pisalo zadnjih par godina na tu temu), tavori u dnu lige i svake godine strepi za ostanak. Za razliku od Jedinstva, navedeni klubovi troše privatni novac i zaista su lijepe priče.
Upravo tako.Jedinstvo ima možda i najveći budžet u ligi ali niko nije kriv što imamo upravu koja je sve pokrala.

Ali samo svi nešto spominju Metalleghe kao lijepu priču.Zašto su oni ta lijepa priča ? Nešto pokušavaju a marke jedne nisu uložili na stadion.Evo dvije godine se o njima priča a stoje uvijek na istom.Ako imaju te pare zašto ne ulažu u stadion ? Dok sa druge strane Mladost i Krupa iz RS-a jesu lijepe priče i ljudi ulažu a ovi ništa,a svi očekuju nešto od njih.
Samo Jedinstvu pjevamo i za njega zivimo !

NK Jedinstvo Bihac (SN 96)

po'marke
Kontakt:

Post Postao/la po'marke » 26 apr 2016, 15:05

Samo da vam dam primjer za prvu ligu RS prije par godina Sparkasse banka je htjela da bude sponzor lige , naravno uslov je bio da se sve transakcije saveza vrse preko njih. Ovima iz saveza je bilo mrsko, ne znam kako drugacije da kazem, da odu do njih i dogovore uslove da potpisu par papira. Inace sjediste saveza FSRS je par metara od Sparkasse filijale BL. Jednostavno sve ove nase glavonje boli qrac za unapredjenje bilo cega u ovoj drzavi, tu su dok mogu da kradu. Nesposobni ljudi na vodecim mjestima, od sporta do politike... Ko nas vodi i dobro nam je!

Odgovori

Natrag na “Prva liga FBiH”

Trenutno korisnika/ca: Google Adsense [Bot] i 10 gostiju.