KK Željezničar (M)

Moderatori/ce: nerminh74,CashMan,ultrasstyle_tz

Odgovori
KKZELJO
Kontakt:

KK Željezničar (M)

Post Postao/la KKZELJO » 17 sep 2020, 13:09

Muski kosrakaski klub je nakon KK Bosna i KK Sloboda DITA, najveci KK u BiH. Nazalost, ugasio se je vec odavno. Trazio sam na internetu informacije o klubu ili bilo kakvu arhivsku sliku iz perioda postojanja. Ali nema skoro nista. Mislim da je sramota za sportsko drustvo Zeljeznicar da nema na svojoj stranici arhivu sa istorijom ovog velikog kluba koji se cak i takmicio u prvoj ligi a bio godinama medju najboljim klubovima u 1B ligi. Malo stariji se mogu sjecati legendarne utakmice u maloj sali Skenderije gdje je KK Bosna podbjedom nad KK Zeljeznicarom u majstorici usla u prvu ligu.

Za taj klub su igrali veliki igraci, samo da spomenem reprezentativce Marojevica, Tolja, Krvavca i Maravica. Pored njih Zeljo je imao strasne igrace, sjetimo se samo Bjelice, Przulja, Perisica, Vukasovica, Zovke, Novakovica, Pilepica, Struje, Raguza, Lije, Visnjevca i ostalih. Ovih igraca se sjecam jer sam igrao s njima u istom, Zeljinom, dresu i zao mi je da je taj dio istorije nestao.

Moje prijatelji iz kadetske i juniorske ekipe Zeljeznicara moram spomenuti, Markota Milan, Branislav Popovic, Almir Cehajic (danas popularni Batko), Alvin Adzovic, Zrinko Blecic, Juric Viktor, Dejan Popovic, Sabe, Boban itd...sa trenerima Esom Jenciragicem, Acom Cukom i ostalima.

Veliki su treneri prosli kroz taj klub, dok sam ja trenirao tu je bio i Djuraskovic koji me je i uveo u prvi tim te legenda Vjeceslav Tolj i moj najdrazi trener Ratko Vulesic Rale koji me je i naucio pravilnom sutu koji me i dan danas sluzi.

Moja kolekcija isjecaka iz novina je nestala u ratu. Uspio sam od Raleta Vulesica dobiti par vrijednih fotografija muskog i zenskog tima iz tog vremena koje su sacuvane od zaborava i koje sam spreman podijeliti sa svima onima koji su zainteresirani.

U stvari predlazem da sakupimo sve sto je moguce u jednu arhivu i ponudimo SD Zeljeznicar da to objavi na neki nacin. Alternativno mi mozemo sami otvoriti nasu web stranicu i sakupiti na jednom mjestu nase uspomene o tom velikom klubu koji nazalost vise ne postoji.

Admir74
Kontakt:

Re: KK Željezničar (M)

Post Postao/la Admir74 » 24 jul 2024, 19:31

(Y)

klasik
Kontakt:

Post Postao/la klasik » 24 jul 2024, 19:38

Nije provokacija al po cemu je on poslije bosne i dite najveci klub?

A naravno pozdravljam i podrzavam ozivljavanje kluba, ono sto mi u tz vjerovatno jos dugo necemo dozivit sa ditom
ᴛᴜᴢʟᴀɴꜱᴋᴀ ꜱʟᴏʙᴏᴅᴀ

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 24 jul 2024, 19:39

klasik je napisao/la:
24 jul 2024, 19:38
Nije provokacija al po cemu je on poslije bosne i dite najveci klub?

A naravno pozdravljam i podrzavam ozivljavanje kluba, ono sto mi u tz vjerovatno jos dugo necemo dozivit sa ditom
KK Zeljeznicar je prije KK Bosna bio jedini bh klub u Yugi koji je bio konstatni prvoligas
Zene su jos uspjesnije osvojile Yugu, BH ligu, Aba ligu, Bh kup…
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

dzemil
Kontakt:

Post Postao/la dzemil » 24 jul 2024, 19:42

Sretno Želji!

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 24 jul 2024, 21:07

Vidjeh da su se ponovo pokrenuli. Hajde neka je hairli da imamo još jedan derbi :mrgreen:

Argentina
Kontakt:

Post Postao/la Argentina » 25 jul 2024, 00:01

Poznaje li neko ljude iz kluba i kako doci do njih, moze i pp? Hvala.
Prvak NR BiH: 1946
Prvak Jugoslavije: 1972
Prvak BiH: 1998, 2001, 2002, 2010, 2012 i 2013
Kup BiH: 2000, 2001, 2003, 2011, 2012 i 2018
Super kup BiH: 1998, 2000 i 2001
Dupla kruna: 2001 i 2012
Titula, kup i super kup: 2001
Kup UEFA: 1/4(1972) i 1/2(1985)

Jadnimi
Kontakt:

Post Postao/la Jadnimi » 25 jul 2024, 18:53

KKZELJO je napisao/la:
17 sep 2020, 13:09
Muski kosrakaski klub je nakon KK Bosna i KK Sloboda DITA, najveci KK u BiH. Nazalost, ugasio se je vec odavno. Trazio sam na internetu informacije o klubu ili bilo kakvu arhivsku sliku iz perioda postojanja. Ali nema skoro nista. Mislim da je sramota za sportsko drustvo Zeljeznicar da nema na svojoj stranici arhivu sa istorijom ovog velikog kluba koji se cak i takmicio u prvoj ligi a bio godinama medju najboljim klubovima u 1B ligi. Malo stariji se mogu sjecati legendarne utakmice u maloj sali Skenderije gdje je KK Bosna podbjedom nad KK Zeljeznicarom u majstorici usla u prvu ligu.

