Ovom temom želim otvoriti konstruktivnu raspravu o samom smislu Prve nogometne lige FBiH. Moja želje je da oni barem pročitaju ono što mi, "obični smrtnici" mislimo i šta očekujemo od lige.
Kopirat ću post nekadašnjeg moderatora ovog podforuma i jednog od kvalitetnijih forumaša na ss.ba, koji je to odlično u par rečenica objasnio:
Mislim da BBB Livno i ja ovdje možemo dati dosta odgovora na eventualna pitanja od strane forumaša, jer možda malo bolje od ostalih poznajemo situaciju iz "prve ruke" (obojica smo radili u klubovima ili oko njih, te tako bili direktni sudionici svega). Ako ima još neko ko radi u nekom klubu ili iz prve ruke poznaje situaciju tim bolje. Rasprava na temi može biti još kvalitetnija i konstruktivnija.badblueboylivno je napisao/la:
Da, znamo koja je to ludost, pogotovo mi koji smo malo (bili) uključeni u to. Ako ne uđeš u Prem, uzalud si potrošio 200-tinjak milja maraka jer ti liga (savez) zauzvrat ne daje ništa:
-nisi pomogao mladom igraču u razvoju jer na njegovo mjesto dovodiš igrača "sa strane" da slučajno ne ispadneš jer je to najveća tragedija na svijetu
-nema grassroots programa
-nema ulaganja u klubove (recimo pomoć u izgradnji plastičnih terena) od strane saveza
-nema ničega, apsolutno ničega; ajde, lažem, pošalje savez po 10-ak lopti.
Sve što imaš u toj ligi imaš i u ligi ispod ili čak u županijskoj/kantonalnoj/područnoj ligi. Besmisleno natjecanje.
Šteta što je to tako, ima centara po cijeloj državi koji bi mogli poduprijeti jedno fino, normalno i zdravo natjecanje, a jednostavno mora biti neka firma koja može naći neki svoj interes u svemu tome.
1. Šta klub koji uđe u Prvu ligu iz nižeg ranga dobije od NS FBiH?
- NIŠTA!
2. Koliko je novaca potrebno klubu za jednu takmičarsku sezonu?
- Ako nije u borbi za titulu, odnosno ako samo "preživljava" u Prvoj ligi FBiH, klubu je potrebno u prosjeku 200.000 KM po sezoni.
Moje detaljno obrazloženje s druge teme:
3. Šta klub iz Federacije BiH dobije od NS FBiH ako ostvari dobar plasman u KUPU BiH, najmasovnijem sportskom takmičenju države?Kotizacija - 10.000 KM
Sluzbena lica - 1.500 KM po domacoj utakmici (prosjek)
Troskovi obezbjedjenja, obavezno je angazovanje ovlastene zastitarske kuce - 500 KM / utakmica
Troskovi snimanja, obavezbo prisustvo snimatelja ovlastene nezavisne agencije - 150 KM / utakmica
Najava utakmice nadleznoj PU/PS - 50-80 KM
Znaci:
Kotizacija - 10.000
1.500 sl. lica x 15 utakmica = 22.500
Obezbjedjenje - 7.500
Snimanje utakmica - 2.250
Najava utakmice PU/PS - 750 do 1200 KM
UKUPNO (da samo pomislis na pocetak takmicenja): 43.500 KM
Na ovo dodaj:
Plate igracima i trenerima: Minimum minimuma za ovu ligu, mjesecno ne mozes proci ispod 10.000 KM x 8 mjeseci (koliko takmicenje traje) - 80.000 KM.
Troskovi odlaska na gostujuce utakmice, prosjek 2.000 KM (x15 utakmica - 30.000 KM)
Ne mora se uvijek ici u karatin/prenociste, ali imas troskove prevoza, dorucka/rucka u odlasku i vecere u povratku, tako da je prosjek 2.000 KM po gostovanju.
Kazne, neizostavni i omiljeni dio Saveza. Posto ne prezaju ni od cega, racunaj minimalno 3.000 KM po polusezoni (kartoni, propusti u organizaciji, ostalo...) x 2 = 6.000 KM
Ostali troskovi (a "nabere" ih se) 5.000 - 10.000 KM.
Suma sumarum:
43.500
80.000
30.000
6.000
5.000 (+ ev. jos 5.000)
Uglavnom, neki prosjek troskova u ovoj ligi je 200.000 KM po sezoni.
- Konkretno, FK Radnički iz Lukavca za plasman u četvrtfinale (iz Kupa izbacili Olimpic i Travnik, premijerligaše) od NS FBiH dobio je putem fax-a čestitku sročenu u dvije rečenice. Lično sam išao u Sarajevo i molio da se ne sramote i barem doniraju par lopti ili neku drugu sportsku opremu klubu. Odgovor je bio negativan!
Za troškove službenih lica u Kupu (osmina finala i četvrtfinale) Radnički je za dvije domaće utakmice morao platiti oko 5.000 KM, a troškovi snimanja po fakturi ispostavljenoj iz Nogometnog saveza BiH prema klubu su bili oko 900 KM!
4. Koliko košta žalba nekoj od komisija u Savezu?
- Ukoliko ste nezadovoljni odlukom neke od komisija koje rade u NS FBiH, za žalbu na odluku klub mora uplatiti taksu u iznosu od 800 KM. U protivnom žalba neće biti prihvaćena. Ovo je razlog mizernog broja žalbi na odluke koje se donose u NS FBiH. Uz sve to, većina žalbi bude odbijena kao "neosnovana".
Ovo su trenutno neka od pitanja koja su mi pala na pamet dok sam pisao, a za koja smatram da bi mogla zanimati sportsku javnost.
Još jednom napominjem da je cilj teme da svi zajedno zaključimo da li ova liga ima smisao i ako ima, koji je smisao takmičenja?!