Za taj klub su igrali veliki igraci, samo da spomenem reprezentativce Marojevica, Tolja, Krvavca i Maravica. Pored njih Zeljo je imao strasne igrace, sjetimo se samo Bjelice, Przulja, Perisica, Vukasovica, Zovke, Novakovica, Pilepica, Struje, Raguza, Lije, Visnjevca i ostalih. Ovih igraca se sjecam jer sam igrao s njima u istom, Zeljinom, dresu i zao mi je da je taj dio istorije nestao.

Moje prijatelji iz kadetske i juniorske ekipe Zeljeznicara moram spomenuti, Markota Milan, Branislav Popovic, Almir Cehajic (danas popularni Batko), Alvin Adzovic, Zrinko Blecic, Juric Viktor, Dejan Popovic, Sabe, Boban itd...sa trenerima Esom Jenciragicem, Acom Cukom i ostalima.

Veliki su treneri prosli kroz taj klub, dok sam ja trenirao tu je bio i Djuraskovic koji me je i uveo u prvi tim te legenda Vjeceslav Tolj i moj najdrazi trener Ratko Vulesic Rale koji me je i naucio pravilnom sutu koji me i dan danas sluzi.

Moja kolekcija isjecaka iz novina je nestala u ratu. Uspio sam od Raleta Vulesica dobiti par vrijednih fotografija muskog i zenskog tima iz tog vremena koje su sacuvane od zaborava i koje sam spreman podijeliti sa svima onima koji su zainteresirani.

U stvari predlazem da sakupimo sve sto je moguce u jednu arhivu i ponudimo SD Zeljeznicar da to objavi na neki nacin. Alternativno mi mozemo sami otvoriti nasu web stranicu i sakupiti na jednom mjestu nase uspomene o tom velikom klubu koji nazalost vise ne postoji.
No iste te sezone su ipak ušli u ligu, naknadni turnir prošla 2 Željezničara. U toj sezoni su pobijedili Bosnu 2 puta. Ispali Kombinat i drugi Željezničar, koliko se sjećam.
Potraži Mlada Bosna i Željeznicar(Mlada Bosna)

svrakino1921
Kontakt:

Post Postao/la svrakino1921 » 28 okt 2024, 20:45

košarku, nabavljao literaturu iz ove zemlje”, svog učitelja se u jednom intervjuu prisjetila Olga Đoković.

Lučić je “probrao” glavnu petorku u kojoj su, osim Olge Đoković, bile i reprezentativka Ankica Bašić, te Slobodanka Đorović, Jasminka Šahović i Aida Smajiš. U svakom trenutku su bile spremne uskočiti Slobodanka Rodić, Vera Marić, Biljana Bošnjak, Vesna Kristić…

Prvi dio Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1970-71 ekipa Željezničara završila je na četvrtom mjestu, u konkurenciji 11 klubova. “Plave” su ostvarile sedam pobjeda i tri poraza i gledale u leđa Crvenoj zvezdi (9-1), gradskom rivalu Bosni (8-2) i Voždovcu (7-3).

Ljubitelji košarke koji su sanjali prvu titulu u gradu na MiIjacki znatno veće nade polagali su u Bosnu, koju je s klupe predvodio Čedomir Đurašković, a prve zvijezde tima bile njegova supruga Vera Đurašković, potom Slavojka Taušan, Vera Gluščević i Gordana Janjić. Na Želju je malo ko obraćao pažnju…

Drugi dio sezone donio je “rapsodiju u plavom”. Košarkašice Željezničara ruše sve pred sobom, pred rekordnim brojem gledalaca u Skenderiji trijumfuju protiv gradskog rivala i tako Bosnu izbacuju iz trke za titulu.

Uoči posljednjeg kola Željezničar se omjerom 16-3 na čelu tabele izjednačio sa Crvenom zvezdom. Rasplet kao da je režirao Hitchcock: Raspored je htio da Crvena zvezda i Željezničar u direktnom duelu u posljednjem 20. kolu u Beogradu riješe pitanje prvaka.

Svi aduti su bili na strani Beograđanki: Imale su prednost domaćeg terena, a u prvom dijelu sezone u Skenderiji su slavile sa čak 14 poena prednosti protiv Željezničara.

Međutim, “Plave” su bile najbolje kad je bilo najpotrebnije i tog 11. aprila 1971. ispisale historiju bh. sporta. Željezničar pobjeđuje Zvezdu u Beogradu i u Sarajevo donosi prvu titulu prvaka Jugoslavije! Dotad je samo jedan sarajevski klub osvojio titulu prvaka Jugoslavije u ekipnom sportu – FK Sarajevo (1967).

“Kada smo se narednog dana, ujutro oko 6 sati, vozom vratile u Sarajevo, na Željezničkoj stanici dočekali su nas sarajevski taksisti. Potom je kolona automobila krenula gradom, glasno svirajući i tako razbijajući san našim sugrađanima. Bila su to predivna vremena”, prisjetila se Olga Đoković, legenda bh. sporta, igračica koja je za Željezničar odigrala 400 utakmica i postigla oko 10.000 koševa.

Tako su košarkašice Željezničara prije 50 godina donijele prvu titulu košarkaškog prvaka u Sarajevo. Tri godine kasnije, u sezoni 1973-74, njihov uspjeh ponovit će košarkašice Bosne, da bi u sezoni 1977-78 titulu osvojili i košarkaši Bosne pod vodstvom Bogdana Tanjevića, supruga nesuđene Željine šampionke Jasne Selimović…

slika

Odgovori

Natrag na “Bh. košarka”

Trenutno korisnika/ca: InatSilniBosanski i 16 gostiju.